A tehén méhlepényének születés utáni jelei, kezelés és következményei

A placenta fejlődése az első trimeszterben fordul elő. Hámsejtekkel borított kötőszövet. A placenta endokrin mirigyként funkcionál. A legtöbb állat reflexesen eszik szülés utáni állapotát az egészség károsítása nélkül. Ha a tehén a szülés után megeszi a szülést, ez emésztési problémákhoz és az állat halálához vezethet.

Miért csinál egy tehén?

A csecsemő helyének az ellés utáni étkezését placentofágianak nevezzük. A placentophagyia fő oka a tehén testében kifejezett vitaminok, mikro- és makroelemek hiánya, amelyet a test kialakulása során adott a magzatnak. Ez a jelenség megfigyelhető a háztartásokban és a mezőgazdasági üzemekben, amikor a tehenek etetésére vonatkozó előírások megsértésre kerülnek.

A méhlepény nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és hormont tartalmaz, amelyek stimulálják a méh összehúzódását az ellés után. A méhlepény enni lehet mind a ellés után, mind a szülés utáni első 8-15 órán belül. Ezért nagyon fontos, hogy a szülés után az állat közelében maradjon, ha a szülés utáni 3-4 órával a borjú után nem jelentkezik.

A gyermeknek a szülőcsatornában való több mint 12 órán belüli késleltetése patológia, és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

A méhlepény jelei

A placenta átlagosan 4-7 órával a borjú születése után válik ki. Ha nem, akkor meg kell határoznia, mi történt:

 • a méhlepény stagnálása a szülési csatornában, ami az ellés súlyos komplikációja;
 • a tehén megette a gyermekülést.

tehén születése

Nagyon fontos megérteni a helyzetet a lehető leggyorsabban, mivel ez a további állatgyógyászati ​​manipulációk algoritmusától függ. Annak érdekében, hogy megtudja, mi történt, be kell hívnia állatorvosát vagy tapasztalt állattenyésztési szakembert. A diagnosztika önállóan is elvégezhető. Szemrevételezéskor, a gyermek születési csatornán belüli helyének jelenlétében a nemi repedésből véres filmek láthatók, amelyek érrendszeri hálóval vagy sötét zsinórral vannak ellátva.

Ha nem észlelnek vizuális jeleket, a diagnózist manuálisan kell elvégezni, a kezét a méhlepével szkennelve.

A placenta jelenlétére utaló jelek a szülőcsatornában:

 • az állat a háta meghajlik az ágyéki régióban;
 • az ellés után a kísérletek folytatódnak;
 • a tehén dühösen összehúzódik;
 • az állat megpróbálja lefeküdni és mozgatja a farkát.

Ha a tehén nyugodt, nem ideges, a pulzus és a légzési sebesség normális, akkor valószínűleg a méhlepény elfogyasztott.

A méhlepény másodlagos jelei:

 • tympania - fokozott gáztermelés az állat emésztőrendszerében;
 • laza széklet;
 • az étkezés teljes megtagadása;
 • a légzőszervi mozgások gyakoriságának növekedése;
 • megnövekedett pulzus;
 • az állat izzadni kezd;
 • a méhlemez emésztetlen darabjai egyértelműen nyomon követhetők a székletben, a széklet sötét, majdnem fekete színű;
 • ritkán - a testhőmérséklet emelkedése.

Ha az első három napban a tehénnek nincs kólikája és a bendő duzzanata, ez azt jelenti, hogy az emésztés nem zavart, és a méhlepény kijön a széklettel. Elsősegélyt kell nyújtani a háziállat számára, mivel a növényevők emésztőrendszerét nem az állati ételek emésztésére tervezték.

a tehén megetette a szülést

Lehetséges következmények

Ha egy tehén megeszi a szülést, az veszélyezteti a következő kóros kóros állapot kialakulását:

 1. A tehén bendőjében nagy mennyiségű gáz halmozódik fel, amelyek a falra nyomódnak, és állandó fájdalomszindrómához vezetnek. Ez provokálja az akut obstrukció megjelenését, amely a legtöbb esetben végzetes.
 2. A placenta egy darabja megakadályozza a légcső kilépését a gyomorba, fulladás alakul ki.
 3. A placenta el nem emésztett darabjai rothadni kezdenek, ami a bendőben erős gyulladásos folyamathoz és a mérgezés kialakulásához vezet.

Állatkezelési rend

Ha kiderült, hogy az állat megeszi a méhlepényt, különleges intézkedéseket kell tenni a szövődmények kialakulásának elkerülésére. Céljuk a következő:

 • fokozott szoptatás;
 • a gyomor-bél komplikációk megelőzése;
 • emésztési folyamatok indítása.

a tehén megette a szülést

Az állatot 48 órán keresztül éhezési diétával jelölik ki. Az ivásnak bőségesnek és szabadon elérhetőnek kell lennie. Ennek köszönhetően a méhlemez emésztetlen részei gyorsan ürülnek a széklettel. 48 óra elteltével a tehén könnyen emészthető takarmányt kap - kiváló minőségű széna, párolt korpa, rántott takarmánymag.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb nyaralószakértőnk.
Megtisztíthatja az emésztőrendszert speciális hashajtókkal. Ezek egyike a Glauber sója. Egy közepes méretű tehénnek 550-700 gramm gyógyszerre lesz szüksége.

Keserű eszközökkel a hányás provokálható. Erre a célra az "Apomorfin-hidroklorid" por alkalmas. Vízben 1: 60 arányban kell hígítani. Ha a tehén egyedül nem hajlandó inni, az oldatot szondán öntik. A mesterséges gyomornedv felhasználható a gyomor szekréciójának fokozására. Ennek előállításához egy liter vizet, 20 gramm pepszint és 20 ml sósavat kell összekeverni. Adja az oldatot naponta kétszer.

A bárium-klorid hatékonyan használható a bél motilitásának fokozására. Hígítani kell 5 gramm anyagot liter vízben, és az oldatot naponta kétszer meg kell inni. A patogén mikroorganizmusok kifejlődésének elnyomására olyan gyógyszereket használnak, mint az "Ichthyol" és a "Phtalazol". Megengedhető, hogy az állatot kálium-permanganát halvány oldatával öntözzük (legfeljebb 1 gramm 2 líra vízre). Amikor a rágógumi eltűnik, hellebore infúziót alkalmazunk.

Megelőző intézkedések

A legegyszerűbb és leghatékonyabb megelőző intézkedés a méhlepény eltávolítása közvetlenül a szülés után. A gyermekülést diszkréten el kell távolítani az állattól, és azonnal el kell temetni a talajba. Annak érdekében, hogy az állat ne vágyjon a placentára enni, gondosan ellenőriznie kell a táplálékot, és minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal ki kell egészítenie, különösen a terhesség ideje alatt.

A tehén étrendjét az ellés előtt 28 nappal módosítják. Kevésbé magas kalóriatartalmú, alacsony táplálkozási szénát eredményez a gabonafélék. Az ellés előtt 21–7 nappal az állatorvos az állat állapotától függően kezdi a napi étrend kiigazítását. A takarmánykeverékhez koncentrátumokat adunk. Az ellés idején a szülõnõnek vödröt langyos sós vizet kell inni, és 500 gramm párolt korpát kell táplálnia. Az állatnak nem szabad éhesnek lennie.Az alomnak tisztanak kell lennie, és a friss szénát le kell fektetni a tehén mellett.

Ha a szülés utáni első órákban nem lehet az állat közelében lenni, akkor a tehén fejét egy rövid pórázra kell rögzíteni, hogy az ne érje el a méhlepényt.

Ön inni egy ilyen tehén tejét?

A placentophagyia súlyos emésztési zavarokhoz vezet hasmenés formájában. A csecsemő helyének emészthetetlen részecskéi az ellés után 8–11 nappal széklettel kerülnek ki. Mindezt az idő alatt a folyamat puffadás kíséri. A tej nem javasolt 21 napig.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök