A hagyma betegségeinek kezelése népi gyógyszerekkel, azok leküzdésére szolgáló receptek

Sok kertész vesz részt a hagyma termesztésében nyaralóikban. Ez a zöldség népszerű, mivel gyakran használják különféle ételek készítésére. Ha hagymát termesztenek, néhányuk súlyos betegségekkel szembesül, amelyek megakadályozzák a növény normál növekedését. Ezért, mielőtt zöldséget ültetne, ismerkedjen meg a hagymabetegségekkel és azok kezelésével.

A leggyakoribb hagymabetegségek

A gyakori betegségek okozzák a rossz zöldségnövényeket. A hagymát gyakran betegségek is szenvedik, és vírusos és bakteriális betegségeknek vannak kitéve. Megállítják a zöldség növekedését, és gyakran a megnövekedett bokrok halálához vezetnek. A hagymabetegségektől való megszabadulás érdekében megfelelően küzdeni kell velük.

Peronosporosis hagyma vagy lisztharmat

A hagymabokrok gyakran peronosporózisban vagy lisztharmatban szenvednek, amelyet meglehetősen veszélyes betegségnek tekintnek. Minden növénytermesztőnek meg kell ismernie a betegség megnyilvánulásának sajátosságait annak érdekében, hogy a növény megfelelő időben elinduljon. A betegséget a következő külső tünetek jellemzik:

 • fehér foltok megjelenése a levelek felületén;
 • az alsó lapok széle megsárgul;
 • lepedő a lepedőn;
 • a bokrok fokozatos szárítása.

Ez a hagymabetegség az izzók fertőzése miatt fordul elő, amely fokozatosan terjed a bokor többi részébe. Fertőzés akkor jelentkezik, ha a kertész nem követte a vetésforgó szabályait, vagy nem ültett kezeletlen vetőmagot.

A peronosporózis magasabb hőmérsékleti körülmények között jelentkezik, amikor a levegő 20 ° C-ra felmelegszik. Alacsony hőmérsékleten a betegség sokkal lassabban fejlődik ki.

Lisztharmat hagyma

Hagyma rozsda

Egy másik gyakori betegség, amelyre a növények fogékonyak, a hagyma rozsda. Ez a betegség a növény tollaira terjedő gomba hatásának eredményeként alakul ki. Az idő múlásával teljesen el vannak borítva sárga virággal és kis gombás spórákkal. Ha a bokrok nem gyógyulnak megfelelő időben, akkor a növény megállítja a fejlődést, és a hagymák megállnak az érés.

Annak érdekében, hogy ne kelljen foglalkozni a hagymahagymák és sárga tolluk kezelésével, gondosan kell gondozni a növényt. A bokrokat csak a gyökérnél itatják, hogy a folyadék ne essen a levelekre. Ezenkívül a talajt időszakosan ásványi és szerves műtrágyákkal táplálják, hogy erősítsék a zöldség egészségét.

Az alsó részének fusárium rothadása

Ha a talajt nem kezelik a növényi növény ültetése előtt, akkor a hagymát a fusárium rothadása megfertőzi.Ez a betegség olyan fertőzés miatt jelentkezik, amely a talajból áthatolt a gyökérzetbe. A fertőzés leggyakrabban a hagyma aktív növekedésekor fordul elő.

A fertőzés megjelenésének okai a következők:

 • a talaj túl gyakori nedvesítése;
 • késői gyümölcsgyűjtemény;
 • betakarítás esős időben;
 • a talaj túlmelegedése száraz időjárás miatt.

Amikor a betegség megnyilvánul, azonnal intézkedéseket kell hozni a fertőzés további kialakulásának megállítására. Ehhez a beteg növényeket azonnal kiszedik és eltávolítják a helyről. Ezután a sérült hagymákat és ágyakat Bordeaux folyadékkal permetezzük.

hagymabetegség a kertben

A hagyma nyak rothadása

Magas páratartalom mellett a hagymabokroknak nyaki rothadásuk van, amely befolyásolja az izzók nyakát. A betegség nem azonnal jelentkezik, hanem csak a helyről történő betakarítás után. Meghatározni, hogy egy növénynek van-e ez a betegsége, elég egyszerű. A hagymafejek mérlege és nyaka rózsaszínűvé válik, és vizes lesz. Az idő múlásával a betegség előrehaladtával a gyümölcs teljes felületét szürke penész borítja. Ha az érintett gyümölcsöket semmivel nem kezelik, akkor azokat fekete, göndör kéreg borítja.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne küzdjön a rothadás, a hagymabetegséget még a kertben is meg kell szüntetni. Ennek érdekében a helyet rendszeresen kezelik fedőréteggel, és megtisztítják a gyomoktól.

Nedves baktérium rothadás és fekete rothadás

A növekedési időszak utolsó szakaszában a növény gyakran fekete és nedves baktériumrothadás vírusaival küzd. Ezen betegségek miatt kicsi, sötét színű sebek alakulnak ki az ültetett növények tollán. Időben történő kezelés nélkül a betegség előrehalad és terjed a gyümölcsökre, teljesen elpusztítva őket. Az érintett hagymák rothadnak és kellemetlen szagokat mutatnak.

A rothadás kialakulásának okai a következők:

 • a talaj nem megfelelő meglazulása, amelynek következtében az izzó megsérült;
 • hirtelen időjárási változások és magas páratartalom;
 • a bokrok károsodása vagy hagyma legyek, amelyek a betegség hordozói.

A betegség első jeleinek megjelenésekor az érintett növényeket azonnal el kell távolítani a rothadás terjedésének megakadályozása érdekében.

romlik a hagymán

Hagyma mozaik

Ez a betegség a kerti ágyban lévő hagyma palántákat érinti, ami sárga foltok megjelenését okozza a növény tollán. A fertőzött bokrok fokozatosan lerakódnak és lassabban növekednek.

Egyes esetekben a betegség befolyásolja a gyümölcs alakját. A fertőzött hagymák meghosszabbodnak és sokkal vékonyabbak lesznek, mint az egészségesek. Súlyosabban tárolódnak, mivel gyorsan kihajtanak és rothadnak. A hagyma és más zöldségek mozaikokkal megfertőződnek, a levéltetvek, kullancsok és fonálférgek miatt.

A növények mozaikoktól való védelme érdekében csak egészséges vetőmagokat szabad ültetni. Emellett a megelőzés érdekében az izzók felső részét időszakosan levágják.

Zöld penész rothadás

A kerti zöldségek gyakran szenvednek a zöld penész rothadásán, amely megtámadja a gyümölcsöt. A betegség megnyilvánulásait észlelheti az érintett növények hagymáin. Hervadtak, vizes, barna vagy sárgás foltok jelennek meg rajtuk. Az idő múlásával a hagymák lágyulnak és kellemetlen penészes szagot képeznek. A fertőzött növényeket a levelek is szenvedik, amelyek sárga foltokkal borítódnak és elszáradnak.

A betegség kifejlődése a betakarítás után aktiválódik, mivel a tárolás során a fertőzött gyümölcs gyorsan elszíneződik és rothadni kezd.

Kezelési módszerek

Ajánlott a hagymabetegségek időben történő leküzdése a további fejlődésük megállítása érdekében. Különféle módszerek vannak a vírusos és fertőző növényi betegségek kezelésére. Gyakran speciális eszközöket használnak erre a zöldség feldolgozására.

hagyma a földön

Ajánlott a Fitoftherm használata, amely hatékony a fertőzések és kártevők elleni küzdelemben. A készítmény használata előtt készítsen működő oldatot.Előállításához kb. 15 gramm gyógyszert adunk tíz liter vízhez. A bokrok permetezése előtt alaposan meg kell lazítani a talajt, hogy a folyadék jobban felszívódjon a talajban. A zöldségeket este, nyugodt időben kell feldolgozni a Fitofterm-rel. Egy bokor feldolgozásakor legalább egy liter oldatot fogyaszt.

Néhányan a hagyma betegségeinek népi gyógymódokkal történő kezelésével foglalkoznak. Például a zöldségtermesztők dohányinfúziót használnak. Ennek elkészítéséhez 10–12 liter meleg vizet keverünk 450 gramm dohányval. Használat előtt a keveréket két napig infúzióban adják, majd másfél órán át forralják. A bokrokat hetente háromszor permetezzük az elkészített termékkel.

Megelőző intézkedések

Nemcsak a betegség elleni küzdelmet kell végrehajtani, hanem a megelőzést is. Ez jelentősen csökkenti a betegség előfordulásának valószínűségét a helyszínen termesztett zöldségekben.

A hagymában a betegségek megjelenésének és kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében a következő megelőző intézkedéseket hozzák:

 • a vetőmagot idő előtt kezelik, hogy rajta ne legyenek patogének;
 • ültetés előtt fertőtlenítik és kezelik azt a területet, amelyen a zöldségek növekedni fognak;
 • az ültetvények védelme érdekében vegye figyelembe a vetésforgót;
 • ne használjon növényi maradványokat komposztként.

hagyma a földön

Következtetés

A parcellán hagymát termesztő zöldségtermelők gyakran zöldségbetegségekkel szembesülnek. A hagymabokrok gyógyítása és védelme érdekében jobban meg kell ismerkednie a gyakori betegségek jellemzőivel és kezelési módszereivel.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök