Az olasz fajtájú libák leírása és jellemzői, tenyésztési szabályok

Hazánkban nemcsak a házi libák fajtáit termesztik sikeresen, hanem ígéretes külföldi fajtákat is. Kiváló gyártási jellemzőikkel díjazzák őket. Vegye figyelembe az olasz libák leírását, előnyeit és hátrányait, tenyésztési technológiáját, etetését, termesztési körülményeit és gondozását. És azt is, hogy milyen betegségekbe kerülhetnek a libák, és hogyan lehet ezeket kezelni.

A fajta története

Az olasz libák fajtáját a 20. században tenyésztették. Először maga Olaszországban és a szomszédos országokban tenyésztették őket, de később tovább terjedtek. 1975-ben kezdték eljuttatni az Unió területére. Az olasz fajtát ígéretesnek tekintik, és a tenyésztés célja a gyengéd hús és máj előállítása, amelyek tömege meghaladja a többi fajta madarak tömegét. Az olasz libákat új háztartási fajták tenyésztésére használják.

Leírás és főbb jellemzők

Az olasz libák teste kompakt, vízszintesen beállítva. A nyak rövid, vastag, a fej közepes méretű. A libáknak címerük és apró ráncuk lehet a fej alatt, ám ezek nem jellemzőek a fajta nagy részére. A mancsok és a csőr rövid, narancssárga színű. A toll fehér, de néha vannak olyan szürke tollak is, amelyek hibának tekinthetők, de elfogadhatók.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Az olasz dzsungel felnőttkorban 6-7 kg, libák - 6 kg. 2 hónapos korban a kisbabák súlya 3 kg. A nőstények 4-5 tucat tojást fektetnek fehér kagylóval szezonban.

Előnyei és hátrányai az olasz libák

Érvek és ellenérvek
az iszapok gyorsan növekednek;
kiváló minőségű hasított test;
Termeszthető nagyméretű máj előállítására
a tenyésztésre hagyott madarak ellenállnak a hosszú távú (több mint 5 év) működésnek;
tartály nélkül is megteheti.
agresszív karakter;
keltető ösztön.

A fajtát meleg országban nevelték el, ennek ellenére a libák képesek voltak alkalmazkodni az orosz hideg éghajlathoz.

Karbantartási és ápolási követelmények

Az olasz libák mozgékonyak és aktívak, különböztetik meg magukat más fajták madaraitól. Agresszívek az idegenekkel szemben, ezért lehetetlen legeltetni és tartani őket a madár nemzetség más képviselőivel.

Az olasz fajta libáinak tartására és gondozására vonatkozó szabályok nem különböznek a többi fajtára vonatkozó szabályoktól. Libaházban kell élniük, amelynek területének elegendőnek kell lennie, hogy a madarak ne érzzék magukat kényelmetlenül. Az olasz fajták 1 felnőtt libának legalább 1 négyzetméternek kell lennie. m.

De a baromfiházban történő folyamatos tartáshoz a fajta nem megfelelő.Mellette fel kell szerelnie egy sétálóutcát, ahol a madarak a nap folyamán vezethetők, hogy aktívan mozogjanak és friss levegőt lélegezzenek. Érdemes engedni még télen is, ha nem hideg és nincs szél. A hideg éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásuknak köszönhetően a libák tolerálják az alacsony hőmérsékleteket is. A séta pozitív hatással van mind a testi, mind a mentális libák egészségére, és nő a tojástermelés.

olasz libák

Az ápolási szabályok a tisztaság tiszteletben tartására vonatkoznak a helyiségben, ahol a madár él, és a sétálóhelyet. A padlón legyen egy alom, amely abszorbeálja a nedvességet és a kiürüléseket. Cserélje ki, amint piszkos. Az ágyneműhöz megfelelő anyagok a szalma, a régi széna, a száraz régi tőzeg. Cserélnie kell, mert szennyeződik vagy évente kétszer - tavasszal és ősszel. Ebben az esetben egy vékony réteg tiszta szalmát öntsünk a piszkos rétegre.

A berendezéseket, az adagolókat és az ivókat mosni és fertőtleníteni kell, legalább forrásban lévő vízzel le kell forralni. A maradék ételeket, amelyeket nem evett, tálalás előtt el kell távolítani a takarmányból.

A libaházban meg kell szerveznie a szellőztetést, vezetnie kell a világítást, és be kell kapcsolnia a lámpákat, amikor a nap rövide. Ez szükséges ahhoz, hogy a libák jól érezzék magukat, és a libák tojásokat tojjanak. Ha nincs kiegészítő megvilágítás, a madarak nem érzik magukat jól.

Táplálkozás "olaszok"

Az olasz libák étele friss fűből és nedves ceféből áll. A madarak a füvet találnak legelőn, tehát ha a közelben van egy rét, ott legelhetnek. Tó is megfelelő - a vízimadarakhoz hasonlóan a libák táplálkozhatnak a vízi növényzetben és az élőlényekben is. A tóban olyan sok ételt találnak, hogy nem kell otthon etetni őket.

Ha nincs közeli legelő vagy tározó, az olaszoknak le kell fűzniük a füvet, és nedves cefét kell készíteni a gabona darabolásáról. Adjon hozzá lédús takarmányt - gyökérnövényeket és zöldségeket, vitaminokat és ásványi kiegészítőket - sót, krétát, csontozatot és halételeket. Ossza el az ételt 2 vagy 3 alkalommal a nap folyamán. 2 hónapos korig takarmányozhat akár napi ötször.

Az ételeken kívül a libáknak mindig friss, tiszta vízzel kell rendelkezniük. A madarakat teljes baromfi-összetett takarmányon is táplálhatják. A kész kombinált keverékek használata költséghatékony és kényelmes. A száraz granulátumot hosszú ideig tárolják, nem foglalnak el annyi helyet, mint az egyszerű takarmány, a madarak szívesen fogyasztanak összetett takarmányt.

A tojástermelés időszakát megelőző időszakban a libákat kiegészítő táplálékkal kell ellátni. Az étrend nagy részének zöld fűnek kell lennie, és szintetikus vitaminokat kell adni a madárnak egy hete a tojásrakás előtt.

A vágásra hizlalott madarakat félig zöld és zamatos, félig gabonafélékkel táplálják. A gabona főzése ajánlott, így jobban felszívódik. Egy ilyen tápláló étrendnél a kislibák 2,5 hónap alatt híznak.

olasz libák

A fajta tenyésztése

Az olasz libák szexuális érettsége 8 hónap. A nőstény 4 vagy 5 tucat tojást tojhat. A fajta termékenységi aránya 70-90%, ehhez 1 gander és 5 libát kell létrehozni. A fajtatiszta testvérek beszerzéséhez csak a fajtatiszta szülőket kell kiválasztania. Más fajtákkal keresztezve utódokat kapnak, amelyek öröklik mindkét fajta tulajdonságait.

Mivel az olasz libák nem hajlamosak a tojások inkubálására, otthoni inkubátorokat használnak tenyésztésre. Kikelés után a csibéket levelesen növelik. Egy hónappal később átviszik őket a baromfi házba.

Betegségek és megelőzés

Az olaszok által tenyésztett libák - a tartási szabályok szerint - nem betegnek. De ha megsértik a szabályokat, emésztési rendellenességekkel vagy fertőzésekkel megbetegedhetnek. A fertőző betegségek jelentős károkat okozhatnak, a beteg madarak nemcsak csökkent a termelékenység, hanem meghalhatnak is.

A libákat állatorvos nem tudja diagnosztizálni. Csak az orvos tudja helyesen megállapítani a rendellenesség okát és előírni a kezelést.Az antibiotikumokat fertőzések kezelésére használják. Emésztőrendszeri rendellenességek kezelésére diétás ételeket használnak. A tápcsatorna rendellenességeinek elkerülése érdekében ne etesse a madarakat régi, használhatatlan vagy penészes táplálékkal.

Az olasz libák ipari és háztartási célokra egyaránt alkalmasak. Ezek nagy, gyorsan tápláló madarak. Nem nehéz őket termeszteni, ők nem követelnek sem takarmányozást, sem a fogva tartás körülményeit.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök