A TOP 50 legjobb kukoricafajta leírással és jellemzőkkel

A kukoricafajta kiválasztásakor a tulajdonságokat alaposan megvizsgálják. A választást a növény szándékolt céljának és a termesztés körülményeinek figyelembevételével hozzák meg. A különféle fajok közül a kukoricát válogatják sajátos ízlés és érési idővel. A takarmány-kukorica, a pattogatott kukorica és egyéb célokra osztályokat osztottak ki.

A legjobb kukoricafajták

Különböző típusú kukorica különbözik egymástól, és lehetetlen kiválogatni a legjobbat. A gabonafélék nagy besorolása létezik. A földrajzi jellemzők és az időjárási viszonyok szerint megfelelő fajtát kell kiválasztani.

A fajta kiválasztásában fontos szerepet játszik a betakarított növény célja. Például csak a felszakító zöldségek alkalmasak pattogatott kukoricák készítésére. Bizonyos típusok alkalmasak konzervkészítésre, főzésre vagy fagyasztásra.

Az oroszországi házi termesztéshez a következők tekinthetők a legjobb kukoricafajtáknak:

 • A Lakomka 121 édes fajtáját a növény korai érése jellemzi. A csírázás pillanatától az érettségig 65 nap telik el. A hozam magas, a szemek sárga, a növény hossza 18 cm.
 • Dobrynya megkülönbözteti a nagy fülek édes ízű. A növény magassága 160 cm, sárga szemek. A betakarítás 70 nap után kezdődik.

a Dobrynya kukorica megjelenése

 • A szellem a korai édes kultúrákhoz tartozik. A betakarítás két hónappal az ültetés után kezdődik. A növény szerény, két méter magas, a szemek nagyok, gazdag sárga.
 • Változat A korai arany a korai érési időszak (90 nap múlva) növényeire vonatkozik. A zöldség gombabetegségekkel szemben ellenálló, magas termést eredményez. A fülek kicsik, sárga, lágy szemű.
 • A jégnektár későn érlelő fajta. Különbözik a magas édesség és a bőséges hozam. A fülek nagyok, a szemek sárga, puha és lédús.

A gabonafélék egyéb gyümölcsöző fajtái és hibridjei a következők: Sundance, Pioneer, Syngenta, Jubili.

Kukorica: fajták és hibridek

Nemcsak fajtákat, hanem kukoricahibrideket is azonosítottak. A betegségekkel szembeni nagy ellenállóképességgel, gazdag hozammal, ellenállnak az időjárási viszonyoknak, a betakarított terményt hosszú ideig tárolják, és nem romlanak.

A zöldségek 6 fő cukorcsoportja van, amelyek különböznek a szemek színéről és alakjáról, valamint a fülek és a levelek szerkezetétől. Mindegyik csoporton belül vannak magas hozamú kukoricafajok. Kukorica típusai:

 • A cukor kukoricát főzéshez használják. A szemek táplálóak és édesek, a külső héj ráncos.
 • A fogazott típusú zöldségeket leggyakrabban ipari célokra használják. Megkülönböztető jellemzője a 75% -os keményítőtartalom, a magas üvegesség és a minimális porszerűség.

nyílt mező kukorica

 • A kő vagy az indiai fajta nem magas hozamú, de számos más előnye is van: jól tolerálja a fagyot, sok betegségnek ellenáll, és egy erős szár megakadályozza a lerakódást. Ideális takarmányozáshoz, a gabonafélék magas keményítőtartalma miatt.
 • Oroszországban ritkán termesztnek étkezéses vagy keményítőtartalmú gabonaféléket. Nem tárol jól, és tolerálja a rossz időjárást. A szemek héja gyakorlatilag nincs, tehát a betakarítás nehéz, a legtöbb füle megsérült.

 • A viaszkultúra ritka. A szemek jellegzetes viaszos színűek, a bőr vékony és sima, és 95% keményítőt tartalmaznak. Állati takarmányban használható.
 • A kukoricás típusú kukoricát cukrászsütemények készítésére használják. A gabonafélék keményítőtartalma nem haladja meg a 60% -ot.

A legtermékenyebb zöldségfajták megtalálhatók más csoportok között. Van még egy félfogos, félelmetes, keményítő-cukorfajta kukorica.

már főtt kukorica

Korai kukorica

A kukorica korai fajtái közé tartoznak azok a növények, amelyek rövid idő alatt, az ültetés után 11–12 héten képesek termést képezni. Alkalmas olyan régiókhoz, ahol rövid a nyár. Jobb, ha nyílt talajon ültetik palántákkal. fajták:

 • A Trophy F1 korai édes hibridje 75 napos növekedési időszakban. A növény szára nem haladja meg a két métert, a fül kicsi (legfeljebb 22 cm). A növény betegségekkel szemben ellenálló, jól tolerálja az aszályt.
 • Az F1 jubileum megkülönböztethető korai éréséért (81 nap), gazdag ízével, magas hozamával és betegségállóságával. A csutka hossza 23 cm, a szemek sárga, édesek.

 • A korai érett hibrid Landmark F1 a betakarítás után hosszú ideig tárolható, sok betegséggel szemben ellenálló, a csutka hossza 21 cm, a szemek sárga, lédúsak.
 • A Ladoga 250 MV kukorica hibrid közepes korai érési határértékekkel rendelkezik. A termesztési időszak időtartama 105 nap. A szemek dentate, sárga. A növény 250 cm magas. A hibrid erősen szárazságálló, nem száll, ritkán megbeteged.
 • A Ladoga 191 a korai érésű kukoricahibridek közé tartozik, és a szüretet 95 nap elkezdheti. A szemek odontoid-kovaszínű, sárga. A növény szára 250 cm-ig terjed, a hibrid jól tolerálja a hideget és rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.

A korai növényfajták lehetővé teszik a korai betakarítást, és mindegyikük jó tulajdonságokkal rendelkezik.

kukorica szemek

Csemegekukorica középszezonbeli fajtái

A hosszabb érési időszakot az átlagos érési periódusú zöldségek jellemzik. Ezek a kukoricafajták jól tolerálják a rövid távú aszályokat, a növény jól tárolható és megőrzi ízét bármilyen kulináris kezelés során. fajták:

 • Kiváló minőségű és csodálatos, édes ízű hibrid Sweetstar F növénymagasság kb. Két méter. A fülek 22 cm hosszúak, a szemek borostyán-sárga. Jó betegségállóságot mutat.
 • A Maxalia kukorica hibridjét átlagos növényméret, hosszúkás fül, fogak, sárga szemek jellemzik. A hibrid sok betegségnek ellenálló, magas hozamot ad.
 • A Brusnitsa fajta növekedési ideje 80 napig tart. A csutka hossza 22 cm, súlya 200 g.A szemek lédús, sárga színű. Nagyon ellenálló a betegségekkel szemben.

 • A Kedvenc hibrid igényes a műtrágyázásra és öntözésre, sok betegségnek ellenálló és magas hozamú. A növény magassága 170 cm, fülhossz 19 cm, súlya 200 g. Caryopsis élénk sárga színű.
 • A fajtákhoz kukorica gabona Édes, lédús ízű gyöngyök, amelyek forrás, fagyasztás és konzerválás során nem változnak. A szár 20 cm magas, a fül 21 cm hosszú.Magas betegségállóság és jó tartási minőség.

Az átlagos érési periódusú gabonafélék más népszerű fajtái és hibridjei a következők: Delicatessen, Rusalka, Spirit F1.

kukorica hinta

A legtermékenyebb késői fajták

A későn érett zöldség nagy mértékben ellenáll a különféle kedvezőtlen tényezőknek. A legtermékenyebb késői érésű kukoricafajták a következők:

 • A Polaris hibrid növekedési ideje 105 nap. A kultúra igényes a megtermékenyítésre, az öntözésre, nem tolerálja a hideget, de ellenálló a betegségekkel és az elszállásolással szemben. A szár magassága 200 cm, a csutka hossza 24 cm, súlya 330 g. A gabona sok cukorral rendelkezik, sárga, tetején vékony héjjal borítva.
 • A Bashkirovets hibrid 140 nap elteltével kezd érni. A palánták nem tolerálják a fagyot. A növény eléri a 280 cm-t, a csutka hossza 23 cm, tömege 350 g. A caryopsis nagy, sima, halványsárga színű. A kultúrát ritkán érintik különböző betegségek.
 • Az orosz 3-as robbanás 95 nap alatt érkezik. A növény növekedése 180 cm, fülhossz 20 cm, súlya 250 g. A hozam átlagos, betegségekkel szemben ellenálló. Pattogatott kukorica és gabonafélék előállításához használják.

Az összes gabonafajta magas cukortartalommal rendelkezik, lágy és lédús caryopsis.

Pattogatott kukorica kukorica

A pattogatott kukoricához a kultúra bizonyos fajtáit választották. A zöldségfélék ebbe a csoportjába vékony falak vannak, belsejükben van egy csepp víz keményítővel, amely hevítés közben gőzzé válik. Ennek eredményeként a gabona nyomás alatt eltörik.

A főzéshez a következő kukoricafajtákat használják: Lopai-lopai, Ping-pong, Vulkán, Zeya piros, Gostinets, Vnuchkina öröm.

A pattogatott kukorica kukoricafajták jellemzői:

 • Az oerlikon csövek 105 nap elteltével érlelik. A növény magassága 220 cm, macska tömege 120 g, nagy sárga szemek. A fajtát a magas hideg- és betegségállóság jellemzi.

gyönyörű kukorica hinta

 • A Vulcan fajta sok betegségnek, szárazságnak és hidegnek ellenálló. A növény magassága 200 cm, fülhossz 21 cm, a szemek kicsik, sárga.
 • A gyönyörű Zeya red fajtát bordó-piros szemcsék és korai érésük (80 nap) jellemzi. A növény 180 cm-ig nő, a csövek hossza 20 cm.
 • A pattogatott kukoricára szánt zöldségfélék korai érési fajtáját a Vnuchkina Joy különbözteti meg a korai érésből, átlagosan 72 nap elegendő. A növény eléri a 160 cm magasságot, a csövek kicsik, hossza 11 cm, súlya 230 g. A szemek kicsi, narancssárga. A fajta ellenálló a betegségekkel, következetesen magas hozamot biztosít még kedvezőtlen körülmények között.

A kitörő növény igényes a talaj öntözésére, műtrágyázására és levegőtartalmára. Ezért a boronázást, a lazítást és a gyomlálást rendszeresen kell elvégezni.

Krasnodar kukorica

A nyílt talajra szánt gabonafélék legjobb fajtáit széles körben használják a termelésben és meleg éghajlattal rendelkező térségekben termesztik. Mindegyiküket a magas, stabil termelékenység jellemzi, tolerálják a nem megfelelő talajnedvességet és az aszályt:

 • A közép-korai növénytípusba beletartozik kukoricamag Krasnodarskiy 291. fajták. A termesztési idény 108 napig tart. A hibrid hozama magas. A szemek dentate, sárga. A növény magassága 190 cm, hengeres fül súlya 300 g. A hibrid ellenáll a betegségeknek és az aszálynak.

kukoricafajták Corn Krasnodar 194 MB

 • A Krasnodar 194 MB kukorica átlagos hozammal rendelkezik. Gabona és silózás céljából termesztik őket. A Krasnodarskiy 194 kukoricafajta főbb jellemzői a következők: a csutka hengeres, a szemek odontoid-kovaszejűek, a növény 250 cm-ig növekszik.
 • A Krasnodar 377 AMV a középszezonba tartozó növények közé tartozik, 113 napos vegetációs periódusú. A növény magassága 250 cm, a gabona sárga, foga alakú. A fül súlya körülbelül 370 g.A hibrid jól tolerálja az aszályt, betegségekkel szemben ellenálló.

A Krasnodar kukorica további fajtái a következők: hibrid Krasnodar kukorica, Krasnodar cukor 250, Krasnodar 436 MV, Krasnodar 303 TV.

Takarmány kukoricafajták

A takarmány-kukoricát házi növényevők táplálására termesztik. A növényt meg kell különböztetni a hatalmas növényzettel, és nem lehet megvárni a csövek teljes érését. A következő vetőmagok tekinthetők a takarmánykukorica legjobb fajtáinak:

 • A növényi hibrid gyöngy magas terméshozamú, közepes korai érésű (82 nap), sok betegségnek ellenálló.
 • Az Adevey kukorica hibrid magvakat gabonafélék és siló termesztésére használják, amelyek korai vetésre alkalmasak. A növény magassága 270 cm, hosszúkás fülek, kovaszerű fogszerű szemcsék. A hibrid ellenáll a szállásoknak, az aszálynak és a betegségeknek.
 • A saratovi cukor közepes méretű, 150 cm-es szármagasságú fajtája a korai érés jellemzi. A fajtát az aszálynak, a hideg időjárásnak és a betegségeknek ellenálló képességükkel értékelik.
 • A legjobb takarmánykukorica az Aurica. A növény magassága 170 cm Korán érő fajtákra vonatkozik. Gombás betegségek gyengén érintik.

a takarmánykukorica megjelenése

Milyen más kukoricafajták vannak takarmányozás céljából termeszthetők? A következő takarmányfajták népszerűek:

 • A magas hozamú, korai érésű hibrid aranygyapjú ellenálló a súlyos betegségekkel szemben, és ellenáll a szállásoknak. A kultúra igényes a hőre, az öntözésre és a műtrágyázásra.
 • A Kuban korai érésű hibrid növényei 170 cm-re növekednek, és a silótömeg magas termelékenységével különböznek őket.
 • A korai érett Viola hibridre a magas silóhozam jellemző. A hibrid ellenálló a beilleszkedéssel és a betegségekkel szemben. A szár magassága 2 méter.

Különféle elit DKS kukoricahibridek vannak a Monsanto-tól. Az összes hibridek alkalmasak a silótermesztésre, a hagyományos talajművelési gyakorlatokat követve.

Fehér kukorica fajták

A zöldség fehér fajtája a hibridekhez tartozik. Az édes gyomor fehér és kicsi. Maga a növény két méterre nő, a levelek hosszúak, hegyesek. fajtái:

 • A Thompson Prolific magas hozamú növény Észak-Amerikából. A növény 3 méterig nő. A fülek hossza 42 cm, a nagy szemek fehérek. Leggyakrabban liszt előállítására termesztik.
 • A hibrid hólavina a korai érésű, közepes méretű, magas hozamú növényekre utal. A fehér szemek édesek és lédúsak. A hibrid jól tolerálja az aszályt és a hideget.

fehér kukorica megjelenése

 • Középszezonbeli zöldségfajta Fehér felhő, pattogatott kukorica előállítására szánt. A növény közepes méretű, fülhossza 22 cm, a fajta ellenáll a déli helminthosporiosisnak.
 • A korai érett hibrid Hókirálynőt főzéshez és sütéshez szánják. A növény a betegségekkel szemben nagyon ellenálló, a szár magassága eléri a 180 cm-t, a fülek hossza 18 cm, a szemek fehérek, magas cukortartalommal rendelkeznek.

Egyéb fajták, amelyek fehér szemű színűek, a következők: Fehércukorkirálynő, Eszkimó, Jégnektár, Hófehérke.

Japán kukorica

A gabonafélék egyéb fajtái között a japán kukorica önmagában áll, amely inkább díszfajta. Az alfaj nemcsak a csövek sajátos színében és alakjában, hanem a gyönyörű levelekben is különbözik.

A fülek a tejes érési stádiumban fogyasztásra alkalmasak, de alakjuk egyenetlen és a szemek kicsik. A japán kukorica magjai általában sötétvörös színűek, a csövek kicsik, hosszúkásak.

Kukorica A gyöngycsodát gyönyörű, dekoratív lombozat, többszínű csíkokkal különbözteti meg. A növény eléri a 160 cm magasságot. Érett fülek ehetők és díszíthetők velük. A szabadban termesztett kultúra igényes a hőre, a talaj összetételére. Nem tolerálja a huzatot és az erős szeleket.

tarka kukorica

Bonduelle fajta

Valójában ez a fajta kukorica nem létezik.A Bonduelle a konzerváru védjegye, amely egyesíti az édes zöldségtípusokat: Trophy F1, Spirit F1, Dobrynya F1, Bonus.

Az édes, durva szemű Bonduelle kukoricafajtát Oroszország középső részén termesztésre szánják. A termés hibrideinek nagy részét a magas hozamok és kiváló íz jellemzi. Az édes szemű fülek frissen vagy főzve is fogyaszthatók.

A jó terméshozamú kukorica termesztéséhez meg kell határozni egy megfelelő öntözési és trágyázási rendszert. Különböző érési idővel és ízlésű Bonduelle fajtákat vehet fel.

Bonduelle kukoricamag

Kukorica a főzéshez

A főzéshez nem a takarmányt, hanem a kukoricafajtát, hanem a cukorfajtát kell kiválasztania a tej érési szakaszában. A szemek színe tejes sárga vagy arany lehet. A főzéshez a legjobb a kukorica cukorfajtáit választani: Spirit, Voronezh 80, Pioneer, Ice nektár, Jubili, Early gold, Lakomka.

Főzhet zöldségeket serpenyőben, lassú tűzhelyen, sütőben, mikrohullámú sütőben. A fül forrás előtt nem kell meghámozni, csak távolítsa el a felső leveleket. Az azonos méretű csöveket egy ideig hideg vízbe helyezik, és csak ekkor kezdik el főzni. Ezután új hideg vízbe helyezik, és tüzet tesznek. Sót és cukrot adunk hozzá 15 perccel a főzés előtt.

A fiatal kukoricának 20 percig kell elkészülnie. Egy érett zöldséget főzünk egy kicsit, kb. 40 perc alatt. A felkészültséget a szemek lágysága alapján lehet megítélni, ha azokat villával könnyen átszúrják, akkor a vizet kifolyhatják. Ezután további 30 percig a serpenyőt és a zöldséget hővel csomagolják.

Fogazott és félfogos

A horgász kukoricafajtákban (Sterling, Syngenta, Dneprovsky 172 MV, Krasnodar 436 MV, Kadr 443 SV) a szemek hosszúkás formájúak, jellemzõ depresszióval a tetején, amely az érési szakaszban alakul ki. Vázlatosan a fogakra hasonlítanak. A növények ebbe a csoportjába tartoznak a sárga és fehér szemű fajták és hibridok. Leggyakrabban a későn érlelő fajták.

Félfogos terményt a kő és a rántott kukorica keresztezésével nyernek. Ezt a csoportot megkülönböztetik a magas hozamú fajták. A növény állati takarmány előállítására felhasználható, a fülek enni megengedettek.

a kukorica sterling megjelenése

kovasavas

A tűzköves kukoricaszem alakja kerek, teteje domború, a felülete sima és fényes. A szín lehet lila, csokoládé, tarka vagy sárga. Megkülönböztető jellemzője a nagy mennyiségű keményítő tartalma.

A legnépszerűbb tűzköves kukoricafajták a következők: Voronezh 80, Voronezh 76, Severodakotskaya, Cherokee Blue, Dekoratív Kongó. Minden fajtára jellemző a magas termelékenység, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a levegő hőmérsékletének változása.

kukoricafajta Voronezh 80

Hibrid jelenség

Az SI kukoricahibrid közepes korai betakarítású. Állati takarmány előállítására, valamint gabonafélékre termesztik. A szemek fogszerű alakja narancssárga színű, a keményítőtartalom 72%. A növény magas betegségállóságot mutat.

A hibrid jelenség további tulajdonságai: a nagy fülek, sok sor, a szemek az érés során gyorsan feladják a nedvességet, a gyökérzet gyorsan fejlődik. A növény nagyon ellenáll az aszálynak, a fagynak és a pelyhesedésnek.

Pioneer és hibridjei

A kukoricamagok ismert gyártója a Pioneer. A termesztett növényfajtákat bármilyen éghajlati körülmények között termesztik, ellenállnak a gabonafélék gyakori betegségeinek és lehetővé teszik a gazdag termés betakarítását. A csutkán a szemek meghosszabbodtak, nagyok és denatáltak. A ház közepesen kemény.

A legnépszerűbb Pioneer kukoricahibridek a következők: PR38D93 Anasta, 3893 Clarica, Pioneer 37D25 és 39F58. A fajták jellemzői:

 • Szilíciumfog-szerű fajta Pr39B29 FAO 170, nagyon korai éréssel. Siló és gabonafélék számára termesztett. A szemek cellulóztartalma magas keményítőtartalommal rendelkezik, az érés során gyorsan felszabadítják a nedvességet.
 • Az Elite FAO 210-et gyors növekedés, a káros tényezőkkel és betegségekkel szembeni ellenállás jellemzi, és jól alkalmazkodik minden talajösszetételhez. A gabona kovasav típusú, az érlelés során magas a nedvesség visszatérése.

úttörő kukorica megjelenés

 • A Costella FAO 220 rövid növény. A szemek kovaszemű, magas keményítőtartalommal. A hibrid ellenáll a súlyos betegségeknek, alkalmazkodik minden talajösszetételhez.
 • A Claric FAO 310 középszezonbeli hibridje magas hozammal rendelkezik. A gabona típusa fogszerű, érett állapotban jól ad ki nedvességet. A hibridnek jó az aszály- és betegségtűrő képessége.
 • Közepesen késő hibrid PR 38D93 Anasta, magas termési potenciállal. A szemeket megkülönbözteti a magas nedvességvisszatérítés és fogak jellegűek. Sok betegséggel szembeni ellenállást mutat.

Mivel a Pioneer kukoricában magas a táplálék-összetevők tartalma, növényevők takarmányának előállítására használják, valamint élelmiszeriparban liszt, gabonafélék és konzervek előállításához is használják.

kukorica úttörő a szabadban

Hártyás

Az összes hántolt kukoricafajtának nincs táplálkozási értéke, tehát a fajta nagyon ritka. A kukoricát csak silózásra szabad termeszteni, a zöld tömeg kedvéért. A kultúra széles körben elterjedt Afrikában, ahol növényevőinek etetésére szolgál.

A filmes növényfajok szülőföldje Dél-Amerika. A szín és alakú szemek nem különböznek a többi kukoricafajtától.

Jellemző a mérleg jelenléte, amely a teljes fülre és az egyes magokra fedi le.

Viaszos

A viaszos kukoricafajták matt, sima szemű felülettel rendelkeznek. A külső héj átlátszatlan és sűrű. A pép étkezéses, ragadós, mivel a pép keményítője csaknem 100% amilopektin.

Viaszos kukorica

A fajták leírása:

 • A szezon közepén az eperkultúra a dísznövényekre vonatkozik, de a csöveket is elfogyaszthatja. Az íze kellemes és kissé édes. A levelek szalag alakúak, fehér csíkokkal. A csövek vörös-bordó, 7 cm hosszúak. A növény szára 150 cm.
 • A középszezonban a Mother of Pearl fajta eléri a 220 cm magasságot, a fülek piramis alakúak, 14 cm hosszúak. A szemek hosszúkás, szürke, lilafehér és színű gyöngyházak.
 • Az Oaxacan vörös kukorica korai érésű növény (90 nap). A növény magassága 2 méter. A fül lekerekített, 20 cm hosszú. A közepes méretű gabona vörös színű, lédús és édes a szájban.

Viaszos kukoricakeményítő

A viaszos kukoricacsutka magjai különféle formájú és színűek. Az érett növény fő célja keményítővé történő további feldolgozása.

Vélemények
 1. Echidna
  1.01.2019 15:12

  zavarba jött, hogy mennyi ideig vált a kukorica zöldségré?

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök