A fehér hagyma előnyei és hátrányai, a fajtafajták, a tárolási és a betakarítási szabályok

A hagyma szinte minden ételnél nélkülözhetetlen fűszer, a fehér hagyma is megtalálható a fajtáiban. Vessen egy közelebbi pillantást arra, hogy mennyire hasznos a fehér hagyma, amely ázsiai országokból érkezett hozzánk. Mint minden hagyma rokonja, gazdag az egészségre hasznos vitaminokban és mikroelemekben, édes ízű és kellemes aromájú. Vessünk közelebbről a tulajdonságokat, és mi a különbség e fajta és mások között.

Fajtafajták

A nyári lakosok, mielőtt kiválasztanák a megfelelő típusú hagymát, próbálják meg választani azt, amely jól tárolható és kellemes ízű.

A fehér hagyma ebbe a kategóriába tartozik, és saját fajtájával rendelkezik. Nevük és jellemzőik a következők:

 • Üstökös. Az izzók 6 hónapig jól tarthatók. A hátránya az érésük időtartama és a kis méret.
 • Alba. Hosszú ideig érik, de ha az ápolást a mezõgazdasági technológia összes követelményének megfelelõen végzik, az izzók lehetnek közepes vagy nagyak (akár 200 gramm).
 • Nevada. Ez egy korai érési fajta. A legjobb olyan régiókban ültetni, ahol a nyár nagyon rövid. Az izzók közepes méretűek, körülbelül 90 gramm.
 • Hógolyó. Átlagos érési periódusa van. Az izzók nagyok, súlya akár 160 gramm is lehet. Azt is meg kell emlékezni: ezt hagymafajta legfeljebb 3 hónapig tárolható.
 • Sterling. Betegségekkel szemben ellenálló. Körülbelül 4 hónapig tárolva. Édes íze jellemzi. A hagymák súlya körülbelül 120 gramm.

A fehér hagyma megkülönböztető tulajdonságai másoktól

A fehér fajta szép alakú. A szokásos sárga és lila ellentétben nehezebb tárolni, de az izzók nagyobbak.

Ízükben és aromajukban különböznek, nem mutatnak éles keserűséget.

Ízletes salátákat és francia hagymalevest készít. Népszerű Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban.

minőségi fehér hagyma

A héj színe fehérnek nevezi, kissé emlékeztet az íratlan papiruszra. A különféle anyagok tartalma szempontjából a sárga és a lila fajtákhoz képest szignifikáns különbségek is vannak. A fehér növény nagy mennyiségben vassót, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, illóolajokat és cukrot tartalmaz.

Értékes tulajdonságok

Mint minden más fajta, a fehér saláta hagymát egészséges terméknek tekintik. Fitoncideket tartalmaz, amelyek káros hatással vannak bizonyos baktériumokra és gombákra.

hagyma egy kosárban

A hagyma juice gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik, és a megfázás kezelésére és megelőzésére használják. Kiegészítő kezelésként alkalmazható szájgyulladás és angina kezelésére. Az őszi-tavaszi időszakban megelőző intézkedésként ajánlott a korábban reszelt vagy tányérra vágott hagyma illata.

Ezt a zöldséget az étrendbe naponta be kell vonni az aszkorbinsav forrásaként. Jótékony tulajdonságai megőrződnek frissen és főzve is.

Ellenjavallatok a felhasználásra

A fehér hagyma előnyei vitathatatlanok, de ártalmasak is lehetnek. A friss fehér hagymát másfél évnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánljuk. Nagyon finom a szájnyálkahártya, ezért égési sérülést okozhatnak. Főtt formában ajánlott hozzáadni zöldségpüréhez, levesekhez 1 éves kortól.

A zöldséget minden ember tolerálja, különösen, ha hőkezelték. Alapvetően a friss fogyasztás ellenjavallat.

fehér hagyma

Az orvosok nem javasolják a következő esetekben:

 • álmatlanság;
 • fejfájás;
 • magas vérnyomás;
 • gyakori puffadás;
 • túlsúly, mivel a fehér zöldség javítja az étvágyat és serkenti a gyomornedv termelését.

Mikor távolítsa el a hagymát az ágyakból?

Nagyon fontos pontosan meghatározni a fehér hagyma betakarítási idejét, különben hosszú ideig nem működik. Ha nem ér, akkor a nyaka lédús és vastag, és az izzó rosszul van borítva mérlegekkel. Egy idő után az ilyen hagyma rothadni kezd.

Ha hosszú ideig nem távolítja el, akkor a mérleg lepattan, további gyökerek növekednek, az izzók megrepednek, és a hasznos tulajdonságok elvesznek.

hagyma tisztítása a kertben

A fehér hagyma betakarításakor a következő fő tünetek vannak:

 • az új toll növekedésének megállítása;
 • a levelek fő részének sárgása és a szárítás kezdete;
 • ha a legtöbb toll meghal;
 • a mérleg fehér;
 • a hagyma nyakja kissé lágyult.

A hagyma érési idejét számos tényező befolyásolja:

 • növekvő régió;
 • időjárás;
 • a talaj;
 • a faj jellemzői.

Alapvetően a hagyma növekedési ideje 2–3 hónap. A legtöbb fajtát már július közepén lehet betakarítani, míg a későn augusztus elejére érik. Ha a nyár száraz és forró, akkor a hagyma sokkal gyorsabban érlelődik. Az esős és hideg időjárás lelassítja ennek a növényi növénynek a betakarítási készségét. A betakarítás határideje augusztus 20., mivel észrevehető, hogy akkor kezdődik az eső.

Ragaszkodhat a holdnaptárhoz, amely jelzi a betakarítás ütemezését. Ha a hagymát nem esik betakarításra az eső előtt, elveszíti tárolási idejét, rothadás és más betegségek sújthatják.

A fehér hagyma előnyei és hátrányai, a fajtafajták, a tárolási és a betakarítási szabályok

A legjobb, ha a kultúra érésének külső megnyilvánulásait július közepe után kezdjük megfigyelni. Miközben száraz, napos idő van, be kell gyűjteni időben.

Hogyan lehet betakarítani és tárolni a növényeket?

A legjobb az érett hagymát a kertből egy száraz, napos napon eltávolítani. A munkához szüksége lesz egy lapáttal: nem húzhatja ki az íjat a tollak mellett. Javasoljuk, hogy kissé ásson a földbe az izzók közelében, majd óvatosan húzza ki, kezével rázza le a talaj többi részét. Ha a zöldség nyakja lédús, az azt jelenti, hogy nem érett, akkor jobb, ha nem hagyja el az ilyen hagymákat, hanem tegye félre, hogy azonnal a konyhába vigye.

A hagyma feltárása után azokat közvetlenül tollakkal kell lerakni, hogy szárítsák ugyanazon az ágyon a földön vagy kartonon. Kívánatos, hogy meleg napfény esjen rá. Este ajánlott száraz helyen megtisztítani vagy fóliával lefedni, hogy a hagymák ne kerüljenek nedvessé a reggeli harmattól. Az időjárástól függően száradni - 7-10 napig.

Ha a hagyma rozsdásodik, sima és csúszós, akkor könnyen bele tudja csavarni a kezét - ez azt jelenti, hogy már jól megszáradt.
Most ollóval vágja le a hagymát a hagymáról, hagyva körülbelül 5-6 cm nyakát.
mert tároló hagyma legjobban száraz helyen, szobahőmérsékleten. Hálókba, fadobozokba, kartondobozokba, szövetzsákokba vagy nejlon harisnyákba helyezhető. Nem szabad levágni a leveleket, hanem egy fonatot lehet fonni. Tegye le a kötegeket a konyhába. Ebben a formában a zöldség jól megőrzött.

Ha esős időben ki kellett ásnia egy zöldséget, akkor nem marad más, mint hogyan kell megfelelően feldolgozni.

Ehhez:

 • azonnal vágja le a tollat, a nyakától 5 cm-re hátra lépve;
 • óvatosan távolítsa el a gyökereket;
 • hámozza le a mérleget;
 • száraz helyen szétterítve, egy hagymát egyenként, 2-3 hétig száradni.

Ha a szoba száraz volt és jól szellőző, akkor a hagymát meg lehet őrizni, és a héj visszanyerni fog.

Hogyan gyorsíthatjuk meg a növény érését?

Gyakran annak érdekében, hogy időt kapjon a hagyma ásására az esők kezdete előtt, ösztönöznie kell az érési folyamatot. Ennek többféle módja van, de a legfontosabb az, hogy korlátozza a gyökérnövény étrendjét.
Ha a fejek mélyen vannak a talajban és nehezen láthatók, akkor ajánlott enyhén lemosni a talajt a felületükről, hogy azok ki vannak téve és elegendő napenergiát kapjanak.

hagyma öntözés

Az öntözést 2-3 héttel a betakarítás előtt le kell állítani, még akkor is, ha száraz az idő. Ha ebben az időben esik, akkor jobb, ha az íjat műanyaggal borítja. Az izzók hangmagassal emelhetők fel.

Javasoljuk, hogy helyezzen egy lapátot a hagyma alá, és vágja le a gyökereket 5 cm mélyen.
Nem ajánlott vágni a tetejét, mivel az izzók megfosztják a tápanyagokat a tetektől. Ha érett, akkor zöldről hagymára kell válnia.

Minden hagymafajtának meg van a saját íze és aromája. Azok számára, akik szeretik az édes ízt, a fehér megfelelő. Célszerű naponta felhasználni, különféle ételekhez adva, vitaminok és mikroelemek hasznos forrásaként.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök