Hogyan nőnek koriander télen egy ablakpárkányon magvakból otthon

A friss fűszernövények mindig kereslenek. Hiánya különösen télen jelentkezik. A nyári lakosok megtalálták a kiutat, ha koriandert ültettek az ablakpárkányon. Hogyan kell megfelelően termeszteni a korianderét?a kezdő kertészek gondolkodnak azon, hogy melyik fajtát válasszák az ültetéshez. A minőségi növénytermesztés érdekében meg kell teremteni a megfelelő feltételeket az otthoni termesztéshez.

Ami

Sok nyári lakos első kézből ismeri ezt a növényzetet. De minden embert 2 kategóriába soroltak: egyesek szeretik a korianderét, mások még csak nem is tolerálják annak illatát. Szerintük bogár illata van.

A koriandert már régóta használják, a tudósok megemlítették a koriander használatát az egyiptomi írásokban. Hasznos növény, sok kontinensen elterjedt. Egyes országokban azt is gyomnak tekintik. Főzésben, az orvostudományban, a kozmetikában és más területeken használják.

télen az ablakpárkányon

A koriander vagy a koriander egy egynyári növény, erős szagú. Több névvel rendelkezik, de ez nem csökkenti az emberi test számára történő alkalmazásának előnyeit. A koriander magokból nő, amelyek a talajban maradnak a talajban, vagy tavasszal ültetik.

Ízesítésként a koriandermagvakat aprítják és hozzáadják az ételhez néhány perccel a főzés befejezése előtt. A növénynek vannak más tulajdonságai is, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

több cím

Kár és haszon

A koriandernek nagyon sok hasznos tulajdonsága van, de vannak ellenjavallatok is. Meg kell ismerkednie velük, mielőtt úgy dönt, hogy otthon korianderét termeszti.

Előnyök:

 • Nő és koriander. A koriantro serkenti az ösztrogén szintézisét. Segít a depresszió elleni küzdelemben. Használatával a maszkok javítják a bőr állapotát, ideértve a pelyhesedés kiküszöbölését is.
 • Hatások a gyomor-bélrendszerre. Az étvágy normalizálása, a baktériumok eltávolítása, az emésztési folyamat javítása.
 • Megnövekedett férfi ereje. A cilantro növeli a potenciát, természetes hormont tartalmaz. Segít enyhíteni a prosztatagyulladás tüneteit.
 • A csontszövet megerősítése.
 • Vizelethajtó hatás.
 • A test teljes tisztítása.
 • A Cilantro megkönnyíti a szívet.
 • Segít az epe kiválasztásában.

vannak ellenjavallatok

Sőt, a koriander előnyeit nehéz túlbecsülni. De a pozitív tulajdonságok mellett vannak negatív is. a koriander tulajdonságai:

 • A Cilantro-t terhes nők és szoptatás ideje alatt nem szabad fogyasztani.
 • Ne használjon korianvert tromboflebitiszben vagy epehólyaggyulladásban szenvedő betegek számára.
 • Különösen óvatosan használja a koriantort azoknál az embereknél, akik szívrohamot és stroke-ot szenvedtek.
 • Tartózkodjon a cukorbetegségben és a magas savasságú gasztritiszben szenvedő emberektől.

A Cilantro hosszú ideje híres gyógyító tulajdonságairól.De óvatosan kell használni, hogy ne károsítsa a testet.

nehéz túlbecsülni

Magvakból növekszik

A télen koriander termesztése a legegyszerűbb módszer magvakból. Csak meg kell felelnie egy követelménynek, azonnal el kell vetni a növényt az edénybe, amelyben növekedni fog. A koriander nem tolerálja a transzplantációkat, a növény gyökerezik, de növekedése és fejlődése jelentősen lelassul.

koriander a lakásban

Fazék és talaj

A koriander otthon történő termesztésére szolgáló tartálynak mélynek és szélesnek kell lennie. A koriander gyökérzete sok helyet igényel, mert hosszú gyökerei vannak. A serpenyő szélessége 45 cm, magassága 30 cm, ilyenkor a koriander nagyszerűen érzi magát.

A koriandernek laza, szervesen gazdag talajra van szüksége a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Ha szükséges, vásároljon kész talajt a boltban. Alternatív megoldásként keverheti 50x50-rel a helyszín talajával.

mély és széles

Ha táplálékkompozíciót készít ültetés koriander magadnak kell keverned:

 • 1 rész telített földterület;
 • 1 rész humusz;
 • 0,5 rész homok.

Ne felejtsük el a koriander jó vízelvezetését, a törött porlasztott agyagot, a téglát vagy a zúzott kő ezt meg fogja tenni, hiányuk megismételhető habdarabokkal.

A fertőtlenítés érdekében néhány nappal a koriander ültetése előtt a fazékot forrásban lévő vízzel, kálium-permanganáttal vagy 1 evőkanállal öntik. l. fahamu.

 keverni kell

Mag előkészítése

A koriandert csak speciális üzletekben vásárolják meg. Minőségi magokat árusítanak, amelyek garantáltan csíráznak. Frissnek kell lennie, legfeljebb egy év vagy legfeljebb két év, később a koriander nem csírázik. Nem kívánatos az élelmiszerboltokban történő vásárlás, mivel a koriander hőkezelt. Ezeknek a követelményeknek a betartásával kiváló zöldek nőnek az ablakpárkányon.

Ültetéskor ossza fel a koriander felét. Tehát gyorsabban csírázik.

szaküzletek

Fajták termesztésre

A korianderfajta megválasztása fontos szerepet játszik. A megfelelően kiválasztott faj termést eredményez, és a teljes télen növényzettel rendelkezik. Az ablakpárkányon lévő korianderre egyszerű követelmények vonatkoznak, amelyek teljesülnek, és megkapják a bejelentett termést:

egyező nézet

 1. Inger. A koriander bokrok kompakt, 25-30 cm magasságúak, a levelek sötétzöld színűek. 2 hónap alatt érlelődik.
 2. A piac királya. A fajta sajátossága, hogy hőigénytelen. Sok zöldek érik 35–45 nap alatt.
 3. Borostyán. Félig terjedő perselyek. A korianderlevelek színe sötétzöld. 45-50 napon belül érlelődik.
 4. Élcsapat. Nagy növényi hozam. Magas immunitással rendelkezik a betegségekkel szemben. Az aroma erős és kitartó.
 5. Petrusha a kertész. A lombozat gyengéd és lédús, világos árnyalatú. A bokrok rendesek. Havonta érik.
 6. Alekseevsky. A Cilantro ellenáll a hőmérséklet-csökkenésnek. A perselyek felálló és kompakt. 35 napon belül érlelődik.
 7. Keleti íz. A növény magassága 60 cm, sok levél. Világos zöld színű. A koriander fajta sajátossága az erős fűszeres aromája. Használatra kész 35-45 napon belül.
 8. Santo. A korianderbokrok magassága 60 cm, a levelek közepes méretűek. 50 napon belül érlelődik.

Bármi legyen is a koriander fajták jellemzőitől, a legjobbat maguk a kertészek határozzák meg. A koriander termése közvetlenül függ a növény gondozásától.

hőigénytelen

Vetés

A koriandernek az ablakpárkányon történő termesztéséhez a magokat helyesen kell ültetni. Ehhez számos követelménynek kell teljesülnie.

A cilantro ültetése egy fazékban:

ültesse helyesen

 1. A tartály alját vízelvezetéssel kell feltölteni.
 2. Ezután töltse fel tápláló talajjal, 3 cm-re hagyva a tetejét.
 3. Helyezzen el 10 teljes koriandermagot vagy 20 különálló magot (a tartály szélességétől és hosszától függően a koriandermagok száma változó).Egy kerek vetőmag 2 növényt eredményez.
 4. Fedje le földdel, rétegvastagsága 1-1,5 cm.
 5. Nedvesítse meg a talajt, javasolt spray-palack használata.
 6. Az edényeket meleg, sötét helyre kell helyezni, műanyaggal vagy üveggel borítva.
 7. A koriander kihajtásáig tartsa fenn a talaj nedvességtartalmát.
 8. A koriandermagnak 7–10 napra van szüksége a csírázáshoz.

Ha a koriandermagvakat 1-2 órával áztatják az ültetés előtt, akkor gyorsabban csíráznak. Amint a hajtások megjelennek, az edényt egy megvilágított ablakpárkányra helyezik, és a polietilént eltávolítják.

tápanyag talaj

Hol kell elhelyezni a csemete cserépben

A koriander szereti a fényt, napfény hiányában kiegészítő világító lámpák vannak felszerelve. Nyugatra néző ablakok megfelelőek, ideális esetben déli ablakok. Minél több fény, annál jobb a korianderzöldek. A beltéri hőmérséklet legalább 15 ⁰С.

Hogyan törődik

Elegendő az egyszerű agrotechnikai követelmények teljesítése. A koriander gondozása minimális, a növények szerények és feleslegesek.

világítókészlet

Hőfok

A koriander hidegálló, de a hővel szemben negatív hozzáállású. Ezért a zöldek termesztésének optimális hőmérséklete szobahőmérsékleten +14 ... + 20 ⁰С. Ebben az esetben meg kell nedvesíteni a korianvert, és heti egyszer kb.

optimális hőmérséklet

Locsolás

A korianderzöldekhez nedves talaj szükséges a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Az első 1–1,5 hónapot permetezõ palackkal kell megnedvesíteni. Ennek célja a koriander gyökereinek elmosódásának elkerülése.

A jövőben óvatosan öntözzük a talajt a koriander gyökerei közelében. A víznek nem szabad érintkeznie a levelekkel. Gondosan ellenőrzik, hogy a növény nem szárad ki - a koriander nehezen viseli ezeket a stresszeket.

öntözzük meg a talajt

Világítás

A megfelelő fejlődéshez fényre van szükség, a koriander nem nyúlik és csak akkor ad buja növényzetre, ha elegendő fény van. A Cilantronak napi 6-10 órára van szüksége, ha hiányzik, az ablakpárkányokat speciális lámpákkal látják el.

elvékonyodó

Ajánlatos a koriander növények felesleges eltávolítása. Ez azért szükséges, hogy a fennmaradó korianderbimbók szabadon érezzék magukat, és vékony levelek helyett több zöld tömeget képezzenek.

kinyújt és ad

A felesleges koriander növények eltávolításakor legyen óvatos, ne kelljen a felesleges hajtásokat a gyökerekkel kihúzni. Késen vagy ollóval óvatosan vágjuk. A fennmaradó növények gyökérzetének károsodása lelassítja a bokor növekedését és fejlődését.

A koriander időben történő elvékonyodása lehetővé teszi a fennmaradó koriander palánták számára, hogy több zöldtömeg alakuljon ki.

Cserép eltávolítása

Az ablakpárkányon a betakarítás szükséges az asztal friss friss koriander ellátásához. De ne felejtsük el, hogy bármely növény hajlamos a szaporodásra. A cserepek megjelenésével a koriander zöld tömegének növekedése jelentősen lelassul. A növény teljes energiáját növekvő magvakba helyezi.

kell rippelni

Azok számára, akiknek nincs rájuk szükségük, ajánlott eltávolítani a lábakat a korianderből. Óvatosan, oly módon, hogy ne kerüljön a növény gyökérzetébe, vágja ki a születő virágot ollóval. Ezután a növény továbbra is örül zöld lombozatnak.

Trágya

A nyári lakosok nem ajánlják buzgó táplálkozást. De havonta egyszer nem zavarja a koriander etetését komplex műtrágyákkal. Így a levelek gazdagabbak lesznek, a zöldek fiatalabbak és aromák.

koriander kancsók

Kártevők és betegségek

A koriantort károsító rovarok között:

 • ágynemű;
 • vetőmag evő;
 • téli kanál;
 • esernyő lepke;
 • drótféreg.

amelyek okoznak

A leküzdésük érdekében a koriandert rovarirtóval kell kezelni.

A betegségek közül a koriantro fogékony a lisztharmatra és a ramulariara. A beteg növényekben a levelek színe megváltozik. Szükség van a telepítési technika betartására és a vízcseppek megelőzésére. Ha a koriander fertőzött, a beteg növényeket eltávolítják, az összes zölget gombaölő szerekkel kezelik. A gyógyszer lejárati idejéig nem szabad enni feldolgozott korianderleveleket. Ezeket az adatokat a használati utasítás tartalmazza.

koriander rovarirtó

Aratás

Ellentétben a korianderzöldeknek az ágyakból történő gyűjtésével, az ablakpárkányon lévő növényeket soha nem vágják le a gyökérre. Hagyjon 1 cm-es szárhosszt. Akkor a korianderlevelek újra növekedni kezdenek.

Vágott korianderlevelek, amelyek hossza nem lehet kevesebb, mint 15-20 cm.A növényzet növekedésének folytatása érdekében kicsi központi levelek maradnak.

növények az ablakpárkányon

A koriander sajátossága, hogy nagyon gyorsan elpusztul.Annak érdekében, hogy ne maradjon koriander nélkül, 2-3 hetente új magokat kell ültetnie. Ezután sokáig gondoskodik koriander zöldekről.

A koriandermagvakat betakarítják, amikor azokat kézzel könnyen eltávolítják. Leggyakrabban színük világosbarna színűre változik. A korianvert alaposan megszárítják.

kézzel elválasztva

Tárolás

Tartsa a friss koriander fagyasztóban, vágja le és fagyasztja le a leveleket. Ezután adjuk hozzá a kész edényhez. Ha nem lehetséges a koriander fagyasztása, megszáríthatja. Vágjuk le a korianvert, és helyezzük egy szoros fedéllel ellátott száraz edénybe.

Az érett magokat szárítják és egészben tárolják. Tehát a koriantro megtartja azon anyagok többségét, amelyekért értékelték. Használat előtt aprítsa be a koriandert.

levelek vágva

Hogyan lehet megnövelni a koriander egy ablakon csavarodásokkal télen

Létezik egy ilyen módszer a korianderzöldek termesztésére az ablakpárkányon, például csavart ültetéssel. A folyamat egyszerű, a korianderzöldek kiválóan nőnek. Szükséged lesz:

 • fagyasztó műanyag zacskók;
 • nem szőtt törülköző;
 • nagy műanyag üveg;
 • szivacs az egységes öntözéshez;
 • folyékony kálium-permanganát oldat;
 • hidrogén-peroxid;
 • termékeny talaj;
 • koriander magok.

koriander az ablakpárkányon

A munkafelületet előkészítik, a polietilént felére hajtják, a hossza körülbelül 35–40 cm, hengerelt törülközőt felhordnak a tetejére, hossza rövidebb, mint a polietilénnél. Ha el akarod csavarni a csavart, a munka végén szabad szélt kell hagyni. Ezután óvatosan nedvesítse meg mangánvízzel. A következő lépés a talaj kibontakozása. A réteg vastagsága 1 cm, terjedjen a törülköző felületén, hagyjon 1 cm-t a felső és alsó szélektől, és bőségesen nedvesítsen kálium-permanganát oldattal. Fentről a talajréteg kezdetétől körülbelül 1–1,5 cm-re hátrálva terjesszük el a koriandert. A koriandermagokat gyakran 1 cm-enként helyezik el.

Az utolsó szakasz összecsukható. Egy ügyes cső fel van hajlítva, nem erősen megpréselve vagy összenyomva. Teret hagy a gyökerek számára. Amikor a talaj kifogy, a polietilén többi részét kissé szorosabban tekerje be. Rögzítse a kapott csavart úgy, hogy ne lazuljon meg. Csatoljon egy papírt, amelyen a vetőmagok nevét és az ültetés dátumát aláírták.

szép cső

A műanyag üveg aljára öntünk vizet, kb. 0,5 cm-t, 12-15 csepp hidrogén-peroxidot adunk hozzá. Helyezzen egy korianderrel ellátott csavart, polietilénnel lezárva, elasztikus szalaggal meghúzva. Óvatosan figyelje a vízszintet, hogy ne essen le. A koriander hajtása után távolítsa el a fóliát, és tegye az üveget egy napos ablakpárkányra.

Vélemények az otthoni termesztésről

A tapasztalt kertészek tanácsai segítenek egy kezdő termelőnek a koriander-zöldek megfelelő növekedésében, elkerülve a gyakori hibákat.

vizet öntünk

Nadezhda: „Könnyű termeszteni a korianderét. Elegendő az egyszerű követelmények teljesítése, és a zöldek egész évben az asztalon vannak. Nem kell újratelepíteni a növényeket, a kultúra ezt nem kedveli. Sokkal jobb, ha a korianvert először egy nagy tartályba ültetik, majd áttörik. A fűszer nem mindenki ízlése, és egészségi okokból is. Ezért azt tanácsolom, hogy gondolja át és értékelje az összes előnyt és hátrányt.

A koriantro hasznos zöld vitamin, amely az emberek számára szükséges. Nem nehéz ezt a helyszínen termeszteni, de azok a nyári lakosok, akik nagyon szeretik a koriandert, otthon növesztik az ablakpárkányon. Ebben nincs semmi nehéz, elegendő helyet találni, jó magokat találni és teljesíteni a koriander gondozására vonatkozó követelményeket.

egyszerű követelmények

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök