A szarvasmarha-takarmány típusai és tápértéke, étrend-összetétel

A szarvasmarhatartók nagy figyelmet fordítanak a takarmány minőségére és egyensúlyára, mivel az állatok termelékenysége attól függ. Szarvasmarhafélék takarmányának előállításához friss és szárított fűt, lédús növényi ételeket, gabonaféléket, őrlési maradványokat és élelmiszer-előállítást használnak. Annak érdekében, hogy az állatállomány kiváló minőségű húst és tejet adjon, ezek tartalmaznak koncentrátumokat, vitamin-kiegészítőket, állati összetevőkből származó takarmányokat az étrendben.

Zöld takarmány

A szarvasmarhák zöldtakarmánya a rét- és ártéri füvek. A szarvasmarhákat legelőre veszik, vagy a fűt kaszálják az állatok takarmányozása céljából. A nyári hónapokban a tehén naponta 50-70 kg friss zöldtakarmányt fogyaszt. A gyógynövény könnyen emészthető a szarvasmarha emésztőrendszerében, telíti a testet fehérjékkel, szerves savakkal, vitaminokkal és ásványi elemekkel. A fiatal növények különösen hasznosak, a benőtt növényekben csökken a fehérjék és vitaminok koncentrációja.

Kívánatos, hogy a füves fűben foszforral és kalciummal telített hüvelyesek legyenek:

 • lóhere;
 • borsó;
 • lucerna;
 • Vika.

1 kg rétfű tartalmaz 25 g fehérjét, 3 g kalciumot, 0,8 g foszfort, legfeljebb 70 mg karotinoidokat. Tápérték: 0,2 takarmány egység.

Széna

A téli hónapokban a széna a szarvasmarhák tápanyagának fő forrása. Egy tehén napi 30 kg szárított fűt fogyaszt. A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban leggazdagabb a rét növényzetéből nyert széna, árterületekkel, elárasztott rétekkel, a dombok lejtőin kaszálva. Az érdes nyersanyag tápanyagértékét nem csak a növényi összetétel határozza meg, hanem a kaszálási feltételek betartása, a szárítás és a tárolás szabályainak betartása is.

tehenek etetése

A szárított fű végső nedvességtartalmának 15–17% -nak kell lennie. Az ilyen széna hosszú ideig tárolódik egy pajtában, a minőség romlása nélkül. A takarmány minőségének jelei - zöldes árnyalat, amely magas aminosavkoncentrációt, kellemes aromát és nemcsak a szár, hanem a fiatal levelek jelenlétét is jelzi. A legtöbb tápanyagot a kezdeti virágzási szakaszban kivágott növények széna tartalmazza.

A szarvasmarhák magas minõségû széna takarmányozásával napi 10 liter tejet kaphat egy egyedbõl. 1 kg rét széna 50 g fehérjét, 6,5 g kalciumot, 2 g foszfort és 10 mg karotinoidokat tartalmaz. 1 kg lóhere 80 g fehérjét, 13 g kalciumot, 3,5 g foszfort és 25 mg karotinoidokat tartalmaz. Tápérték - 0,5 takarmány egység. A gabonafélék és a bab szárított levelei kétszer annyi fehérjét és ásványi anyagot tartalmaznak, tízszer több karotinoidot tartalmaznak, mint a hajtások.

Gyökérnövények, gumók és dinnye

Szarvasmarha etetésére:

 • takarmányrépa;
 • fehérrépa (takarmányrépa);
 • rutabagas;
 • sárgarépa;
 • tök;
 • cukkini;
 • burgonyagumók (nyers, csírázás után főtt);
 • Csicsóka;
 • takarmány görögdinnye.

sok zöldség

A felsorolt ​​zamatos takarmányok laktogén hatással bírnak, könnyen emészthetők, javítják az étvágyat és a szarvasmarha emésztőrendszerének működését. Egész évben tejelő szarvasmarhákkal táplálják őket, különösen fontos, hogy a borjú születése utáni első hetekben bevonják őket a ellő tehén étrendjébe. Figyelembe véve a tejhozamot, a tehénnek legfeljebb 30 kg gyökérnövény adható, burgonyagumóknak és céklanak - legfeljebb 15 kg. A takarmányozás előtt a gyökérnövényeket és gumókat alaposan megtisztítják a tapadó talajtól, nagy darabokra vágják.

A magas lédékenység és a 70-90% -os folyadéktartalom miatt a gyökérnövények rosszul tárolódnak, magas hőmérsékleten rothadnak, -3 ° C-on fagy alatt fagynak, rovarok befolyásolják őket, különösen, ha héjuk sérült. Szarvasmarha takarmányként száraz, tiszta, teljes héjú és fagyasztott pépet tartalmazó termékeket használnak.

Az istállónak, ahol a szarvasmarha-takarmányt tárolják, száraznak, szellőztetettnek kell lennie, az optimális beltéri hőmérséklet +2 ° C. Ha a gyökereket cölöpökben tárolják, akkor szellőzőcsövet készítenek, a felső és oldalsó részeket 50 cm vastag szalmával, majd 30 cm vastag földdel borítják, és a dinnyeket rétegben rétegben elhelyezik, és így apróra vágott szalmát képeznek.

Koncentrált takarmány

A vitaminok és ásványi elemek hiányának kompenzálása céljából a szarvasmarháknak koncentrátumokat kapnak, amelyek magukban foglalják a babot, a gabonaféléket, a lisztőrlés hulladékát és a mezőgazdasági termékek feldolgozását. Ide tartoznak az ásványi anyagok (sókövek) és az állati takarmányok (hús- és csontliszt, melasz, tej és tejipar hulladékai) is.

A szarvasmarha-táplálékkiegészítők növekedést serkentő szereket tartalmaznak. Nem csak felgyorsítják a hizlaló állatok növekedését, hanem javítják az emésztőrendszert is. A koncentrált takarmányokat a szarvasmarhák emészthetőségének javítása érdekében dolgozzák fel. Zúzott, lapított, csírázott vagy erjesztett.

Gabona takarmány

A szarvasmarhákat búzával, árpával és zabgal etetik. A gabona takarmány kiváló keményítőforrás a szarvasmarhák számára az energia fenntartása érdekében. A tejelő tehén napi 5 kg takarmányt kap. Az állatállományra szánt gabona lelapul vagy összetörve.

tehenek etetése

A búza és az árpa növeli a tejhozamot és a tejfehérje koncentrációját, hozzájárul a szarvasmarha testtömegének növekedéséhez. Ezeket a gabonaféléket nem szabad túlzott mértékben takarmányozni, mivel a magas keményítő- és alacsony rosttartalom nagy a valószínűsége az acidózisnak (savasságnak) és a gyomor puffadásának.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A gabonaféléknek az étrendbe történő felvételekor ügyeljen arra, hogy a tehén elegendő rostmennyiséget, valamint tokoferollal és szelénnel telített ételeket kapjon.

A zabban több rost van, mint más gabonafélékben. A keményítő nem bomlik olyan gyorsan, mint a búzában és az árpában, tehát a szarvasmarháknál a savasság fokozódása és a gyomor megbontása valószínűsége alacsonyabb. A többszörösen telítetlen savak koncentrációja magasabb, ezért alacsonyabb a tej zsírtartalma a tejben.

A táblázat a különféle gabona takarmányok tápanyagtartalmát (% -ban) mutatja:

Gabona típusaFehérjeKeményítőSaharaFats
búza107532,5
árpa106742,5
zab12,54426

Ágak és humusz takarmányok

A tavaszi szalma alacsony minőségű takarmány, amely kevés tápanyagot és vitamint tartalmaz. De ő durva, pozitív hatással van a szarvasmarha emésztésére. Téli hónapokban alacsony és közepes hatékonyságú szarvasmarha takarmányozására használják. A nagy hatékonyságú szarvasmarhák esetében a szalmát zamatos takarmánnyal, tortával vagy korpával kell kombinálni a tápérték növelése érdekében.

Kiváló vitamin-kiegészítő a szarvasmarhák számára a tűlevelű liszt, amelyet szárított tűkből készíthet úgy, hogy növényi anyagokat aprít egy turmixgépben. A téli hónapokban szarvasmarháknak adják, hogy megakadályozzák a karotinoidok, az aszkorbinsav és a B-csoport vitaminjainak hiányát.

Silótakarmány

A szilázs népszerű szarvasmarha-takarmány, mert olcsó, magas tápértékkel rendelkezik. A takarmányban található tápanyagok magas tejhozamot biztosítanak a téli hónapokban. Egy tehén naponta 3-5 kg ​​takarmányt fogyaszt. A siló elkészítéséhez ásnak egy árokot, amelyet polietilénnel béleltek. Öntsük és tömjük el a füvet. Korábban kissé kiszáradt. Ha a gyógynövényes tömeg sok levet termel, adjon hozzá apróra vágott szalmát. A tömeget 3 napig hagyjuk, majd fóliával lefedjük, és a tetejére őröltük.

tehén siló

A kiváló minőségű siló gazdag zöld színű és illata olyan, mint az átázott alma. Nagyon sok cukrot, tejsavat tartalmaz. A takarmány emészthetősége az összetevő összetételétől függ. A legmagasabb minőségű kombinált szilázs, amely egyenletes arányban mind könnyen emészthető, mind nehezen emészthető összetevőket tartalmaz.

A szarvasmarhák tejhozamának növelése érdekében ajánlott tököt hozzáadni a kombinált szilázshoz.

Szénatornyok

A szarvasmarhafélék durva előkészítéséhez a fű megőrződik. Akkor hermetik, amíg a nedvességtartalma 40–60%, oxigén nélkül tárolódik, amelynek következtében megmarad a hasznos elemek maximuma, és a száraz tömeg vesztesége nem haladja meg a 12% -ot, ami jóval kevesebb, mint a széna.

Kombinált takarmány

Univerzális és kényelmes szarvasmarha takarmány - kombinált. A szarvasmarhák napi vitamin-, ásványi- és tápanyagszükségletének figyelembevételével készül, amelyek nélkül az állatok magas termelékenysége nem lehetséges. Az összetett takarmányok tápértékét a száraz tömeg százalékában határozzák meg. Nedves kombinált takarmányok használatakor szem előtt kell tartani, hogy a szarvasmarhák minden testtömeg-kilogrammonként kevesebb, mint 3 kg szárazanyagot kell tartalmaznia.

A szarvasmarhák etetéskori takarmányozására durva kombinált takarmányt és a mezőgazdasági termelés maradványait használják. Az összetett takarmány napi adagját a tehénből származó napi tejmennyiség figyelembevételével kell meghatározni.

Ha a tejhozam alacsony, akkor 5 kg takarmány elegendő, ha a tehén nagyon termékeny, akkor 8 kg.

Az összetett takarmányok összetételük szerinti összetételét (% -ában) különböző korú és célú szarvasmarhák esetében a táblázat mutatja:

takarmányBika bikaTehén (éves tejhozam 3000 l)Tehén (éves tejhozam 5000 l)Tehén (éves tejhozam 8000 l)Borjú 6 hónapigHízott fiatal
árpa251515613037
búza302827
zab30715
kukorica165
borsó6
korpa152042415
étkezés206202220
torta20
zöld liszt92
halliszt5
élesztő58
karbamid1
ortofoszfát12122
egy darab krétát11
111111
cukor10
melasz5
premix211111

A szarvasmarhák termelékenységének fenntartása érdekében nem csak az étrend helyes megfogalmazása, hanem a takarmányozási rend betartása is fontos, a nap első felében gabonaféléket és zamatos takarmányt adunk, a másodikban pedig durva takarmányt. Nyáron a szarvasmarháknak legelőn kell táplálkozniuk, télen pedig az étrend magában foglalja a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag takarmányokat.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök