A koriander (koriander) legjobb fajtáinak leírása, hasznos tulajdonságok és termesztés

A koriander az éves gyógynövényhez tartozik és különleges aromájú. Ízjellemzői miatt a növény elterjedté vált a kulináris területen. A különféle koriander fajták használata megváltoztathatja az étel felfogását és innovációt hozhat az ismerős receptekhez.

Az oroszországi megjelenés története

Oroszországban a koriander viszonylag nemrég kezdte elterjedni. A növény kezdetben az európai országok nyugati és középső részén telepedett le. Apraksin gróf először hozta Oroszországból Spanyolországból magvak formájában elkészített koriander és ánizs formájában. A koriandermagvakat termesztés céljából kiosztották a Voronezh tartományban, Krasnoye faluban élő parasztok számára. Az ánizsmag között voltak koriandermagok, amelyeket a gyomnövényként akartak elpusztítani. Az idő múlásával a koriander növényeket megkóstolták és aromás fűszerként használták.

a legjobb leírása

A fajta leírása

A koriander vetése az esernyő család lágyszárú növényeihez tartozik. Szokatlan aromája ellenére a növény magas helyet foglal el az összes ismert fűszer között. Az Oroszországban termesztett illóolaj-növények közül a terület több mint 75% -a koriander.

mag koriander

Megjelenés

A koriander növény kb. 70 cm magasságot ér el, lekerekített, az alaptól elágazó szárakkal, egyenes fenyőgyökérrel és a pontosan boncolt levelekkel rendelkezik. A koriander levelei széleken fogazott vagy háromágú. A virágzás alatt a növényt kis, halvány rózsaszínű vagy fehér virág borítja, esernyőre összehajtva. Érett koriander gyümölcsök kb. 50 mm hosszú sötét fájdalmúak. A barna-sárga színű gömbölyű koriandergyümölcs nyomás alatt két miniatűr gömbré morzsolódik.

eléri a magasságot

Kémiai összetétel

A fűszeres koriander gazdag rutin, B- és C-vitamin, karotin, kalcium, foszfor és magnézium forrása. A száraz koriandermagok hűvös és különleges aromájúak, mivel a szárítási eljárás eltávolítja a transz-tricedenol-2-aldehidet a növényből.

a rutin forrása

Előnyök

Az illóolaj-növényeket különféle iparágakban használják előnyös tulajdonságai miatt. Ide tartoznak a következők:

  • a koriander dúsítja az ételeket A és C vitaminokkal;
  • a növényi magvak segítenek a kopás gyógyításában, csökkentik a fájdalmat, stabilizálják az emésztési folyamatot és a máj működését, segítenek a aranyér kezelésében és megszüntetik a székrekedést;
  • a koriander gyakori fogyasztása erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik;
  • a zöldek javítják az étvágyat, aktiválják a méreganyagok kiválasztását a testből, javítják a bél perisztaltikáját, erősítik az ereket és jótékony hatással vannak a vér összetételére;
  • a koriander csökkenti a vércukorszintjét, ezért ajánlott beépíteni a rendszeres étrendbe cukorbetegség esetén;
  • az illóolaj-kultúra segít megőrizni az alakját és küzdeni a túlsúly miatt.

jótékony tulajdonságok

Hol nő?

Bármely fajta koriander jobban csírázik napos területeken, termékeny talajjal, enyhén savas reakcióval. Amikor kiválaszt egy helyet ültetés koriander Kerülje a nehéz, agyagos talajt, amely sűrű héjat képez. A koriandert nem csak a nyaraló ágyain ültetheti, hanem otthon is.

napos területek

A tápérték

100 g koriander a szénhidrátok napi értékének 1% -át, 3% -fehérjét és 1% -át a zsírt tartalmazza. A növény szénhidráttartalma grammban 3,7 g, ami egy adagonkénti teljes energia körülbelül 52% -a, vagyis 15 kcal. A koriander teljes kalóriatartalma 23 kcal.

A zöldek összetétele 0,9 g cukor és 2,8 g rost tartalmaz. A koriander transzzsíroktól és koleszterintől mentes. A zsírban oldódó vitaminok közül vannak: béta-karotin, alfa-karotin, A, E és K. vitamin. A koriander számos makro- és mikroelemet is tartalmaz.

szénhidrát-normák

Koriander fűszerek

A koriander gyakori fűszer az indiai, grúz és sok más keleti konyhában. A koriander zöldek szerepelnek a savanyúság, pékáruk, pácok és likőrök receptjeiben. Könnyű ízének köszönhetően a koriander ideálisan kombinálható más fűszerekkel, például bazsalikommal, kaporral, chilivel, mentarel. A koriander és a kömény legnépszerűbb kombinációja. A koriander szerepel az indiai masala és a curry keverékben.

keleti konyhák

Előny és kár

A koriander jótékony hatással van az emberi testre, depresszió, megfázás, cukorbetegség esetén alkalmazható. A fűszerben található illóolaj erős gyulladásgátló és antivirális hatással rendelkezik, és a húgyúti rendszeren keresztül ürül ki, gyógyítva a veséket és a hólyagot.

A koriander jótékony tulajdonságai ellenére a koriander fokozott fogyasztás negatív következményekkel járhat. A zöldek ellenjavallták a szívizom megbetegedéseit, a tromboflebitiszt és az érrendszeri betegségeket. A koriander allergiás reakciót válthat ki, ezért az allergiásoknak kis mennyiségben kell fogyasztaniuk a terméket. A cilantro korlátozott mennyiségű étrendbe történő bevonása a szoptatás vagy a terhesség ideje alatt is szükséges.

emberi test

A koriander típusai

Számos korianderfajta létezik, amelyek íz, megjelenés, termesztési tulajdonságok és egyéb mutatók szerint különböznek egymástól. A kertészek között a következő típusú koriander a leggyakoribb:

ízjellemzők

Élcsapat

Saláta zöldekként és fűszerekként történő felhasználásra ajánlott. Erősen aromás fajta, hozamuk 1,3–1,5 kg / kv. m.

saláta zöldek

BORODINO

A szezon közepén korianderfajta, amely 40–45 napon belül érlelődik. Az egyes növények tömege körülbelül 25-30 g, termelékenység - 2,5 kg / négyzetméter. m.

minden növény

Kin-Dza-Dza

Egy függőleges, gyenge elágazású növény. Megkülönböztető jellemzője, hogy az esernyőben antocianin nincs színezve. Átlagos hozam - 1,5-1,6 kg / négyzetméter. m.

megkülönböztető tulajdonság

Market King

Sűrű növényzetű növényfajta. A levelek közepes méretű, gazdag zöld, sima. A fajta fő előnyei között szerepel a magas aroma- és fagyállóság. Termelékenység - 2,9 kg / négyzetméter. m.

közepes méretű

Piknik

Gyorsan növekvő koriander fajok, amelyek 35 napon belül érlelik. A levelek nagyok, egyenetlen szélekkel. Termelékenység - 3,2 kg / négyzetméter. m.

egyenetlen élek

Báj

Koriander késő érésű fajtája. Az érési idő 35 nap. Kis növények, legfeljebb 40 cm magas, termelékenység - 3,2 kg / négyzetméter. m.

érési időszak

Chico

Jól leveles növények, 50–60 cm magas, a középszezonban a fajta 40–45 nap alatt nő. A hozam alacsony - körülbelül 0,8-1,2 kg / m2. m.

szezon közepén fajta

Alekseevsky

Cilantro növényfajta sima levelekkel és esernyő virágzattal. A növény magassága 85-90 cm, termelékenység - 1,4 kg / négyzetméter. m.

esernyő virágzat

Sugár

20–40 g súlyú és körülbelül 50 cm magas, korianderből álló kompakt változat, melynek fehérjetartalma 9%, és kétszerese a standardnak. A növény hozama 1,5-1,7 kg / m2. m.

fehérjetartalom

Növekvő

A koriandermagok alacsony hőmérsékleti hőmérsékleten is képesek csírázni, 6 Celsius-foktól kezdve. A növény vetését kora tavasszal meg lehet kezdeni úgy, hogy a magokat nyílt talajba helyezik. Sok kertész több lépésben ülteti a növényt, két hét szünetet hagyva közöttük. A koriander vetését márciustól nyár végéig szabad elkezdeni. A nagy vetőmagokat széles sorokban vetik el, kb. 40 cm-es hézagokkal hagyva az optimális mélységet a vetéshez 2–3 cm.

A koriander korai hajtása tolerálja a késő fagyokat, akár 7 fok a nulla alá. Ugyanakkor az aktív növekedéshez és a koriander jó hozamának eléréséhez meleg körülményekre van szükség - 20 Celsius fok felett.

A növényi palántáknak napfényre van szükségük, ezért ültetéskor kerülje a sötét területeket. A nap hiányában a korianderbokrok felfelé nyúlnak és nem eredményeznek sűrű növényzetet. A művelés alatt álló földterületnek termékenynek kell lennie. A fajtától függetlenül ajánlott koriander keltetése káposzta, paradicsom, hüvelyes és burgonya után. A koriander kizárólag magvakkal szaporodik.

környezeti hőmérséklet

Gondoskodás

A koriander érleléséhez nincs különös gondosság. Elegendő néhány általános szabály követése. Mindenekelőtt a bőséges öntözés fontos a növény számára. Az öntözés maximális igénye a tenyészidőszak elején jelentkezik. Mérsékelt öntözésre van szükség a mag érése és a kezdő szakaszban. Hosszú esőzés esetén a növényeket nem lehet itatni, mivel a fölösleges nedvesség rothadás kialakulásához vezet.

A koriander növekedésének első hónapjában minden öntözés után gondosan meg kell lazítani a talajtalajzatot a gyökér levegőztetésének javítása érdekében. Ellenkező esetben a növények jelentősen vissza fognak növekedni. A sűrű növényzet kialakulásához a palántákat a második levél növekedésének szakaszában el kell vetni vagy el kell távolítani.

különleges bánás

Kártevők és betegségek

A koriander termesztése során fennáll annak veszélye, hogy agresszív kártevőkkel találkoznak. A legveszélyesebb a koriandermag, amely lyukakat vág a gyümölcsben, és jelentős károkat okoz a növénynek. Miután beléptek a magzatba, a lárva aktiválódik, és felszabadítja az endospermiumot. Ha kártevők találhatók az ágyakban, a kezelt vetőmagok vetését és a gyomok állandó eltávolítását további alapos ásással kell elvégezni. A magvakultúrán kívül a koriantort befolyásolhatják a téli gombóc, a csíkos és az esernyő-hibák. A kezelési módszerek hasonlóak, és kiegészítő intézkedésként rovarirtó műtrágyák is alkalmazhatók.

A korianderbe terjedő betegségek között szerepel a ramulariasis és a lisztharmat. A ramulariasis a túlzott nedvességtartalmú és állandó fagyos növényeket érinti. Sötét foltok jelennek meg a növény levelein, amelyeket fokozatosan borítanak a virágzás. Idővel az érintett növény meghal. A lisztharmat egy gombás betegség, amely gyorsan elterjed egy növényről a szomszédos növényekre. A beteg növények levelei sárgássá válnak és leesnek. A koriander betegségeinek kiküszöbölésének fő intézkedései az időszakos takarmányozás, az ápolási szabályok betartása és a magok kikészítése során.

agresszív kártevők

Betakarítás és tárolás

Vágni kell a vegetációt addig a pillanatig, amikor a növény virágszárakat fog fektetni. Ha a rügyek már megjelentek, akkor a zöldek kellemetlen ízt fognak szerezni, és keserű ízűek lesznek.Aratáskor javasoljuk, hogy hagyjon el egy kb. 10 cm magas kiskutyát, hogy a koriander újból újból felújuljon. Ugyanakkor a teljes értékű növény második hulláma nem mindig nő, és növekedés esetén a levelek kisebbek lesznek. A koriander betakarítása több napot is igénybe vehet, ha az ültetés egyenetlen.

A koriander tárolásának számos módja van. Otthon a zöldek jól megőrzik jótékony tulajdonságaikat, ha hűtőszekrényben hagyják. A növényt fóliába csomagolhatjuk vagy korsóba tehetjük. A lényeg az, hogy a koriander le van zárva és a levegő nem lép be. Ha friss korianderét egy légmentesen lezárt tálcában hagy, kb. 8-10 napig megőrzi. Ha szükséges biztosítani a koriander hosszú távú tárolását, akkor jobb a fagyasztás, sózás, szárítás és pácolás módszerei.

növény virág szára

Ha friss gyógynövényeket kell hagynia télen, akkor jobb szárítani. Ehhez alaposan mossa ki a növényt vízben, és teljesen mossa le a port és a földmaradványokat. Először a zöldeknek kissé kiszáradniuk kell, ezt követően vágni és vékony rétegben papírlapra kell szétszórni, hogy teljesen megszáradjanak. A koriandert száraz, jól szellőző helyiségben vagy 40 fokra előmelegített sütőben száríthatja. A szárított koriandert üvegedénybe vagy táskába kell helyezni. Száraz állapotban a tárolási idő kb. Egy év.

A fagyasztási módszerrel ez lehetséges mentse koriander gazdag zöld színben. Ehhez mossa le, hagyja megszáradni, tegye műanyag zacskókba vagy lezárt tartályokba, és helyezze a fagyasztóba. Állandó -18 fokos hőmérsékleten a koriander egy évig tárolható. Sokkal jobb, ha a cilantro-t kis adagokra osztja, hogy bármikor megkaphassa a megfelelő mennyiséget.

jobb szárítsa meg

Korianderolaj

A gyógynövényolajat széles körben használják az aromaterápiában, az orvostudományban és más iparágakban. A biokoriander növényi olaj előnyei között szerepelnek antibakteriális, nyugtató, choleretic és melegítő tulajdonságok. A korianderolaj hozzáadásával a napi étrendhez meggátolhatja olyan betegségek kialakulását, mint például a gyomorhurut, a puffadás és a diszpepszia. Bebizonyosodott, hogy a természetes korianderolaj elősegíti a jó étvágyat, a mirigyek kiválasztását és az aktív gyomorsav-termelést.

Megelőző intézkedésként ajánlott napi 1-3 csepp korianderolajat fogyasztani mézzel keverve.

Az olajtermék külső felhasználása segít az ízületi fájdalmak kezelésében reuma vagy ízületi gyulladás esetén, valamint a görcsös tünetek és izomgörcsök enyhítésében. Fertőző hatásának köszönhetően a korianderolajat bőrbetegségekhez és gyulladásokhoz használják. Az olaj nyugtató hatása enyhíti az idegességet és javítja az állapotot stresszes helyzetekben. A termék használata általános fáradtság és csökkent immunitás esetén ajánlott.

koriander olaj

Alkalmazás

A koriander gyógyászati ​​tulajdonságai lehetővé teszi, hogy a hagyományos orvoslásban felhasználja. A koriandermag infúziója rendkívül hasznos a megfázás elleni küzdelemben. Forrásban lévő vízben főtt szárított gyógynövényeket használnak a rossz légzés kiküszöbölésére. A koriander alkoholos tinktúrája nyugtató hatású lehet az idegrendszeri rendellenességek és hisztéria ellen. Az extraktum elkészítéséhez a zöld magokat vodkával töltik be.

A teát néha egy lágyszárú növény magjából készítik, amelyet a naplóval meg lehet inni a szülésre való felkészülés során. Jobb az italt inni a növényről, 2-3 héttel a tervezett szülés előtt. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy terhesség alatt a koriantort korlátozott mennyiségben kell fogyasztani, hogy ne provokálják a lehetséges allergiás reakciókat.

gyógyhatások

A koriandermag főzetét használják az influenza és a torokfájás kezelésére. A növény antiszeptikus tulajdonságai biztosítják a beteg gyors gyógyulását és a szájüreg tisztítását.A népi terápia során a koriander főzése és infúziója az ekcéma és dermatitis kezelésére szolgál, a bőr problémás területeire való kompressziók alkalmazásával. Koriander oldattal történő mosás a bőrt puhává és bársonyossá teszi.

A növény a főzés során a legszélesebb körben elterjedt, különleges íz és élénk aroma miatt. A növényt fűszerként, frissen vagy frissen betakarítva használják. Cilantro zöldek adnak az ételekhez a főzés végén, vagy meghintjük a kész edényre, hogy élénk színű és gazdag aromát adjunk. A koriander bármilyen zöldségsalátával, alacsony zsírtartású levesekkel, hal- és húsételekkel kombinálható.

fertőtlenítő tulajdonságok

A korianderolajat aktívan használják a kozmetikában tisztító tonikok és bőrápoló krémek előállításához. Az azon alapuló kozmetikai készítményeket a pattanások és pattanások kiküszöbölésére, a pelyhes bőr és puffadás elleni küzdelemre használják. A koriander krémek hatékony készítmények az egészséges bőr megfiatalítására és fenntartására. A koriantrót tartalmazó hajápolási termékek megakadályozzák a korai szürke hajat, kiküszöbölik a korpát és stabilizálják a faggyúmirigyek szekrécióját.

Cilantro is használható fogyáshoz. A terméket bármilyen étrendben fogyasztható, amely biztosítja a zöldek jelenlétét az étrendben. A koriander stimulálja a gyorsított anyagcserét a szervezetben. Az étrend betartása mellett ajánlott egy snack koktélokkal, zöldségekkel és gyógynövényekkel. A koriander jelenléte az ilyen koktélokban erőt és lendületet ad, segít ellenállni az edzésnek és aktívan lefogy.

használt kozmetikában

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök