A Cobb 500 brojlercsirkék fajtájának leírása és az otthoni tenyésztés szabályai

A vásárlók inkább brojlercsirke-fajtákat vásárolnak. A hús gyorsabban főz és finom felépítésű. A gazdaságok megpróbálják kielégíteni a vásárlók kívánságait. A Cobb 500 kereszt brojlerjei vezetnek a versenytársak között a súlygyarapodás, az etetés hatékonysága és a bőr megjelenése szempontjából. Pozitív tulajdonságaik miatt a világ minden táján gazdálkodók és magángazdaságok termesztik őket.

A fajta leírása és jellemzői

A cseh brojler a világ minden tájáról népszerű. Rövid idő alatt a gazdák alacsony költséggel termesztik a csirkehúsokat.

Csirkék megjelenése

A Cobb 500 brojlerfajtát hófehér tollazat jellemzi. Minden madár, mintha kiválasztásra kerülne, nagy, tömeges. A férfiak és nők esetében a tömegkülönbség minimális. Természetesen sárga bőr, növeli a megjelenést.

Madarak termelékenysége

A brojlerek nagyon termelékenyek. A brojlerek 30-45 napos korukban alkalmazhatók vágásra. A súly 1,5 és 2,5 kilogramm között mozog. A hús 73% -át egy madárból nyerik. A súlygyarapodás gyorsan növekszik 11 hét alatt. Később visszaesés tapasztalható.

madártermelés

A csirkék súlya és magassága naponként

Kakasok és csirkék együttes etetésekor a táblázatban látható a napi súlygyarapodás.

Kor (napokban)Súly (gramm)Napi nyereség (grammban)
41
1026026
2077539
3057252
40245661
50324665
56364465

A nyereség egyértelműen 1-2 hónapos korban emelkedik ki.

Átalakítási költségek

Összetett takarmány a sífutáshoz a legolcsóbb, ez nem befolyásolja a fajta termelékenységét. A takarmány-konverzió a legjövedelmezőbb a versenytársakhoz képest. A takarmány költségeinek aránya a termesztés költségeiben 60%.

brojlerek Cobb

Tojástermelés

A brojlerek alacsony tojástermeléssel rendelkeznek. Az egyének 7 hónapos korukban kezdnek rohanni - ez a versenytársakhoz képest meglehetősen késő. Egy csirke 3 nap alatt 1 tojást tojhat. Egy egység súlya 58 gramm, amelyet szintén alacsony mutatónak tekintünk.

A fajta jellege

A Cobb 500 brojlerek barátságosak, nyugodtak. Nem fél az emberek jelenlététől. A fiatalokat néha agresszió, kannibalizmus szenvedi. Ezt a viselkedést a túlzott nappali órák magyarázzák. A fiatal kutyákat különféle ketrecekben ültetik.

Előnyök és hátrányok

A Cobb 500 brojlereknek számos előnye van, ezek közül a következők: gyors növekedés, nagy súly, betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Negatív tulajdonsága a hideg intolerancia, amely további költségeket igényel a csirkehús melegítéséhez.

séta az utcán

A karbantartás és gondozás sajátosságai

Otthon a brojlerek termesztése ketrecben van, padlón tartása. A helyiségnek jól szellőzőnek és melegnek kell lennie. A madarakat elkülönítve tartják a többi fajtától.

Optimális feltételek

A Cobb 500 brojlerfajta termesztésének folyamatában bizonyos szabályok végrehajtását igényli, hozzájárulva a gyors súlygyarapodáshoz. Egy napos kortól kezdve állítsa be a helyes hőmérsékletet, fényviszonyokat. Figyelemmel kísérik a csirkehús tisztaságát.

Az ültetés mennyisége 1 m2-enként 30-42 kg élősúly.

meghatározott tartalom

Hőmérsékleti rendszer

Csirkéknél a hőmérsékleti hőmérséklet +27 ° C ... + 33 ° C. Egy hét után a hőszint minden nap 2 fokkal csökken. Engedje le a hőmérsékletet legalább 14 fokra.

Világos mód

A csibéknek 24/7-es világításra van szükségük. 14 nap után a nappali órákat 1-2 órával csökkentik. A 14 órás nap megállapításáig. A közvetlen napfény ellenjavallt.

Baromfi kezelése

Az új állományt az előkészített helyiségbe hozzák. Megszabadulnak a törmelékektől, fertőtlenítik. A falakat és a padlót mész borítja. A jövőben ellenőrzik az alom tisztaságát. Felnőtteknél, fiatal állatokon minden második nap hetente kétszer egészben vagy részben megváltoztatják.

madár étel

A madarak etetésének jellemzői

Brojlercsirkék takarmányként speciális takarmányt használnak, vagy maguk készítik el.

Brojler etetés napról napra

Az első 10 napban a csirkék részesülnek a kis frakciójú kezdőtakarmányból. A következő 11–22 napon belül gyorsan megáll az izomtömeg, granulált takarmányra van szükség, például a növekedéshez. 1 hónapos korban és tovább, összetett takarmánnyal táplálják őket.

Self-termelés

Az önálló ételnek fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket kell tartalmaznia. A brojlercsalád étrendje magában foglalja a növényi gabonakepét, az olajpogácsát, a húslevest, a hús- és csontlisztét.

madarak a csirkehúsban

Adalékok és víz

A házban tiszta víznek könnyen elérhetőnek kell lennie. Minden nap megváltoztatják. A fő étel mellett az étrend zúzott kagylót, krétát, durva homokot, takarmány-élesztőt, sót, fű lisztet tartalmaz.

Tenyésztési csirkék

A fajtatiszta brojlerek nem tenyészthetők otthon. Minden egyes utód tulajdonságai romlanak, a termelékenység csökken. Ennek oka a hibrid speciális keresztezés útján történő tenyésztése.

Inkubációs

Az inkubátortojásokat a gyártótól vásárolják fajtatiszta fajta előállítása céljából. Az inkubátort a tojások lerakása előtt 25 ° C-ra melegítjük. A hőmérsékleti hőmérsékletet 37,6-37,8 Celsius fok között tartják fenn. 21 nap után utódok jelennek meg. Különböző fajtájú tojótyúkokat is használnak.

tenyésztő csirkék

Naposcsibék gondozása

A napos csibéknek száraz, meleg, jól megvilágított és szellőztetett helyiségre van szükségük.

Táplálás

A fiatal állatok számára speciális összetett takarmányt használnak. A táplálást naponta 8-szor végezzük. A folyamatos világítás segít az étel megtalálásában. A következő hetekben csökken az etetések száma. Egy hónapos koráig a fiatalok etetése naponta két étkezésre kerül.

Lehetséges betegségek és azok megelőzése

A Cobb 500 brojlerek betegségekkel szemben ellenállóak. A nem megfelelő karbantartás, táplálás, gondozás provokálhatja a betegségeket.

diszpepszia

A dyspepsziára tünetek jellemzői: fehér vagy sárga színű folyadék ürülék, emésztetlen részecskékkel. A fiatal egyének diszpepsziában szenvednek. A csibék elveszítik étvágyukat és letargikusak. A csajok életkorának megfelelő, kiváló minőségű takarmány és édesvíz elősegítik a betegségek megelőzését.

dyspecia betegség

bronchopneumoniát

Bronchopneumonia tünetei: légszomj nyitott csőrrel, nyak nyújtása, zihálás. A betegség okai: hipotermia, hirtelen hőmérséklet-változások. Megelőzés: mielőtt a csirkékbe telepednének, megtisztítják és fertőtlenítik a csirkeféléket. Életkörülmények: páratartalom - 70%, hőmérséklet - legalább 14 fok felnőtteknél. Fontos egy teljes étrend biztosítása, amely vitaminokat és fehérjéket tartalmaz, amelyek erősítik az immunitást.

Marek-kór

A Marek vírusos betegségét csirkékben a következő tünetek jellemzik: sántaság, a nyak csavarása, lebegő szárnyak, farok, emésztési zavarok. Először a csirkéket sújtják. Megelőző intézkedések: oltás, egészségügyi és higiéniai intézkedések betartása, a madarak életkor szerinti megőrzése.

avitaminosis

A brojlercsirkék között a vitaminhiány a leggyakoribb. Ezt a gyors súlygyarapodás magyarázza. Tünetek: a növekedés megszűnése, súlygyarapodás, letargia, a mozgások összehangolt koordinációja, az étkezés megtagadása.

vitaminhiányos kezelés

Megelőzés: takarmány összetett takarmánnyal a takarmányhoz csatolt táblázat szerint. Az önálló ételek vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítottak.

Bélgyulladás

Enteritis esetén a gyomor-bél traktus nyálkahártya meggyullad. Az immunrendszer gyengült, megváltozik az emésztőrendszer savassága. A csirkék elsősorban baktériumbetegségre hajlamosak. Az enteritis elleni küzdelemben és megelőzésben minden fontos: kiegyensúlyozott ételek, meleg, fény.

aspergillosis

Az aspergillosis gombás betegség a tojásokat, a fiatal állatokat és a felnőtteket érinti. Csirke tünetek: letargia, légszomj, mutatványos növekedés. Felnőtt madarak betegség jelei: hasmenés, kimerültség, köhögés, légszomj, embrióhalál.

Megelőzés céljából az almot réz-szulfát oldattal kezelik, betartják az állattenyésztésügyi előírásokat: szellőzést biztosítanak a csirkefélék számára, nem haladják meg a telepítési arányt 1 négyzetméterrel, kizárják az elrontott takarmányt.

brojler aspergillosis

szalmonellózis

A veszélyes betegség, a szalmonellózis gyakori az emberek és a madarak körében. A baktérium a takarmányon keresztül jut be. Az emésztőrendszer érintett. Tünetek: légzési nehézség, vizes szem, álmosság. A csirkék hasmenése van. 2-5 nap után görcsök. Megelőző intézkedésként a csirkéket 2 napos korban injektálják a vakcinával.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök