A tulai harci fajta libáinak leírása, jellemzőik és tenyésztésük

A libafajták közül a harci libák fajtája kiemelkedik. A tula fajta libáit tenyésztették azzal a szándékkal, hogy csápot használnak lúdharcokhoz. Ez a fajta fő jellemzője, de rendelkezik más megkülönböztető jellemzőivel is. Fontolja meg a tulai libák, érvek és ellenérvek, tulajdonságainak leírását. És azt is, hogyan kell helyesen termeszteni, etetni, tartani és tenyészteni a baromfit.

A fajta leírása, előnyei és hátrányai

Nincs pontos adat arról, ki és mikor tenyésztették a tulai libákat. Feltételezhető azonban, hogy a fajtát a 17. században gazdag emberek számára fejlesztették ki, akik kedveltek a libaharcot. A legjobb képviselőket több alapon választották ki, amelyek közül a legfontosabb a nagy test és a fogyatékosság volt.

A Tula libák teste masszív, de kompakt, a test alkotása erős. A hát és a mellkas széles és izmos. Rövid, széles távolságban lévő lábak, erős szárnyak. Vastag, rövid nyak. Nagy fej, rövid vastag csőrrel. A toll szürke vagy agyag színű, valamint fehér. A szürke madarak színe hasonló a vad rokonokéhoz.

A fajtán belül 3 típust különböznek, amelyek különböznek a csőr szerkezetében. Az egyenes orrú libákban a csőr felső vonala egyenes, a hamis orrú libákban konkáv, a merevágású libákban domborúak.

A tulai libák jellemzői

Mivel a fajta főbb jellemzői küzdenek, a termőképesség nem magas. Egy felnőtt férfi súlya 5-6,5 kg, maximális súlya eléri a 8 kg-ot. A lúd súlya 5,2–5,5 kg, maximális súlya 7 kg. Liba tojástermelése - 10-30 db. Az átlagos tojás súlya 180 g. A púpos orrú Tula libákat az inkubációs ösztön különbözteti meg, tehát a nőstényeknek lehet bízni az anyák inkubálása. A fiatal növekedés már 9 hetes korban eléri a 3,9 kg súlyt.

Érvek és ellenérvek
nagy test;
életerő;
szerény etetési és tartási körülmények.
jól tolerálják a hideget;
kitartás;
erős immunitás;
ízletes, nem zsíros hús.
a teljes fizikai érés csak 2 évvel ér véget;
alacsony tojástermelés.

Átmeneti jellegük miatt a tulai libák nem jutnak el sem más fajták libáival, sem más baromfival.

Karbantartási és ápolási követelmények

A fajta szerény, a madaraknak nem kell külön tartózkodási feltételeket megszervezniük. Normál baromfiházban élhetnek, de olyan területűnek kell lennie, hogy legyen elég hely - legalább 0,5 négyzetméternek kell esnie egy felnőtt madárra. m. A Gusyatnik-et szellőzéssel és világítással kell felszerelni. A téli nappali órák hossza legalább 10–12 óra.

Ügyeljen arra, hogy a lúd ágyneműt viselje. A madaraknak tiszta, száraz ágyneműen kell élniük.Úgy rendezheti, hogy egy réteg fűrészporot, szalmapehelyet, száraz, régi tőzeget permeteznek a földre. A vastagságnak legalább 10-15 cm-nek kell lennie, télen az alom melegíti a libák mancsát.

A libák nem élhetnek zárva, így lehetetlen tartani őket állandóan a baromfi házban, séta nélkül. A madarak számára történő edzés megszervezéséhez meg kell szerveznie egy sétálóteret a liba mellett. A libákat minden nap be kell vezetnie a tollba, még télen is, ha nem túl hideg. A madarak egész nap sétálhatnak. Lehet legelni a tó mellett is, ha van a közelben. Akkor nyáron egyáltalán nem kell etetnie a libákat.

Tula liba

Diéta

A libák fő étele a friss puha fű, ezért ha van lehetőség a madarak legeltetésére, akkor azokat a legelőn lehet tartani. Ha nincs mód a legeltetésre, akkor le kell fűznie a füvet, és adnia kell a libáknak. A zöldek mellett takarmányozjon egy finoman őrölt gabonakeverékkel, és a gabonafélének különféle típusúnak kell lennie, hogy a takarmány teljes legyen. Reszelt gyökérzöldségeket és zöldségeket adnak hozzá.

Annak érdekében, hogy a libák legyőzzék a vitaminokat és ásványi anyagokat, a miszt premixekkel és vitaminkészítményekkel, hal-, hús- és csontliszttel dúsítják.

A madarakat naponta kétszer vagy háromszor kell takarmányozni, egy hónaposnál rövidebb ideig az anyatejes testvérek - 4-5-szer, felnőttnek - naponta háromszor. Egy felnőtt madárnak naponta legalább 200–300 g darabot kell adnia. A tula libák nem különböznek gyors növekedésüket és izomtömeg-felhalmozódásukat illetően, ezért a hús ipari termesztéséhez másik fajtát kell választani. Ezek a középméretű libák azonban kiválóan alkalmasak háztartásban történő tartásra.

Madártenyésztés

Tula, harcolva a libákkal, magukat is kikelnek. Kevés tojás van, de ilyen mennyiségből választhat egy anyagot a tenyésztésre. A petesejt februárban kezdődik, néhány hónappal később a fiatal nőstények felelnek meg.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A tenyészállományt hímekből és nőstényekből kell állítani 1 és 5 arányban. A fajtajellemzők utódokhoz történő átadásának biztosítása érdekében csak fajtatiszta képviselőket kell kiválasztani.

Egy liba alá legfeljebb 12 tojást lehet behelyezni. A női testvérek jóhiszeműen inkubálódnak, majd óvatosan nevelik fel. Tula kislányok anyjukkal élnek egy hónapos korukig. Ebben az időben a libát és az utódokat külön kell tartani a többi részétől, hogy az ingyok ne véletlenül becsapódjanak. Ha a csibék 1,5 hónaposak, akkor a szarukat közös állományba engedhetik.

Lehetséges betegségek

Az erős immunitás és a hidegállóság ellenére a tulai libák megbetegedhetnek fertőző betegségekkel. A madár megbetegszik, ha zsúfoltságban van, vagy ha piszkos, nedves, sötét szobában él. Fertőzés megelőzése - rendszeres háztakarítás, különös tekintettel az ágynemű cseréjére, valamint az etetők és italok tisztítására. A fertőtlenítést legalább évente kétszer kell elvégezni.

Tula liba

A nem megfelelő, nem ésszerű táplálkozással a Tula fajtájú libák befolyásolják az emésztőrendszer és az anyagcserét. Ezek megelőzése érdekében meg kell határoznia a helyes, kiegyensúlyozott étrendet. Adjon nedves cefre, nem száraz, tiszta vizet soknak. Hipovitaminozis esetén a rendszeres takarmányhoz adjon hozzá vitaminkészítményeket, amelyeket meg lehet vásárolni az állatorvosi boltokban.

A harci libák leírása

Ez harci fajta, ezért a lúdharcok továbbra is zajlanak. A szabályok szerint a madarak addig nem harcolnak, amíg nem vérznek, tehát nem agresszívak és ártalmatlanok. A libák csak a szárnyukat használhatják, a csőrükkel megragadhatja a szárnyat. Ne érintse meg a fejét és a mancsát. A szabályokat megszegőket kizárják. A csata ideje 20-40 perc, de minden korábban véget ér, ha az ellenség elmenekül. A harc során a harci botot nem csak a tulajdonosok, hanem a libák is támogatják. A legerősebb harcosok a 4-6 éves férfiak.

A tula harci libák egy régi fajta, amelyet harcra tenyésztettek.De ez nem az egyetlen cél. A baromfit - más fajtákhoz hasonlóan - húsként is tarthatja. A madarak szerények, nem járnak gondos gondossággal, de hátrányokat is mutatnak - viaszias természetű és nem kielégítő tojástermelés. Mindazonáltal azoknak a baromfitenyésztőknek, akiknek ezek a hátrányok nem kritikusak, a Tula fajta jó választás, ha a fajta kiválasztása a magángazdaságban történő tartáshoz szükséges.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök