Párosítási rajz és annak leírása, hogy a kakas termékenyíti a tyúkat

Csirkékből utódok megszerzéséhez nem elég csupán a hímeket és nőstényeket együtt rendezni. Az, hogy a kakas termékenyíti a tyúkot, sok tényezőtől függ. Még a madarak száma, valamint a kakas választása, az életkor is befolyásolja. Ezt tudva a tenyésztő képes optimális körülményeket megteremteni és kiszámítani az utódok idejét. De még ebben az esetben is különféle problémák merülhetnek fel, például amikor a tojás megtermékenyíthetetlennek bizonyul.

A csirkék reproduktív rendszerének jellemzői

Más madarakhoz hasonlóan a csirkék is egy speciális szerv - a cloaca - segítségével szaporodnak. Ez a hátsó rész megnövekedett része. A kakasban a nemi szervek mintázata a következő:

 • herék (bennük sperma képződik);
 • vas deferens;
 • valójában a cloaca, amelybe a sperma kiválasztódik a vas deferens mentén.

Csirkékben a reproduktív rendszer a petefészekből és a petevezetékből áll. Az első az, amikor a tojás kialakul, majd érett. Ezután tojássárgájá alakulnak egy csirketojás. A megtermékenyítés során a hímek és nőstények cloaca érintkezésbe kerül, a kakas petefolyadéka belép a csirkébe. Sőt, a spermatozók nem halnak meg 20 napon belül.

Hány tyúknak és kakasnak van szüksége egy csirkehúsban?

Az optimális arány az, ha a tyúkházban van egy vezető kakas, amely tíz-tizenkét nőstény állományt tart fenn. Ne indítson kevesebbel - olyan helyzetek fordulhatnak elő, amikor a hímek túl gyakran csapják le a nőstényeket. Ez káros lesz az utóbbi egészségére, sérülés is lehetséges. Ezenkívül a gyakori párzás miatt csökken a spermatozoidok koncentrációja, ami a tojásokat kevésbé termékenyé teszi.

A kakasonkénti nőstények minimális száma 3-4, különben még a csirkékkel szemben is agresszív módon viselkedhet.

Ha kb. 20 vagy több madár van, akkor ajánlott egy második kakas. De jobb, ha nem adjuk hozzá a fiatalokat az öregnek. Egy tapasztalt férfi támadhatja meg. Általában véve, hogy két kakas rendelkezik számos előnnyel:

 1. Általában az erősebb válik vezetővé, míg a gyenge „szárnyakban” marad és megvédi a nőstényeket az előbbi hiányában.
 2. A verseny létrejött, és nem félhet, hogy az egyik kakas kevés aktivitást mutat.

Ha a cél nem a 100% -os megtermékenyítés, akkor még egy hímet is meg lehet hagyni sok nőstény számára.

kakas és tyúkok

Hogyan válasszunk kakasot?

Amikor egy hímet felvetnek, nem csak magára néznek. Ha lehetséges, kérje meg a szülőket, hogy mutassák meg őket, figyeld meg őket.Ezeknek jó egészségnek és jó termelékenységnek kell lennie, mivel egyébként minden hátrány átkerül a csibékhez. A kakas megjelenése szintén fontos:

 • címer - szemet gyönyörködtető, élénk skarlát színű;
 • mancsai szilárdan, egyenesen állnak;
 • ujjak görbület nélkül;
 • a fajta kifejezett jelei (ha vannak).

Nem vehet olyan kakast, amely túl fiatal vagy idős - nem képesek megtermékenyíteni a csirkéket. Fontos, hogy eléri a pubertást. Válasszon egy aktív kakast, egy kicsit kakas, aki megmutatja vezetői képességeit. Ugyanakkor a gondozást nyomon kell követni a kapcsolatában lévő csirkék számára. A madár nem lehet túl agresszív. Akkor veszélyes lesz mind az állatokra, mind az emberekre.

kakas sétálni

Milyen korban lehetséges a megtermékenyítés

A szexuális érettség 4-5 hónapon belül következik be, néha egy kicsit később. Az a tény, hogy a kakas készen áll a párosodásra, a megjelenő sarkantyúk által határozott. De még az e korban elért madarak sem mindig azonnal szaporodnak. Vannak, akiknek időre van szükségük, és eközben új csirkeüzemben telepednek le, a vezető helyére lépnek, és elkezdenek becsapni a nőstényeket.

Hogyan működik a párzás?

A kakas a nyáj feje, aki az összes csirkét gondozza, és a megfelelő időben mindkettőt becsavarja. Ezt nem lehet megakadályozni, különben agresszív lesz. Ez vonatkozik más férfiakra is. A megtermékenyülést udvarlás rituálé előzi meg. A férfi a nő közelében sétál, az egyik szárnyot leengedi. Aztán a madarak párosodnak:

 1. A tyúk lefekszik a földre, majd a kakas rámászik, miközben megragadja a fej hátán lévő tollakat.
 2. Egy ideig csaposkodik, és keresi a nő kloakáját, hogy megérintse őt.
 3. Ha minden helyesen történik, akkor a kakas sperma a tyúk nemi traktusába kerül, ahol megmarad.
 4. A sperma 20 napig aktív marad, ezen idő alatt az összes tojás megtermékenyül.

Az egész folyamat nagyon gyors. Ezért egy kakas naponta akár 22-szer is csapdázik a csirkékkel. Ez a szám a madár kora és az évszak függvényében.

egyének párosítása

Hogyan megtermékenyítik a tojásokat?

Miután az érett tojás belépett a petevezetékbe, a tetejét megtermékenyítik. Több pete bejuthat a petesejtekbe, de végül az egész folyamat az egyik segítségével zajlik. A tojássárgája nő, majd speciális mirigyek segítségével képződik a fehérje. Ezt követi a héjmembrán és valójában a kalciumból álló héj.

Hogyan lehet megtudni, hogy egy tojás megtermékenyült-e?

A csirkék akkor is feküdnek, ha a tojások nem megtermékenyültek. Ezért, ha csirkét szeretne kapni, ellenőriznie kell mindegyiket. Ehhez elegendő a tojást megvilágítani egy erős lámpával vagy egy speciális eszközzel - egy ovoszkóppal. Erre egy sötét szobában kerül sor, miközben a tojás vastagabb részét nézzük. Jobb, ha a fehér, barna színű ruhákat rosszul veszi át.

Megtermékenyítés esetén a sárgájában az erek, valamint a foltok és az alvadások láthatók lesznek. Ha csak az erek kontúrja van, és a többi nincs, ez azt jelenti, hogy a tojást megtermékenyítették, de az embrió meghalt. Ha él, akkor néha még így is meg lehet határozni a fejlettségi szintet.

tojás meghatározása

Lehetséges problémák

Nem megfelelő gondozás vagy kedvezőtlen külső feltételek mellett lehetséges a megtermékenyítési problémák.

A kakas kitépte a csirke hátulját és oldalát

Ez nagyon gyakran fordul elő, ha a hímnek túl hosszú karja van. Ezért ezeket időben le kell vágni. A csirkesebeket bármilyen rendelkezésre álló eszközzel azonnal fertőtlenítik, még a szokásos peroxid esetén is. Ezután kenje meg sebgyógyító kenőcsrel; ha nincs külön, vegyen egy drogot az embereknek. A teljes gyógyulásig a csirkét eltávolítják a kakasból a további sérülések elkerülése érdekében.

vissza a sebekben

Mi van, ha a kakas nem termékenyíti a tyúkot?

Számos oka lehet annak, hogy a hímek nem tapossák el a nőstényeket, vagy nem képesek megtermékenyíteni őket:

 • életkor - az öreg madarak elveszítik ezt a képességüket, a fiatalok sem fognak beleférni;
 • új környezet, ismeretlen csirkék;
 • stressz (zaj, nem megfelelő hőmérséklet vagy világítás, rossz étel);
 • genetika - a hermafrodita kakasok nem képesek szaporodásra.

Ha az ügy korban van, akkor elegendő a régi kakas cseréje vagy várni, amíg a fiatal eléri a pubertást. Továbbá, a madaraknak mindig időre van szükségük, hogy kényelmesebbé váljanak a környezettel. Stressz esetén minden olyan tényezőt eltávolítanak, amely negatívan érinti a madarakat. Fontos a vásárlás előtt is ellenőrizni a madarakat - hogy ne váljon hermafroditának.

Ha betartja ezeket a szabályokat, jó utódot kaphat. A csirkék nagyon termékeny madarak, és a kakas képes nagyszámú nőstényt megtermékenyíteni, és megfelelő körülmények között az embriók szinte minden tojásban fejlődnek ki.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök