Az Impala burgonyafajta leírása, a termesztés és az ápolás jellemzői

Annak ellenére, hogy az Impala burgonyát több mint 20 évvel ezelőtt tenyésztették, nem vesztette el népszerűségét a kertészek körében, mivel a különböző éghajlati viszonyokhoz igazodik és jó terméshozamot mutat. Ezt a korai holland burgonyafajtát Moldovában és Ukrajnában termesztik, Oroszország északnyugati és központi régiójában, valamint a déli régiókban, Kalmykia, Chuvashia, Udmurtia területén ültetik.

A fajta leírása

A burgonya különleges helyet foglal el az asztalon. Hozzá egészítik a levesekhez, céklahez, salátákhoz, sütik és főzték, sütik, egész évben fogyasztják. Ennek a zöldségnek nagyon sok van:

 • vitaminok;
 • mikroelemek;
 • keményítő;
 • folsav.

A burgonya segíti a lipid plakkok csökkentését, étrendi étkezésként alkalmazható ízületi gyulladás, vesebetegség, anyagcsere-rendellenességek esetén. Az Impala az egyik a a legjobb burgonyafajták... Aki növekedett, csak pozitív véleményeket ír, mivel nem vette észre a negatív oldalakat. A zöldség a Volga térség száraz éghajlatához is igazodik, általában elviseli a hűvös és párás időjárást.

impala burgonya

Az Impala burgonya leírása alapján kb. 20 gumót ástak egy bokorból, amelyek mindegyikének van:

 • jó ízlés;
 • sárgás pép;
 • súlya legfeljebb 150 g;
 • Ovális alakzat;
 • vékony és sűrű bőr.

folsav

A fajta sűrű, egyenes bokrok 6 vagy 4 hajtássá alakulnak, és 70 centiméter magasságra emelkednek, a kis levelek sötétzöld árnyalatúak. A kefebe összegyűjtött növényi virágok fehér színűek, narancssárga közepükkel.

A gumók nem forrnak meg, főzés után nem sötétenek. A keményítő százaléka meghaladja a 14,5% -ot. A burgonya gyakorlatilag nem romlik tavasszal, nem csírázik, és bármilyen távolságból tökéletesen szállítható.

sárgás pép

Főbb jellemzők

Az Impala az ültetés után átlagosan 60 nappal érlelődik, így az északi régiók kertészei elégedettek vele, ahol a nyár gyorsan véget ér. Azok, akik ezt a fajtát termesztették, a hosszantartó esőzés megkezdése előtt sikerült kiásni a gumókat.

Oroszország és Ukrajna déli régióiban és még a Krasznojarszki területen másfél hónap elteltével fogyaszthatók a burgonya. A felszabadult lyukakat vízzel öntjük, és a gyökereket újra behelyezzük. A nyári lakosok a kertben második növényt termesztenek, fokhagymát választanak belőle.

Ovális alakzat

Az Impala burgonyafajtát ritkán érinti:

 • fuzárium rothadás;
 • közönséges rák;
 • Alternaria;
 • fekete láb.

Az első ültetés során körülbelül 370 centiméter gyökérnövényt derítenek be hektáronként, kettőben - 600-ig.

fuzárium rothadás

A fajta jellegzetessége vonzza a déli régiók mezőgazdasági termelőit, mivel az a képesség, hogy 2 növényből állnak, jelentősen növelte a profitot. A nyári lakosok kedvelik a burgonya ízét, főleg fiatalkorban, amikor a vékony bőr önmagában lehúzódik.

Az Impala bármely földön nő, tolerálja az aszályot és a magas páratartalmat, ellenáll a fonálférgeknek, a burgonyavírusoknak és a ráknak.

közös rák

Ültetési ajánlások

A vetésre hagyott gumókat nem kell csíráztatni. A hajtások a talajban csíráznak, de nem fejlődnek olyan gyorsan, mint sok nyári lakos akar. Azok számára, akik a korai betakarításról álmodnak, burgonya dobozokat egy hónapra kell elhelyezni egy helyiségben, ahol a hőmérséklet legalább 18 fok.

Ha nagyon korán ki akarja ásni a gyökérnövényt, akkor a gumókat március második évtizedében cserépben ültetik, műanyag borítással borítva, amelyet a hajtások kihajtásakor eltávolítanak. A bokrok a talajjal együtt bemelegített talajba kerülnek.

vetésre hagyta

Az, aki az Impala fajtát ültette, azt állítja, hogy számíthat egy jó burgonyatermésre, ha nem hagyja figyelmen kívül bizonyos követelményeket:

 1. A gumóknak repedéstől és folttól mentesnek kell lenniük, közepes méretű gyökereket kell kiválasztani, és közepes méretű, 50 ml átmérőjű gyökereket, amelyeknek sok a szeme.
 2. A burgonyát fél órán át bórsav vagy kálium-permanganát oldatában áztatják. Az ilyen anyagok megakadályozzák a rák és a fuzárium kialakulását.
 3. Ha a hajtások már megjelentek, azokat nem lehet levágni. A bokor megbetegszik, a termés kevesebb lesz.
 4. A kerti ágyat fel kell szakítani, ahol a hüvelyesek, a gabonafélék és a mustár korábban ültettek. A burgonya gyenge prekurzorai a paradicsom, a paprika és a keserű paprika, valamint a padlizsán.
 5. Ugyanaz a fajta csak néhány év után tér vissza eredeti helyére.

burgonya betakarítás

Ősz óta a talajt ammónium-nitráttal táplálják, amely vízben oldódó nitrogént tartalmaz. A rothadt trágya javítja szerkezetét. A túl sok műtrágya rontja a burgonya ízét.

Szállás és kilépés

Áprilisban vagy május elején meleg talajban lyukakat készítenek 30 cm távolságra. Ásd őket 8 centiméter mélységre. Minden lyukba egy üveg fahamu kerüljön, burgonyagumók úgy, hogy a szem a tetején legyen. A lyukakat talajjal meghintjük, hogy kicsi gerinc alakuljon ki.

ammónium-nitrát

Amint a hajtások a talajtól kezdik megjelenni, amelyet általában 2 hét elteltével észlelnek, az ágyak, amelyeket 50 cm-enként ültetni kell, megkezdenek dudorodni.

Az északi régiókban nincs szükség az Impala burgonya öntözésére. A déli régiókban nedvesség keletkezik a csírázás után 14 nappal, a virágzás alatt, majd 2 hét után. Az öntözés befejezése után kezdje el etetni. Az első alkalommal ammónium-nitrátot alkalmaznak, a második esetben foszfort és káliumot, majd ásványi anyagokat tartalmazó műtrágyákat alkalmaznak. Minden nedvesítés vagy eső után ki kell húzni a gyomokat a gyökerekkel, meg kell lazítani a talajt.

kijönnek a földről

A burgonya leveleit és szárát a Colorado burgonyabogár imádja. Ez a látszólag ártalmatlan rovar rövid idő alatt elpusztítja az éjszakás növények teljes mezőjét. A kártevő elleni küzdelem hagyományos módszerei nem hoznak sikert, és az első hajtásokkal együtt zavaros lárvák jelennek meg. Lehetetlen kézzel gyűjteni.

A bogár megmentése érdekében a bogarakból a bokrokat biológiai szerekkel, például "Bitoxibacillin" vagy "Desis", "Karate", "Calypso", "Aktara" vegyszerekkel permetezzük.

levelek és szárak

Hogyan lehet növelni a hozamokat?

Annak érdekében, hogy a bokor legalább 20 nagy burgonyagumóval rendelkezzen, laza és termékeny talajra van szükség. A kert ásását vagy a szántást mélyen kell végezni. A tapasztalt termelők azt javasolják, hogy a burgonya barázdákat déli irányba helyezzék. Akkor a nap egész nap süt a bokrokon, és meleg lesz.

A növény gyökerei már plusz 7 fokban fejlõdnek, de ahhoz, hogy gyorsan növekedjenek, legalább 22-re van szükség. A virágzás optimális hõmérséklete 18–20. Az Impala burgonyát adaptálják a meleg és a száraz időjáráshoz, de ahhoz, hogy a betakarítás boldog legyen, a talajnak nedvesnek kell lennie, és ha a szezon során csak 250 mm eső esett, az ágyakat meg kell itatni.

növelje a hozamot

A levelek permetezése "Fitosporinnal" segít növelni a kultúra immunitását, megakadályozva a burgonya gombabetegségek általi legyőzését.

Az ültetésre szánt gumókat tanácsos legalább ötévente cserélni, különben a fajta újjászületik, a hozam csökken. Magot burgonyával vethet be magok számára, de jobb boltban vásárolni, online megrendelni. A gyökérzöldség nagyobb lesz, ha a virágkefét levágják.

növény

Az Impala burgonyafajta leírásának elolvasása után néhány, a központi régióban élő nyári lakos azt remélte, hogy megszerez egy második termést. Ugyanakkor csak a déli régiók, ahol sok a nap és hosszú a nyár, kertészei vehetnek részt növények ültetésén, hogy számítsanak 2 gumógyűjteményre.

A mezőgazdasági technikák és az időben történő kártevőirtás függvényében a mezőgazdasági termelők nagy burgonyagumókat termesztenek, amelyekből kiváló profitot szereznek, és a nyári lakosok a következő tavasszal biztosítják magukat a termékkel.

a mezőgazdasági gyakorlat betartása

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök