A vörös sztyepp tehén leírása és jellemzői, tartalma

A vörös sztyeppe fajta nagyon különbözik a többi típusú tehenektől. Az állatok elviselik a déli nap elviselhetetlen hőjét, sokáig víz nélkül mennek el, és szükség esetén rossz táplálékkal vannak elégedve. A háziállatok jól ismertek a minőségi tej előállítására. A tehenek agilitása ismert. A tehenek tejhozama a séták rendszerességétől függ.

Tenyésztés története

A szokatlan fajtájú tehenek megjelenésének története három évszázadon keresztül zajlik. A napos Ukrajna sztyeppe része tehenek szülőföldjévé vált. A korai időkben a német telepesek Melitopol városának területén éltek. A buzgó gyarmatosítók átléptek a helyi sztyeppteheneken a Simmental, Wilstermarsh, Ostfriesian, Red Danish és Angler fajták képviselőivel.


Az állattenyésztőket kifejezetten a tejállatok keresztezésére választották ki. Az összes tehén genetikai tulajdonságai és anyagcseréje szempontjából hasonló volt. Ha korábban a helyi teheneket főleg húzóerőként használták, most a helyzet megváltozott. Vörös sztyeppfajta állatok születtek. A tejelő tehenek az étrend és a fogva tartás körülményeinek ritka szerénytlensége miatt különböznek. Azonnal alkalmazkodnak bármilyen éghajlathoz, és ritkán szenvednek. Néhány évvel később a vörös sztyepp szépség hivatalos elismerést kapott. A tehenek a Nyugat-Szibériában, a Volga régióban, a Kubanban és a Stavropol területén található gazdaságokban találhatók.

Ma az állatok elterjedtek Kazahsztánban, Oroszországban, Moldovában és a Kaukázusban. A szovjet korszak alatt mindenhol tenyésztették a vörös teheneket. Az ország egyes részein a vörös sztyepp szarvasmarhafélék az összes szarvasmarha számának 80–90% -át foglalják el.

A vörös sztyepp tehén részletes leírása és jellemzői

A fajta egyedi tulajdonságai nem korlátozódnak az állatok azon képességére, hogy alkalmazkodjanak bármilyen éghajlati viszonyhoz. A tehenek hosszú ideig képesek víz nélkül megbirkózni és veszteségek nélkül túlélik az aszályt. Jó gondozás mellett az állatok évente 4-4,5 tonna tejet termelnek. A termék zsírtartalma 3,7%.

piros sztyepp fajta tehenek

A tehenek jellemzői:

 1. A tehenek mellkasa nem széles, mély. Az állat mellkasának környezete eléri a 185-190 cm-t. Átlagosan a háziállat 127-132 cm-re nő.
 2. Az állat csontváz kecses, könnyű. Az izom rosszul fejlett.
 3. A felnőtt tenyészbikák tömege könnyen eléri a 800-900 kg-ot. A nőstények súlya kevesebb - 450–560 kg. Az egészséges borjak jó hízást kapnak, és hat hónapos korukra a bikák 150–170 kg súlyt kapnak.
 4. A jól fejlett ágyék, erős lábak és egyenes, erős hátlap az állatok eredetét tanúsítják. Az őseiket huzatállatokként használták a só szállításához.
 5. Az állat hosszúkás testének hossza eléri a 165 cm-t.
 6. A háziállat testének szögét a száraz nyak gyönyörű vonalai ellensúlyozzák.
 7. A tehén kicsi, hosszúkás fejét egy pár éles szarv koronálja. Előre vannak irányítva, és félelmetes fegyvert jelentenek az emberek és az állatok számára. Ez a szolgáltatás miatt a háziállatok szarvát eltávolítják.
 8. A bőr szilárd, sima felépítésű. Még súlyos fogyás esetén sem lebukik az állaton. A vörös sztyepp tehén gyakran veszít súlyt különböző okok miatt, még az időjárás változása is befolyásolja az állatok állapotát.
 9. A kedvtelésből tartott állatok tőgye közepes méretű. Lekerekített tál alakú, egyenetlenül fejlett. Tejjel töltve a szerv nagyon megduzzad. A fejés után a tőgy meredeken csökken, és felületét redőkben gyűjtik össze.
 10. A tehén bőre vörös, barnás vagy vöröses-cseresznye színű. Egyes személyeket fehér foltok jelölnek a mellkason, a fején vagy a tőgyen.
 11. A bőr ráncai az állat nyakában vannak.

Pozitív és negatív oldal

A vörös-sztyeppe tehénnek sok előnye van, és egyszerűen tejgazdálkodásra született. A tejtermékek sikeres tenyésztéséhez és előállításához azonban figyelembe kell venni a fajta hátrányait.

Érvek és ellenérvek
A tehenek meglepően könnyedén kezelik a forró éghajlatot. Szüksége van árnyékoló előtetőkre, amelyek védik a déli naptól. Az ilyen napellenzőket könnyű elkészíteni.
A háziállatok nem félnek a szelektől és az esőktől.
A teljes szárazság esetén a tehenek megtartják hízott testtömegüket.
Mivel az erős immunitás tulajdonosai, az állatok ritkán megbetegednek. Nem csak a felnőttek, hanem a kis borjak is ellenállnak a különféle fertőzéseknek és betegségeknek.
Burenki kiváló anyák. Maguk gondozzák a csecsemőiket, anélkül, hogy felesleges gondot okoznának a tulajdonosoknak.
A vörös sztyepp fajta ellenálló a leukémiával szemben. Ezt a minőséget az állattenyésztők nagyra értékelik, mivel a betegség hátrányosan érinti a tehenek tejtermelését.
A vázrendszer törékenysége és a gyenge izmok miatt az állatok gyakran megsérülnek a végtagokon. Különösen gyakran a bajok dombos domborművel rendelkező legelőkön történnek.
A tehén gépi fejése általában masztitiszt okoz. Hiba történik az eszköz tervezése miatt. A kupakok kupakkal rögzítik a mellbimbókat és megakadályozzák a tej kijutását. Az kellemetlen jelenséget az állat tőgyének speciális masszázsával elkerülheti. Az eljárást minden fejés után elvégezzük.
A tehenek nem termelnek sok húst.

Lehetséges, hogy a vörös sztyeppét levágják?

A vörös sztyepp tehén tejelő szarvasmarha, de bizonyos esetekben az állatot húst küldik. Az állatok ilyen felhasználását aligha lehet nyereségesnek nevezni, mivel a termék nettó hozama csak 50%. A hús ízét azonban nagyon értékelik.

A tartalom finomságai

A vörös sztyeppe fajta képviselői nem tolerálják a pórázon tartást. Az állatoknak állandó mozgásra van szükségük kültéren és beltéren is. A tehenek fizikai aktivitása segít elkerülni a szülés utáni szövődményeket és a tőgy duzzanatát. A háziállatok laza tartása növeli a tejhozamot és a zsírtartalmat.

Alapvető gondozás

A vörös-sztyepp állatok alapvető gondozása nem igényel sok erőfeszítést. Télen a teheneket meleg, száraz környezetben tartják. A háziállatok normál jólétéhez + 12–22 fokos hőmérsékletet kell fenntartani. Az istálló természetes vagy mesterséges szellőzéssel van felszerelve. A helyiséget világítani kell. Az ablakoknak a falfelület 15-20% -át kell elfoglalniuk.

1. A tehenek nem termelnek sok húst.

Télen az istálló padlóját lenyűgöző ágynemű borítja.Időnként friss széna helyébe lép. Az istállóban a háziállatokat közös állományban vagy külön-külön tartják. Csoportos tartás esetén az apja bikák elválasztják a rokonoktól és elküldik személyes apartmanjukba.

Nagyon sok borjú születése esetén a fiatalokat korosztályokra osztják. A bikák idősebb kategóriája az 1,5 és 2 év közötti életkornak felel meg. A középkorú csoport 1-1,5 éves, a legfiatalabb 6-9 hónapos.

Csecsemők számára pótolhatatlan meleg ágynemű készül, amely fűrészporból és szalmából áll. Ezt a párnát gyógyszerrel kezelik, hogy gátolják a kórokozó szervezetek növekedését. A termék megakadályozza a szalma rothadását. Már a születés után 3 héttel a borjaknak aktív mozgásra van szükségük, így számukra egy speciális sétálóhely van felszerelve. A borjakat rendszeresen lemossák és alaposan kihúzták, így megszabadulva a parazita rovaroktól.

Minden fejés előtt a tehén tőgyét gondosan le kell mosni. Az állatokat rendszeresen kezelik gyógyszerekkel a bél- és tüdőparaziták által okozott betegségek megelőzésére, valamint a bogárlárva és a kullancsok ellen is.

Száraz időszak

A száraz tehén átmeneti időszakának nevezik a tehén fejését. Az állat fizikai állapotától függően a "vakáció" 50-70 napig tart. A háziállatnak szüksége van egy ilyen pihenésre, mert sok energiát költ az utódok nevelésére és etetésére. Ellenkező esetben a tehén egészsége aláásódik. Lehetetlen csökkenteni a száraz időszak idejét. A pihenés hiánya csökkent tejminőséghez, meddőséghez vagy élettelen borjú születéséhez vezet.

Tenyésztés

A vörös-sztyeppei tehenek gyorsan érnek, tehát már 16-19 hónapos korukban megtermékenyítik a tehénét. A tenyésztéshez egészséges egyedeket választottak ki, amelyeknek nincs nyilvánvaló, külső hibájuk. Terhesség alatt a tehén etetése és itatása naponta háromszor történik. Tilos hideg és rossz minőségű ételeket adni a tehénnek. A fajta képviselőinek ritkán van nehézsége a szüléssel.

Az újszülött borjút megtisztítják a nyálkahártyáról, megdörzsölik egy darab puha ruhával, és visszajuttatják az anyának.

Az élet első óráiban a baba az anyai kolosztrumból táplálkozik. Az állatot 24 óránként legalább ötször etetik. Egy nap után meleg vizet adnak a borjúnak. A megengedett napi vízfogyasztás 3 liter. 14 nap elteltével a borjúnak meg kell tanítani szilárd ételeket. Az állatok számára a legjobb táplálék a forró vízzel főzött széna. Fogyasztás előtt az ételt 6-7 órán keresztül infúzióban adják.

tehéntenyésztés

Az újszülött borjú egészsége a jó higiéniától függ. A ürüléket azonnal el kell távolítani, az edényeket forrásban lévő vízzel kell kezelni. Sikeres ellés után a szarvas szépséget tiszta ágyneművel és sok itallal látják el. Az állat étrendje tartalmazza az összes szükséges vitamint, fehérjét és nyomelemet. A tehén minden nap sétálásra kerül. Az állatnak az év bármelyik szakaszában gyakorolnia kell.

Táplálás

Nyáron a tehenek táplálkoznak a legelőn. Ha az állatoknak nincs elegendő fű, a teheneket zöldségekkel és koncentrátumokkal etetik.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Télen a tehenek napi adagja 12 kg széna, 5 kg burgonya, 4,5 kg összetett takarmány, 6 kg sárgarépa és 15 kg takarmányrépa. A sót hozzá kell adni az adagolókhoz.

betegségek

A vörös-sztyeppfajta állatok híresek erős immunitásáról, de bizonyos esetekben nem lehetséges a betegség elkerülése. Ezekben az esetekben fontos egy veszélyes betegség időben történő diagnosztizálása és a kezelés megkezdése.

egy tehén beteg

Háziállatok csodálkoznak:

 1. Leptospirosis. Egy veszélyes fertőző betegség halálával fenyegeti az állatot. A fertőzés a tehén nyálkahártyáit és belső szerveit érinti.
 2. Demodektikus mange. A betegség bűnösje egy kullancs.A betegség kis tuberkulumok formájában nyilvánul meg, amelyek lefedik a tehén fejét, nyakát és hátát.
 3. Mérgezés. Baj történik, ha az állatok mérgező növényeket esznek.

Mit kell tudnia vásárláskor?

Borjúvásárláskor tudnia kell a fiatal állat súlyát. A háziállat súlyának meg kell felelnie a kornak. 6 hónapos korában a goby súlya 120–145 kg. Az üsző súlya akár 90 kg is lehet. Az állatnak energikusnak, mozgékonynak kell lennie. Felnőtt tehén vásárlásakor ügyeljen a tőgyre. A deformációtól és az edzéstől mentesnek kell lennie.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök