A kubai fajta libák leírása és jellemzői, tenyésztése és gondozása

A kubai libátípus nagyon népszerű a gazdálkodók körében. Ezeket a madarakat az igénytelen tartási körülmények és a magas termelékenységi paraméterek különböznek. A madártenyésztés sikere érdekében fontos, hogy helyesen táplálja őket, és kövesse néhány ajánlást. A higiéniai szabályok betartása és a patológiák megelőzése nem kis jelentőséggel bír.

A fajta története

A Kubai Mezőgazdasági Intézet e libák fajtájának kiválasztásával foglalkozott. A tudósok feladata egy új, magas tojástermelési paraméterekkel rendelkező fajta kifejlesztése. Kezdetben a kubai libák alapjául kínai és gorki egyedeket használták. A vadon élő madarak géneit is felhasználták a populációban. Ez befolyásolta a madarak színét. Külsőleg a liba vadon élő madarakhoz hasonlított, de nyugodt volt.

Ennek ellenére a tenyésztési munkát még nem fejezték be. A tudósok úgy döntöttek, hogy szebb szépségű madarak tenyésztését mutatják be háziasított megjelenéssel. Ezért keresztezték a gorki fajtát az endemikus és a Vishtines-szal. Az eredmény gyönyörű fehér madarak.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Jelenleg a kubai libák szürke vagy fehérek. Ugyanakkor a magas tojástermelési paraméterekkel rendelkező szürke madarak népszerűbbek. Moldvában, a Krasznodar területén, a Volga régióban, Ukrajnában, Kirgizisztánban termesztik őket.

A szürke kubai libák leírása és jellemzői

Ezen libák jellegzetes tulajdonsága a mellkas elhelyezkedése. Kissé felkészült. Oldalról nézve a test láb alakú. A madarakat hosszú és ívelt nyak jellemzi. Nagyon nagy fejük van, a homlokukon egy dudorral. A lábak közepes méretűek, a mancsok sötét színűek. A kubai libákat szürke-barna tollak jellemzik. A madarak fején és nyakán sötétbarna csík található.

Kubai libák

A tollak általában lelkes életmódot vezetnek. Ebben az esetben 10 nősténynek 2 hímnek kell lennie. Ebben az esetben jó utódok lesznek. Sőt, a libák társaságiasak és barátságosak. A madarakat a fejlett inkubációs ösztön különbözteti meg - a csibék 90% -át növelik a tojásból.

A madarak fő jellemzője a magas tojástermelés. Ugyanakkor a gazdák nagyra értékelik a madarakat finom húsuk miatt. A kubai libák közepesen nehéz fajtához tartoznak. Gyorsan fejlődnek. Két hónapon belül a madarak súlya 3 kilogramm, hat hónapban pedig 5-6 kilogramm.

A madarak 8-9 hónaponként kezdnek rohanni. Ugyanakkor a libák évente 100 nagy tojást hoznak. Világos tejszínűek és vastag héjjal borítottak.A termelékenységi paraméterek évente csökkennek. Ezért a gazdák általában nem tartanak libát 4 éven túl.

Fő előnyei és hátrányai

Ezt a fajtát szerénynek tekintik. Ez tökéletesen alkalmazkodik az orosz feltételekhez.

Érvek és ellenérvek
jó fagyállóság;
igénytelen a takarmány összetételére;
nagy tojások;
kiváló keltethetőségi paraméterek a kisgyermekek számára;
a fiatal madarak kitűnő megőrzése;
finom hús.

Ugyanakkor a kubai libák hátrányait nagyon feltételesnek tekintik. A főnek viszonylag kis testtömegűnek tekintik.

Karbantartás és gondozás

A madarak termelékenységének magas paramétereinek elérése érdekében fontos, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak számukra.

Baromfi ház és séta

A meleg évszakban a madarak egész nap szabadon tarthatók. Ugyanakkor egy éjszakai tartózkodáshoz ajánlott egy karosszal felépítése, amelyet hálóval lefednek. Javasoljuk, hogy a madarakat tetőfedő anyaggal védje a csapadékotól. A madarak nem félnek az éjszakai hőmérséklet csökkenésétől.

Annak érdekében, hogy a madarak normálisan fejlődjenek, tartályra és szabad tartásra van szükségük. Egyes gazdák mesterséges pocsolyt hoznak létre a madarak számára. A sétáló libák számára fenntartott hely megszervezésekor a következő tulajdonságokat kell figyelembe venni:

  • 1-2 hónapos kisfiúknak 1 négyzetméter szabad helyre van szükségük;
  • a 3-5 hónapos madaraknak 5 méter területet kell kiosztaniuk;
  • hat hónaposnál idősebb libáknak legfeljebb 15 méterre van szükségük a friss fűszernövényekkel rendelkező parcellának.

Kubai libák

Téli ház felállításakor fontos figyelembe venni bizonyos szabályokat. Fontos, hogy meleg és repedésekmentes. Ebben az esetben a magas színvonalú szellőzés rendelkezésre állása nagyon fontos. Ajánlott a helyiségek területét kiszámítani, figyelembe véve a madarak számát. 1 liba 1 négyzetméter helyet igényel.

A száraz és tiszta ágynemű szintén fontos. Homokból, szalmából, fűrészporból, forgácsból készül. A helyiségnek nedvességtől és huzatotól mentesnek kell lennie.

Táplálás

A megfelelően megfogalmazott étrend jótékony hatással van a madarak egészségére és élettartamára. A libákat nem szabad megfosztani vitaminoktól és ásványi anyagokatól. Hiányuk negatív hatással lesz a hús és a tojás minőségére. Ajánlott felnőtt madaraknak gabonaféléket, zöldségeket, szilát, összetett takarmányt adni. Nyáron a madaraknak sok növényzetre van szükségük. Naponta legalább 2 kilogramm takarmányra van szükségük.

A madarak különlegessége, hogy meglehetősen válogatósak. Az e fajta libái nem fognak enni rossz minőségű takarmányt. Annak érdekében, hogy a madarak megkönnyítsék az élelmiszerek emésztését, javasoljuk, hogy adjon hozzá durva homokot vagy finom héjú kőzetet az ételhez.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a libáknak 24 órán át és hétre szükségük van az élelmiszerekhez való hozzáférésre. Éjszaka is esznek. Az apóknak speciális táplálkozásra van szükségük. Javasolt főtt tojássárgáját adni az újszülött csibéknek. Könnyen emészthetők, és segítenek a csibéknek alkalmazkodni a szilárd ételekhez.

Az élet 5. napján megengedett, hogy zöldek kerüljenek az étrendbe. 7-10 nap elteltével ajánlott növelni a gyógynövény mennyiségét, mivel sok vitamint tartalmaz. A 15. napon főtt zöldségeket kell bevenni az étrendbe. Ezenkívül térfogatuk nem haladhatja meg a napi ételmennyiség 15% -át.

Higiénia

Annak érdekében, hogy a madarak normálisan növekedjenek és fejlődjenek, fontos a ház szisztematikus tisztítása. Ebben az esetben javasolt a helyiséget fertőtlenítőszerekkel kezelni. A ház emeletén alomnak kell lennie. Fontos, hogy száraz és tiszta legyen. Részben 2 naponta meg kell tisztítani. Ajánlott az alom hetente egyszeri cseréje.

A fajta tenyésztése

A kubai libáknál a pubertás ideje 240-300 napos életkorban kezdődik. Liba rész tojással. Ezért inkubátorokat általában a csibék tenyésztésére használják. A napos madarak nemének meghatározása nehéz lehet.Ezt általában méret szerint lehet megtenni. A drake kissé nagyobb, mint a libák. Az apóknak 2 hétig menedékre van szükségük. Ezt követően szabad forgalomba bocsátják. Ebben az időben nem szükséges, hogy a csibékhez tartályokat tegyenek vízzel, mivel ezek elsüllyedhetnek.

Kubai libák

Madárbetegségek

A libák patológiái általában akkor alakulnak ki, ha nem tartják be a rájuk gondozás szabályait. A fő tényezők a következők:

  • a higiéniai szabályok be nem tartása;
  • nedvesség és huzat a baromfiházban;
  • alultápláltság;
  • elavult víz.

A fogva tartás feltételeinek megsértése esetén fennáll az aspergillosis, colibacillosis, pasteurellosis, salmonellosis kialakulásának veszélye. A madarak emellett helmintos fertőzéssel vagy vitaminhiánnyal is előfordulhatnak. A kubai libákat a magas tojástermelés és az ízletes hús jellemzi. A madarak nevelésében való siker elérése érdekében fontos, hogy teljes körű és magas színvonalú ellátást biztosítsanak számukra.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök