Függetlenül attól, hogy nyúltenyésztési vállalkozás nyereséges-e, előnyei és hátrányai, és hogyan kell megszervezni

A nyúlhús nem található meg gyakran a szupermarketekben és a piacokon. Számos vidéki háztulajdonos és falusi lakosság nyulakat tart, de kis számban saját fogyasztásra. Az eladásra szánt termelés jövedelmezősége sokan megkérdőjelezhető. Vegye figyelembe a nyulak mint vállalkozás jellegzetességeit, függetlenül attól, hogy ez a vállalkozás nyereséges-e vagy sem, a költségeket megtérítik-e, milyen nehézségekkel kell szembenéznie.

Jövedelmező nyulak tenyésztése?

A nyúlfarm mint vállalkozás nyilvánvaló előnye, hogy kevés verseny van a piacon. A sertés- és a baromfit mindenütt értékesítik, de nyúlhúsért kell majd fizetnie. A táplálkozási szakemberek folyamatosan beszélnek a nyúlhús előnyeiről, bár a prémek nem nagyon tartósak, lágyak és lágyak. Minden nyúltermékre nem nehéz vásárlókat találni. Vegye figyelembe a nyúl üzlet egyéb előnyeit, valamint a lehetséges kihívásokat.

profik

A szakértők kiemelik a nyúltenyésztés következő előnyeit:

 • gyors növekedés és érettség elérése - rövid életciklus, 2-3 hónap elteltével a nyulakat le lehet vágni és az első profitot lehet elérni;
 • a mezőgazdasági üzem nyilvántartása egyszerű - a dokumentumkészlet kicsi;
 • jelentéktelen induló tőke;
 • a nyulak összes termékét értékesítik - hús, bőr, szőrme;
 • jelentéktelen költségek a fenntartáshoz és a takarmányozáshoz, a nyulak szerénytlensége az ételekben;
 • termékenység (évi 6-8 alom), a fiatal növekedés minimális költsége.

A nyulakat könnyű tartani, nem kellemetlennek a szomszédok - nem bocsátanak ki zajt, nem tapossák el a növényeket és az ágyakat.

sok nyúl

Hátrányok és lehetséges nehézségek

A nyúltenyésztés lehetséges nehézségei és veszélyei:

 • rendszeres oltások szükségessége - fiatal és idős nyulak meghalhatnak fertőzésekben (myxomatosis, mások);
 • húsnak a piacokon és vendéglátóipari vállalkozásoknál történő értékesítésekor egészségügyi bizonyítványokra lesz szükség.

A legnagyobb kockázat a nyulak halálával és a megbízható marketingprogramok hiányával jár.

Nyúltenyésztés Oroszországban és külföldön

A diétás nyúlhúst az egész világon értékelik, a termelés legfejlettebb Kínában, Olaszországban, Franciaországban. A tenyésztésben a fő különbség a széna elutasítása, amely a pelletált takarmány túlnyomó része. A nyúlgazdaságok jó haszonnal járnak, köszönhetően nemcsak a húsnak, hanem a bőr (ruházathoz használt bőr), a szőrme és a bőr igényének is.

gyönyörű nyulak

A 20. század végén a nyulak tenyésztésének szovjet rendszere elveszett a vírusos vérzéses járvány járvány miatt (az állatállomány 70–80% -a meghalt). Azóta a nyulakat kisméretű és háztartási módon tenyésztették.Az utóbbi években egyre növekszik az állattenyésztés iránti érdeklődés.

A művelés előkészítése és megszervezése

A nyulak tenyésztése előtt meg kell ismerkednie a tenyésztési technológiával, a tartás és táplálás sajátosságaival, meg kell vásárolni a gondozáshoz szükséges eszközöket. Az állatok száma és az utódok megjelenése alapján biztosítsa a takarmányok beszerzését vagy beszerzését. A fajta kiválasztása fontos lépés.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Tanács: a nyulakat tenyésztőfarmtól kell vásárolni, ahol figyelemmel kísérik a fajta tisztaságát, oltásokat végeznek, kevesebb a kérdéses minőségű beteg állatok megbetegedésének kockázata.

Fajta kiválasztása

A szelekció eredményeként számos nyúlfajtát tenyésztették, amelyek bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek. A tenyésztés megkezdésekor fontos meghatározni az értékesítési piacot és a különféle nyúltermékek értékesítésének lehetőségét. A fajták fel vannak osztva:

 1. Hús. Közepes minőségű bőr, gyors súlygyarapodás, ízletes hús. A legjobb fajták a fehér és a szürke óriás, a Flandria, Új-Zéland, a német juh.
 2. Szőrme és lefelé. Kiváló minőségű bőr, átlagos táplálkozási értékű hús. Népszerű - angora, rex, fehér pelyhes, fekete és tűz. Az ilyen állatokat nagy ketrecekben kell tartani, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a bőr súrlódás és sérülés során nem romlik-e.
 3. Hús bőrű. A minőségi bőr és az ízletes hús harmonikus kombinációja teszi ezeket a fajtákat a legnépszerűbbé. A legjobb képviselők: ezüst, bécsi kék, pillangó, szovjet márvány, szovjet csincsilla.

sok nyúl

Az utóbbi években a dekoratív fajták széles körben elterjedtek, háziállatként tartják őket, és jövedelmezőek az eladás céljából történő termesztés. A leginkább vásárolt fajok a holland hajtogatás, a hülye kos és az oroszlán feje.

A sejteket

A legtöbb farm ketreces nyulakat használ 3 típusú ketrecben:

 • fiatal állatok esetében - több nyulat tartanak;
 • férfi termelők számára;
 • nőstények esetében - figyelembe véve a terhességet és a nyulakat.

A cellák kiválasztásának vagy felépítésének szabályai:

 • méret - a fajtának megfelelően (nagyobb óriások esetén) átlagosan a nyúl méretének négyszerese;
 • az állatnak illeszkednie kell, hátulsó lábaira állva;
 • a padlóháló biztosítja a széklet eltávolítását;
 • használjon álló vagy mozgatható szerkezeteket kültéri vagy beltéri használatra.

nyúl ketrecek

Népszerű művelési technológiák - Mikhailov, Zolotukhin szerint a házakban. Ezek a technológiák speciális ketrecrendszereket foglalnak magukban, amelyek megkönnyítik az állatok gondozását és a házak takarítását.

Táplálás

Noha a nyulak a legkevésbé válogatott háziállatok közé tartoznak, a gyors növekedés, az egészség és a szaporodás csak a teljes étrendet fogja biztosítani. Magába foglalja:

 • lédús étel - gyógynövények nyáron, gyökerek, zöldségek, gyümölcsök egész évben;
 • összetett takarmányok;
 • durva - széna, szalma, gallyak és fa kéreg;
 • állati kiegészítők - hal- és csontliszt;
 • vitaminok, előkeverékek.

Ha a nyulakat egy összetett takarmánnyal etetik, akkor egyedre 100-120 gramm szükséges naponta. Vegyes (gyógynövényekkel és lédús takarmánnyal) etetés esetén az összetett takarmány térfogata 40-50 grammra csökken.

nyulak etetése

Otthoni felszerelés

A megfelelő felszerelés sokáig tart, nem fogja megrontani a nyulakat, és nem fog szenvedni a fogaiktól. A ketrecnek tartalmaznia kell:

 • nehéz vagy fix ivó;
 • feeder;
 • egy tálca a takarmány ürülékének és törmelékeinek;
 • félreeső sarok;
 • sennik.

Az egészséges nyulakat csak akkor lehet nevelni, ha tisztaságot tartanak fenn, ezért a ketrecet meg kell tisztítani, a trágyától mentesíteni és a leltárt mosni. A ketrec kialakításának és felszerelésének kiválasztásakor érdemes előnyben részesíteni azokat, amelyeket könnyű szétszerelni és fertőtleníteni.

nyúl ketrecben

A jövedelmezőség és jövedelem kiszámítása

Nyúl-vállalkozás indításakor számíthat tisztességes jövedelemre, ha alaposan átgondolja a technológiát, kizárja a jelentős mortalitást, és takarít meg takarmányt. A nőstények termékenyek, a kölykök szállítása körülbelül egy hónapig tart, szülés után hamarosan a nyulak készen állnak a párzásra. A nőstény évente 6-8 almot ad, azaz átlagosan 60 nyúl.

Egy száz nőstény gazdaságban évente akár 5-6 ezer nyulat nyernek, amelyek levágásukkor átlagosan 2 kg tiszta húst adnak. Óriások tartásakor a hasított test súlya 4-5 kilogrammra növekszik. Átlagos súlyú nyulak felvételekor 100 nőstényből 12 tonna húskészítményhez juthat, és akár 2,5 millió rubelt kereshet (átlagárakon).

Annak érdekében, hogy a jövedelmezőség kiszámításához szükséges számok ne maradjanak papíron, a gazdaság jövedelmet hoz, fontos, hogy mindenféle termék számára értékesítési pontot találjon:

 • bőrök átadása;
 • trágyát eladni a nyári lakosoknak;
 • rendszeres vevőket talál húsra;
 • eladni a fiatal növekedést;
 • béreljen ki férfi termelőket kis gazdaságokba.

két bejárást

A jövedelem növeli a nyulak háziállatokként történő értékesítését, valamint a vágóhídi belsőségeket műtrágyaként.

Üzleti terv elkészítése számításokkal a nyulak otthoni tenyésztésére

A kezdő nyúltenyésztőknek nagy segítséget nyújtanak saját földterületük rendelkezésre állása, amelyen megengedett egy farm építése. Ezenkívül meghatározzák a társaság regisztrációjának típusát. Többféle lehetőség lehetséges:

 • egyéni vállalkozás (IE) - kedvez kis gazdaságoknak, alacsony adók, minimális jelentéstétel, de kudarc esetén a tulajdonos személyes vagyont kockáztat;
 • parasztgazdálkodás (KFH) - a legkényelmesebb lehetőség a nyúlgazdaságok számára, adó 6%, az állami támogatás igénybevételének lehetősége.

Ha egy személyes leányvállalatban (LPH) termesztenek, az állami regisztráció hiánya miatt nehézségek merülnek fel a termékek értékesítésével.

nyulak etetése

A gazdaság létrehozásának kiadási része a következő összetevőkből áll:

 1. Föld és mezőgazdasági adófizetés, biztosítási díjak, engedélyek.
 2. Farmépítés, ketrecek vásárlása, leltár. A nyulak szabadban tartása csökkenti a létesítmény építési és üzemeltetési költségeit. A gazdaság területének elrendezése - cesspool, vágóhíd, takarmányüzlet, húsraktár.
 3. Fizetés az állat-egészségügyi szolgáltatásokért.
 4. Takarmány beszerzése vagy előállítása. Ha van saját takarmánybázisa a gazdaságban, a költségek csökkennek.
 5. Nyulak vásárlása.

Pénzt kell költenünk a reklámozásra, a farm termékeire vonatkozó információk feladására. Az üzleti terv elkészítésekor rendelkeznek értékesítési helyekről - vendéglátásról, állandó ügyfelekről, kiskereskedelmi üzletekről vagy láncokról.

A gazdaság felépítésének és az állatállomány elrendezésének költségei egyedi, a saját erőforrásoktól és a karbantartási módszerektől függnek. 20 nőstény gazdaságban évente a következő eredményekre lehet számítani:

 • utódok hozama - 1200 feje;
 • hasított test átlagos költsége (költség) - 230 rubel;
 • hasított test ára - 900 rubel;
 • tettenkénti jövedelem - 670 rubel;
 • éves forgalom - 1 080 000 rubelt;
 • az év nyeresége - 804 000 rubelt.

sok nyúl

A jövedelem sok tényezőtől függ - az alkalmazottak alkalmazásától és a fizetések mértékétől, az összes nyúltermék teljes eladásának képességétől. A fiatal állatok és nőstények fertőző betegségei csökkentik a gazdaság jövedelmezőségét, tehát nem szabad megtakarítania az oltásokat és az állatorvos szolgáltatásait.

Referencia: Ha megfelelő módon szervezik meg a nyúltenyésztő gazdaságokat, akkor az kifizetődik és profitot eredményez egy év alatt.

Hogyan lehet elkerülni a hibákat

Tapasztalt nyúltenyésztők a következő ajánlásokat nyújtják kezdőknek:

 • a nyulak legjövedelmezőbb fajtái a hús és a bőr;
 • az üzleti vállalkozás megkezdése előtt határozza meg az értékesítési piacokat az összes terméktípusra, szállítási módra, vegye figyelembe az eladási és hirdetési költségeket az üzleti tervben;
 • a költségek csökkentése érdekében biztosítsa a takarmány független betakarítását a gazdaságban;
 • a mini gazdaságok számára kényelmesen elkészített ketrecek csökkentik a munkaerőköltségeket a nyulak gondozásakor;
 • a legnagyobb kockázat a fertőzésekkel jár - nyulakat csak tenyészgazdaságokból vásárolhat, a haszonállatot az ajánlott időben olthatja be.

A siker valószínűbb, ha a nyúltenyésztő legalább egy készséggel rendelkezik - képes vállalkozást vezetni vagy nyulakat nevelni.

A gazdaságok természetes húsának igénye folyamatosan növekszik. A táplálkozási szakemberek megerősítik a nyúlhús előnyeit, ezért egyre többen keresnek ízletes friss húst az üzletekben. Egy üzleti terv elkészítésével gyorsan elérheti jövedelmezőségét, és megfelelő nyereséget szerezhet nyúlfarmjából.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök