A tambovi szürke libák és fajták tenyésztésének leírása és jellemzői

A tambovi szürke libák fajtája a húsfajták csoportjába tartozik. Magas termelékenységének köszönhetően a fajta nemcsak Oroszországban és a szomszédos országokban, hanem külföldön is népszerű. Vegye figyelembe a tambovi libák leírását és jellemzőit, a fajta előnyeit és hátrányait, a madarak gondozását, gondozását és etetését. Nem lesz felesleges megtanulni, hogyan lehet otthon libákat tenyésztni és tenyésztni.

A megjelenés története

A tambovi fajta tenyésztését a 30-as években végezték. 20. század Ukrajnában. Egy új fajta származik a Romny és a Toulouse fajtából. A Nagy Honvédő Háború alatt a libákat Tambov régióba vitték, ahol befejeződött a fajta létrehozása. Így a tambovi fajtában két fajtán belüli típust különböztetünk meg - az ukrán és a tambovi libát. Mindkét típusú toll szürke.

A tenyészállományhoz olyan madarakat választottak ki, amelyek képesek voltak gyorsan tömeghez jutni, megkülönböztetni életképességüket és termékenységüket, és alacsony tápértékű takarmányokkal táplálkoztak. A szürke libákat most új fajták tenyésztésére használják, amelyeket megkülönböztet a termelékenység és az alkalmazkodóképesség a különféle éghajlati övezetekben.

A tambovi libák leírása és jellemzői

A tambovi libák nagyok, erős alkotással, hosszú testük, izmos mellkasuk, közepes hosszúságú nyak, nagy fejük. Vastag csőr, vörös-narancssárga színű, azonos színű metatarsus. Egy határozott redő látható a madarak hasán. A toll szürke, hátul sötétebb, mint a fején, a nyak tetején és a mellkason. A hasát fehér toll borítja. A tambovi fajta libáinak tömege 7-9,5 kg, a libák 6-6,5 kg. A nőstények 3-4 tucat tojást tojnak, mindegyikük 160-180 g súlyú. A tenyészbarátok keltethetősége 75%. A tambovi libákat a tenyésztők javítóként használják, jó minőségű hibrid utódokat kapnak.

Érvek és ellenérvek

Érvek és ellenérvek
a csecsemők növekedési üteme: 2,5 hónapon belül 4,5 kg súlyt halmoznak fel;
kifejezetten zsíros májra táplálható;
tározó nélkül termeszthető;
legelőn tartható;
a libák növényét, és magukat is felnevelik.

A tambovi fajta libáin és libáin nincsenek hibák.

Madarak karbantartása és gondozása

A tambovi válogatás libait baromfi házban nevelték el, ahol tágasaknak kell lenniük. Minden madárnak legalább 0,5 m nagyságú területet kell elkülöníteni. A helyiséget száraz, meleg és világosnak kell tartani. Világosnak kell lennie még téli napokon is. Ez szükséges ahhoz, hogy a libák tojásokat tojjanak.

A falakban és a mennyezetben nem lehetnek repedések, hogy ne keletkezzen huzat, amelyből a libák meghűlhetnek.De a hideg nem olyan szörnyű számukra, hogy elviseljék a hideg pillanatot, baromfi házban élve. De a padlón legyen egy alomréteg. Szalma, szénapor, száraz tőzeg, fűrészpor vagy forgács használható ágyneműként. Az alom legyen friss, tiszta és száraz, nedves baktériumok és vírusok szaporodjanak.

A helyiség szellőzését is biztosítani kell. A bomló madár-ürülések ammóniát bocsátanak ki, amelyet a libák lélegeznek. A szellőztető rendszernek el kell távolítania a füstöket a házból. Ezért simán kell futnia. Ha nincs rendszer, akkor manuálisan kell szellőztetnie az orosznyakot - nyissa ki az ajtót és az ablakokat.

Tambov szürke lúd

A tambovi libák szeretik a sétákat és az aktív mozgást. A fizikai aktivitás és a friss levegő erősebbé, egészségesebbé és gyorsabban növekszik. Ezért a libákat minden nap ki kell dobni a sétányba. Ott a madaraknak 8-10 órát kellene tölteniük, nyáron egész nap tollban lehet tartani, és csak estére vissza lehet vezetni az istállóba.

Táplálkozási szabályok

Télen a libák ételeit jobban elkészítik a későbbi felhasználáshoz. Tehát olcsóbb lesz és mindig kéznél lesz. Télen és nyáron egyaránt a burzsoá nők magokat főznek gabonafélékből, reszelt gyökérnövényekből és zöldségekből. Csontliszt, halhulladék, előkeverékek, kréta és só adódnak hozzájuk. A miszt állagának nedvesnek kell lennie. Friss zöld fűt adnak hozzájuk. Ez a takarmány-összetevő szükséges, mivel a libák növényevő madarak.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Ha az udvar mellett van egy tározó, ott libákat vehet. A vízi növényzet és az élőlények jó táplálékot jelentenek a madarak számára a fogyáshoz.

A libák a füvet rágcsálhatják a legelőn, így sok baromfitenyésztő nem a füvet kaszálja, hanem egyszerűen csak legelteti az állatot a legközelebbi réten. Este egyszer megkeverik. A peteérés megkezdése előtt a libákat vitaminkészítményekkel és előkeverékekkel táplálják. A keverékek felkészítik a testet arra az időszakra, amikor sok energiát és tápanyagot kell felhasználni.

A kisbabákat először főtt tojás, túró, apró szemek és apróra vágott zöldek keverékével táplálják. 1,5 hetes korában elkezdenek etetni reszelt gyökereket és zöldségeket. 1,5 hónapon belül átkerülnek egy felnőtt étrendbe. A baromfit hízlalásra legfeljebb 5 hónapig tartják.

Van egy rendszer a tambovi libák etetésére baromfi takarmány felhasználásával. Az összetett takarmány használata egyszerű, a készítményt úgy választják ki és ellenőrzik, hogy a keverék teljes mértékben kielégítse a libatest tápanyag-szükségletét. Kombinált takarmányokkal történő tápláláskor a libákat folyamatosan meg kell tölteni vízzel az ivókban.

Tenyésztés és termesztés

A tambovi libák magukat inkubálhatják, legfeljebb 15 tojást fektetnek alá. Kikelés után nemcsak az anyák, hanem az apák is gondoskodnak az ápolásról. A lúdcsaládoknak fajta fajtatiszta képviselőiből kell állniuk, átlagosan 6-7 nősténynek kell lennie egy hímen. Ha a tambovi fajtákkal más fajtákkal keresztezik, akkor olyan tenyészállatot kapnak, amelynek mindkét szülő jellemzői vannak, gyakran kitartóbb és gyorsabb, mint telivér rokonuk.

Tambov szürke lúd

Gyakori betegségek

A tambovi fajta libája egészséges, erős, hidegálló. Ritkán megbetegednek, ha tiszta, világos, meleg és szellőztetett helyiségben élnek.

De ha nem tartják be a karbantartás és gondozás szabályait, akkor a madarak gyakran fertőző betegségeket szenvednek. Megelőzés és kezelés nélkül minden állatot megölhetnek.

A fertőzés kialakulásának és terjedésének megakadályozására az állományban emlékezni kell az alom megtisztítására és cseréjére, a felszerelés mosására és fertőtlenítésére. Ha vannak szabálytalanságok és rendellenességek jelei, konzultáljon állatorvossal. Az orvos képes lesz kiválasztani a megfelelő kezelést, meghatározni, hogy mennyi ideig kell tartania.

Az emésztőrendszeri és anyagcsere-rendellenességek a nem megfelelő táplálás eredményeként fordulnak elő. Az ok kiküszöbölése érdekében felül kell vizsgálnia az étrendet, módosítania kell a könnyű, de tápláló ételek kedvéért.

A tambovi szürke libákat Ukrajnában és Oroszországban tenyésztik, ám sok régióban népszerűek, eltérő éghajlattal. A madarakat a szakemberek és az amatőr baromfitenyésztők nagyra értékelik gyors növekedésük, vitalitásuk és tojástermelésük szempontjából. A fajtát tenyészthetik húsra saját maguk számára, vagy ipari vagy magán mini gazdaságokban történő értékesítésre, valamint tojásokat vehetnek fel saját fogyasztásra.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök