Hogyan tartsuk libát háziállatként egy apartmanban és a nehézségeket

Továbbra is népszerű az egzotikus vagy csak furcsa állatok jelenléte a lakásban, amelyeket soha nem tartottak megfelelőnek a beltéri tartáshoz. Az emberek vadállatokat és hüllőket, díszsertéseket és haszonmadarakat szülnek. A libák jelenlétének egy apartmanban megvannak a maga nehézségei, amelyekkel meg kell ismerkednie, mielőtt a madárokat egy nagyvárosban nevelték fel.

A libák otthon tartásának jellemzői

A lúd egy nagy madár. A normális fejlődéshez legalább 2 négyzetméterre van szüksége. Végül is nem minden tulajdonos engedi meg magának, hogy minden nap egy libát engedjen el, hogy járjon körül a lakásban. A nagy madarak fő hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni:

  • ezek nem macskák, szinte lehetetlen megtanítani őket tálcán járni, a libák sokat esznek és szar mindenütt, ha a ketrecben vannak;
  • nyáron a libák napközben sétálnak, lehetetlen ilyen körülményeket biztosítani a városban, senki sem engedi a madaraknak pázsitot enni, és napi több órán keresztül legeltetni lehetetlen feladat;
  • akár 2 kilogramm zöld tömeget vagy szént is esznek naponta; gondolkodjon azon, hogy hol tárolják a takarmányokat, különösen télen;
  • libák - hangos madarak, hangos hangon, a fal mögött élő emberek nem örülnek ilyen környéknek;
  • rendszeresen járni kell, és tóval kell felszerelni, vagy lehetősége van fürdésre úszni.

A madaraknak állatorvosi vizsgálatokra és oltásokra van szükségük. Évente kétszer fészernek, tehát sok bolyhos és toll lesz a lakásban. A madarak természetét figyelembe kell venni - a libák féltékenyek és sokáig emlékeznek a bűncselekményre.

Megfelelő fajták

Ez a gazda preferenciájától függ. Az összes libafajtát 3 típusba soroljuk: nehéz - ha a lúd súlya 7-9 kilogramm, a liba - legfeljebb 8 kilogramm, közepes, amely magában foglalja a legtöbb díszfajtát, könnyű fajtát, ha a felnőtt libák elérték a 4-6 kilogrammot. A házak akár 9–12 kg súlyú madarakat szülnek, amelyek meghökkentik a szomszédokat és a barátokat, vagy a dekoratív fajták képviselőit. Például a göndör fajta madarak hófehér színűek és nagyon szép tollazatúak.

Szoba előkészítése

A libát ketrecbe lehet helyezni egy üvegezett erkélyen vagy a lodžában. Ne feledje, hogy a sikoltozással képes felébreszteni a szomszédokat. Időnként egy kis madárházat építenek az egyik szobában vagy a kamrában, vagy felállítanak egy megfelelő ketrecet. Ha egy kamra van meghatározva a háziállat tartására, akkor világításra van szükség (legalább napi 14 órában).

Ágyneműt, italt és etetőt helyeznek a ketrecbe. Naponta mossa.A takarmány mellett egy kis kavicsos tartály is szükséges, amelyek szükségesek a normál emésztéshez. A víznek mindig inni kell. Szalmát vagy forgácsot használnak az ágyneműhöz. Az illat elkerülése érdekében az ágyneműt naponta cserélik. A madarat minden nap szabadon kell engedni a ketrecből, hogy felmelegedjen. 2-3 naponta egyszer a libát úszni kell, hogy a toll tiszta maradjon, és megszabaduljon a felesleges pelyhektől.

liba a lakásban

Táplálkozási szabályok

A háziállatot naponta háromszor etetik. Nyáron friss fű szükséges az étrendben, télen - széna, egyénenként legalább 2 kg naponta. Reggel és este zúzott gabonát adnak (kukorica, zab, búza keveréke). A felnőtt madarak naponta 300 gramm gabonakeveréket fogyasztanak, 3 adagra osztva.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Fontos: a gabonát előzetesen aprítják, forrásban lévő vízzel öntik és 3-4 órán át állni hagyják. A teljes kiőrlésű gabonaféléket nehéz emésztni.

A nap folyamán a fűre egy apróra vágott zöldségre (sárgarépa, cékla, sütőtök, burgonya) is szükség van. A lakásban élő egyedek heti 2-3 alkalommal kapnak darált húst. Fehérjeforrás. Az étrendnek tartalmaznia kell takarmány-élesztőt, sót, halolajat vagy halételeket. Az étrend kalciumdúsítása érdekében a túrót adják a zöldségkerthez, és a savót adják a háziállatnak. Az ételnek kiváló minőségűnek kell lennie, a zöldségnek tisztanak kell lennie, penész- és rothadás jele nélkül.

Ha felnevelnek egy kis kisfiút (egy napra, vagy a tulajdonos úgy döntött, hogy vásárol egy megtermékenyített tojást, és figyeli a megjelenési folyamatot), akkor keményen főtt, apróra vágott tojást kapnak. Az 5. naptól kezdve a túrót keverik a tojásba, egy héttel később pedig az apróra vágott friss csalánkat vezetik be az étrendbe.

2-3 hét elteltével a csecsemőt fokozatosan áttérik felnőtt étrendre. Szüksége van állandó hozzáférésre az édesvízhez. A libák inkább este és éjszaka táplálkoznak, gondoskodni kell arról, hogy este a talajban étel legyen.

Higiénia

A libáknak évente kétszer féreggel kell járniuk. A gyógyszereket állatorvosi gyógyszertárból vásárolják, és a gyártó utasításai szerint használják. A szükséges oltásokról a legközelebbi állatorvosi rendelőben tájékozódhat. Jobb megtalálni a tollas háziállatokra szakosodott szentélyt. A 3 hetes életkor utáni patkányokat és a felnőtt madarakat hetente 2-3-szor kell mosni, tisztítószerek használata nélkül. Sokkal jobb langyos vizet gyűjteni háziállatának.

A vízkezelési eljárásokat követően a tejcsalit egy lámpa alá kell helyezni, hogy megszáradjon; télen egyszerűen a dobozt a csecsemőhöz közelebb helyezzék a fűtőelemhez. A mancsot minden séta után megmossuk, és piszkosá válnak.

Lehetséges nehézségek

A fő nehézségek a WC-vel kapcsolatosak. A háziállat nem képes megtanulni járni a tálcán, ezért amikor elhagyja a házat, azt egy korallba vagy ketrecbe kell helyezni. Jobb, ha a szárnyát lekapcsolja, egy erős és nagy madár, amely felszállt, pusztíthat a lakásban. A libák félelmetes és féltékenyek, gyorsan hozzászoknak a tulajdonoshoz, de az idegenek megcsíphetik és megpróbálhatják kiszabadítani azokat a területeket, amelyeket az állat sajátnak tart.

A takarmány- és ágynemű tárolására el kell helyezni egy helyet a lakásban. A gabonakeverék elkészíthető függetlenül a boltban megvásárolt termékektől, de télen az széna problémák merülhetnek fel.

Fogságban, megfelelő ellátással, egy lúd akár 30 évet is élhet. Amikor egy tollas háziállatot tervez városi apartmanban, objektíven értékelnie kell képességeit, mivel a madár nem nagyon alkalmas beltéri tartásra. Természetesen mindig van lehetőség az almával főzni az ünnepi asztalra, de ez nem a legjobb megoldás.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök