Az Eliane eperfajta leírása és jellemzői, termesztése és gondozása

1998-ban Hollandiában egy új eperfajtát, az Eliane-t vezettek be. Szinte azonnal elnyerte a kertészek szerelmét, majd az egész Oroszországban elterjedt, óriási népszerűséget váltott ki. A szamóca ízlésük és hasznos tulajdonságai szempontjából nagyon értékes. Az Eliane fajta aszkorbinsavban gazdag, amely hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, emellett széles körű listát tartalmaz más ásványi anyagokból. A fajta másik jellemzője a hosszú távú gyümölcs. A termést a szamóca teljes növekedési ideje alatt betakaríthatják. Mire még értékes ez a bogyó?

Az Eliane szamóca leírása és jellemzői

Az Eliane korai érésű eperfajtát magántenyésztés céljából nevelték el, néhány európai országban ipari célokra termesztik. Kontinentális éghajlattal rendelkező területeken történő termesztésre tervezték.

Elég erős eperbokor miniatűr fehér virágokkal, amelyek néhány centiméterrel a bokor fölé emelkednek. A fajta önbeporzó, a korai fajtához tartozik. Az első szamóca május végén kezd érlelni, és a termés július végéig folytatódik. A mezõgazdasági technológia feltételeinek megfelelõ figyelembevétele mellett szezononként akár 2 kg érett bogyót kaphat egy bokorból.

A szamóca élénkpiros, sűrű répával. Az alak szabályos, kúpos, szabálytalanságok nélkül. A gyümölcs tömege eléri a 90 g-t. Az érettséget fehéres tipp jellemzi. Sárgás magok vannak, amelyeket kissé belenyomnak a bogyó lédús felületébe.

Az íze kiváló. A szamóca inkább édes, mint a savanyú ízű, ám a savanyúság továbbra is fennáll.

A fajta előnyei és hátrányai

Az Eliane eperfajtával kapcsolatos minden vélemény pozitív és negatívra osztható. Még ha ez a szamóca néhány kertésznek is megfelelő, vannak olyanok, akik ellenzik ezt a fajtát. A vélemények megoszlása ​​inkább a termesztés helyétől és légkörétől függ.

Vázák eperrel

Pozitív tulajdonságok:

 1. A bogyók magas sűrűsége miatt az Eliane szamóca jól működik az export során, majd a boltok polcain.
 2. A fajta rezisztens különféle gombás betegségekkel és kártevőkkel szemben.
 3. Nincs különleges követelménye a talaj összetételére vonatkozóan.
 4. Egy helyen a bokrok akár 10 évig is felnőhetnek.
 5. Különböző a békés érésnél.
 6. Kiváló téli szilárdság, megfelelő borítással.
 7. A szamóca önbeporzása megkönnyíti az üvegházban vagy az ablakpárkányon történő termesztést, ahol nincsenek méhek.

A pozitív szempontokon kívül vannak olyan negatív szempontok is, amelyeket a kultúra ápolása során azonosítottak:

 • nem bírja el a meleget;
 • nem alkalmas nagyméretű termesztésre;
 • nem szárazságtűrő;
 • téli menhely nélkül a növények meghalnak;
 • a felesleges nedvesség rontja az ízét;
 • a lombozat alatt nem elrejtett bogyókat a perzselő nap rontja el.

Eper gyümölcs

A szamócatermesztés ilyen jellegzetességeit csak azokban a régiókban lehet megfigyelni, ahol a fajta nem igazodik az éghajlathoz. Ezek a Moszkva régió, a Szamara régió északi szélességi körzetei, ahol viszonylag alacsony a téli hőmérséklet.

Az eper ültetésének árnyalata

Az Eliane hibrid ültetési és gondozási technológiája hasonló a kerti szamóca termesztésére vonatkozó általános szabályokhoz, ám vannak még eltérések.

Beszállási idő

A szamóca ültetésének optimális ideje áprilistól májusig tart. Addigra a súlyos fagyok már elmúltak, a napos nap hosszabb lesz. A földnek még nem volt ideje kiszáradni az olvadékvízből.

Piros eper

Az Eliane szamócát ősszel is augusztus közepétől szeptember közepéig ültetik. Elegendő idő lesz arra, hogy a fiatal csemeték az első hideg idő előtt még erősebbé váljanak, és erősebbé váljanak.

Palánták kiválasztása

A jövőbeli hozam a szamóca ültetvényanyagának minőségétől függ, ezért a mezőgazdasági technológia e szakaszát komolyan kell venni.

Eper hajtások

Mire kell figyelni, amikor a palántákat választja:

 1. Vásároljon fiatal szamócát július-szeptemberig. Sokkal jobb ezt júliusban megtenni, mivel fiatal palánták ültetésével a kertész a következő évben lesz betakarítás. A júliusi palánták erősebbek lesznek, a gyökérzet teljesen meg fog gyökerezni. A virágbimbónak még az első fagy előtt is ideje megjelenni.
 2. A szamóca őszi palántája kevésbé kedvezően gyökerezik, és a következő szezonban kis termés adható, vagy egyáltalán nem lesz betakarítás.
 3. Tavaszi ültetés esetén a palántákat meg lehet vásárolni mind zárt gyökérzettel (tartályokban), mind pedig nyitott gyökérzettel. Ősszel jobb az eper cserépben történő választása, teljesen kialakult gyökérzettel. Elegendő a földbe ásni.
 4. Fontos ellenőrizni, hogy az Eliana fiatal szamóca leveleiben ne legyenek foltok - különféle pontok, ahonnan a betegség később kialakulhat. A lombozatnak élénkzöldnek, száraz szélekkel kell rendelkeznie. A túlzott halvány és ráncos levelek földi atka jelenlétét jelzik.
 5. A központi, nem nyitott vesenek vastagnak és szilárdnak kell lennie. Szoros vizsgálat után szőrszálak vagy karcsúság látható rajta.
 6. A gyökerek integritását és a rothadás hiányát is megvizsgálják. A gyökerek nem lehetnek szárazak.

Ha a kertész úgy dönt, hogy megvásárolja az Eliane fajta eperét, akkor döntsön az eladóval. Kiválasztani kell azokat a kertészeket, akik évek óta termesztik ezt az eperfajtát. Minden bizonnyal jó minőségű palántákat fognak eladni.

Oldalválasztás

Fontos, hogy vezéreljük a növény botanikai tulajdonságait. A helyszín földterületének mérsékelten könnyűnek és lazanak kell lennie, jó, ha nedvességet enged át, és távol van a talajvíz előfordulásától. A álló víz negatívan befolyásolhatja a növény minőségét.

Fontos! Az ágyakat hóval borított helyekben, közvetlen napsugárzástól távol kell elhelyezni, de az árnyék sem a növénynek tetszik.

A legjobb megoldás egy lejtőn lévő hely, ahol reggel erős a fény, a másodikban pedig gyenge. Nem kívánatos, ha a magas fák árnyékába helyezik, valamint a burgonya, a paradicsom és a padlizsán közelében.

Eper a kertben

Eper ültetés a földbe

Az eper ültetése előtt az ágyak talaját feltárják és megtermékenyítik. A műtrágya mennyisége 5-6 kg / m2 szerves anyagok és 30 mg ásványi vegyületek. A talajt a lisztharmatból Bordeaux folyadékkal kezeljük.

1-2 napot várnak, amíg a meglazult és megtermékenyített talaj leülepedik, majd az ágyakat megjelölik.Magról nevelt ültetési rendszer: 40-60 cm-es sorok között, a szomszédos bokrok között 20 cm-ig.Az ültetvény túltermelésének elkerülése érdekében a bajuszt szezononként háromszor vágják.

Talajtakarás

A kertben lyukakat készítenek, amelyek mindegyikébe egy kis domb öntik. A gyökeret gondosan lefekteti erre a halomra, és meghintjük földrel. Nagyon fontos, hogy a központi vese ne legyen talajjal borítva és túl nyitott. Ellenkező esetben elhervad vagy romlik.

A palánták ültetése után az ágyakat humuszréteggel vagy talajtalajjal meghintjük, hogy a föld ne repedjen. Bőségesen vizet.

Hogyan törődik

A szamóca további gondozása a kedvező növekedéshez szükséges összes intézkedés időben történő végrehajtásával jár.

Érett eper

A talaj meglazulása

Ez mindenki számára közös munka. A meglazulás miatt a talaj felső rétege levegőssé válik, levegő jut a gyökerekhez, a nedvesség nem marad a felületen, és nem stagnál bennük. A meglazítás lehetővé teszi a talajban lévő gyomok eltávolítását.

Fontos! Az eljárást a bajusz megjelenése előtt és megjelenése előtt kell elvégezni. A bajuszt megvágják, és alattuk lévő talajt meglazítják úgy, hogy a bajusz gyökerei ne kerüljenek a földre.

Öntözés és talajtakarás

Az öntözést az időjárási körülményektől függően végzik. Ha a földi csomó száraz, a kis ágyakat locsolókannából itatják, hogy lemossák a port a levelek tetején.

Piros eper

A virágzás során kerülje a víz felszívódását a virágokra, hogy ne mossa le a pollent, ezért meg kell nedvesíteni a gyökérnél. Nyáron, amikor meleg van, az Eliane eperjét hetente 1-2 alkalommal itatják. Amikor a petefészke megjelenik, az öntözés csökken.

A talajtakarás hasznos eljárás az Eliane fajta számára, lehetővé teszi a gyomok fejlődésének csökkentését és a talaj nedvességtartalmának csökkentését. Bármelyféle szamóca fajtájához aprított szalma vagy fűrészpor lehet a legjobb talajtakaró anyag. Egy vékony réteg talajtakarót öntünk a talajra a bokrok körül. Ősszel ezt a réteget feltárják a talajjal, ebben az esetben műtrágyaként szolgál.

Manapság sok kertész fedett ágyát fekete fóliával takarja le, amely talajtakaróként működik. A fóliát vagy az üvegszálat a nyaralók és kertek anyagának speciális áruházaiban értékesítik.

Felső öltözködés

Egy másik fontos eljárás, amelytől függ az Eliane bogyó termése:

 1. Az első etetést a növények kialakulásakor, azaz a palánták ültetése után alkalmazzák.
 2. A második táplálást a petefészek időszakában végzik.

Az ásványok komplexeit műtrágyaként használják. Az ásványi anyagok hozzáadásának módját és mennyiségét általában az utasítások tartalmazzák, amelyek szabályai kötelezőek. Tehát ásványi műtrágyák 10 m-re2 eléri a 25 kg-ot.

Eper etetés

A talaj állapotától függően be kell vezetni szerves anyagokat, amelyek lehetnek humusz vagy tőzeg. A fajta nagyon érzékeny a szerves műtrágyákra, ezért szezononként kétszer a bokrokat humuszra meghintjük, majd meglazítják a talajt. Ez történik ősszel és tavasszal.

Felkészülés a télre

Az alacsony hőmérséklet kezdetén el kell hagynia az eperágyak gyomlálását, hogy ne sértse meg a gyökérrendszert. Ellenkező esetben a növény egyszerűen lefagy. Jobb, ha tavasszal hagyja őket.

A téli felkészülés az eperágyak lefedése. Fedőanyagként használható:

 • cserjék lágy ágai;
 • szalma;
 • fű vagy virág teteje;
 • bármilyen levél;
 • málnadarabok;
 • borító anyag vagy agrofiber.

Eper szigetelés

A szamócát előzetesen szálas réteggel borítják, és a talajréteg vastag réteggel borításra kerül. Az Eliana borítása előtt a legfontosabb az, hogy ne felejtsük el elterjedni a rágcsálók elleni szert a talajra. A menedéket novemberben végezzük, súlyos fagyok megjelenésével.

Metszési antennák

Az antennák eper oldalirányú oldalsók, amelyekre fiatal palántákat képeznek a későbbi szaporodáshoz.Szükség esetén eltávolítják őket, ha a bajusz megvastagítja a szamóca ültetvényeket, és a termés során úgy, hogy ne távozzanak az anyabokorból.

A metszés éles ollóval, késsel vagy metszőollóval történik. Kora reggelen a hajtást hosszú szárból vágják le, körülbelül 4 cm-es alapot hagyva.Ha gyümölcszés után a bokrok zöldeit a gyökérnél vágják le, és az összes pofát eltávolítják velük.

Fontos! Esőben vagy felhős időben ne vágja le a bajuszt.

Tenyésztési fajták

A hibrid bajuszjal terjed - ez a legegyszerűbb módszer. A növekedési időszakban válassza ki az egészséges és legnagyobb eperbokort, amelyből a hajtást nem vágják le. Nyár folyamán legfeljebb három lánybokor alakul ki egy antennán. A földbe temetik és öntözik. Ősszel a bajuszt kivágják, és új palántákat ültetnek állandó helyre.

Egy másik módszer a magvak, de nagyon fárasztó. Bármely szaporítási módszerrel megőrzik a fajta összes tulajdonságát.

Epermag

Kártevők és paraziták elleni védekezés

A kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállás az Eliane eperfajta egyik előnye. De mégis lehetnek:

 1. A szürke rothadás a bokrokat és bogyókat érinti. Az érintett növényeket őrölték vagy gombaölő oldattal kezelték.
 2. Késői makk - szürke foltok a lombozaton és a bogyók rothadása. A Bordeaux folyadék képes megbirkózni a betegséggel.
 3. A lisztharmat az eperfajták leggyakoribb betegsége. Réz-szulfát oldat segít.

A kártevők közül a föld atkák és hangyák támadják meg az eperét. A parazitákat népi módszerekkel lehet megsemmisíteni. Például hagymahéj vagy fokhagyma főzet atkák ellen. A megvásárolt alapokból segít a "Fufanon", réz-szulfát, "Aktellik".

Kés késés az eperben

Gyűjtés és tárolás

A betakarított termést könnyű tárolni. A téli készletek eperből készülnek:

 • konzervek és dzsemek;
 • kompótok és gyümölcslevek;
 • kandírozott gyümölcsök és szárított gyümölcsök.

A hőkezelésen kívül az eper fagyasztva van. Ebben a formában a terméket nagyon hosszú ideig tárolják.

A kertészek szerint az Eliane eperfajtát a magas téli keménység jellemzi, jó menedékkel, szerény termesztés és a fájdalmas mikrobákkal szembeni nagy ellenállás. Ezenkívül a kultúra értéke a magas hozamában és hosszú távú termésében rejlik, ezért aktívan termesztik magánkertekben és mezőgazdasági területeken.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök