A katedrális körtefajta, termesztés és beporzó leírása és jellemzői

A legtöbb ember nem hagyhatja közömbösen a lédús illatos körtét. Kiváló íz, szerény ültetés - mindez kedvelté teszi a körtét a kertészek körében. A körtefák sokfélesége lehetővé teszi a gyümölcs termesztését különböző régiókban, még akkor is, ha korábban csak álmodhattak róla. A székesegyház körtefajtája az ismert, magas hozamú fajtákhoz tartozik, amelyeket téli keménységük és kiváló ízjellemzők különböznek.

A katedrális körte történeti leírása és jellemzői

Ez a házi tenyésztők munkája. ST Chizhov és SP Potapov, a Moszkvai Mezőgazdasági Akadémia tudósai, elkezdték a fajta kifejlesztését; 1990-ben tesztelték. 2001-ben a fajtát felvették az orosz állami nyilvántartásba.

A kúpos koronával rendelkező, nem túl magas fát ritka ágak jellemzik, kissé felfelé hajlított tippekkel.

A csontvázágak színe szürke, a kéreg sima, a fiatal hajtások vöröses-barna, enyhén szélesek.

Körtefa közepes méretű levelekkel, kissé fogazott, éles hegyével. Világos, halványzöld, fényes, fényes felülettel. A virágok nagyok, kissé konkáv szirmokkal, finom fehér.

120–140 gramm tömegű gyümölcsök, a pép gyengéd és lédús, enyhe savasságú. Kiválóan alkalmas szárításra, kompótok készítésére, dzsemek és tartósítások készítésére. A gyümölcsöknek sima, fényes bőrük van, zöld vagy enyhén sárgás. Ezt a fajtát beporzásra van szükség a jó hozamhoz. A székesegyház legjobb beporzói a Lada, Detskaya fajták körte.

katedrális körte

Előnyök és hátrányok

A katedrális körte előnyei minden kertész számára nyilvánvalóak:

 • magas fagyállóság;
 • jó termelékenység;
 • betegségekkel szembeni rezisztencia;
 • korai termés (3-4 éves ültetésre).

A hátrányok nem olyan nyilvánvalóak, ezért a fajta népszerű a kertészek körében a középső szalagban, délen és az Urál régióban termesztik.

A hátrányok között szerepel:

 • szerény méret;
 • a gyümölcsök elégtelen tartási minősége;
 • érett gyümölcsök verni szállítás közben.

Ráadásul nagyon ízlések, feldolgozásra alkalmasak, a fajtát ipari termesztésre használják.

kerti fák

Hogyan ültetjük körte helyesen

A gyümölcsfák palántáit az óvodákban kell megvásárolni - fajnövényeket árusítanak. Ha alacsony színvonalú ültetési anyagot vásárolnak, visszajuttathatják a vásárlást.

Az ültetési feltételek

A fa tavasszal és ősszel ültethető. Az őszi ültetés nagy fagyállóságot biztosít a tavaszi ültetéssel - a palántának sikerül megerősödnie a hideg időjárás kezdete előtt. Tavasszal körteültet ültetnek március harmadik évtizedétől április közepéig, ősszel - szeptember-októberben, hogy a fának ideje legyen alkalmazkodni a fagyhoz.

gyümölcs a fán

Ülés kiválasztása

A körtenek napos, szélvédett, könnyű talajú helyre van szüksége. Nem tolerálja a nehéz talajt és a magas páratartalmat.

Fontos: a fa nem állhat a környéken a hegyi kőris mellett, jobb, ha az almafa mellett ülteti.

Az ültetéshez válasszon 1-2 éves erős palántákat, fejlett gyökérzettel, sérülés nélkül, sima és fényes kéreggel. A rajta nem lehetnek száraz területek vagy foltok.

Kirakodási rendszer

A ültetést megelőző napon a gyökereket áttörték egy négyszögmetszeti oldatban.

Egy lyukat ástak 1 méter átmérővel és 40-50 centiméter mélységgel. Előre készül, ősszel. Őszi ültetésre - 3-4 héttel a rendezvény előtt, tavaszi ültetésre - a fagy kezdete előtt.

érett gyümölcsök

Az ültetés előtt a lyuk alját meglazítják, komplex kálium-foszfor műtrágya és komposzt keverékét felvitték. A gödör aljára dombot öntenek, amelyen a csemete gyökerei egyenletesen oszlanak el.

A lyukat talaj borítja, jól meghamisítja, így a gyökérgallér 3-5 centiméterrel a talaj felszíne felett van.

A növényt itatják, a talajt takarják, a palántát támaszokhoz kötik, a csapok azonos távolságra vannak a palántától, és nem engedik, hogy az ültetés lejtőn legyen.

Hogyan viselkedni a fajta

A jó terméshozamhoz 2-3 körtefa ültetik a közelben, amelyek kereszteződésüket biztosítják.

A körte nem növekszik jól az alföldön, a talajvíz közvetlen megjelenése esetén negatívan reagál a nedvességre, ezért a telepítéseket jól szellőztetni kell.

oktánszámú levelek

Talajápolás

A növény inkább enyhén termékeny talajt részesít, a körtegyökér mélyen fekszik, ezért ellenáll a kis nedvességtartalomnak. A palántát körülvevő savas talajokon kis mennyiségű fahamu kerül felvitelre.

Locsolás

A palántákat hetente egyszer meg kell öntözni. Az öntözéshez 10-20 liter nem túl hideg víz szükséges. Egy felnőtt fát havonta 1-2 alkalommal kell itatni. A talajt meglazítják és jól takarják.

fametszés

A fákat metszik, hogy megfelelően formálják a koronát, megszabaduljanak a régi vagy beteg ágaktól, és megújítsák a fát. A koronavágást a szakemberekre kell bízni.

A fa rehabilitációjához a lombozat leesése és a kora tavasszal metszeni kell. Távolítsa el az érintett ágakat, amelyek miatt a korona túl vastag.

alakult csomó

Mész

Fehérítés előtt a csomagtartót megtisztítják a holt darabokra, zuzmókra és mohara. Kezével, háztartási kesztyűben, óvatosan tisztítsa meg a hordót. Tisztítsa meg a csomagtartó alsó részét és a csontvázak alját. A mész használata megvédi a fát a betegségektől és a kártevőktől. A csemetéket kevésbé koncentrált oldattal fehérítik.

Fontos: a fehérre mossa a védőszemüveget és gumikesztyűt. A mész erősen maró hatású a bőrre és súlyos szemkárosodást okoz.

A csontvázak törzsét és alapjait megmunkáljuk. A fehérmosást ősszel - a levelek esése után és tavasszal - a hó olvadása után végzik.

trágyák

A talajt szerves anyaggal megtermékenyítik 3-5 évente - egy összetett ásványi műtrágyát összekevernek a talajjal, és beviszik a fa körüli spirálban ásott sekély árkokba. A korona szélessége beállítja a műtrágya kijuttatási átmérőjét.

A körte nem szereti a nitrogént, szükség esetén meg kell műtrágyázni (a növekedés hirtelen lelassulása, a termés csökkenése).

nap világít

Hogyan lehet megvédeni a körte fagytól?

A székesegyház fiatal csemetejei a fagyoktól védettek, ha a csomagtartót zsákvászonnal csomagolják, amelyet átitattak dízelolajban, porban és más egerek készítéséhez.A gyökérzónát szintén szalmával kell szigetelni, amelyet össze kell keverni az egereket visszapótló gyógynövényekkel (tansy, menta, féreg). A hó a palánta körül jól megsemmisült.

Kártevők, betegségek és azok elleni védekezés

A székesegyház körte ellenáll a legtöbb kártevőnek és betegségnek, de határozottan további feldolgozást igényel.

izzók alakja

A székesegyházra jellemző betegségek

A körte fogékony a gombás betegségekre. A növények megbetegedhetnek:

 1. Lisztharmat. A levelek és gyümölcsök fehér virágzása jellemzi, távolról látszólag liszttel porítva. A betegség más gyümölcsfákat is érint. Az érintett levelek hullámosodnak, kiszáradnak és leesnek. A gyümölcsök rothadnak és összeomlanak.
 2. Moniliosis. A betegségre jellemző monilialégés és gyümölcskorhadás könnyen fejlődik és meleg időben és magas páratartalom mellett terjed.
 3. Fekete vagy koromgomba. A betegség pórusok elzáródásához és a levelek halálához vezet. A növényzet hiányában a fa gyorsan elpusztul. Ha gombás plakkot talál, csökkenteni kell az öntözést.
 4. Rozsda a leveleken. A betegséget vöröses-rozsdás bevonat jellemzi a leveleken. A leveleken lyukak képződnek, kiszáradnak és leesnek.

A gombás betegségek elleni védekezéshez Bordeaux folyadékot vagy megfelelő, komplex hatású fungicideket (Topaz, Horus) használnak. A feldolgozást tavasszal, a rügy törése előtt hajtják végre. A virágzás előtt második kezelésre van szükség.

betakarított növény

A fa megóvása érdekében a gyökérköröket megtisztítják a gyomoktól. A lehullott leveleket, a beteg gyümölcsöket és a levágott beteg ágakat el kell távolítani a fáról és el kell égetni.

A szabotőrök megtámadják a székesegyházat

A körte a levéltetvek, a gyomorfélék, a különféle hernyók és pillangók (galagonya, mézharmat) szenvedhet. A védelmet rovarirtó oldatokkal végezzük, féreg, oltóolaj, dohánypor infúzióval permetezzük. Annak érdekében, hogy az oldat jól maradjon a leveleken, adjon hozzá mosodaszappant.

Az inszekticideket teljes mértékben a gyártó ajánlásainak megfelelően használják, a kezek, a légzőszervek védőfelszerelését használva, a feldolgozás során hosszú ujjú, szűk ruhát használva.

egy vödör gyümölcsöt

Milyen régiókhoz igazodik a fajta jobban?

A Kafedralnaya fajtát Közép-Oroszországban nevelték el. Ma elterjedt több déli és északi régióban. A fa jól érzi magát a rostovi régióban és a Közép-Urálban. A székesegyház jól növekszik a külvárosokban.

A gyümölcs érése és tárolása

A körte-székesegyház a nyári fajtákhoz tartozik. A naposabb régiókban a gyümölcsök gyorsabban érnek - augusztus végén, a hideg régiók szeptemberben szüretnek. Gyűjtsük össze a gyümölcsöket kézzel, hogy ne törje össze a finom, lédús gyümölcsöket.

virágzó fa

Finom kompótot készítenek belőlük, frissen fogyasztják, készítik gyümölcslevek és dzsemek.

A katedrális körte, könnyebben gondozva és szerénytlen, képes jó termést hozni. Ez az oka annak, hogy ezt a fajtát annyira szeretik az orosz kertészek.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök