Mi a teendő, ha a hagyma rozsdásodik a kertben, hogyan kell kezelni és hogyan kell feldolgozni

A hagymát mindenütt termesztik. De ha a hagyma robbant a kertben, akkor nem minden kertész tudja, mit kell tennie. A probléma kezelésében segít megtudni, hogy miért indul ki a hagyma, és miért van szükség a betakarítás megőrzésére.

Az ágyak rothadásának fő okai és kezelésének módja

Ha egy zöldség toll sárgára vált, akkor sürgősen ellenőriznie kell, hogy az izzó nem kezd-e rothadni. Ha megpuhult, vizes és kellemetlen szaga van, akkor a probléma egyértelmű - a gyökérzet rothadás. Számos műveletet kell végrehajtani a termés mentése érdekében.

rohadt az ágyakban

A hagyma rothadása számos okot okoz, amelyek azonosítása elősegíti a probléma megoldását.

Túl sok nedvesség

A növény elsősorban a nem megfelelő öntözés miatt rothad. A felesleges nedvesség negatívan befolyásolja a kultúra növekedését. Még ha az udvaron is nyári aszály van, csak július közepéig érdemes öntözni az ágyakat.

A betakarítás várható kezdete előtt 30-45 nappal élesen csökkenteni kell, vagy jobb leállítani az öntözést.

A hagyma esős nyáron is rothad, ha a tulajdonosok nem vigyáztak a lefolyóra, hogy eltávolítsák a fölösleges vizet az ágyakból.

fő ok

A vetésforgó be nem tartása

A vetésforgó szabályainak betartása nem kevésbé fontos, mint az illetékes öntözés. Nagy jelentőséggel bír azoknak a növényeknek a kiválasztása, amelyeket évente ugyanazon a helyen folytatnak.

A hagyma burgonya, káposzta vagy uborka után jól növekszik. A cukkini vagy a répa elfogadható, de nem a legjobb megoldás. Az ültetés gyakorisága egy helyen - 3-5 év után.

A zöldség szereti a nap sugarait, ezért az ágyakat ennek a körülménynek a figyelembevételével kell elhelyezni. Szükség van a talaj jó minőségű meglazítására és a gyomnövények rendszeres elpusztítására. Gondos gyomlálás nélkül nincs betakarítás.

a vetésforgó megsértése

Túl sok nitrogén a talajban

Az egyik oka annak, hogy a hagyma rothadásának oka lehet a talajban lévő fölösleges nitrogén. Ez a növekedés lelassulásához vezethet, és csökkentheti a kultúra különböző gombás betegségekkel szembeni ellenálló képességét. A bőséges talajöblítés és a hamukezelés segít helyreállítani az egyensúlyt.

Érdemes figyelembe venni, hogy a nitrogénfelesleg a műtrágyák túladagolásából származhat. Ezért a műtrágyázás normáinak és feltételeinek be nem tartása katasztrofális következményekkel jár a betakarításra.

nitrogén a talajban

A megfelelő betakarítás kulcsa az illetékes, a szükséges követelményeknek megfelelően (például előmelegítés és fertőtlenítés), a mezőgazdasági technológia szabályainak megfelelő művelés.

Fertőzött ültetési anyag

Ha a vetésre szánt palántákat és palántákat megfertőzték, ez nagy probléma lesz. A rothadással fertőzött vetőmag a talajba ültetve elpusztíthatja az egész növényt.

A betegség teljesen károsítja a növényt - a gyökerektől a levelekig. A hagymafej legyőzése ahhoz vezet, hogy a gyökérnövényeket teljes mértékben ártalmatlanítani kell, mivel azok élelmiszerekben való felhasználása veszélyes az egészségre.

palánták és palánták

A problémákat megelőző intézkedésekkel lehet elkerülni. Ajánlatos a magot +45 ° C-ra melegíteni, és az ültetés előtt fertőtleníteni.

A vetésre szánt ültetési anyag felmelegítése körülbelül 12 órát vesz igénybe. A fertőtlenítéshez kálium-permanganát oldatot kell alkalmazni, amelyben az izzítógépeket egy éjszakán át kell áztatni.

Az ültetési anyagot be kell szerezni a forgalmazótól, amelynek bizonyított és megbízható eredményei vannak.

mag

Hagyma betegségek

A betegségek megjelenése gombás vagy bakteriális fertőzéssel, valamint nedves időjárással jár. A magas páratartalom hagymabetegséget is okozhat. A fusarium rothadás gombás betegség.

Minden tollakkal kezdődik. Ezután a gyökerek megsérülnek és rothadni kezdnek. Végül az izzó befolyásolja. Nyaki rothadás nedves, rossz időben terjed. A gyökér növényeknek a kertből történő betakarítása elõtt esõk is rothadást okoznak.

Baktériumokkal összefüggő betegségek gyakran esős időszakokban fordulnak elő. A növényi szennyeződést nem mindig lehet kimutatni a termesztés során. Ha a tárolás során az izzók feketévé váltak és rothadni kezdtek, akkor a beteg gyökereket egészséges gyökerekkel gyűjtötték össze. Ez elpusztíthatja az összes készletet.

gombás természet

Vegye figyelembe a kertészek ajánlásait, hogyan kell kezelni ezt az egész növény fertőzésének és a betegségek gyors elterjedésének megelőzése érdekében:

  1. Ültetés előtt gondosan válassza ki a hagymát. Dobjon el egy ilyen példányt a sérülések legkisebb gyanúja esetén.
  2. A talajban levő baktériumok elpusztításához néhány nappal az ültetés előtt öntsön önmagában forrásban lévő vizet az ágyakra. A vélemények szerint ez egy jó módszer a talaj fertőtlenítésére.
  3. A hagymát csak jó napfényű helyeken kell termesztenie.
  4. Fusarium-fertőzés esetén a talajt fungicidekkel vagy réz-szulfát oldattal kell kezelni.

beszállás előtt

Hagyma kártevők

A hagyma légy az egyik legfélelmetesebb kártevő. A tavasz második felétől kezdve jelentős károkat okozhat a jövőbeni betakarításban. A légy elhagyja a lárvákat, amelyek mind a tollat, mind a gyökérnövényt megeszik. A kis fehér férgek elpusztítják a pépt, és ez az egész hagyma rothadásához vezet.

A lárvák hibernálhatnak a talajban, ennélfogva az az ajánlás, hogy a hagymát ne helyezzék egy helyre évente. Ez lehet az oka annak, hogy a hagyma rothadni kezd. A földnek, az emberhez hasonlóan, pihenésre és változékonyságra van szüksége, tehát a következő ültetést legkorábban 3-5 év alatt kell elvégezni.

félelmetes kártevők

A hagyma légy leküzdésére minden eszköz alkalmas, beleértve a profilaktikus eszközöket is. Nem végezheti el a vetőmag előkezelését különféle védő vegyületekkel és rovarirtókkal.

A kertészek azt tanácsolják, hogy a hagymát sárgarépa mellett termessék, amelytől a hagyma légy fél. Zeller vagy petrezselymes ágyat helyezhet mellette.

A dohányhamu vagy por kezelésével a kártevő is hatékonyan elriasztható.

sárgarépával együtt

Megelőző intézkedések az ágyakban

A hagyma rothadásának megakadályozása érdekében fontos a megelőzés a növénytermesztés minden szakaszában, és a fertőzött hagymát időben fel kell tárni és meg kell semmisíteni.

Miután megtudták a pusztulás okát, elkezdenek küzdeni a betegség ellen. A vetésforgó és az ápolás szabályainak megsértése jelentősen növeli a fertőzés kockázatát, és ennek eredményeként a hagyma hozamának elvesztéséhez vezethet.

intézkedések az ágyakban

A bomlás okai otthon tárolva

A betakarítás a harc fele. Bármilyen kertész feladata, hogy hosszú ideig biztonságos legyen.

A tárolás során bekövetkező romlás oka a nem megfelelő betakarítás lehet.A hagymákat óvatosan betakarítják, hogy ne sérüljenek meg. Az egyes gyökérnövényekből törölje le a tapadó földet.

épen és egészségesen

Az izzó megsemmisítésének alapja a sérülés vagy betegség legkisebb gyanúja. Egészséges példányokkal történő elhelyezés tönkreteheti az egész termést.

A betakarítás után tanácsos szárítani a hagymát, vagy akár felmelegíteni. Rendszeresen ki kell válogatnia a gyökérnövényeket. Ha a zöldséget tárolásra megfelelően feldolgozzák, akkor nem lesz rothadás. Kedvező feltételek mellett a hagyma a lehető leghosszabb ideig tart.

kívánatosan száraz

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök