Hogyan lehet megfelelően termeszteni a koriander üvegházban

A zöldek számára termesztett fűszeres gyógynövényt koriandernek hívják. Ha a növény magvak előállítására ülteti, akkor koriandernek nevezik. A Cilantro nagyszerűen érzi magát az üvegházban, a kerti ágyon és az ablakpárkányon. Üvegházakban a fűszer külön-külön vagy közbenső növényként termeszthető, más növények folyosóin ültetve. A cilantro üvegházban történő termesztése megfelelő kompetens fűtési rendszer, kiegészítő világítás és öntözőrendszer megszervezésével lehetséges. Célszerű olyan állványokat használni, amelyekre tartályok vagy edények vannak felszerelve.

A koriander zöld tömeg, a koriander ugyanazon növény gyümölcse.

zöld tömeg

Üvegház előnyei

A koriander (koriander) üvegházban történő termesztésének számos előnye van:

 • a koriander még télen is betakarítható, ha fűtőkészülékek vannak felszerelve;
 • fedél alatt a növényzet védett a csigák és más kártevők inváziójától;
 • rövidített növekedési időszak, a vetőmag vetése és a friss fűszernövények levágása között, két hét telik el;
 • más zöldségnövényekkel történő termesztés lehetősége;
 • a talaj és a levegő nedvességtartalmának fenntartása;
 • a zöld- vagy gyümölcstermesztés lehetősége.

fűszeres gyógynövény

Mag kiválasztása

Az üvegházban történő termesztés kedvelt koriander fajtái ma a következők:

 • Caribe hibrid. Az illatos, egyéves újdonságot a késői lövöldözés, a hőmérséklet-csökkenés elleni küzdelem jellemzi.
 • Borostyán. Illatos növény. A szisztematikus mérsékelt öntözéssel a lombhullató tömeg felgyorsult felhalmozódása következik be, amely hosszú ideig alkalmas a cserepek és magok késői képződése miatt. A levelek tíz centiméter magasságban vannak feltüntetve.
 • Borodinsky. A növekedési időszak közepes, a levél gyengéd, kiváló ízű és aromájú.
 • Inger. Közepes késő fajta, kompakt rozetta akár 30 cm-ig. Sötétzöld, fényes levelek egy növényen 40 g-os tömeget képeznek.
 • Vénusz. A fajta korai, a zöldek egy hónappal a hajtások megjelenése után alkalmazhatók. Emelt rozetta jellemzi, egyedi illatú és kellemes ízű.
 • Aleksejevszkij 190. Nem hajlamos a lerakásra és a szállásra, fagyálló, ritkán támadják meg a kártevők.

koriander fajták

Növekvő

A közvetlenül az üvegházhatású talajba vetett koriander sikeresen csírázik, legfeljebb + 20 ºC hőmérsékleten. A sorokban történő vetés akkor előnyösebb, ha a növényt egyedül termesztik. Más zöldségekre vetéskor a vetőmag egy üres helyre szétszóródik, mélyítés nélkül. A talajt meg kell lazítani, megnedvesíteni és száraz földdel enyhén megpermetezni. Ez a módszer jelentősen felgyorsítja a csírázást és lerövidíti a növekedési időszakot. A hajtások megjelenésével a növényeket 6–8 cm távolságra elvékonyítják gyenge palánták levágásával.A vetőmagokat egész évben vetik el.

A szigetelt szerkezetek télen - januárban és februárban - termeszthetik korianderét. Forró nyári napokon a koriander növekedése megáll, az íz kifejezetten válik, fennáll a veszélye, hogy a virágszárak leesnek.

A levél tömegének levágása 15–20 cm-es növekedéssel kezdődik, mielőtt a fánkok kiszednének, hozzájárulva a növényzet durvulásához és az íz romlásához. Ajánlatos koriander éles késsel vágni reggel. Ezt követően a talajt meglazítják és megtermékenyítik a növényzet későbbi túltermeléséhez.

meglazul és megtermékenyül

Talaj előkészítése

A cilantro üvegházban történő termesztése során a talaj felső rétegét össze kell keverni homokkal és tőzeggel, és fertőtleníteni kell réz-szulfát oldattal. Ezután humusz kerül bevezetésre. Kerülni kell a savas talajt. A magas hozamot az üvegház talajának éves megváltoztatásával érik el.

felső réteg

Palánták ültetése

Az üvegházban a cilantro palántákat 8–12 cm távolságra ültetik, 30 cm-es sorközökkel. Ez a telepítési minta megkönnyíti a karbantartást és elegendő helyet biztosít a bokroknak a hatékony fejlődéshez.

a sorok között

Hőmérsékleti rendszer

Az üvegházban történő sikeres csírázás érdekében a koriander magvainak mérsékelt hőmérséklete van: 18–20 ° С. A palánták megjelenésével növelhető a hőmérsékleti rendszer.

A +30 ° C feletti hőmérséklet jelentősen csökkenti a növényzet hozamát és minőségét.

mérsékelt hőmérséklet

Locsolás

Az ipari üvegházakban a cilantro termesztésének optimális páratartalmát egy automatikus csepegtető öntözőrendszer beépítése biztosítja. A magánkereskedők széles permettel használnak kannákat.

A bokrokat hetente kétszer meleg vízzel bőségesen kell öntözni. Az öntözés intenzitását fokozni kell a szár kialakulásának és a levél növekedésének időszakában. A talaj mulcsolása szalmával, fűrészporral és dióhéjjal lehetővé teszi a növények ritkább öntözését. A Mulch gátolja a nedvesség elpárolgását a talajból, megőrzi a fűszernövényt a gyomoktól és melegíti a gyökérrendszert hűvös napokon.

ipari felhasználásra

trágyák

A fűszeres gyógynövények szeretik a laza, nagylelkűen megtermékenyített talajokat. A felső borítást a gerincek ásása közben alkalmazzák. Előnyösek a szuperfoszfátot és káliumot vagy rothadt trágyát tartalmazó ásványi műtrágyák, fahamu. A zöld tömeg kivágása után tanácsos a talajt megtermékenyíteni, ugyanakkor öntözni, meglazítani a talajt és eltávolítani a gyomokat. Megjelenik a talaj éves cseréje új talajkeverékre.

behozták

Betegségek és kártevők

A koriander (koriander) leggyakoribb gombás betegsége a ramulariasis. A tenyészidőszakban barna foltok formájában nyilvánulhat meg, érintve a növény összes szervét, és halálához vezethet. A betegséget gyakori esők és erős harmat okozza. A megelőző intézkedések magukban foglalják a vetés és a növényi hulladék ártalmatlanítása.

A kultúrát néha a lisztharmat befolyásolja. Ennek elkerülése érdekében be kell tartania a vetésforgó szabályait, megfelelő talajmélységbe kell ásni a talajt, ősszel meg kell semmisíteni a növényi maradványokat.

a ramulariasis elismert

A kártevők közül meg kell említeni a téli kanálot, drótférgeket, csíkos és esernyő hibákat, valamint koriandermag-evőt, amelyek akár 80% -ot is okozhatnak.

Betakarítás koriander

A Cilantro egy főzés, amelyet a főzés során aktívan használnak az első ételek és szószok ízesítésére. Jól megy a húshoz és a halhoz.

főzéshez használt

A zöld tömeg forgalomképes magassága 10–20 cm, a későbbi vágás pedig a virágzás kezdetétől és a levelek durván megszilárdulásától függ. A betakarítás idejét a növényzet gazdag zöld színével határozhatja meg. A kora reggel levágott koriander folyóvízzel mossuk, száraz szárokat, leveleket, törmeléket, rovarokat eltávolítunk, papírtörölközővel szárítunk, és kötegekben kötik össze. Fűszeres gyógynövényeket le kell függeszteni a tetőtérben vagy más száraz helyiségben, ahol a közvetlen napfény nem jut be, megsemmisítve a vitaminokat és tápanyagokat.

A cilantro megfelelő szárítása megőrzi az ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint az ízét és aromáját. A teljesen megszárított növényeket összetörik és hermetikusan lezárt fedéllel üvegedényekbe helyezik.

Az üvegházban termesztett koriander jó pénzügyi segítséget nyújthat. A fiatal zöldek könnyen elfogynak. A fűszereket elkezdheti eladni önmagában, vagy üzletekben és zöldségpályákon keresztül. A termés mérete, és így a nyereség nagyban függ az üvegház területétől.

koriander betakarítás

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök