Az Exibishen hagymafajta, a termesztési tulajdonságok és a hozam leírása

Ha hagymát termesztenek, minden kertész nagy termésről álmodik. Ennek a növénynek a sok fajtája közül kiemelkedik az Exhibichen hagyma, amely minimális terület felhasználásával jó termést képes termelni. Ennek oka az a tény, hogy az izzók nagyok és 800 gramm súlyúak. A hagyma a nagy családokban nemcsak méretük, hanem kellemes, édes ízük miatt is igényes.

Egy kicsit a fajtáról

Az Exhibichen kiemelkedik a legjobb nagy gyümölcsű fajták között. A hagymákat - gondozástól függően - 150-800 gramm lehet, tehát a hozam egy négyzetmétertől 4,5 kg-ig terjedhet.

hagyma kiállítás

Magvakból nyert holland fajta. A déli régiókban nyílt földre vetik. A középső sávban és északon ajánlott először palántákat kapni, tavasszal pedig állandó növekedési helyre ültetni.

Az Exibishen hagymafajta és jellemzői a következők:

a kertész álmodik

 1. A hagymák nagy feje sárga, vékony mérleggel, lekerekített, hosszúkás alakú, a nyak megvastagodott.
 2. A belső hagyma fehér, lédús és finom állagú, édes ízű, keserűség nélkül. Legjobban frissen fogyasztva, salátákhoz adva. Nem irritálja a szemet és az orrot az olaj vágásakor.
 3. A növekedési időszak körülbelül 130 nap. A hagyma kb. 3-4 hónapig friss marad, majd a zöldek növekedni kezdenek.

A magokat palántákhoz vetik a hosszú fejlődési időszak miatt. A hagyma jól növekszik minden talajban. Palántában történő termesztés esetén a hagymák nagyon nagyok: 500-800 gramm súlyúak. Magvakkal vetve sokkal kisebbek lesznek - akár 150-300 grammig.

vékony mérlegek

Ültetés vetőmagokkal és palántákkal

A hagyma termesztésének két módja van - palánták és vetőmagok. Az első módszer a legnépszerűbb, mert 100% -os garancia a fehérrépa-hagyma megszerzésére. A palánták gyökerezik és jól fejlődnek. A magok azonban nem mindegyik csírázik jól, és nincs pontos garancia arra, hogy az egyes magokból hagymát lehet beszerezni.

csemete és vetőmag

A hagyma megfelelő helyének kiválasztása

A hagyma ültetéséhez jól megvilágított területre van szükség.

A kertészek tanácsa szerint figyelmet kell fordítani a következőkre:

 • a talaj lazulása és savassága, amely nem lehet magas, jobb, mint semleges és nedvességálló;
 • a helynek melegnek kell lennie, a talaj homokos vagy homokos agyag is lehet.

laza talaj

A talaj előkészítése az ültetés előtt

A növények ültetése előtt elő kell készítenie a talajt. Jó, ha a talaj talajból, humuszból és négyszögletes földbőrből áll, lehetőleg rothadt. Minden adalékanyagot össze kell keverni gereblyével.

Ennek az előkészítésnek köszönhetően jó termés termeszthető.

növényi növények

A kerti ágy előkészítése

A helyes ültetés érdekében az ágyat ősszel el kell készíteni. Javasoljuk, hogy feltárja, eltávolítsa a gyomgyökereket és a törmeléket.

A tavasz kezdetekor a talajnak az ágymezőben meg kell lazulni egy kapa és egy gereblye segítségével, majd hornyokat rajzolni, figyelembe véve a 30 cm távolságot. Ajánlatos az ívekre ágyon hagymát fektetni, hogy filmmel vagy agrospanelrel borítsák azt hidegkattanás és madarak támadása esetén.

főzni egy ágyat

A palánták előkészítése a talajba ültetés céljából

Az Exhibishen hagyma palántákon keresztül történő termesztéséhez ajánlott a magokat kálium-permanganát oldattal kezelni. A folyadék hőmérsékletének körülbelül 40 ° C-nak kell lennie, majd a magvakat enyhén megszárítani kell, hogy ne tapadjanak a kezéhez, és megspórolhatók legyenek.

Az ébredéshez meleg, szűrt vízben aloe juice-val áztathatja, majd benedvesítheti őket nedves gézzel, és körülbelül 3-4 napig itt tarthatja. A palánta magvainak ültetése általában február végén és március elején ajánlott.

feldolgozza a magokat

A vetés előkészítése az ültetés előtt

A magvakból eltávolítható hagyma termesztését könnyebb módszernek tekintik, ez azonban nem garantálja az összes mag csírázását.

A vetőmag vetése előtt előkészítő munkát kell végezni:

 1. 3 órán át áztassa meleg vízben, amelynek hőmérséklete 25 ° C. A magokat körülbelül 3-4 napig nedves szövetben tartják, hogy megduzzadjanak.
 2. Fertőtlenítsen mangán oldattal. A magokat rózsaszínű kompozícióba merítjük, 40 ° C hőmérsékleten melegítjük egy éjszakán át: kb. 8 órán át.
 3. Annak érdekében, hogy a magokat azonos távolságra ültessék, azokat WC-papírra kell ragasztani, amelyet szalagok formájában vágnak, és egy speciálisan elkészített keményítőpasztával ragasztják. Egy csepp ragasztó csöpög a papírra 5–7 cm távolságra, és beleül egy mag. Fontos, hogy várjon, amíg a ragasztó megszárad és a hegyen megtapad.
 4. Az ilyen szalagokat hornyokban helyezik el és könnyű földréteggel borítják. A talaj kissé talajrétegezhető, hogy jobban megtartsa a nedvességet.
 5. A gombás megbetegedések elkerülése érdekében a talajt Fitosporinnal kell kezelni.

előkészítő munka

Leszállás a földön

A kapott vetőanyagot nyílt talajban május elején ültetik. Ehhez 30 cm távolságra hornyokat húzunk, 20-25 cm-es szegmenst figyelünk meg az izzók között, a lyukakat ujjakkal készítjük. Az Exible íjfejeket 3 cm mélyre ültetjük.

nyílt terep

Milyen feltételekre van szükség?

A kiállított hagyma termesztése és további gondozása bizonyos szabályok betartását teszi szükségessé. Először el kell készítenie egy tartályt, meg kell töltenie az előzetesen előkészített nedves talajjal, fel kell húzni sekély hornyokat 2 cm-re egymástól.

Helyezze a magokat a tetejére, megszórja körülbelül 1,5 cm-es talajjal, majd takarja le üveggel vagy filmmel, helyezze meleg helyre.

Miután a palánták 2 hónaposak voltak, meg kell kezdeni edzni őket, ehhez a tartályokat az erkélyre vagy a lodžára kell vinni. Fokozatosan növekszik a keményedési idő: 5 perctől kezdve 30-ra emelkedik, a külső időjárástól és a hőmérséklettől függően.

bizonyos szabályok

Hőfok

A hagyma termesztésének egyik fontos feltétele, hogy a helyes hőmérsékletet legalább 20-25 ° C-on tartsa. A jövőben tanácsos ellenőrizni a föld nedvességtartalmát, de jobb, ha nem öntözi, mivel a bevonatnak köszönhetően nem képes elpárologni. Javasoljuk, hogy a képződött kondenzációt a talajon rázza meg. A hagyma kb. 10–14 nap alatt megjelenik.

a föld nedvessége

Világítás

A jó termés elérése érdekében a palánták megjelenésekor a palántákat tartalmazó dobozokat jól megvilágított helyre kell helyezni. Kívánatos, hogy betartják a hőmérsékleti rendszert.Nappali hőmérsékleten legalább 17 ° C-os, éjjel pedig 15 ° C-ra kell csökkenteni.

Ha a napok rövidek, a palántákat fényben kell kiegészíteni, hogy a nappali órákat 12 órára tegyék, hogy erõsek legyenek.

Ezen túlmenően figyelemmel kell kísérni a talaj nedvességtartalmát, a helyiség szellőzését, ennek érdekében rendszeresen nyissa ki a szellőzőnyílásokat, de kerülje a huzatot.

A szedést nem hajtják végre, ezért lehetőség van az Exhibishen hagymamagokat külön vetőmagcsészékbe vetésére, 2 magból egy szezonban. Csak az egyiknek kell növekednie, tehát egy erős növényt választanak, a másikat eltávolítják.

feltétlenül egészítse ki

Gondoskodás

A palánták ültetése után vagy a magok kihajtása után meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a gondozáshoz.

Ez nem lesz nehéz:

 1. A nedvesség fenntartása érdekében a talajt meg kell takarni. Ennek érdekében az ágyakat szalmával, tőzeggel vagy mohával borítják.
 2. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon. Rendszeresen öntözzen leülepedett vízzel. Július végén az öntözést leállítják, hogy a hagymák erősebbek és ne lazuljanak. Mivel ebben az esetben a termény rosszul tárolódik.
 3. Az öntözés után javasoljuk, hogy lazítson a sorok között.
 4. Ügyeljen arra, hogy végezze el etetés hagyma Kiállítás műtrágyákkal nyílt terepen.
 5. A hagyma toll leesésének megakadályozása érdekében rögzítik őket egy csappal vagy 10 cm-re vágják.
 6. Annak elkerülése érdekében, hogy a hagyma légy ne károsítsa a hagymát, ajánlott egy sárgarépaágyat ültetni a közelben.

takarmány

Felső öltözködés

A jó termésre csak akkor számíthat, ha a hagymát kiállítja a szükséges gondossággal. Ne felejtsük el a havi megtermékenyítést, ha az óvó, nitrogén és foszfor műtrágyákat használunk az öntözés során.

A legjobb trágyázni komplex ásványi műtrágyákkal. Minden második nap bevezetik őket, azzal a elvárással, hogy 1 grammot 2 liter vízzel hígítsanak.

Fontos figyelemmel kísérni az ágyak tisztaságát a gyomok jelenlététől is: azokat a talaj lazítása közben el kell távolítani, amit minden öntözés után a legjobb.

Fontos megjegyezni: júliusban nincs szükség az Exhibiton hagymának bármi etetésére. Az izzók hibernálódnak, és a túlzott táplálás csak károsíthatja a növényt.

gyomok jelenléte

Betegségek és kártevők elleni védekezés

Sajnos az Exhibishen hagyma fogékony a betegségekre, valamint a kártevők támadására is. Ha beteg növényeket találnak, tanácsos a kezelést azonnal megkezdeni.

A hagymát a következő betegségek érinthetik:

 1. Rothadás. Nagyon nehéz felismerni, csak láthatja, hogy a felsők sárga színűvé váltak és a földön feküdtek. Jobbra nyúlik. A gyökeren a hagyma fehér virágot kap. Ennek eredményeként leáll a növekedés és lehetetlen gyógyítani.

kártevők támadása

Betegség esetén az izzókat ki kell húzni a földről. Vágja le az érintett területet és enni, ezeket nem lehet tárolni.

 1. Korom. Meghatározható úgy, hogy a hagyma levelein szürke csíkokat észlel. A betegség gombás jellegű, a betegséget nem lehet kezelni.

Ha beteg növényeket találnak, el kell távolítani az érintett hagyma tollakat.

 1. Szürke rothadás. A hagyma nyakát érinti és gombás eredetű. Mivel a nyak rothad, a tollak nem kapnak táplálékot, sárgássá válnak.

szürke csíkok

Ezeket a hagymákat ki kell húzni, a betegséget nem lehet kezelni.

 1. Stem fonálféreg. Ennek oka a földben élő kis férgek. Az érintett hagymaszárak halvány árnyalatot kapnak, majd elfordulnak. Maga az izzó rothadni kezd. Különleges vegyszerek vannak a betegség leküzdésére, de mérgezőek, veszélyes a növényeket velük kezelni, amikor majdnem éresek, és hamarosan betakarítani kell. Jobb, ha eltávolítja a beteg hagymákat.

A legveszélyesebb kártevő a hagyma légy.
A sárgarépán kívül erős szagú virágokat lehet ültetni a közelben, amelyek elriasztják a kártevőket és enyhítik a betegségeket.

kis férgek

Ezek tartalmazzák:

 • kéri körömvirág;
 • körömvirág;
 • muskátli;
 • petúnia;
 • levendula;
 • böjtfű.

A fahamu jól védi a hagymát a kártevőktől, ezért ajánlott az ágyakat hagymával megpermetezni.

fa hamu

Hagyma betakarítása

Pontosan meg kell határozni az Exhibichen hagyma betakarítási idejét.Az érés jele a tetején helyezkedik el, ami azt jelzi, hogy a gyökerek is kiszáradni kezdtek, és a növények táplálkozása egyre rosszabb. Ez azt jelenti, hogy eljött az idő, amikor ideje kiásni a kiállított hagymát az ágyakból. Ha ezt nem hajtják végre időben, új gyökerek kezdnek növekedni, ami csökkenti a növény eltarthatóságát.

A hagyma betakarításához ajánlatos száraz, napos napot választani, lehetőleg enyhe szellővel. Az izzókat lapáttal kell emelni a talajból, vagy óvatosan kihúzni. Helyezzük el sorokban száraz talajon vagy kartonon, szárítsuk meg kissé. Ezután ajánlott szárítani a verandán, egy istállóban vagy más jól szellőző helyen.

tetőtöltött

Amint a hagyma nyaka megszárad, azt jelenti, hogy készen áll a téli tárolásra. Ez kb. 14 napot vesz igénybe. Ezután meg kell válogatni a termést, felülvizsgálva az egyes hagymákat, és kiválasztva az egészséges táplálékot a tároláshoz. Ezenkívül válasszon gyümölcsméret szerint. Ha még enyhe sérülés is van, a fejeket először lerakják és használják fel.

A hagymát száraz helyen tárolja. Fonható vagy kötött is. Dobozokban történő tárolás esetén javasoljuk, hogy a fejeket meghintjük hagymahéjakkal, amelyek a termék szárítása és elválasztása után összegyűjthetők.

egészséges tárolás

Hasznos tippek és visszajelzések

Sokan érdeklődnek az Exibishen hagymakészletek vásárlásában. Sajnos ezt nem lehet megszerezni, mivel nagyon rövid ideig tart, csak 4 hónap.

A fehérrépa magvak számára is termeszthető, ha legalább hagyható meg a hagyma februárig. A legjobb, ha a hűtőszekrénybe helyezi a zöldségfélék részében. A nagy hagyma nagyon gyorsan elrontódik, ezért tegyen félre egy legfeljebb 300 gramm súlyú hagymát. És akkor:

vásárolni sevok

 1. Toll megjelenésekor a hagymát egy kis tartályba ültetik, amely nem haladja meg a 2 litert. A talaj helyett egy kis telített talajt, folyami homokot és fűrészport, hamut vesznek.
 2. Az izzót 2/3-ra merítik a földbe. Figyelemmel kísérik a talaj nedvességtartalmát, megvilágítását és hőmérsékletét.
 3. Ha a hagymát három részre osztják, akkor mindegyiket külön ültetik, mindaddig, amíg gyökereik vannak. Május elején nyílt talajon ültetik őket. Célszerű távol tartózkodni a többi hagymafajtától, hogy ne kerüljenek túlzott beporzásba.

Sokan aggodalmuknak adják a kérdést is, hogy mikor lehet jobb az Exibition hagymát betakarítani, például Szibériában - ez május közepe, míg a déli régiókban április lehet.

mindegyik külön

A fajta egyre népszerűbb és értékesebb. Alapvetően az Exibition hagymával kapcsolatos összes vélemény csak pozitív. A fajtát különösen a saláta szerelmesei értékelik. A termék nagy, lédús és édes.

saláta szerelmeseinek

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök