A laza tehén módszer lényege, előnyei és hátrányai

Az állatok tartásának módja befolyásolja termelékenységüket. Egyre több gazdálkodó kezdi a szarvasmarhákat a tehenek tartására szolgáló laza módszerre helyezni. Jól szerepelt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Mielőtt azonban elmozdulnának a laza tartalomig, alaposan megvizsgálják a módszertant, meghatározzák a pozitív és negatív szempontokat. A gazdának először elő kell készítenie azt a helyet, amelyben az állatokat tartják.

A módszer lényege

A szarvasmarha laza tartása magában foglalja a szabad mozgást az istálló és a sétáló terület körül. A tehén folyamatosan mozgásban van, ami pozitív hatással van az egészségére. Ha elemezi a módszert a haszon szempontjából, akkor jó eredményeket fog adni. A tehenek biztonságban érzik magukat, az aktív időtöltés pedig növeli a kényelmet. Ez pozitív hatással lesz a tejtermékek előállítására és a hús minőségére.

A boksz ellentétes hatással van az állatra. Többé nem kell mozgatnia, mivel az adagoló 2 méterre található. A kombinált doboz tartalma abban különbözik, hogy a helyiséget részekre osztják, de ugyanakkor helyet takarít meg a helyiségben.

Előnyök és hátrányok

Az állatok tartásának laza módja ideális azoknak a gazdaságoknak, amelyek több mint 400 állományt tartanak. Nem lehet figyelni minden állatra, ezért ez a technika lehetővé teszi az állat számára, hogy a lehető legkényelmesebben érezze magát. Ezek a tehenek nem alkalmasak és nem alkalmasak arra, hogy szülőkben éljenek, a többi állatállománytól elkülönítve.

Érvek és ellenérvek
Növekszik a munkavállalók termelékenységi aránya. Minden pajta munkásnak 40 állatja lesz.
A tej előállításának költségeinek csökkentése. Ha a fejőszobát csoportos fejőegységekkel látják el, a hatékonyság költséghatékony és gépesített kulcsfolyamatokkal érhető el.
Nincs szükség házi legelőre. Ha a szoba nagy, akkor elegendő lesz az állatok normál mozgásához. Ez csökkenti a személyi költségeket és a külön sétálóhely elrendezését.
Megnövekedett takarmány-bevitel. A megnövekedett aktivitás miatt a tehén átlagosan több mint 10–10% -kal fog enni.
A képzett személyzet kiválasztásának összetettsége. A laza tartalmat az alapvető folyamatok gépesítése jellemzi. Nem minden alkalmazott képes lesz megbirkózni a modern eszközökkel és számítógépes programokkal.
Az állat-egészségügyi intézkedések világos és időszerű megszervezésének szükségessége.

Amikor a tehén átkerül erre a módszerre

A szarvasmarháknak a laza tartalomra történő átvitelét a következő feladatok elvégzése céljából hajtják végre:

  • fokozott kényelem az állat számára;
  • étrend és fejlesztési rendszer kialakítása;
  • speciális táblák használata a standard adagolók helyett, amelyek felgyorsítják az etetést;
  • a teheneket fiziológiai csoportokra osztva, ami lehetővé teszi, hogy vigyázzon rájuk, és hatékonyabban tartsa be az állatorvos ajánlásait.

A szabadon tartási módszer nagy állományokban (több mint 400 állat) ajánlott. Ez ideális tartási körülményeket teremt és csökkenti az stresszhelyzetek valószínűségét az állatok számára.

laza tehéntartás

Hogyan lehet navigálni az ingyenes tartalomban

Ez akkor ajánlott, ha elegendő takarmány és jó ágynemű van. Az ezzel a technikával rendelkező állatok többet mozgatnak, ezért magas tápanyag- és ásványi sótartalmú tápláló táplálékra van szükségük.

A tehenek új tartási módszerekre való átállítása előtt elvégezzük a teljes állat-egészségügyi ellenőrzést. A paták tisztítását, a fertőző betegségek megelőző vizsgálatát végzik. Fontos a szarv eltávolítása is a tehenek esetleges sérülésének elkerülése érdekében. Ez kémiai, fizikai vagy termikus módszerekkel is megtehető.

A laza ház közepes méretű állatok számára alkalmas. Ha a tehén vékony vagy túl nagy, ajánlott külön-külön tartani az istállóban. Az ilyen személyek nem alkalmasak ingyenes tartalom megjelenítésére. A laza háznak két alfaja van: a lehetőség dobozos élőhelyekkel és mély ágyneművel.

Fejés jellemzői

Tehenek fejése külön szobában. Úgy tervezték, hogy a tehenek külön bejáraton keresztül lépjenek be a szakaszba anélkül, hogy belekeverednének az állatokba, amelyeket a gazdák még nem fejtek meg. A szakértők legfeljebb 3,5 órás állomány fejését javasolják. Ha ezen időn belül tartózkodik, használjon egyedi gépeket vagy csoportosított helyhez kötött berendezéseket. Minden attól függ, hogy mekkora a szoba és a fejek száma az állományban.

Tudományosan bebizonyították, hogy a tehéntej hozama közvetlenül függ az állat kényelmétől. Ajánlott az állomány több csoportra bontása, amelyek belépnek a fejőbe, hogy a termelékenység ne csökkenjen. Lehetetlen az állatokat csoportok között mozgatni, szükséges, hogy megszokják egymás jelenlétét.

Az állomány felosztása

A szakértők azt javasolják, hogy az ezzel a módszerrel megszokott állatokat mozgatják el a házak elvesztése érdekében. Ezért ossza meg az állományt több különálló csoportra. Ez optimalizálja a termelési folyamatokat.

laza tehéntartás

Az állományt várandós, száraz tehenekre osztják, magas termelékenységű egyénekre, alacsony termelékenységű tehenekre. A száraz és a mélyágy csoportokat ajánlott kötni, mivel ezek nem alkalmasak laza elszigetelésre. A csoportok többi részére külön takarmányozási és italozó szekciót szerveznek.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A csoportokra történő felosztás a mezőgazdasági termelő kérésére történik. Önállóan kell meghatároznia, hogy milyen kritériumok alapján történik az elválasztás.

Területi normák

Az istállók elrendezésekor az a szabály vezérel, amely szerint az állat számára optimális hely van elosztva. Ehhez mérje meg a tehénet, adjon hozzá 15-20 cm-t a kapott eredményhez. Ingyenes karbantartás mellett a szakértők azt javasolják, hogy állítsák be a terület normáját 4-5 négyzetméter szintre. Ha a tehén a helyén van, több helyre lesz szüksége.

Táplálás

Az állatoknak különösen tápláló ételekre van szükségük. A fajlagos adagot az állomány külön csoportokra osztása alapján állítják össze.Az állatállomány élettani tulajdonságait és az állatorvos ajánlásait figyelembe véve a gazdálkodó optimális menüt állít össze, amelynek kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ez lehetővé teszi az állatok számára, hogy maximális tápanyagot kapjanak, és termelékenyebbé teszik.

A szarvasmarhák számára kényelmes körülmények megteremtése érdekében ajánlott a tiszta ivóvízhez való ingyenes hozzáférés.

Fejés és termékenyítés műhelyei

A tehenek termelékenységének felmérése, a levágás és a rangsorolás hatékony módszerének kidolgozása érdekében a gazdaságnak különálló termékenyítési és tejtermelő létesítményt kell felszerelnie. Ebben a szobában minden állat több hónapot tölt.

A tejüzletben az állatokat termelékenységük szerint csoportosítják. Mint a gyakorlat azt mutatja, általában elegendő 3-4 csoportot létrehozni ehhez.

A termékenyítést mesterségesen és természetes módon is végezzük. Ez utóbbi lehetőséget akkor alkalmazzák, ha az állomány mérete kicsi, vagy ha a gazda speciálisan képzett személyzettel rendelkezik a folyamat nyomon követésére. Leggyakrabban mesterséges technikát alkalmaznak, mivel ez szinte 100% -os eredményt garantál.

Trágya eltávolítása

A tisztaság az állatok egészségének garanciája, a tartás kényelme előfeltétele. Az almot naponta meg kell tisztítani, hogy az állomány optimális körülmények között maradjon. A folyamat optimalizálása érdekében ajánlott az állatok takarmányozása közben a trágyát eltávolítani. A tisztítás megkönnyítése érdekében a beltéri padlókat kissé le kell lejtni. Ez jelentősen felgyorsítja a trágya eltávolítását anélkül, hogy az állatok számára kellemetlenséget okozna.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök