A Zenga Zengana eperfajta leírása és jellemzői, termesztési szabályok

Különböző országok tenyésztői bogyós növények hibridjeit hozzák létre, amelyeket bizonyos éghajlati körülmények között termesztenek. A Zenga Zengana szamócát a szélesség közepén ültetik. A késői érés sokfélesége normálisan elviseli a hideg beteget, ellenáll a fagynak és a hőnek, és az ápolás szerénytlensége jellemzi. Egy helyen ez a kerti eper akár 7 évig is gyümölcsöt hordoz, különféle talajokban gyökerezik, szezononként egy szüretet ad, a bogyókat nyár elején szedik.

A kerti szamóca fajtájának és jellemzőinek leírása Zenga Zengana

Bár az szerény hibridt hosszú ideig neveltették, a növény jellemzőivel továbbra is vonzza a nyári lakosokat. Régóta ezt a kerti szamócát különféle országokban ipari alapon termesztették, de most a gazdaságok inkább olyan javítóhibrideket termelnek, amelyek szezononként több termést eredményeznek.

Kerti eper bokrok

A Zenga Zengana magas fajta. A szamócát sűrű, sötét levelek borítják, és a virágszárral megegyező szinten helyezkednek el. Érett gyümölcsök néha érintkeznek a talajjal. A bokrok nem sok helyet foglalnak el, mivel nem szélességükben nőnek, hanem felfelé.

A bogyók

A szamóca kúp alakú, június második évtizedében érlelődik. Az első gyümölcsök tömege eléri a 30 grammot, a következők tömege 10-15-re csökken. A bogyók színét a megvilágítás befolyásolja, a napfényben érő cseresznye árnyalatú, az árnyékban érlelő eper sokkal világosabb. Az édes-savanyú ízű gyümölcsökben nincsenek üregek. A bogyók gazdag aromával, fényes, sűrű bőrrel büszkélkednek.

érett eper

Hozam

A Zenga Zengana fajta minden erőt a petefészek kialakulására irányítja, nem pedig a bajusz kialakulására. Egy kompakt, magas bokorból egyszerre 1–1,5 kg bogyót lehet összegyűjteni. A veséket 12 órás napon fektetik.

Szállítás és feldolgozás

A hibrid eper sűrű héja miatt nagy távolságokon szállítható, gyakorlatilag veszteség nélkül. A bogyók nem kerülnek lefolyásra, fagyasztva megtartják ízét és aromáját. Eperből kompótot készítenek, lekvárokat készítenek.

érett eper

Tenyésztés története és növekedési régió

A németországi háború alatt a tudósok megkezdték a szamóca hibridjének létrehozását a Singer fajta és a vad eper Merge keresztezésével.A harcok akadályozták a nemesítők munkáját, Zenga Zenga-t már az 50-es években tenyésztették. Oroszországban ezt a szamócát különböző régiókban termesztik, többek között:

 • Északnyugati;
 • Közép-Fekete Föld;
 • Közép- és Alsó-Volga régió.

A hibrid a moszkvai régióban, az Urálban termesztésre kerül. A német válogatásból származó gyümölcsös szamócát Észak-Kaukázusban ültetik.

eper zenga

A fajta előnyei és hátrányai

Noha több mint fél évszázad telt el a Zenga Zengan eper létrehozása óta, és népszerűsége kissé csökkent, sok kertész folytatja az eper termesztését, mivel 6-8 évig megőrzi a fajta jellemzőit. A német hibrid előnyei a következők:

 • kiváló íz;
 • stabil és magas hozam;
 • nagy távolságon történő szállítás lehetősége.

Az eper gyümölcsöket hoz a sós mocsarakban, nehéz talajon és kimerült területeken. De ahhoz, hogy sok bogyót megköthessenek, beporzó fajtákat kell a közelben elhelyezni.

eper bokor

Leszállási sorrend

A szamóca maximális mennyiségének megszerzéséhez megfelelő feltételeket kell létrehozni a növekedéshez és a fejlődéshez, hogy megfeleljenek a mezőgazdasági technológia követelményeinek.

Megfelelő hely kiválasztása és előkészítése

A Zenga Zengana fajta legkevésbé érzi magát alacsony savasságú tavakon. A szamóca gyümölcsöt hoz napos, széltől védett helyen, és nem képes ellenállni a stagnáló víznek. Jobb, ha a déli oldalon egy ültetési helyet szánnak; nem kívánatos, ha a kultúrát ribizli, egres, málna után helyezzük el. Ezek a növények ugyanolyan kártevőket és kórokozókat vonzanak, mint az eper.

eper bokor

A Zenga Zengana fajta legjobb elődei:

 • mustár;
 • sárgarépa;
 • fokhagyma.

A szamóca általában bab, borsó, gabona után növekszik. A szamóca helyét egy kis dombon kell kiválasztani, nem pedig egy alföldön.

Leszállási műveletek

Az eperágyterület megszabadul a gyomoktól, a gyökér és a szár maradványaitól, feltárja és kiegyenlíti. A talajban rejlő kártevők lárváinak elpusztításához a talajt ammóniaoldattal öntözzük. 2 vagy 3 héttel az eper ültetése előtt négyzetméterenként. mérő gyártmánya:

 • szuperfoszfát - 2 evőkanál;
 • humusz - fél vödör;
 • káliumsó - 20-25 g.

ültetvény eper

A savasság csökkentése érdekében a földet krétával, hamuval és mésznel hígítják. A szamóca bokrokat egysoros séma szerint helyezzük el, amelyben 20 cm-enként lyukakat ásnak, sorok között 70-et hagyva. A szamócát akkor ültetik, amikor a talaj 15-16 ° C-ra felmelegszik. A szélességi szélességben májusban jelentős felmelegedés figyelhető meg. A hibrid eper két soros mintába helyezhető, így több sort hozhat létre 30 cm-es intervallumokban. A lyukakat 15-18 cm mélyre ásják és egy dombot készítenek:

 1. A csemete leengedett a lyukba.
 2. A gyökereket meghintjük a talajjal, így növekedési pontot hagyva a felületen.
 3. Öntsön 0,5-1 liter vizet minden bokor alá.
 4. A talajt humusz vagy tőzeg borítja.

A levelek, a friss fű nem alkalmas eperágyak talajtakarására. Fűrészpor vagy széna öntik 7–8 cm-es rétegben.

virágzó eper

A növényápolás jellemzői

A hibrid gondozása nem nehezebb, mint a többi bogyófajta esetében. Figyelemmel kell kísérnie a páratartalmat, meg kell lazítani a talajt, meg kell táplálni a bokrokat.

Növények öntözése

A szamóca öntözését az időjárási viszonyok figyelembevételével hajtják végre; hő hatására a víz gyorsan elpárolog. Még ha a szamócát is trágyázza humusával vagy szénnel, akkor ebben az időben legalább hetente egyszer itatják. A talajt 20 cm-ig meg kell áztatni. Különösen szükséges a kultúra bőséges megnedvesítése a virágok megjelenése előtt, amikor a petefészek kialakul.

eper bokor

termékenyítés

Kora tavasszal a Zenga Zengan hibrid etetése karbamiddal történik, egy anyag gyufaszekrényének sebességével egy vödör vízre. Amikor a csemete elhagyja a leveleket, használja a rothadt terepjárót. Május közepén a növényeket kész ásványi komplexekkel megtermékenyítik. A virágzás előtt kálium-nitrátot és hamut adunk hozzá. Ősszel a szamócát szuperfoszfáttal táplálják.

Átutalás

A szamócabokrokat nemcsak tavasszal, hanem júliusban is áthelyezheti egy új helyre a bogyók szedése után, de gyakrabban és bőségesen kell megnedvesítenie a talajt, hogy a növények ne tűnjenek el a melegben. A szamócát augusztus végén - szeptember elején ültetik át.

eper bokor

Felkészülés a télre

A hideg időjárás kezdete előtt a helyet megszabadítják a gyomoktól és meglazítják. A szamócát gombaölő szerekkel kezelik, és olyan szerekkel permetezik, amelyek megakadályozzák a kártevők szaporodását. A bajuszt és a száraz leveleket levágják. Az ágyakat fűrészpor, fenyő tű vagy tőzeg borítja, a palántákat fenyő ágakkal takarják.

Reprodukciós módszerek

A szamóca nemesítése nem nehéz, különösen, ha egy ilyen fajta már növekszik a helyszínen.

Bajusz és rozetta

Ezzel a lehetőséggel nem lehet sok csemetéket megszerezni, mivel a hibrid fajta minden erejét a petefészek kialakítására, és nem a bajuszra fordítja. A hajtásokat a legtermékenyebb növényekből választják ki, körülöttük lévő talajt gondosan meglazítják és megnedvesítik. A megnövekedett bajuszt levágják és átültetik egy másik helyre.

eper zenga

A bokor megosztásával

E szaporítási módszer alkalmazásával a szamóca három éves kortól kerül kiásásra. Tisztítják a növényt a száraz levelektől, áztassák a gyökereket növekedési stimulánsban vagy vízben, és osszák meg a bokrot 3-5 részre.

Magok

A Zenga Zengan hibridben a virágok nem hím, hanem nőstények, fajtajellemzőikkel lehetetlen eper termesztése. A mag teljesen más eperből készül. A magokat megszilárdítják, dobozba rakják, talajjal meghintik, amikor a hajtásokon 5 levél jelenik meg, a kerti ágyra ültetik.

Epermag

Védelem a betegségek és a kártevők ellen

A szamóca különféle parazitákat vonz, gombákat érinti, és bakteriális fertőzést szenved.

Szürke rothadás

Időnként az érési vagy a zöld szamóca virágzással borul, sötétedik és eltűnik. A német hibrid fajtának nincs immunitása a szürke rothadás ellen. A beteg bokor megmentése érdekében a leveleket levágják, a növényeket Bordeaux folyadékkal vagy mustároldattal kezelik. Ha a bogyók még nem érkeztek, akkor használja az "Alirin B" gyógyszert.

Eper szürke rothadása

Barna folt

Kedvező feltételek mellett gombák aktiválódnak, a fertőzés megfertőzi a leveleket, és kiszáradnak. A betegség megelőzése érdekében az ágyokat kora tavasszal Bordeaux folyadékkal permetezzük.

Ha a virágzás során a szamócán barna foltok képződtek, a kezelést az "Oxyhom" gombaölő szerrel kell elvégezni.

Eper atka

Amikor egy félelmetes kártevő megjelenik, a növény megáll, a levelek hullámosodnak, barna színűvé válnak és kiszáradnak. Annak elkerülése érdekében, hogy az eper egy eper atkával károsodjon, az ágyakat kolloid kénnel kezelik. A parazitákat elpusztíthatja Actellik és Karbofos rovarirtó szerek segítségével.

A növények betakarítása és tárolása

A szamóca elpusztulásának elkerülése érdekében száraz időben jobb, ha a szüretelgel együtt szedjük. Válasszon érett bogyókat, ne engedje, hogy a gyümölcsök túlérjenek. A rothadt vagy a bemerült eper azonnal feldolgozásra kerül. Az erős és sűrű szamócát rétegekben kartondobozba helyezzük, és hűvös helyiségbe vittük.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök