A bronzfajta pulyka leírása és otthoni termesztése

A bronz pulyka brojler. Különlegességük egy sötét, fényes tollazat, fémes fényességgel. A bronz pulykákat a gazdák nagyra értékelik magas hús- és tojástermelésük miatt. Kiegyensúlyozott étrend esetén az átlagos havi súlynövekedés 1,5-2 kilogramm. Két fajta különbözik termesztésük jellemzői szerint.

A fajta eredete

A bronz pulykákat először a 20. században tenyésztették az Egyesült Államokban, ezért nevezik őket amerikai mellkasi mellé. A választékban afrikai és norfolki pulykákat használtunk. A tenyésztőknek az a feladatuk volt, hogy termékeny fajtát fejlesszenek ki ipari tenyésztésre. Sikeresen sikerült: az amerikai bronzpulyka jól hízott, a fajtát magas tojástermelés jellemzi. De csak a beltéri ház alkalmas a madarak számára.


A hazai tenyésztők folytatták amerikai kollégáik munkáját és továbbfejlesztették a fajtát. Az Észak-Kaukázusban bronz pulyka jelenik meg, amelyet legelőkön történő termesztésre adaptáltak. A kiválasztásban a helyi és az amerikai bronzfajták legnagyobb és legkorábbi hibridjei vettek részt.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Az bronz tollazatú észak-kaukázusi pulykák az orosz tenyésztés eredményei. A fajtát 1956-ban regisztrálták és Közép-Ázsiában és Oroszország déli részén terjesztették.

Bronzpulyka leírása

Az amerikai széles mellű pulykokat tollazatuk jellemzi:

 • a nyakon - fényes bronz árnyalat;
 • hátul - hasonló színű, fekete toll végén fekete keresztirányú csíkkal;
 • a mellkason - sötét bronz;
 • oldalain - fekete, bronz fényével;
 • a vállakon - zöldes árnyalatú;
 • szárnyak - sötétbarna, fehér, szürke csíkokkal;
 • farokegység - fekete, világos csíkokkal és éltel.

A bronz széles mellkasi pulyka nagy és nehéz testét erős lábak támasztják alá. A madarak kora a mancsok színétől függ: fekete - fiatal állatokban, könnyű testi, rózsaszín - érett, idős madarakban. A fej csípõtlen részét fehér korallrétegek borítják. Egy hosszú orrnövekedés lóg le a csőről.

Az észak-kaukázusi pulykák tollazata világosabb bronz-zöld árnyalattal rendelkezik. A test tollak fényesek és a farok matt.

A házias pulykák közötti külső különbségek magukban foglalják:

 • hosszúkás test, a szegycsont felé nyújtva;
 • kevésbé masszív mellkas;
 • vörös korall növekedés a fején.

Az amerikai és az észak-kaukázusi fajtákban a széles, masszív test és egy kis fej, hosszú szárnyak és egy ventilátor alakú farok jellemző. A házi fajta érdekes vonása, hogy a piros növekedés kékre vált, amikor a madarak riasztottak.

Általános tulajdonságok

A bronz pulyka nagyon termékeny húsfajta.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

A fajták súlygyarapodásának arányát a következő súlytáblázat mutatja:

KorSúly kilogrammban
AmerikaiÉszak-kaukázusi
3 hónap4,44
4 hónap6,65
9 hónap11-208-18

A baromfitenyésztő táplálékban lévő madarak súlya akár harminc kilogramm is lehet. A háztartások pulyka ritkán éri el maximális súlyát. A felnőtt férfiak 10 kilogrammkal meghaladják a nőstényeket. A bronz pulyka szezononként 55–70 tojást tojik. A pulykák túlélési aránya 70 százalék. A tojások termékenysége 90 százalék. A nőstények kilenc hónaptól kezdtek rohanni.

Fő pozitív és negatív aspektusok

A pulyka bronzfajtáinak előnyei:

 • magas hústermelés;
 • jó tojástermelés;
 • erős immunitás;
 • korai érés;
 • magas csibék túlélési aránya;
 • szerény tartalom.

hátrányok:

 • érzékenység a huzattal és a nedvességgel szemben;
 • a madarak rengeteg táplálkozás mellett hánynak súlyt;
 • a kiegyensúlyozatlan étrend a csibék lábak deformálódásához vezet.

Különbséget kell tenni az amerikai és az észak-kaukázusi pulykák között, mivel az előbbi nem tartható szabad legelőn. A házias fajtájú madarak kevesebb súlyt kapnak. A levágás utáni bronz széles mellű fajta pulyka képtelen megjelenni a fekete tollazat miatt.

A madarak tartására és gondozására vonatkozó szabályok

Az idegen és a háziasított bronz pulykák megközelítőleg azonos feltételek mellett tartják a fogva tartást. A különbségek a baromfiház elrendezésével kapcsolatosak. Az amerikai széles mellű pulykokat séta nélkül tartják, ezért a helyiségben szellőztető rendszert kell biztosítani.

Építkezés

Optimális háztartási feltételek:

 • hőmérséklet +17 fok és magasabb;
 • alacsony páratartalom;
 • természetes és mesterséges világítás.

A sikeres otthoni művelés a helyiség helyes kiszámításától függ. Hizlaláskor négy három hónapos vagy két felnőtt csibét helyeznek el egy négyzetméteren. Baromfiház felállítása:

 • falak téglából készülnek, és belülről faforgácslap szigetelik;
 • óvatosan zárja be a repedéseket;
 • fektesse le az önszintező padlót;
 • szerelje fel a burkolatot és a fűtést
 • felszereljen fészket tyúkok számára.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

A ház padlóját vastag réteg tőzeg, szalma, széna vagy fűrészpor borítja. Az alom minden nap meglazul, és 10 naponként cserélhető. A nehéz súly ellenére sügérket kell létrehozni a pulykák számára. A kiürítések kényelmes eltávolítása érdekében a raklapokat ülőlapok alá kell helyezni. A pulyka magas termelékenységével kapcsolatos nappali órák időtartama 14 óra. Ezért a ház további téli megvilágításához lámpákat kell felszerelni.

Adagolók és italok telepítése

A rozsdamentes acél tartály adagolóit bronz pulyka táplálására használják. A szoba közepén lógnak, hogy minden madár feljöjjön. Külön száraz és nedves ételeket készítenek. A maradékot eltávolítjuk és az adagolót mossuk. A pulykákhoz vákuum ivószereket, felnőtt madarakhoz csészés italokat telepítenek. A mellbimbó-ivókat a leghigiénesebbnek tekintik.

Sétálóövezet

A beltéri madarakat sétáló járólappal felszereljük. A helyiségekből friss levegőn lépjen ki a bekerített területre. A földet fűvel vetik el. A pulykák napi egy órás sétát engedhetnek. A madarak számára a hamuval is elhelyezett tartályokat helyeztek el fürdés céljából. Nyáron az észak-kaukázusi pulyka legelőn tenyészthető - napközben szántófűvel szabadíthatják fel a gyepen, este pedig a baromfiba vezethetik.

Hogyan etetjük a bronz pulykákat?

A baromfigazdaságok intenzív takarmánykezelést folytatnak.A kész keverék gabonaféléket, zöldségeket, vitaminokat és stimulánsokat tartalmaz, amelyek optimális egyensúlyt teremtenek a testben az anyagokkal és gyors fogyást eredményeznek. A bronz pulyka személyes igényeinek megfelelő termesztésekor a tenyésztők önállóan készítik elő a takarmánykeveréket a gabonafélékből. Friss fűszernövényeket és zöldségeket kell hozzáadni az étrendhez. A fő rész a fehérje, amelyet a gabonakoncentrátumok tartalmaznak. A baromfi rostot és vitaminokat szerez növényekből és zöldségekből.

A nedves ételeket pulykafélék készítésére készítik el - a gabonaféléket és a zöldségeket hús- vagy hallevesben gyúrják be.

Fiatal szarvasmarhák táplálása:

 • 1-2 nap - zúzott főtt tojás, alacsony zsírtartalmú túró, apró zabliszt;
 • 3-10. Nap - apróra vágott lóhere és lucerna, pikkelyes csalán;
 • 11-30 nap - zúzott gabonát adnak hozzá tojás helyett; kezdje egyénenként két grammmal, és egy hónapos korig harminc grammra emelje.

Az élet második hónapjában a pulykáknak napi 5 gramm tortát kapnak. Szintén termesztett csibék, például zöldhagyma tollak. A pulykafélék napi fél liter vizet inni. A születés utáni tizedik naptól kezdve a fiatal állatoknak hetente kétszer engedhetnek gyenge mangánoldatot a bélbetegségek megelőzése érdekében. A pulykakeveréket és a felnőtt madarakat naponta háromszor és négyszer rétegezzük. A nedves keverékeket reggel adják, a száraz keverékeket délután és este.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Érett pulyka diéta:

 • árpa;
 • búza;
 • kukorica;
 • napraforgó étkezés;
 • borsó;
 • főtt apróra vágott zöldségek - burgonya, sárgarépa, cékla;
 • búzakorpa;
 • takarmány-élesztő;
 • hús- és csontliszt;
 • csírázott árpa és zab.

A zöld takarmány télen a siló helyébe lép. Krétát és sót használnak ásványi adalékanyagokként. A bronz pulykákhoz, akárcsak a baromfikhoz, szilárd részecskékre van szükség az emésztéshez - finom kavics, zúzott tojáshéj vagy kagyló.

Tenyésztési finomságok

Kis gazdaságokban együtt tartják a madarakat, egy nőstény 15 nőstény számára. A nagy baromfifarmokban a csibéket a hatodik élethétig együtt tenyésztik, majd nemek szerint válogatják. Ha együtt tartják, a felnőtt hímek harcolni kezdenek.

Termelőnek közepes méretű pulykát választanak, mivel a túl nehéz hím összetörheti a nőstényt. A baromfigazdaságokban a műtrágyázást mesterségesen végzik. Az észak-kaukázusi és az amerikai széles mellű pulykákat tenyésztik a fajtán belül. A pulyka tenyésztési ideje 4 év. A bronz pulyka nagyon korai érés alatt áll. De állandó megvilágítás mellett a tojástermelés 1,5 hónappal korábban következik be. A nőstények tojásokat raknak évente 5-9 hónapig. A pulykatojás súlya 90-100 gramm.

A pulykák inkubálják a saját kuplungjukat és a kacsák és csirkék tojásait. A keltetési ösztön legjobban kétéves tyúkban fejlődik ki. A csibék 28 nappal a tengelykapcsoló kialakulása után kelnek ki. Az újszülött pulykák számára nehéz áttörni a héjon. Ezért gondosan el kell szakítania a darabokat a chipnél. A kikelt csibéket ültetik a szarvas tyúkkal. A pulykák egy hónapig gondozzák az utódokat: felmelegítik őket, megtanítják járni és élelmet szerezni.

A madarak levágása

A bronz pulykákat 4 hónapon, és a pulykokat 5-6 hónapon belül vágják le. A további hízlalás és karbantartás nem kifizetődő. A madarak vágási készségét a testtömeg határozza meg. Az optimális súly 12 kilogramm. De általában életkoruk vezérli őket, mivel fennáll a lehetőség, hogy a pulyka nagyobb súlyt fog szerezni. Később a tömeggyarapodás leáll. A madarak több ételt esznek, de nem kapnak nehézséget.

pulyka bronz

Betegségek és kezelésük

A pulyka bronzfajtái erős immunitással rendelkeznek. Ha azonban a baromfik házában nem tartják be a higiéniai szabályokat, a kiegyensúlyozatlan táplálkozást és az oltások hiányát, akkor a madarak veszélyeztetik a fertőzéseket.

Gyakori betegségek:

 • tuberkulózis - amelyet vérszívó rovarok hordoznak, az állatállomány elpusztulásához vezet, és a hús és a tojás eladásra alkalmatlanná válik;
 • mikoplazmózis - a légzőrendszer gombás fertőzése madarakban alakul ki a ház magas páratartalma következtében, elrontott zöldségekkel és magvakkal táplálkozva, és antibiotikumokkal kezelik;
 • himlő - egy gyógyíthatatlan bőrbetegség, mely a beteg madaraktól egészségesnek terjed, és teljes mértékben elpusztíthatja az állatállományt;
 • kokcidiosis - bakteriális fertőzés, amely vízen, életen és ürülékeken keresztül terjed;
 • tífusz - a beteg madaraktól is átterjedt, kezdeti szakaszban antibiotikumokkal kezelik;
 • hisztomoniasis - csirkékből, libákból pulykákra továbbítódik, madarakkal érintkezve vagy baromfi házban telepedve előzetes antiszeptikus kezelés nélkül.

A baromfi minden típusában előforduló leggyakoribb betegség a parazita fertőzés. A pulykák férgekkel fertőződnek a tározók vízéből, a mocsaras területektől származó fűből.

A nem megfelelő táplálás eredményeként a pulykákban vitaminhiány és enteritis alakul ki. A helyiségben a friss levegő és a fény hiánya a D-vitamin hiányát eredményezte. Ezért a madarakat még beltéri tartás esetén is lehetővé kell tenni egy rövid sétára.

A-vitamin nélkül a pulykák gyengékké válnak és elveszítik a tollaikat. Az anyag feltöltéséhez sárgarépát kell hozzáadnia az étrendhez. A vitaminhiány megelőzése érdekében kész ásványi adalékanyagokat - előkeverékeket adnak a csibék és felnőtt madarak takarmányához.

Az egészségtelen madarak a következő tünetekkel rendelkeznek:

 • étvágytalanság;
 • hasmenés zöld vagy piros szennyeződésekkel;
 • fásultság;
 • a tojástermelés csökkenése;
 • hőmérséklet-emelkedés;
 • nyálkahártya az orrból, szemből;
 • nehéz légzés.

A beteg személyeket eltávolítják és állatorvosot hívnak. Nem ajánlott egyedül kezelni a madarakat, mivel ez veszélyes betegség kitöréséhez vezethet. Bakteriális fertőzések gyorsan fejlődnek, és hasonló tüneteik vannak. Az állatorvos pontosan meghatározhatja a betegséget. Tífusz, himlő vagy tuberkulózis kimutatása esetén a beteg madarakat meg kell semmisíteni, és az állatok fennmaradó részét karanténban kell tartani. A fertőzések megelőzése érdekében a ház falait lezárt mész borítja, és az edényeket havonta egyszer antibakteriális szerekkel kezelik.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök