A minőségi gyártó pulyka leírása és jellemzői, tenyésztés

A minőségi pulyka húskereszt, amely egyesíti a baromfi legjobb tulajdonságait. Ezt a fajtát az egyik legnépszerűbbnek tekintik - gyakran kis gazdaságokban termesztik. A magas termelékenységi paraméterek elérése érdekében fontos a madarak gondozására vonatkozó alapvető ajánlások betartása. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a patológiák megelőzése.

A minőségi gyártó pulyka megjelenése és jellemzői

A „Turkey Great Marker” egy hibrid kereszt, amely közepesen nehéz fajtákhoz tartozik. Ezt egy hatalmas test jellemzi, amelyet bolyhos, fehér tollak borítanak. A madaraknak egyenletes és széles mellkasuk van. Egy hosszú, ívelt sárgás csőr jellemzi őket. Férfiaknál piros csíkokkal díszített.

A fej kicsi. Rózsaszín vagy vöröses árnyalatú. A fülbevalók hosszúak és pirosak. Egyes személyeknél a szem közelében lévő arc kék színű. A madarakat a gyors növekedési ütem jellemzi. 4 hónapon belül a hímek elérték a 19-20 kilogrammot, a pulykák pedig - 9-11.

A szaporodási időszakban a nőstények 80-100 tojást termelnek. Átlagosan havonta 12 tojást termelnek. Súlyuk 85 gramm. A keltethetőségi paraméterek 87% -osak.

Pozitív és negatív oldal

Érvek és ellenérvek
jó fejlődés és gyors súlygyarapodás - bár intenzív termesztési technológiákra nincs szükség;
kiváló íz és hasznos tulajdonságokkal rendelkezik a hús;
a hasított test jó megjelenése;
erős immunitás és kiváló ellenállás a patológiákkal szemben;
szerény étrend;
magas ellenállás a stressz tényezőkkel szemben;
a költségek gyors megtérülése.

A fő hátrány a kereszt nagy hőmérsékleti ingadozása. A pulykák csak melegen fejlődnek ki.

Karbantartás és gondozás finomságai

Mivel az e fajta madarakat nagyon termofilnek tekintik, száraz és meleg helyiséget kell biztosítaniuk. Fontos fenntartani a megfelelő fényszintet. A házban azonban nem szabad ablakokat elhelyezni. A takarítás helyének megszervezése szintén fontos.

Annak elkerülése érdekében, hogy a pulykák ne érjenek parazitákba, javasoljuk, hogy szereljen be egy házat, amely tele van homokkal és hamuval.

A pulykák inkább a roostingot részesítik előnyben. Megkülönböztetik őket nagy testtömegükkel, tehát a fának elég vastagnak kell lennie. Minden madárnak legalább 40 centiméternyi helyet kell foglalnia. Magasságban a sügérnek 80 centiméternek kell lennie, és a helyek közötti szélességnek legalább 60nak kell lennie.

A túlsúly elkerülése érdekében a madaraknak hosszú sétákra van szükségük. Időtartamuk legalább 1 óra. Ezért a madaraknak felszerelniük kell egy gyalogos területet. Minden bizonnyal ajánlott kerítéssel védeni, mivel a fajta képviselői képesek magasra repülni. A fiatal madarak szárnyainak vágása is megengedett.

minőségű pulyka

Az ebbe a fajtába tartozó pulykákat nagyon veszekes jelleg jellemzi. A harcok során képesek súlyosan megtörni egymást. Ezért megengedett, hogy egy helyen legfeljebb 5 pulyka és 40 pulyka tartson. A magas tojástermeléshez a madarakat helyiséggel kell felszerelni. A fészeknek 15 cm magasnak és 60 cm szélesnek kell lennie, ezek a méretek 4-6 pulyka számára alkalmasak. A tyúk nagyon gondoskodók. Képesek sok csibét ápolni.

Diéta összeállítása

Az ebbe a fajtába tartozó pulykákat elég bőségesen kell etetni. Ugyanakkor naponta háromszor kell adni nekik ételt. A párzási idõszakban a takarmányozás gyakorisága napi ötször növekszik. Időnként kész takarmányt vagy házi keveréket használnak. Ezeket a korosztály és az évszak figyelembevételével kell megválasztani. A tiszta víz állandó hozzáférése szintén fontos. Télen és nyáron érdemes vitaminokat hozzáadni az ételhez. Ehhez friss fűszernövényeket vagy széna használják. A csibéknek összetettebb étrendre van szükségük. Az első hónapban naponta legfeljebb nyolcszor kell táplálkozni. Ugyanakkor az életkor befolyásolja az étrendet:

  1. 1-6 napig a pulykák apróra vágott főtt tojást kapnak. Ezeket búzadaraval kombinálva kell használni.
  2. A 7-21. Napon megengedett túró, hal, sütemény adása.
  3. A 20. naptól kezdve hozzáadhat más gabonaféléket - köles és kukorica.
  4. Öt hetes korban friss füvet adhat a madaraknak. Ehhez káposzta, lóhere, lucerna megfelelő.

A felnőtt pulyka gabonaféléket igényel. Lehet száraz és csírázott. Annak elkerülése érdekében, hogy a madarak vitaminokat és ásványi anyagokat tapasztaljanak, különféle gabonafélék kombinációjára van szükség. Nyáron friss fűszernövényeket vezetnek be az ételekbe. Az ételt folyamatosan cserélni kell, hogy elkerüljük a régi ételek stagnálását az adagolókban.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Az étel típusát a napszak figyelembevételével választják meg. A pulykákat nedves miszt kell adni reggel és délután. Jobb este száraz ételeket használni.

A fajta tenyésztése

A pulykák 9 hónapos korukban termelik az első tojásaikat. A szaporodási időszak alatt 100 tojást termelnek. A nőstények tojásokat termelnek, amelyek súlya 80-85 gramm. A keltethetőségi paramétereket meglehetősen magasnak tekintik és 87% -ot tesznek ki. A tojásokat főként tenyésztéshez használják. Megengedett, hogy a nőstények inkubálására hagyja őket. Sokkal jobb, ha azonnal inkubátorba helyezi. Itt létrehozták a csibék tenyésztéséhez szükséges feltételeket.

Gyakori madárbetegségek

Ennek a fajtának a madarai jó immunitással rendelkeznek. A madarak azonban nem bírják a vázlatok hatásait. A pulykák rezisztensek a legtöbb fertőzésre. Ugyanakkor fontos oltani az ilyen patológiák ellen:

  • csirke kokcidiosis;
  • rhinotrachetisitével;
  • atipikus pestis.

A vakcinázást kizárólag állatorvos végezheti, és csak az egészséges madarakat ajánlott oltani. Ha vannak kóros tünetek, akkor jobb az eljárás megtagadása. A vakcinázást követően a madarakat egy ideig izolálni kell. A minőségi pulykokat népszerű, magas termelékenységű madárnak tekintik. Annak érdekében, hogy a madarak gyorsan növekedjenek és fejlődjenek, átfogó gondozást kell biztosítaniuk.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök