Hogyan és mikor lehet koriandervet vetni, termeszteni és gondozni a tél előtt

Koriander (koriander) egy fűszeres gyógynövény, amely a kertészek körében nagyon népszerű. Gyakorolják a koriander korai zöldek termesztését, vetik a magokat tél előtt. A tenyészet hidegálló, így nincs probléma a könnyű tavaszi hideg pattanásokkal, a magok jól télnek a talajban. A mezőgazdasági technológia szabályainak ismerete elősegíti a zöldek (koriander) és a magok (koriander) jó termését.

Helyszín előkészítése a koriander ültetéséhez

Két héttel az ültetés előtt megkezdődik az előkészítő munka. Határozzuk meg a helyet, elemezzük a talaj összetételét, távolítsuk el a gyökereket és az összes növényi törmeléket. Ha az előző kultúra gombabetegségeket szenvedett, akkor a talajt gombaölő szerrel kezelik.

nőnek és törődnek

Alapozás

A vetés előtti talajművelés időszakában érdemes elemezni a talaj mechanikai összetételét és savassági szintjét. A koriander normálisan fejlődik és érlelődik, jó termést eredményez, könnyű, laza talajon.

A könnyű és a homokos agyag ideális. A nehéz talajok szerkezetét meg kell dolgozni a gerincek ültetés előkészítése során. Adjon hozzá homokot, tőzeget, komposztot. Az adalékanyagok aránya és típusa a kerti talaj minőségétől függ. A kimerült talajt az alábbiak gazdagítják:

elemez

 • organikus (0,5 vödör / m²);
 • szuperfoszfát (1 teáskanál);
 • kálium-nitrát (1 teáskanál).

A koriander savassági szintje fontos. Jól növekszik, ha a talaj semleges vagy közepesen savas.

A terület megvilágítása

A fénynek való kitettség közvetlenül befolyásolja a gyümölcs illóolaj-tartalmát. A koriander olyan kultúra, amely fényt igényel a teljes fejlődéshez. Az árnyékban történő leszálláskor:

jól növekszik

 • a gyümölcsök lassan érnek;
 • a termés kicsi;
 • az illóolaj százalékos aránya a magokban alacsony.

A napos terület a jó termés előfeltétele. Az alföld nem alkalmas ültetésre, különösen akkor, ha a vetőmagot tél előtt vetik. Mivel nincs idejük felmenni, megnedvesednek. Előnyös, ha a növényt sík és emelt területeken termesztik.

jó termés

Elődök

Bármely kerti növény, amely biogazdag, jó előfutára a koriandernek. A fűszer uborka, mindenféle hüvelyes, káposzta és burgonya után jól érzi magát. Az illatos gyógynövény jól alkalmazható a fűszeres gyógynövényekkel (kömény, ánizs), jó hatással van a zöldségek (uborka, cukkini, karfiol) növekedésére.

a koriander előfutára

Koriander fajták

A koriander tömeges termesztése az Észak-Kaukázusban, Ukrajnában és az Orosz Föderáció déli régióiban zajlik.Az amatőr kertészek bárhova ültetik a korianvert, illatos zölde megtalálható a Jakutia nyári lakosai között. A fajta kiválasztásakor gondosan el kell olvasnia a leírást.

Zöldségfajtákat használnak a zöldek megszerzésére, későn virágznak. A korai érésű, a virágzási időbe gyorsan belépő fajtákat magvak betakarítására és illóolajok előkészítésére vetik be.

déli régiók

Népszerű zöldségfajták a koriander

A zöldségfajták magukban foglalják a korianderfajtákat, amelyekben a virágok később alakulnak ki, ez lehetővé teszi, hogy több zöldet kapjon a daraboláshoz. A nyári lakosok körében a fajtákat tekintik népszerűnek:

 • Borostyán;
 • Borodinsky;
 • Tajga.

Amber jó a késői lövéshez és a korai bőséges növényzethez. A darabolást egy hónappal a csírázás után lehet megtenni. Borodinsky koriander kellemes, illatos levelekkel teli nyári lakosokat. 1-1,5 hónap elteltével zöldekre használható, a magvak 90 nap alatt érlelik.

később alakult

A Taiga nagyon népszerű késői érési fajta. Korianderként 1-1,5 hónap elteltével használható. A levelek élénk színű, vastag, illatos. Kiváló kiegészítőként szolgálnak fel a különféle ételekhez.

Koriander fajták

Koriandermag előállítása céljából bármilyen fajtát el lehet vetni. Az őszi ültetéskor a palánták korán jelennek meg, a gyümölcsök minden időjárási körülmények között sikeresen érlelik. A korai fűszer előállításához veheti a korai érésű Debut fajtát, jellemzői:

használható

 • 1,5 hónapon belül érlelődik;
 • aljzat magassága 29 cm;
 • foglalat súlya 25 g.

A fajta jó, mert rövid idő alatt húsból, halból, valamint fűszeres vetőmagokból zöldeket szerezhet ételekhez, szószokhoz, pékárukhoz, pácokhoz adva.

Érdemes figyelni a középszezonbeli Stimul fajtára. Tél előtt vagy kora tavasszal be lehet vetni. Jól leveles rozetta képződik, súlya 45 gramm lehet. Az érett gyümölcsökből kiváló ízesítés érhető el. A stimulus zöldek betakarítására is alkalmas, 2 hetente vethető július 15-ig, és 1-1,5 hónap elteltével levágható.

zöldek ételekhez

Koriandermagok vetése nyílt talajon

Nem nehéz jó termést termeszteni a minőségi koriander magvakból. Ez a kultúra nem igényel kifinomult technológiát. A legtöbb kertész száraz magokkal (tél előtt, kora tavasszal) vagy növekedést serkentő szerekkel (tavasszal, nyáron) kezeli.

A korai termelés érdekében palántával szaporítják. A palántákat februárban vetik el, külön csészékkel és palántákkal. A talajt a kertből veszik. A megnövekedett aljzatokat nyílt talajon ültetik, amikor fagyok meghaladtak és a talaj felmelegszik. Ha fennáll a visszatérő fagyok veszélye, a palántákat éjszakára fedőanyaggal borítják.

a koriander könnyű

A koriander ültetési dátumai

A fajta kiválasztásakor figyelni kell a tulajdonságokra és az érési periódusra. A koriander korai betakarítás céljából kora érésű fajták vetésével termeszthető, vetőmagjuk 30 nap elteltével érlelődik. A középérésű fajták betakarítása 35–40 napon belül kezdődik, későn érő fajták - 45–50 nap után.

Az ültetési időpontok a fajtától és az időjárási körülményektől függnek. Tél előtt és áprilistól júliusig szabadon vethet. Ha az ültetés fő célja a zöldek megszerzése, akkor áprilistól július közepéig a koriandervet kéthetente vetik.

korai átvétel

Hogyan gyűjtsük össze a magokat

A magok augusztus végén kezdik érni. A betakarítási időszak szeptember közepéig tart. Ha nem távolítja el az összes növényt, akkor jövőre a földre eső magok csíráznak. Ezt a betakarításkor figyelembe kell venni. A korianderkultúra hideg-ellenálló és önmagvetéssel terjed még Szibériában.

A vetőmag betakarításra való készségét színük határozza meg. A szüretet akkor kezdheti meg, amikor az összes gyümölcs 60% -a barnásbarna lesz. Reggel vagy este a bokrokat talajszinten kell vágni, csokrokba gyűjteni és árnyékban lógni (tetőtér, fészer, fészer). A magokat 7-10 napon belül meg tudja szúrni, és felhasználhatja főzéshez vagy őszi-tavaszi ültetésekhez.

a munkadarab tart

A vetőmag előkészítése

Az ültetéshez érett magokat használnak, amelyek még nem jártak le. A csírázást 2 évig fenntartják. A vetést száraz magokkal hajtják végre, nem igényelnek további kezelést. Az összes vetés előtti kezelést az éretlen vetőmagok szemrevételezéssel és visszautasításával redukálják, szagaik alapján könnyen megkülönböztethetők, hasonlít a hálócukor illata.

szavatossági idő

Mikor kell koriandervet vetni

Az üvegházakban az első vetést februárban vagy márciusban végzik, a pontos idő a talaj és a levegő hőmérsékletétől függ. A csírák megjelenését a hajtások megjelenése után a 40. napon számíthatják. Későbbi vetéssel (május, június) a virágzás korábban jelentkezik.

A vetőmag vetésére az ideális idő a szabadban történő ültetés kora tavasszal vagy ősszel. Késői vetéssel csökken a vetőmagok száma és nő a zöldek mennyisége. A Cilantro olyan növényekhez tartozik, amelyekben hosszú nappali órák vannak, és amikor csökken (július-szeptember), a növény növekedése lelassul, a nyilak száma csökken.

talaj és levegő

Hogyan lehet a koriantort küldeni?

Ajánlott vetőmag-fogyasztás 1,5 g / m². 1,5–2 cm mélyre kell ültetnie. Különböző vetési módok megengedettek:

 • barázdákba;
 • elszórt;
 • a lyukba.

Sorokban történő ültetés esetén tartson be 15 cm-es vonal intervallumot, 1 m²-es szétszórással ültetve véletlenszerűen szétszórt 2,5 g vetőmag. A kutak kialakítása 10-15 cm-es lépés megfigyelésével történik, mindegyikbe 3 magot helyezünk. A talajnak vetés előtt nedvesnek kell lennie.

vetési módszerek

A téli előtti leszállás jellemzői

A koriander téli előtti ültetésének ütemezése a régiótól függ, általában egybeesik az indiai nyár végével. A felmelegedés magvak csírázását okozhatja, ami nemkívánatos. Ősszel használja a szokásos ültetési módszereket, ugyanúgy, mint a tavasszal és nyáron. A fő különbség a száraz talaj. Ülés előtt ne öntözze a barázdákat.

Gondoskodás

A magvak és a zöldek termesztésekor az ápolás azonos: gyomnövények eltávolítása, a sor távolságának meglazítása, öntözés és időszakos elvékonyítás. A sorokba ültetve az optimális sortávolság megkönnyíti a karbantartást. Ugyanakkor eltávolíthatja a gyomokat és meglazíthatja a talajt egy kerti szerszámmal (síkmaró, lazító).

a régiótól függ

Vékony hajtások

A palánták megjelenésekor figyelemmel kell kísérni sűrűségüket. Elvékonyodás nélkül a sűrűn csomagolt növények gyenge lesznek, kevés levél és mag mellett. A növények elvégzését időszakonként végzik el, a hajtások közötti intervallumot 6-9 cm-en tartva.

növény elhelyezés

Öntözési tulajdonságok

A talajnedvesség befolyásolja a termék minőségét. A koriander korai lövöldözésének általános oka a talaj hosszú távú nedvességhiánya. A nedves és laza talaj a zamatos növényzet növekedésének fő feltétele. Az esőzések során az öntözés leáll, mivel a talajban elegendő természetes nedvesség van.

Növekedési szakaszFogyasztás 1 m²-en
A megjelenés előtt és után3–5 l
A légi rész aktív növekedése8 l
A magok érése2 l

Koriander etetés a kertben

Koriander termesztésekor az összes műtrágyát kijuttatják az ültetés előtt. A tél előtti ültetés során az ásás előtt humusz- és ásványi műtrágyákat vezetnek a talajba a talajba. Tavasszal, a csírázás előtt, a talajt egy evőkanál standard koncentrációjú folyékony karbamid-oldattal öntözhetjük. l. a vödörben. A koriander jól megtermékenyített talajon növekszik további trágyázás nélkül.

lövés koriander

Betegségek és kártevők

Nincs olyan sok betegség, amelytől a koriander ültetése szenved, de a hosszantartó esők idején és a gyakori harmattel reggel, termés nélkül maradhat. A koriander ramularia oka lehet. A betegség kórokozói megfertőzhetik a növényt a növekedési időszak során.

A ramulariasis első jelei a leveleken jelennek meg (barna foltok).

A betegség további fejlődését a teljes légi rész károsodása kíséri: szárak, esernyők, rügyek, virágok, gyümölcsök. Ha a betegség periódusa egybeesik a koriander virágzásával, akkor a növény 80% -át elveszíti. A szár kialakulása és a rügyek megjelenése előtt a telepítést gombaölő szerekkel lehet kezelni.A virágzás során az összes kezelést leállítják, mivel a növény jó méznövény.

hosszan esik

A megnövekedett talaj- és levegőnedvesség mellett a koriantort befolyásolja a lisztharmat. A gomba a légi részt érinti. Amikor az első tünetek (fehér virágzás) megjelennek, meg lehet lépni a népi módszerrel - kezelje a növényeket szappannal és szódaoldattal. Kémia használatakor a zöldséget nem szabad enni, amíg a gyógyszer hatása tart. A kártevők közül érdemes félni:

 • poloska;
 • vetőmag-evők;
 • téli kanál;
 • esernyő lepke;
 • drótféreg.

lisztharmat

Betakarítás koriander

A koriantort friss fogyasztásra, szárításra, fagyasztásra termesztik. A nyár folyamán többször vetni kell a vetőmagokat annak érdekében, hogy 2 vagy több növényt kapjunk egy parcelláról. A zöldek gyorsan növekednek, fogyasztásra és betakarításra alkalmasak a virágzás előtt. A zöld növények betakarításához éles kerti kést használnak, a talajtól 2-3 cm-rel vágva.

Fontos! Annak érdekében, hogy a növény új zöldeket szabadítson fel, a felső leveleket levágni kell, és a koriander egész alját érintetlenül hagyni.

friss

A fűszeres gyógynövényeket az árnyékban szárítják. Zúzott formában tárolva. Hermetikusan lezárt tartályt használnak. Száraz A koriander megőrzi a hasznos tulajdonságokat és illóolajok legfeljebb egy évig. A zöldeket fagyasztva hosszabb ideig tárolják (2 év). Fagyasztás előtt mossuk, szárítjuk, aprítják és konténerekbe szétszórják.

A koriander (koriander) termése kiváló, ha betartják az ültetési hely kiválasztására, a talaj előkészítésére és gondozására vonatkozó összes ajánlást. Egész nyáron friss, illatos zöldek lesznek az asztalon hal, hús és egyéb ételek számára, augusztus és szeptember között pedig koriandermag gyűjtésére lesz lehetőség.

újrazárható tartály

Vélemények
 1. SHABUROV RAPHAIL
  10.10.2018 15:31

  NAGYON HASZNOS KULTÚRA, NEM NEHASZNOS NÖVEKEDni, BARÁTOSAN VANITOK, GYAKORLABBAN, SZÜKSÉGESEN!

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök