A telivér lovasfajta leírása és a lótartás jellemzői

A modern telivér lovasok első őse a 18. században nyúlik vissza. Manapság ennek a fajtának a képviselőit nevezik sportversenyeknek. Ez a "lokalizáció" a lovaglás jellemzőinek sajátosságaiból fakad, amelyeket megkülönböztetnek az erős végtagok és a tüdő, amely a lovak számára fontos. Ez bizonyos korlátozásokat vezet be az állatok etetése tekintetében.

Történelmi referencia

A 18. században Nagy-Britannia új angol lovak fajtáját kezdte tenyészteni, amely megfelel bizonyos előírásoknak. Ennek érdekében a tenyésztők nem csak a helyi kancákat választották ki, hanem keleti húzólovakat is behoztak az országba. Ez utóbbi típusa egyelőre nem ismert. Úgy gondolják, hogy a keleti mének török ​​vagy arab vér képviselői voltak.

De ismert, hogy a jövőbeni telivér lovasok gerincét Godolphin, Darley és Beyrle nevű lovak képezték. És már 1973-ban ezt a fajtát hivatalosan bejegyezték.

A Eclipse ló jelentős szerepet játszott a fajta fejlődésében. Egész életében ez a mén rendszeresen lett különböző versenyek győztese. A halál után a kutatók kinyitották a lovat és megállapították, hogy a szíve 23% -kal nagyobb, mint a többi lóé, és erősebb ízületek és ín. Ezeket a funkciókat az Eclipse továbbadta utódjainak.

A fajta jellemzői

Mint már megjegyeztük, az angol lovasfajta képviselői többször is díjnyertesekké váltak különböző versenyeken. Ezek a lovak a jelenlegi sebességrekordot tartják. Az ebbe a fajba tartozó mén 69,6 km / h sebességre tudott felgyorsulni.

telivér lovas

Megjelenés

A fajta uralja a legtöbb lovat. Ezen állatok növekedése eléri az 1,65-1,75 métert. A gyors futás képessége szabálytalan, karcsú és hosszú lábakkal, rövid törzstel jár.

Az angol fajta fontos jellemzője, hogy az ilyen lovaknak nagy szívük van, nagy tüdejük és erős ízületei vannak. Ezek a tulajdonságok ideálisak faji állatok számára.

A telivér lovas a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • kompakt fej, egyenes profillal és hosszúkás hátral;
 • hegyes fülek;
 • széles orrlyukak;
 • hosszúkás nyak;
 • izmos és széles hát;
 • ferde vállvonal;
 • mély mellkas.

telivér lovas

A lovagló lovakat tónusú hasa és jól elhelyezett izmos lábak jellemzik. Az ilyen állatok a széles és emelt keresztes, valamint a hosszúkás csípő miatt más fajták képviselőinek hátterében állnak.Az angol lovak másik jellemzője, hogy ezeknek a lovaknak a haja ritka. Az egész test színe sötétbarna.

Kedély

A telivér angol lovakat temperamentum jellemzi, ezért nehéz ilyen lovakkal dolgozni. Az állatok makacs és szabadságszerető. Emiatt a lovakat nehéz alárendelni a lovas akaratának.

Ezért a fajtatiszta lovakat nem ajánljuk kezdőknek. Ezek az állatok hirtelen engedetlenséget mutatnak, amelynek eredményeként a lovas leeshet. De éppen ez a tulajdonság biztosítja részben a fajtatiszta fajta képviselőinek rendszeres győzelmeit a versenyeken.

telivér lovas

Termelési tulajdonságok

A telivér ló a legdrágább lófajta. Ezért az állatokat nem használják tej vagy hús előállítására. E fajta képviselőit kizárólag versenyzésre tenyésztik.

Érvek és ellenérvek

Az angol lovak lovaglásának sajátossága az, hogy az állatok képesek átadni a sajátosságaikat utódaiknak. Ennek köszönhetően fenntartható a fajta tisztasága.

Az angol lovak elismert vezetõi a lovassportban. A test és a fentiekben leírt tulajdonságok felelősek e tulajdonságért, amelyek miatt a lovak általában állandóan a vezetők között vannak.

A fajta fő hátránya azonban a nyugtalan természet. Ennek a fajnak a kancái nem szaporodnak jól. Az állatok immunrendszere gyengült. Ezért ezeket a lovakat alacsony páratartalom mellett kell tartani. Ezen túlmenően, az erős csontok ellenére, az angol lovak gyakran fejlesztenek Kozinets-et, amelyben az elülső lábak meghajlottak.

telivér lovas

Tartalom űrtartalma

A karakter és az immunrendszer leírt tulajdonságai bizonyos korlátozásokat rónak a lovak és kancák gondozására és karbantartására.

Stabil

A telivér lovasokhoz meleg és száraz istállók ajánlottak, természetes (vagy kényszerű) szellőzéssel. A betegségek megelőzése és a normális életkörülmények biztosítása érdekében a fajta képviselőinek jó megvilágításra van szükségük.

Gondoskodás

Telivér lovaglás - tiszta lovak. Ezeknek az állatoknak rendszeres fürdésre van szükségük. Ajánlatos hetente legalább két alkalommal mossa meg a lovakat és a kancákat meleg vízzel és speciális samponokkal. Ebben az esetben tilos mosodai szappant használni. Ennek a gyógyszernek köszönhetően az állat bőre kiszárad és repedik.

Mivel a lovak rendszeresen megnövekedett terhelésnek vannak kitéve, minden verseny után meg kell vizsgálni a patak állapotát, és a szennyeződés eltávolítása után zsírral bekenni.

telivér lovas

Pajta tisztítása

Ezek az állatok nem képesek normálisan megélni piszkos istállóban. Ajánlott az istálló napi 2-3 alkalommal megtisztítása. Az eljárást reggel, majd az első séta után kell elvégezni.

A betegségek megelőzésének fontos feltétele az ivók és etetők napi feldolgozása. Ez utóbbit etetés előtt forrásban lévő vízzel kell megsemmisíteni.

Étel és víz

A lovakat komplex módon etetik, kivéve a mesterséges adalékokat az étrendből. Az élelmiszernek tartalmaznia kell:

 • vitaminok;
 • kalcium;
 • foszfor;
 • zsírok;
 • szénhidrátok és más nyomelemek.

Ezen mikroelemek ellátásának biztosítása érdekében az állatokat megkapják:

 • friss széna (lóhere, timothy, hüvelyesek, gabonafélék és fű);
 • zöld takarmány (ha legelőkön járnak, vadrózsa, torma, tiszafa, bukszus és egyéb fű adnak);
 • zöldségek és gyümölcsök;
 • sűrített takarmány (kukorica, búza, árpa, zab és egyéb).

etetés lovak

A takarmány mennyiségét a ló méretének és súlyának, valamint a ló által tapasztalt stressz alapján számítják ki. Állatoknak átlagosan 10 kilogramm különféle nevet adnak naponta háromszor.Az edzés ideje alatt a fiatal lovakba 7-8 kg széna, a verseny után 5-6 kg széna öntik fel. A fű fogyasztása előtt az állatnak tiszta vizet kell adni. A lédús ételeket a zöldségek vagy gyümölcsök típusa szerint adják ki:

 • burgonya - 10 kg a ménnél és 4 kg a kancán;
 • sárgarépa - 3-5 kilogramm;
 • cékla - legfeljebb 4 kilogramm.

A nyomelemek (kalcium, foszfor és egyéb) hiányának kiküszöbölése érdekében az állatok számára koncentrált takarmányt és korpát ajánlunk, amelyeket zúzott formában adnak be. A lovaknak napi vitamin-kiegészítőkre és sóra (legfeljebb 40 gramm) van szükségük. Néhány nappal a verseny előtt ajánlott darab cukor adása. A lovak által fogyasztott víz mennyisége az évszaktól függ. Nyáron megengedett, hogy napi 50 liter adjon hozzá, télen - legfeljebb 30 liter.

telivér lovas

Betegségmegelőzés

Az angol lovak betegségeinek kialakulásának elkerülése érdekében:

 • időben elpusztítani a parazitákat (férgeket);
 • naponta takarítsák meg az istállót;
 • kiküszöböli a nedvességet az istállóban;
 • rendszeresen kezelje a táplálkozási helyeket forrásban lévő vízzel, és mossa le az állatot;
 • séta minden nap;
 • adjunk hozzá vitamin-komplexeket az étrendhez;
 • izolálja a beteg állatot a többitől.

A fenti szabályok betartásával elkerülheti az állatok szennyeződését az istállóban.

A fajta tenyésztése

Angol fajtatiszta fajta tenyésztésekor a következő szabályt kell betartani: a mének közül kiválasztják azt, aki már részt vett a versenyen és jelentős eredményt ért el. A kancákra ilyen követelmények nincsenek.

A felhasználás hatálya

Mint már említettem, az angol telivér versenylovak. Az állatokat kizárólag versenyekben, többek között hosszútávú versenyekben való részvétel céljából tenyésztik. Angliában azonban ezeket a lovakat gyakran használják róka vadászatára. Néhány tenyésztő emellett mén "szolgáltatásokat" is igénybe vesz más fajták jellemzőinek javítása érdekében.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök