A kisgyermekek keltetésének szabályai otthoni inkubátorban és a hőmérsékleti táblázat

A baromfi tenyésztése inkubátorban nehéz és zavaró. Megfelelő ismeretek és még egy kis tapasztalat nélkül semmi sem jöhet belőle. Vegye figyelembe az otthon inkubátorban történő kislibászók keltetésének szabályait, különös tekintettel a tojások elkészítésére, tárolására, a helyes inkubációs körülményekre, a folyamat sorrendjére, az idejere, amikor a kisállatok kikelhetnek.

A libák előkészítése

A libát, ahonnan a tojást inkubálják inkubálásra, megfelelő módon kell táplálni. A takarmányt tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, kalciummal kell telíteni. Ha a táplálás helytelen, nem megfelelő, akkor nem várható el, hogy a madarak minőségi tojásokat termeljenek, amelyek alkalmasak inkubálásra. Gyenge és nem életképes kisfiúk jelennek meg tőlük annak ellenére, hogy minden helyesen történt.

A libáknak tiszta fészekbe kell rohanniuk, ahol kényelmesek és szabadok lesznek. Szalmával vagy szénnel kell borítani. A tojást minden nap ki kell választani. A libák elsősorban reggel rohannak, napközben ellenőrizni kell a fészket és kiválasztani a tojásokat, este ellenőrizni, hogy semmi ne maradjon fenn. A libák gyakran elrejtik tojásaikat egy bolyhos réteg alatt, ezért mindent gondosan ellenőriznie kell. Minden nap nyersanyagokat kell vennie, mivel csak ebben az esetben a libák rohannak tovább. Ha a tojásokat a fészekben hagyják, a nőstény egyedül ülhet rájuk.

Hogyan válasszuk ki a tojást?

Az anyagot közvetlenül a gyűjtés után válogassa meg. Az inkubátorhoz válassza ki a megfelelő alakú nagy és közepes méretű tojást. Sűrű, egész héjjal, amelyen nem szabad leesni, foltok, repedések lennének. Túl kicsi, hiányosságokkal, a régiek nem alkalmasak a tojásrarakáshoz, a gyenge szemüvegek kikelnek belőlük, ami fájni fog. Vagy a csibék egyáltalán nem kelnek ki.

Ovoszkóp alkalmazás

Az összes anyagot, amely elhaladt a szelekció első szakaszán, meg kell világítani ovoszkóppal. Belül nem lehetnek sötét foltok, zárványok, a sárgáját középen kell elhelyezni. Az összes hibás tojás nem alkalmas inkubálásra.

keltető kisállatok otthon inkubátorban

Nyersanyagok fertőtlenítése

A fertőtlenítés növeli a csibék kelési sebességét és fenntartja egészségét. Ennek az eljárásnak a szükségességét azzal magyarázza, hogy a vírusok és baktériumok a héj felületén maradnak, amelyek az inkubálás során behatolhatnak a középső részbe, és elpusztíthatják az embriót. Az anyagot 3 módon lehet fertőtleníteni: hidrogén-peroxid, kálium-permanganát vagy ecet oldatával.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
1,5% -os oldatot készítünk, és egy edénybe öntjük, ahol a tojásokat 3-5 percre engedjük le. Ezután tiszta vízzel mossuk és szárítjuk.

Az inkubátort is fertőtleníteni kell. Először öblítse le az összes eltávolítható részt, törölje át peroxiddal vagy kálium-permanganát oldattal, törölje meg újra tiszta vízzel, és alaposan szárítsa meg. Az új tojáskészlet minden egyes lerakása után az inkubátort meg kell tisztítani és fertőtleníteni, különben a fertőzések táptalajává válik.

A tojás tárolása az alapanyagok felhalmozása során

Az inkubációs anyag eltarthatósági ideje nem haladja meg a 7 napot. Tárolni kell 6–12 ° C hőmérsékleten és 70% páratartalom mellett, egy rétegre bomlani. Nem tárolhatja a hűtőszekrényben; ehhez jobb választani egy hűvös szobát.

Hogyan kell inkubálni a tojásokat

Ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen, be kell tartania az inkubációs szabályokat. Az alapvető hibák elkerülése érdekében, amelyek az embriók halálához vezethetnek.

Nagyobb hibák

Ha az inkubálás az megengedett hőmérsékletet meghaladó hőmérsékleten zajlik, a tejcserepeket a szükségesnél korábban keltetik ki. Vékony lábakkal, gyenge pubescenciával rendelkeznek. Ha a túlmelegedés erős, akkor a csibék egyáltalán nem kelnek ki. Alacsony hőmérsékleten a csecsemők a megállapított dátumnál később jelennek meg, némelyikük megcsusszan, de nem lép ki a tojásból. A megjelenteknek vastag lábak vannak és hosszúak. Ez azt jelenti, hogy fejlettebbek, mint szükséges.

A nedvesség hiánya miatt a csibék gyengén kelnek ki, nem tudják meghúzni a héjat és elhagyni a tojást. És a petesejt inkubáció során történő szabálytalan fordulása miatt az embrió előfordulhat, hogy nem fejlődik ki, mert az egyik falhoz tapad. A szemüveg veszteségmentes eltávolításához folyamatosan ellenőriznie kell a hőmérsékletet, a páratartalmat, meg kell fordítania és lehűtenie kell őket.

keltető kisállatok otthon inkubátorban

Hogyan tojásokat tojás?

A tojások tojása elõtt megfelelõen fel kell melegíteni azokat - 8 órán keresztül tartsa a szobában.Hidegket nem lehet lerakni, kondenzációval borítják őket, amelyek eltömítik a pórusokat, és az embrió megfullad. Ha az anyag nem azonos méretű, akkor először nagy tojásokat kell betenni, közepes méretű, 4 óra elteltével, ennek oka az a tény, hogy a nagy tojásokban a tehenek kifejlődése hosszabb ideig tart. Az időeltolódás szükséges ahhoz, hogy a kiválasztás egyidejű legyen. Libatojásokat vízszintesen helyezzük el az inkubátorba.

Inkubációs periódusok

Az inkubációs periódus 5 részre oszlik. Mindegyik alatt meg kell tartani egy bizonyos hőmérsékletet és páratartalmat, forgassa és lehűtse az anyagot.

Időszak (napokban)HőfokpáratartalomhűtésPermetezésFordulat
1-837,7 ° C55%nemnem5 alkalommal
9-1537,7 ° C47%nemnem4-szer
16-2737,7 ° C47%Naponta 2-szer 15-20 percigNaponta kétszer4-szer
2837 ° C85%Naponta 2-szer 15-20 percigNaponta kétszernem
29-3037 ° C85%Naponta 2-szer 15-20 percigNaponta kétszernem

A falazat megfordítása és permetezése

A libatojások forgatásához szükséges, hogy az embriók ne tapadjanak a héjhoz. Az első héten ezt gyakran kell megtenni - naponta ötször, majd a megfordulások számát négyszeresére kell csökkenteni. Kikelés előtt, a 28. naptól kezdve már nem szükséges átfordulni.

Az iszapok elvesztés nélküli keltetése érdekében azokat ki kell hűteni és permetezni, az inkubáció 16. napjától kezdve. Hűtsük le 20 percig, napi kétszer, és permetezzünk is kétszer. Permetezzen hideg vízzel, nem hideg.

Hőmérséklet, szellőzés és páratartalom

A testvérek inkubálása során a hőmérséklet-szabályozás szinte változatlan marad - az 1. és a 28. nap között a hőmérséklet 37,7 ° C, a 28. és a kelés között - 37 ° С. A páratartalom nem olyan egyszerű. Az első héten ez 55%, a 9. és a 28. nap között - 47%. Az inkubálás utolsó 3 napja alatt a páratartalmat 85% -on kell tartani.

keltető kisállatok otthon inkubátorban

Fontos, hogy pontosan tartsák be az inkubációs paramétereket, ha ezek bármelyikét megsértik, az embriók meghalhatnak.

Kikelési dátumok

A kelõbarlangok inkubálása a 29-31. Napon történik. Általában maguk a kagylófalaknál kapkodnak, és kilépnek a tojásból. Ez történik a csibék többségével, de néhányuk nem sietett születni.A 31. napig nem kell segítenie a csibéket, ha mesterséges úton felgyorsítja a keltetést, meghalhatnak.

Ha lejárnak a határidők, és a tejbarlangok még nem kelnek ki, akkor segítsen nekik: óvatosan átszúrja a héjat, hogy a levegő behatoljon a csibékbe. A héjat nem lehet teljesen eltávolítani. Akkor mindent meg fognak csinálni. Az inkubátorban a csecsemők tenyésztése csak akkor lehet sikeres, ha a szabályokat betartják. Nemcsak az anyagot kell előkészíteni, tárolás előtt tárolni, hanem az inkubátorban is meg kell tartani a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat. A hibák az embriók elpusztulásához és a kismacskák keltethetőségének százalékos csökkenéséhez vezetnek.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök