A Tago eperfajta leírása és jellemzői, termesztési technológia

A Tago késő érésű fajta. Nagy hozamú fajtákra vonatkozik. Az eper gyümölcslé lédús és édes, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt vonzó. Otthoni használatra és eladó.

Változatos jellemzők

A kertészek a Tagot a középszezonbeli fajtáknak tulajdonítják, de inkább későnek tekintik. Jól túléli a tél, amelyet nagy plusznak tekintnek. A bogyók sűrűek, megkönnyítve a szállítást. Frissen fogyasztják, alkalmas kompót és lekvár főzésére.

Eper Tago leírása

A Tago gyümölcsét legkorábban július elején fogyaszthatja el. A bokrok elérik a közepes magasságot, az átlagos lombozatot. A levelek mély zöld színűek. Az antennák fokozott képződése elősegíti a gyors reprodukciót. Ez lehetővé teszi a fajta rendszeres megújítását.

Azok a bogyók, amelyeket először a bokorból betakarítanak, hosszúkás formájúak, és kúpnak tűnnek. A szezon végén betakarított szamócát lekerekített alak jellemzi. A tipikus eper színű - piros.

Súlyuk szerint a bogyók eléri a 30–60 g-ot. A lédús pép közepes sűrűségű. Használat közben enyhe savanyúság tapasztalható. A szakasz bemutatja, hogy a bogyó belseje vörös, ami a teljes érettséget jelzi.

eper tago

Fő előnyei és hátrányai

A tago szamócát a kertészek sok előnyeik miatt szeretik. A fajta a következő pozitív tulajdonságokkal rendelkezik:

 1. Magas termelékenység jellemzi.
 2. Alkalmas hideg éghajlati régiókban történő termesztésre. Ezért téli keménységét méltányolják.
 3. Pók atkák, bakteriális és gombás betegségek ritkán érintik.
 4. A bogyók nem sérülnek, ha nagy távolságra szállítják.
 5. Kiváló kiszerelésű - fényes felület, gazdag bogyószín, finom aroma és eper aromája.
 6. Sokoldalú változat felhasználásra.

Hátrányai Tago:

 1. Piszkosodás.
 2. Késői érés.

A késői érési időszak egyrészt a pluszoknak tulajdonítható. Amikor a korai fajták termése befejeződik, a késő bogyók érlelik. Így a szamóca egész nyáron élvezhető.

sűrű bogyók

Nagyon kevés hátrány van, és az előnyök fényében jelentéktelennek tűnnek.

A növekedés finomságai

A szamóca ültetése előtt érdemes megvizsgálni az időzítés és a talaj követelményeit.

A kerti szamóca ültetési ideje

A szokásos dátumok kora tavasz és késő ősz. Az utóbbi esetben az időtartam 3 hét. Augusztus végén kezdődik és szeptember közepéig tart. A kertészek szerint azonban a Tago, akárcsak más fajták, a tenyészidőszakban bármikor megnövelhető.

Az őszi ültetés inkább ajánlott a déli régiók számára. Az eper palántáknak idejük van a gyökérzetbe tél előtt. Ha a termőhely hideg éghajlattal rendelkezik, akkor tavaszi ültetést kell végezni. Így az ültetett palánták biztonságosan túlélik a hosszú télket.

ültetvény eper

Ültetési anyag előkészítése és ültetési helyek

A leszállás előtt nincsenek különleges előkészítő manipulációk. A fiatal növényeket használják, mivel gyorsabban gyökerezik. A sérült és a nagy palántákat nem kell figyelembe venni.

A fajta helyén történő elhelyezésére sem vonatkoznak különleges követelmények. A helynek a napsütéses oldalon kell lennie. Más szavakkal, nagyon jó, ha a Tago palánták a nap nagy részében közvetlen napfényben vannak. Egyébként a bogyók érése meghosszabbodik.

A Tago állandó jelenléte az árnyékban a bogyók ízét tükrözi, és nem jobb. Savassá válnak, és méretükben is kisebbek lesznek.

Megfelelő talaj a tőzeggel kevert fekete talaj.

ültetési anyag

Szállási folyamat

A kultúra ültetésekor a kertész csak egy dolgot - a kényelem - vezérel. A Tago lehetővé teszi a séma független kiválasztását, figyelembe véve a telket. Ebben az esetben a perselyek közötti távolságnak legalább 30 cm-nek kell lennie.

A lyukakat kb. 25 cm mélyre ásják, majd az ültetést követően a szamócát itatják.
A talaj telítettsége növeli a település és növekedés esélyét. Ha szükséges, a talajt közvetlenül az ültetés után talajtakarni kell.

Eperápolási szabályok

A növény nem válogatós, és minimális ápolási eljárást igényel. A lényeg az, hogy szabályosak. Ne felejtsük el az öntözést, a gyomok eltávolítását és az újratelepítést.

a talaj meglazítása

Öntözési rendszer

A talaj telített nedvességgel, a felső réteg kiszárad. Száraz, hosszú időben az eljárást naponta háromszor megismételjük. Tago pozitívan reagál a permetezésre. A virágok megjelenésének idején a szamócát a gyökérrel itatják.

Az öntözés szükségességét más módon határozzuk meg. Az eperágyon lyukakat 30 cm mélyen ástak, és ezt a helyszín különböző pontjain végzik.

Ezután vizsgálja meg a lyuk aljától vett talajt. Ha zúzás közben a kezedben a talaj morzsolódik, akkor az eperrel öntözni kell. Felhős időben és hideg nyáron az öntözés mennyisége hetente egyszer csökken. A bogyók öntése közben a Tago-t ötenként öntözik.

öntözési rendszer

termékenyítés

A növekedés és a termés támogatása érdekében a Tagot szezonban háromszor táplálják. Az első megtermékenyítést a hó olvadása után hajtják végre. A tápanyagok komplexe műtrágyaként szolgál, amelyeket folyékony formában alkalmaznak.

A második kötszernek gyökérnek kell lennie, és a virágzás során kell megtenni. A szamócát egy négyszeres medencével öntözzük, korábban vízzel megtöltve. 1 rész vízhez 6 rész mullein szükséges. A végén a bokrokat fahamuval meghintjük.

A harmadik megtermékenyítést a termés befejezése után hajtják végre. Szuperfoszfátot használunk. 50 g anyagot feloldunk 10 liter vízben, és a bokrokat öblítjük a kapott folyadékkal.

termékenyítés

A talaj mulcsolása és meglazítása

A talajtakaró egy speciális réteg, amely megvédi a talajt a gyomok aktív növekedésétől. A bevonatnak köszönhetően a nedvesség nem gyorsan párolog el a talajból. A talajtakarás megkönnyíti az eperültetések gondozását. A tőzeg, a fűrészpor és a szalma jó talajtakaró.

A talaj, amelyben az eper nő, rendszeres lazítást igényel. Az eljárást az öntözés után hajtják végre, amikor a talaj kiszárad.

A kéreg felületéről történő eltávolítása kötelező, mivel megakadályozza a talaj légzését.

Felkészülés a télre

Az előkészületek ősszel kezdődnek. A bokrokat téli előtt gondosan elkészítik. A száraz lombozatot, a sérült részeket és a rossz szárokat eltávolítják.

Ha a növekvő térségben a tél alacsony hőmérséklettől, időtartamtól és nagy csapadékmennyiségtől függ, a kultúra megbízható védelmet igényel. A Tago webhely fedezi fel. Ez lehet egy réteg talajtakaró vagy más szerelvény.

téli takarítás

Az Agrofibre megóvja a szamócát a havas télen a súlyos fagyoktól. A növény tél elején elpusztulhat, mivel a hónak nincs ideje esni, és fagytól eltakarni a telepítéseket. Ebben az esetben a tőzeg, a fűrészpor vagy ugyanaz a szalma segít. A Lapnik jó menhely is az eperültetvények számára.

Kerti szamóca betegségei és kártevői

Tago erős immunrendszert kapott, de továbbra is nehéz megóvni magát számos betegségtől. Rovarok, gombák és különféle mikroorganizmusok a betegségek forrásai. A szárakon és a lombozaton parazitizálva minden gyümölcslevet elfogyasztanak, amelynek következtében a növény gyenge lesz. Ezért az immunrendszer nehezebb ellenállni a betegségnek.

A különféle betegségek kialakulásának valószínűsége kiküszöbölésére a szamócát különféle gyógyszerekkel dolgozzák fel. A feldolgozási termékeket speciális üzletekben vásárolják meg vagy önállóan készítik el. Az egyetlen feltétel, amelyet az embernek be kell tartania az ültetvények kezelésekor, az, hogy a feldolgozást nem a kultúra virágzásakor végzik el..

rothadni a bogyók

Tenyésztési módszerek

A tenyésztéshez a javasolt módszerek egyikét alkalmazzák:

 • magok;
 • a bokor megosztása;
 • antennák.

A második és a harmadik módszer népszerű. Az elsőt ritkán használják. Csak professzionális kertészek vagy amatőrök, akik meg akarják érteni, mi a módszer, úgy döntenek, hogy magot ültetnek eperrel.

Az egyik módszerrel kapott hajtást a standard séma szerint ültetjük. A Tago-t 4-5 évenként új helyre ültetik át. Több szamóca nem nő a helyszínen, ezt a megjelenés és a hozam is megerősíti.

Betakarítás és tárolás

A gyümölcsök éréskor megszakadnak, amikor élénkpirossá válnak. A kidobott bogyókat 3 hétig tárolják a hűtőszekrényben. A sűrű pép hosszú ideig nem romlik, így eper értékesíthető.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök