A magyar libák leírása és jellemzői, a fajta előnyei és hátrányai, valamint a gondozás

A libatenyésztés a legjövedelmezőbb baromfiipar. A madarak gyorsan növekednek, a hasított testnek jelentős súlya van. Mielőtt elkezdené a kisfiúkat a saját kertjében, válassza ki a megfelelő fajtát, mert attól függ az üzleti jövedelmezőség, a szükséges kezdeti beruházás összege. Részletes információk a magyar libákról, azok előnyeiről és hátrányairól, az ilyen típusú madár megkülönböztető tulajdonságai lehetővé teszik a választást.

Történelmi referencia

A fajtát a 20. század második felében a magyar tenyésztők erőfeszítései tenyésztették. Hivatalosan elismerték, és 1969-ben kapta a nevét. A magyar libákat úgy állítottuk elő, hogy a pomerániai és az emdem libákat keresztezték a helyi fajtákkal. A munka eredményeként megjelentek az univerzális minták, amelyek a máj és a hús kiváló íz-mutatóival, kiváló pelyhes és átlagos tojástermeléssel rendelkeznek.

1989-ben a magyar libákat a Szovjetunióba vitték. A fajta a Szövetségi Állami Költségvetési Intézet "Állami Tenyésztési Bizottság" nyilvántartásában van. Elterjedtek a volt Szovjetunió területén.

A magyar libák jellemzése és leírása

Ezek gyönyörű, nagymadarak izmos testtel és fehér tollazattal. Időnként szürke vagy színes egyedeket találnak. A fajta alkalmas gazdálkodásra és magántulajdonban lévő parcellákra. A fajta jellemző tulajdonságai:

  • a lúd képviselőinek nehéz típusára utal, a lúd egy óriás, amelynek súlya 7-8 kg, a lúva legfeljebb 6 kg;
  • a test erőteljes, izmos, arányos, széles háttal;
  • a csőr és a mancsok élénk narancs színűek;
  • a madarak hosszú, rugalmas nyakával és közepes méretű fejjel rendelkeznek, a nőstények rövidebb nyakkal rendelkeznek, mint a hímek;
  • rövid, erős lábak és szárnyak tulajdonosai.

magyar libák

A fajta libáinak élénk, harci jellege van, a madarak magas zsúfoltsága összecsapásokat okozhat.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Fontos: a libákat külön kell tartani a többi baromfitól, mivel a libák inkább dominálnak a madarak között.

A kiegyensúlyozott étrend és a kényelmes életkörülmények biztosítják az állatok gyors növekedését. A magyar máj tömege eléri a 0,5 kilogrammot, évente 3-4-szer bolyhosodik meg. A hús ízletes és tápláló, a libazsírt használják a kozmetikában, a főzésben és a népi orvoslásban.

A fajta fő előnyei és hátrányai

A libákat könnyű gondozni, népszerűek a vidéki kertekben a következő tényezők miatt:

  • a madarak gyorsan híznak, a hasított testek nagyok, magas hús ízű tulajdonságokkal rendelkeznek;
  • kiváló minőségű takaró és toll további jövedelmet biztosít a tulajdonosnak;
  • Az e fajta libáit a máj elnyerése érdekében is tartják.

A madarak számára szabad tartási lehetőséget és hozzáférést kell biztosítani a tartályhoz, ez olcsóbb és könnyebb karbantartást tesz lehetővé. A fajta hátrányai a következők:

  • a magas páratartalommal járó problémák megjelenése a libaházban;
  • a libák tojásokat számoltak átlagosan.

Sokkal több előnye van, mint hátrányok, még kis állatállomány esetén is rendelkezésre áll egy családi asztal minőségi termékekkel, jelentős számú madárral, stabil profitot eredményeznek.

A karbantartás és az ápolás feltételei

A baromfiházban a libákat hideg évszakban tartják, áprilistól októberig egész nap sétálnak, és visszatérnek az istállóba, hogy éjszakát töltsenek. Annak érdekében, hogy a madarak kényelmesebbé váljanak, jó szellőzést biztosítanak a libaházban, megvédik őket a huzatotól és további megvilágítást biztosítanak.

A libák nagy madarak, annak érdekében, hogy a túlzsúfoltság miatt ne kerüljék egymásba a veszekedések, mindenkinek 1 négyzetméternyi területtel kell rendelkeznie. A ház magasságának legalább 2 méternek kell lennie, az energiatakarékosság érdekében ablakokat kell készíteni benne. A belső falak vakolatosak és meszes fehérítéssel meszelték. Ez a kezelés megvédi őket a penésztől és a penésztől.

magyar libák

A helyiség rekeszekkel rekeszre van osztva. Ennek célja a felnőtt állatállomány elkülönítése a fiataloktól, és kényelmes körülmények megteremtése a csibéket inkubáló libák számára. A padló fából vagy agyagból készülhet, és szalmával vagy fűrészporral borítható. A libaházban lévő alomnak száraznak kell lennie, a madarak elviszik a hideget, de a helyiség magas páratartalmától szenvednek.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A takarmányozók és az ivók mellett hamu- és homokkonténereket kell elhelyezni a helyiségben, amelyekben a libák megtisztítják tollaikat, védve őket a kullancsoktól. Az italokat és az etetőket rendszeresen kell mosni, a libáknak mindig tiszta, szobahőmérsékleten lévő víznek kell szabadon hozzáférniük.

A fészer mellett a libáknak tágas sétálóövezetre is szükségük van. Számára egy sík területet választanak ki, amelyet kerítés vesz körül, vagy a kerületet hálóval takar. A hálót az alja mentén a földbe ásják, hogy a libák ne kerülhessenek ki a tollból. Ivótál, etető, hamufürdő és előtető van felszerelve a helyszínen, hogy a libák elrejtsenek az esőtől.

Diéta összeállítása

Felnőtt libák képesek emésztni a durva nyersanyagokat. A gabonatermelés hulladékán felépítik tömegüket, nedves zöldségkertet kapnak - tök, cukorrépa, burgonya.

Fontos: a zöldségeknek tisztanak kell lenniük, a rothadás és a penész nyomai nélkül.

A táplálkozási érték növelése érdekében a madarak kevés takarmányt kapnak. A tojásrakás ideje alatt a csontliszt, a kréta és a zúzott héj kerül be a libák étrendjébe. A madarakat naponta háromszor etetik. Reggelente a libák a gabonafélék és az összetett takarmány napi adagjának 1/3-át kapják. Ebédre a madarak nyers vagy főtt zöldséget, széna, valamint az összetett takarmány és a gabona 1/3-át kapnak. Esti etetés - az összetett takarmány, siló, zab fennmaradó harmada.

Nyáron a madaraknak napi kétszer, reggel és este kapnak összetett takarmányt és gabonát. A nap folyamán a libák maguk egyedül találják a zöld fűt, vagy pedig minden felnőtt madárhoz 2 kilogramm zöldtömeggel jutnak el a legelőre.

Tenyésztési szabályok

A libák 9 hónapos korukon kezdik elrakni. Különálló fészek vagy ház 2-3 személy számára van felszerelve. A magyar libák nagyszerű anyák. A tojások 28-30 napig kelnek ki. A kisfiúk megjelenése érdekében inkubátort is használhat, vagy már kikelt csibéket is vásárolhat. Megjelenésük után 2 csoportra osztják őket, a gyengébbeket elválasztják az erős egyedektől.

magyar libák

A kikelt babákat lámpa alatt tartják. A kezdeti napokon kapnak egy tojáskertet, főtt zúzott zabot.Az első hét után a túrót felveszik az étrendbe, kis csalán seprűket lógnak a helyiségben, hogy az anyák eljussanak hozzájuk. Édesvízre van szükségük. A csecsemőket 3 héttől kezdve engedélyezik az utcán, ha a hőmérséklet +20 ° C-ra emelkedik.

Betegségek és kezelésük

Felnőtt libát antihelmintikus gyógyszerekkel és kullancsos gyógyszerekkel kapnak. Kezeléshez használjon "Alben" -et az utasításoknak megfelelően, vagy más gyógyszereket. Veszélyes vírusos enteritis, szalmonellózis, amelyek gyakran befolyásolják az embereket. A betegségeket az állatorvos által előírt antibiotikumokkal kezelik.

Az aspergillosis gombás fertőzés, ezért kezelésre antimycotin hatóanyagokat használnak, vagy jód-monokloriddal fumigálják a helyiséget. A rekesz akkor fordul elő, amikor a baromfitenél hiányzik a vitamin és a mikroelem. A baromfiházban krétát, zúzott kagylót tettek, csontszalétot adnak a madaraknak. A kannibalizmus magas páratartalommal és zsúfolt madarakkal fordul elő egy szobában. Megkezdik a tollak tisztítását, kihúzzák őket, és sebek maradnak a testben.

A legtöbb problémát úgy oldják meg, hogy rendben vannak a dolgok a libaházban. Tisztítás és szellőzés, az alom cseréje és a nedvesség eltávolítása - ezek az egyszerű intézkedések a betegség megelőzésére szolgálnak. A jó madarak gondozása, a minőségi táplálkozás és a felelősségvállalás lehetővé teszi a libák nevelését teljes tapasztalat hiányában. A gazdálkodók többsége egy tucat zsidó testvérrel kezdte, majd a megszállás elbűvöli és profitot keres.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök