Az UFO, a Gosha, a Disk, a Solnyshko, a Sunny Bunny tök fajtáinak és hozamának leírása

A patissonok a Pumpkin család kedvenc zöldségei. Sült vagy pároltan is fogyaszthatók, és télen is betakaríthatók. Az orvosok azt javasolják, hogy a tököt vonják be étkezésükbe magas vérnyomásban, érrendszeri betegségben vagy vesebetegségben szenvedő emberek számára. Korábban a tök csak fehér volt. A nemesítők erőfeszítéseinek eredményeként ezt a zöldséget ma már különböző színben, formában és méretben termesztik. Például az UFO tök fehér és narancssárga, a Goshát sötétzöld, majdnem fekete szín jellemzi. Vannak csíkos vagy foltos gyümölcsök.

Az érés időpontjától függően a tököt fel lehet osztani korai, közép- és késői érési fajtákra. A tök minden fajtája hasznos és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik a lutein magas tartalma miatt az emberi látásra gyakorolt ​​kedvező hatás.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fajtát?

Az igényektől, termesztési körülményektől és ízlési preferenciáktól függően a nyári lakosok megfelelő fajtát választanak. A zöldségfajták nem csak érés, hanem méret, íz, szín és alak tekintetében is különböznek egymástól. Annak érdekében, hogy egész évben friss tököt kapjanak, és ősszel betakarítást kapjanak a konzervipar számára, a tapasztalt kertészek egyszerre több különböző fajtát ültetnek.

A nyári lakosok körében a legnépszerűbbek a következő fajták:

 1. UFO narancssárga tök fajta. Az ultra-korai növényekre vonatkozik. Az első gyümölcs 40–45 nappal az ültetés után jelenik meg. A lapos és kerek zöldségek narancs vagy élénk sárga színűek. A fajta egyik jellemzője az a lehetőség, hogy a talajba ültetni lehet, palántákat először nem termesztve. A fajta hozama magas - akár 15 kg-ig egy bokorról. E zöldségek használata univerzális. Sütéshez, pároláshoz, töltelékhez és konzervkészítéshez használják.
 2. Az UFO fehér. Ez egy szezonközi fajta. Gyümölcse fehér színű, széle kicsi fogak, súlya legfeljebb 500 g. A gyümölcsben szinte nincs mag. A friss gyümölcs fogyasztásra alkalmas. Érett emberek elveszítik az ízlésüket. De a sűrű bőrnek köszönhetően télen hosszú ideig tárolódnak.
 3. Nap. Kis fajtákhoz tartozik, gyümölcsök általában nem haladják meg a 300 grammot. Világos sárga szín felel meg a névnek. A kertészek a növényt dísznövényként értékelik. Tál alakú gyümölcsök szépítik bármely helyet. A főzés során ezeket a gyönyörű "csészeket" edényekként használják ételek sütéséhez.

fehér tök

A magas hozam, a különböző betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a hidegállóság teszik a Napot a dacha egyik kedvencévé típusú tök. Javasoljuk, hogy a gyümölcsét éretlen legyen. Mint ilyenek, főzés után különösen ízlesek lesznek.

 1. Nap nyuszi. A fajta elismeri a magas hozamát.Nagyszerű a konzervkészítéshez. Különbözik az élénk sárga gyümölcsök kicsi méreténél, amelyek nagyon lédús és ízletes pépméretet mutatnak.
 2. Mindenit. Ez a fajta a többi közül szokatlan színű - sötétzöld, fekete színűvé válik. Korai érett fajta, másfél hónap elteltével már megjelennek az első gyümölcsök. Gosha híres jó ízléséről, termelékenységéről és betegségállóságáról. Legfeljebb 300 g tömegű gyümölcsöt tartalmaz. A kis gyümölcsök továbbra is nagyon ízlések, húsuk gyengéd és lédús.
 3. Korong. Korai fajta akár fehér, akár halványzöld gyümölcsökkel, akár 400 g tömegű. Kerek, széle szinte egyenletes, fogak nélkül. Sűrű bőrük lehetővé teszi számukra, hogy frissen tartsák akár több hónapig is. A hús fehér és ropogós, de ízletes.sok squash
 4. Cheburashka. Azt mondják róla, hogy ultra korai érés, mivel az első gyümölcsök már 35–40 nappal az ültetés után jelennek meg. A Cheburashka sokáig gyümölcsöt hord. Sima, tányér alakú gyümölcsje eléri a 400 g-ot, színe fehér. A fajtát lédús és gyengéd pép miatt értékelik. Ennek a fajnak a pluszpontja a hideg időjárással szembeni ellenállás, ezért az északi régiókban nagyszerű érzés.
 5. Esernyő. Félbokor korai érési fajta. Különbözik az édes ízét a gyümölcsök magas cukortartalma miatt. Az esernyőnek nagy harang alakú gyümölcsje van, ezek egy része eléri az 1,4 kg-ot. A gyümölcs színe fehér vagy halványzöld. Mínusz - hosszú ideig nem tárolják frissen.
 6. Malacka. Szintén egy korai érett bokor. Plusz, hogy képes elviselni az elhúzódó aszályokat. A gyümölcs kicsi, legfeljebb 300 gramm lehet, de a pép lédús. A fajta friss fogyasztásra és pácolásra egyaránt alkalmas.
 7. Malachit. A fajta leírása megfelel a névnek. A gyümölcs először sötétzöld, de érettként világosabb. A fajta gyakorlatilag nem hajlamos a betegségekre és az aszálynak.

Vannak kis aprófajtájú tök is. A mini squash nagyon ízletes, univerzálisan alkalmazható, jól tárolható, könnyen tartósítható és előkészíthető. Ezek a fajták magukban foglalják a Sunny Delight tököt, a Chartreuse-t, a Solar Blastot, a Mini Crumbot és mások.

A tököt nyílt kertben termesztik, szerények, nem igényelnek különös gondot. Minden fajta alkalmas Oroszországban történő termesztésre.

A tök legjobb prekurzorai a burgonya, a borsó, a hagyma, a sárgarépa, a retek, a paradicsom.

Hogyan ültessük és tenyésztjük a tököt helyesen?

A patissonokat magvakból termesztik, közvetlenül a földbe ültetheti vagy a palánták elkészítése után. A vetés előtt a magokat gézbe csomagolják és egy napig bórsav oldatban áztatják. A megadott idő elteltével mossuk és szárítjuk.

squash ufo white

A csírázás fokozása érdekében a magokat megkeményítik. Miután becsomagolták őket sajtkendőbe, felváltva melegben és hidegen tartották őket három napig.

A vetéshez a földet előzetesen fel kell készíteni. A helyet jól meg kell világítani, és melegíteni kell a nap által. Ősszel feltárják, és trágyával, trágyával, trágyával, trágyával megtermékenyítik. A zöldséget fél méteres távolságban lévő lyukakba ültetik. De ha a kert területe lehetővé teszi, a lyukak közötti távolság 70 cm-re növelhető, ez elősegíti a nagy termés betakarítását és megakadályozza a bokrok rothadását.

A vetőmag vetése a nyílt talajon a legjobb idő május utolsó napjain vagy június elején. Ha korábban ültetik, akkor a magvak rothadhatnak a nem megfelelő talajmelegítés miatt.

ufo narancs

A palánták termesztése lehetővé teszi egy nagy termés megszerzését. A palántákat legfeljebb 18 és legfeljebb 25 fok hőmérsékleten tartják. Ellenkező esetben gyenge lesz, és a növények nem fognak gyökerezni. A palántákat mérsékelten öntözik, a talaj nedvesedését nem szabad megengedni. Ha filmszekrényben termesztik, akkor azokat gyakrabban kell kinyitni és szellőzni.

Több erős levél megjelenése után a tököt előkészített lyukakba ültették át.A tököt palántákat az ültetés után először és a petefészek megjelenésekor aktívan kell öntözni. A fiatal tököt öntözni este meleg vízzel.

A további gondozás a talaj meglazítását, gyomlálást és ásványi műtrágyák kijuttatását jelenti. Az alsó leveleket és gyümölcsöket rendszeresen ellenőrizni kell a rothadt levelek eltávolítása érdekében.

A tök betegségei

A patissonok ellenállnak bizonyos betegségek előfordulásának. Bizonyos körülmények között azonban ki lehet téve nekik. Leggyakrabban ez a zöldség olyan betegségekbe kerül, mint például:

squash ufo

 • Fehér rothadás - a leveleken és a száron világos foltok jelennek meg, fokozatosan fekélyekké alakulva.
 • Fekete penész - barna foltok jelennek meg a növényen, lyukakká alakulnak. Ha időben nem szabadul meg a problémától, akkor a fekete penész fokozatosan átjut a gyümölcsbe. Megszáradnak.
 • Lisztharmat - a bokor fokozatosan fehéres virágzásúvá válik, abbahagyja a gyümölcshordozást és kiszárad.
 • Antracnóz - magas páratartalom mellett alakul ki. Speciális kezelések hiányában végül elpusztítja a növényt.

Betakarítás és tárolás

A tapasztalt kertészek azt ajánlják, hogy a tököt betakarítsák még akkor is, ha puha, nem teljesen érett. Ebben az esetben ízletesebbek. Ha a gyümölcs túlérett és a bőr keményedik, akkor jobb, ha azt magokra hagyja. Vágjuk le a bokorból a gyümölcsöt és a szárot.

A fiatal és friss tököt hűvös helyen, legfeljebb 2 hétig tárolják. Az érett gyümölcsöt az alagsorban tárolják, más zöldségekkel együtt.

Az squash-t az orvosok terápiás és diétás ételként javasolják. A táplálkozási szakemberek szerint ez a termék bármilyen formában elkészítve teljes mértékben felszívódik az emberi testben.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök