Az időzítés, hogy mennyi burgonya nő és érett az ültetéstől a betakarításig?

A burgonya az egyik leggyakoribb zöldség, amely nélkül nehéz elképzelni a nyaralót. A burgonya érési ideje számos tényezőtől függ. Először is, ez magának a gumónak a változatossága, valamint az éghajlati viszonyok. Ha az első tényező befolyásolható, akkor a másodiknak egyszerűen meg kell birkóznia. Ha hideg nyár van, akkor a termés gyenge lehet.

Hány nap után kiáshatja a burgonyát?

A burgonya ültetésénél fontos figyelembe venni a lakóhely régióját. Különböző területeken az éghajlati különbségek miatt a telepítés és az ugyanazon fajta betakarítása közötti idő változhat.

kiásni a burgonyát

A növekedési időszak burgonyafajták:

 • Korai burgonya, amely kb. 50–61 nappal érlelődik a gumók talajba ültetése után.
 • A korai érésű fajta 66–85 nappal érkezik a talajba történő ültetés után.
 • A szezon közepén fajta az ültetés után 86–95 nappal érkezik.
 • Közepesen késő - 96 - 115 nap, a gumók talajba ültetése után.
 • A késői burgonya érési ideje 115 napon kezdődik.

A növekedési időszak felfelé vagy lefelé változhat. Ez ismét az idõjárási viszonyoktól függ. Lehetetlen befolyásolni ezt.

korai burgonya

Mi határozza meg a gumók érési sebességét?

Még ha a fajtákat a gumók érési periódusa alapján választottuk meg is, az ültetés után nem lehet biztos abban, hogy a termés pontosan meghozható-e egy adott időpontban. Számos tényező befolyásolja a növekedési időszakot.

A növekedési rátát befolyásoló tényezők:

érési arány

 • Melyik régióban termesztik a zöldségeket.
 • Az ültetett burgonya korábban növekszik, ha a gumókat május elején ültetik.
 • Időjárás.
 • Nagy mennyiségű ásványi és szerves műtrágya kijuttatása.
 • A burgonya növekedési ideje csökken, ha rossz talajban tápanyagokra ültetik. A termékeny talajon a növekedés nem gyorsul fel, és a betakarítást késő őszig lehet végezni.
 • A nedvesség hiánya befolyásolja a gumók növekedését is. Ha a nyár száraz és kevés eső volt, akkor a burgonya betakarításának ideje csökken.

Ha a tenyészidőszakot az utóbbi két ok miatt lerövidítik, akkor az ilyen burgonya nem lesz annyira ízletes, és rosszul tárolható. Ezért ha lehetséges, tanácsos a burgonyát rendszeresen öntözni (ha nyáron nincs eső), és a burgonya nyílt talajba ültetése előtt ásványi és szerves műtrágyákat alkalmazzon a talajra. Amikor a gumók időben érlelik, ízlésesek lesznek és egy hónapnál tovább tárolhatók.

zöldségtermesztés

Hogyan gyorsíthatjuk meg a burgonya érését?

Megpróbálhatja felgyorsítani a burgonya érését a virágzás után, hogy új burgonya késő ősszel nem kellett ásni.Ez segíteni fog azoknak a nyári lakosoknak, akik késleltették az ültetési anyag ültetését. Megpróbálhatja növelni a burgonya növekedését is, ha hideg és esős nyár van.

Mi a teendő, ha a bokrok erősen megnövekedtek, és nem lehet késleltetni a betakarítást?

virágzási időszak

 • A legegyszerűbb módszer a zöld felsők levágása, amikor a növényi anyag nemrégiben csírázni kezdett, és a bokrok még nem kezdtek virágzni.
 • Annak érdekében, hogy a burgonya korábban érje meg, 14 nappal a betakarítás előtt permetezze a bokrokat réz-szulfát oldattal. A termék nedvességet húz a levelekből, és a gumók gyorsabban érnek. A felsők ugyanabban a hónapban barna foltokkal borítódnak, göndörödnek és kiszáradnak.
 • Ha hosszú és hideg nyara van, akkor felgyorsíthatja a burgonya érését magnézium-klorát segítségével. 1 liter vízhez 25 grammot kell bevennie, hígítani kell a klorátot vízben, és rá kell permetezni a bokrokat. A burgonya érési szakaszai ekkor lecsökkennek, és egy idő után ki tudják őket ásni. Ha az időjárás száraz, akkor a burgonya 6 napig történő permetezés után érlelődik.
 • Annak érdekében, hogy a burgonya a vártnál korábban érjen, superfoszfáttal kezelhetők. Spray burgonya virágzás után. 1 liter meleg vízhez 25 g szuperfoszfát. Jobb, ha este választja meg az eljárás idejét.
 • A gumók gyorsabban érnek, ha csíráznak, mielőtt a talajba ültetik. Ezt nem nehéz megtenni, és egy kis időbe telik a csírázás. A burgonyát jól szellőző helyen csíráztatják. A szalma vagy a széna lerakható a padlóra. A nap folyamán a hőmérséklet legfeljebb +15 lehet. Éjszaka a teljes csírázáshoz +7-re kell csökkenteni. Hajtott burgonya 2-4 héten belül kell lennie. Miután az első gyökerek megkezdték a gumók növekedését, nátrium-klorid, ammónium-nitrát és szuperfoszfát oldattal (10:15 víz 15:15:55) öntjük. Két nap elteltével a gumókat meg kell itatni. Ez elősegíti a növekedés ütemét, amikor a burgonyát a talajba ültetik.
 • A száradás egy másik módja a gyorsabb növekedésnek. A burgonyát egy rétegben kell lerakni (nem szükséges őket úgy elrendezni, hogy a nap eléri a gumókat). Másfél hét elteltével a szemnek meg kell jelennie rajta. Akkor elkezdheti a leszállást. A szárított burgonyát a szokásos módon ültetik.

vitriol oldat

Ezen eljárások után lecsökkent a burgonya növekedésének stádiuma, és akkor biztonságosan ki lehet ásni a fiatal burgonyát, anélkül, hogy attól tartana, hogy megsérül a földön. Ez a kérdés különösen azokra a nyári lakosokra vonatkozik, akiknek parcellája egy síkságon helyezkedik el, ahol víz felhalmozódik, vagy amikor a talaj sok tőzeget tartalmaz, és a burgonya lassan növekszik.

Mikor kell kiásni a burgonyát?

Mint korábban említettük, a burgonya különféle módon érlelődik. Milyen jelek alapján tudja meghatározni, hogy ideje-e kiásni a betakarítást?

A burgonya érési főbb jelei:

mikor kell ásni

 • A fő jel, amely alapján meghatározható, hogy a burgonya érett - a szárított teteje. A korai érésű fajták esetében ez július végén kezdődik. Miután a termesztett burgonya összes teteje kiszáradt, megkezdheti a betakarítást.
 • A második fontos szempont, amelyre figyelni kell, az időjárás. A száraz és napos időben jobb burgonyát kiásni. A burgonya általában augusztus végére érlelődik. Ezért jobb, ha ősszel nem késik, és az eső előtt csinálja. Ha a növények vegetatív szerveinek (levelek, szárak) árnyalatai zöldek, akkor gondolkodjon az érési mesterségesen felgyorsító tényezőről.
 • Az érés a vetéstől is függ. Ha a burgonyát május végén ültették, akkor szeptemberig nem kell azokat kiásni. Ez meghatározható a perselyek fejlesztési szakaszaival. Ha augusztusban a teteje továbbra is zöld, akkor néhány hétbe telik, amíg kiszáradnak.

ás burgonya betakarítás +17 foknál nem alacsonyabb hőmérsékleten lehetséges.Ezután a tárolás során a burgonya nem feketévé válik és nem romlik el. A legkedvezőtlenebb idő a reggeli órák, amikor már jött a fagy. Ha ilyenkor kiásja a burgonyát, akkor gyorsan kiszárad és nem fogyasztható.

szárított felsők

A betakarítás után össze kell gyűjtenie az összes tetejét és gyomnövényt. Ha ez nem történik meg, akkor a következő célkitűzésnél a telek gyomnövényes lehet, és hosszú időbe telik, hogy eltávolítsák a kertből.

A burgonya ásása közben azonnal kiválaszthatja a legjobb és legnagyobb gumót a további ültetéshez. Néhány napig naponta kell hagyni őket, hogy a solanin felhalmozódjon a burgonyában. A héjának zöldes árnyalatúnak kell lennie. Az ilyen gumókat hosszabb ideig tárolják, és a rágcsálók nem rontják el őket. És jövőre is jó termést hozhat belőlük.

 további leszállás

Ha a hely engedi, akkor a burgonyát az alagsorba helyezése előtt egy ideig tartani kell a napon. Ily módon elpusztíthatja az összes kórokozót, és javíthatja a tartás minőségét.

A szárított burgonyát zsákokban kell szétszórni, miután kidobták az elrontott és elrontott gumókat. A burgonyát tanácsos tárolni közvetlen napfénytől távol, hogy ne csírázhassanak. A helyiséget jól szellőztetni kell, a pincében magas a páratartalom. A telepítési és tárolási szabályokat betartva egész évben burgonyát fogyaszthat.

 távolítsa el a burgonyát

Vélemények
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Nagyon sok fajta van, az érési idő teljesen más. Az is fontos, hogy milyen műtrágyát használ. Azt javaslom, hogy feltétlenül takarmányozza a termést a "BioGrow».

  Válaszolni
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  És nem táplálom a kertem semmivel vegyi anyaggal, és minden nagyszerűen nő.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök