Miért van egy tehénnek haja a száján, vagy sokat izol, és mi a teendő?

A tehenek bőséges nyállal történő kezelése esetén a gazdáknak azonnal cselekedniük kell és kapcsolatba kell lépniük állatorvossal. Ez a probléma gyakran jelzi az állatállomány valamilyen betegségének kialakulását. A bőséges nyál, a kérődzők szájából származó hab társulhat a gyomor-bélrendszer megszakadásához vagy gyulladáshoz. Ahhoz, hogy megértsük, miért zajlik egy tehén hanyagul, és hogyan kell kezelni vele, meg kell határozni az okot és meg kell szüntetni.

A szarvasmarhák nyál specifikációja

A szájüregben az ételt összekeverik a nyállal, amelyet a szublingvális, parotid, submandibularis mirigyek és a nyálkahártya kicsi mirigyei termelnek. A nyál színtelen folyadék, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Felszabadulása egy komplex reflex reakció, amelyet a központi idegrendszer szabályoz.

Szarvasmarháknál a parotid mirigyek állandóan szekretálódnak, a submandibularis és sublingualis mirigyek csak étkezés közben és rágás közben termelnek nyált. A nyálképzés szükséges a mikroorganizmusok folyadékkal való ellátásához, a sav-bázis egyensúly szabályozásához. A nyál nedvesíti az ételt rágás közben, segíti a nyelést. Segítségével fenntartható az optimális víz egyensúly és folynak az abszorpciós folyamatok. A nyál védő funkciót lát el mérgezés esetén, részt vesz az anyagcserében.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A tehenek akár 190 liter nyálot termelnek naponta. A folyadékban magas a lúgosság, ami segít a semlegesíteni azokat a savakat, amelyek a szénhidrátok erjedése során megjelennek. A folyadék mennyisége és összetétele a takarmány minőségétől, a bendő mozgékonyságától, a rágási tulajdonságoktól és az erjedési folyamatoktól függ.

A magas szerves savakat tartalmazó állati táplálék felvétele a szervezetbe bőséges nyállal jár. A megnövekedett belső hegnyomás szintén növeli a nyáltermelést. A kérődző élettani állapota befolyásolja megnyilvánulásának intenzitását.

tehén gyomor

Miért és mi a teendő, ha egy tehén kimerül?

Ennek a megnyilvánulásnak a kérődző testében zajló negatív folyamatok oka lehet. A gazdák figyelemmel kísérik a tehenek állapotát, segítséget kérnek egy állatorvostól, aki meghatározza a betegség okait.

Szájgyulladás

A gyulladás kialakulásának oka lehet:

 • forró étel fogyasztása;
 • fűszeres, tüskés növényzet evése;
 • a száj trauma.

A szájgyulladás jeleit gyakran elrejtik, ezért a tenyésztőnek nehéz meghatározni, hogy miért habzik egy kérődző a szájban.Az első jel az, hogy a tehén szelektíven eszik, és inkább a lágy ételeket részesíti előnyben. A szájüreg vizsgálatakor észlelhető a nyálkahártya duzzanata, kiszáradása és cianózisa. A betegség kialakulása viszkózus nyálka felhalmozódását okozza az állat szájában, amely kifelé áramlik.

A szájgyulladás megjelenésének kizárása érdekében a tehén védelmet élvez a tömör, éles és mérgező növényzet ellen. A kezelés alatt az állatorvos étkezést ír elő, amely tartalmazza: főtt zöldségeket, friss silét, rét széna. A szájüreget időszakosan szóda oldattal öblítjük.

Mérgezés

A réten legelésző állatokat veszélyezteti a mérgező növények, valamint a peszticidekkel kezelt fű súlyos mérgezése. Mérgező anyagok vagy gyógynövények fogyasztása után az állat a mérgezés első jeleit mutatja:

 • hányás;
 • hasmenés;
 • fokozott nyál;
 • kitágult pupillák;
 • gyors légzés.

különböző tehenek

A mérgezés kockázatának elkerülése érdekében optimális helyet keresnek az állatok legelője számára, és magas színvonalú takarmányt biztosítanak. Amikor a mérgezés első jelei megjelennek, az állatnak gyógyszereket kapnak, a gyomrot kálium-permanganát oldattal mossák.

Támfájdalom (duzzanat)

A gyomorban felhalmozódó gázok puffadást idéznek elő. Ez a betegség könnyen fermentált vagy elavult ételek fogyasztása után jelentkezik.

Az állat kóros állapotának oka lehet a bél eldugulása vagy egy fertőző betegség.

A tehén nyugtalanul viselkedik, megnövekszik a has, a nyál bőségesen folyik, a légzés egyre gyakoribb. A kezelés során az állatorvos gázszondát használ a gázok eltávolításához a testből. Az állatot úgy feküdték le, hogy a lába a feje fölött legyen. Puhazáskor a gyógyszerek segítenek: Ichthyol, Tympanol, Kriolin.

A gyomor-bél traktus Katar

A betegség megjelenése a következőkkel járhat:

 • az állatok rossz minőségű takarmányt használnak;
 • az étrend megsértése;
 • fogak gyulladása;
 • nem megfelelő fogva tartási körülmények.

Rosszul áll a tehén állapota, étvágytalanság, letargia. A szájból dermedt szag jelentkezik, és kiárad a folyadék. Az étrend betartása és az életkörülmények javítása segít kiküszöbölni a betegség kialakulásának kockázatát. Felnőtt kezelésekor a ricinusolaj 500-600 gramm, borjú - 50-100 gramm.

A nyelőcső elzáródása

Ha nagy darab ételt fogyasztanak egy kérődzőben, az emésztőrendszer megsérül. Az elzáródás a szív- és érrendszeri betegségek vagy más fontos szervek következményei lehet. A betegség kialakulását a szájból származó száj, nagy mennyiségű nyáláram, hasmenés és véres kisülés kíséri. Amikor ezek a jelek megjelennek, az állatnak diétát írnak elő, rengeteg italt és ricinusolajat kapnak.

Idegen test bejutása a szájba vagy a garatba

Ha idegen tárgyat véletlenül lenyelnek, a szarvasmarha gyenge lesz, a hőmérséklet megemelkedik. Erős nyál van. Ha idegen tárgy kerül be, a tehén egy napra korlátozott táplálkozással rendelkezik, bőséges italt adnak. 24 óra elteltével a szarvasmarhák lágy ételt kapnak. Kivételes esetekben az idegen testet sebészileg távolítják el.

Bármely tünettan mellett csak tapasztalt szakember tudja meghatározni a fokozott nyálkahártya megjelenésének valódi okát. Ezért a betegség megnyilvánulásának első jeleinél a mezőgazdasági termelőnek segítséget kell keresnie egy állatorvostól, aki megfelelő kezelést ír elő.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök