A körtefajták leírása és jellemzői Hercegnő (Williams), termesztés és gondozás

A hercegnő körtefajtáját leggyakrabban a nyaralókban találják meg. Ez egy gyümölcsöző és szerény fajta, amelybe sok nyári lakos azonnal beleszeret. A fajta gyümölcse ízletes és sokoldalúan használható. Az egyetlen negatív az alacsony fagyállóság.

A hercegnő körte leírása és jellemzői

A hercegnőnek számos fajtája van, például a Rouge Delbara, amelyet gyakran találnak a piacokon. A körtefajta vásárlása előtt fontos megismerni a növény, valamint a gyümölcs leírását és tulajdonságait.

Változatos fajták

A hercegnő fajtának (Williamsnek is nevezik) két fő fajtája van - nyáron és télen. Azokat a hibrideket, amelyeket a hercegnő fajtából készítettek, e két típusra osztják.

Körte Williams nyáron

A téli szilárdság a nyári fajtákban átlagos. A betegségekkel és a rovarokkal szemben is alacsony ellenállású. A gyümölcsöt általában 2-3 darabból kötik össze, szorosan a szárhoz rögzítve. A körte tömege átlagos és körülbelül 85-190 g. A gyümölcs alakja körte alakú, a fej hosszúkás.

A héja sűrű, durva, citrom árnyalatú. A pép krémes. Az érett gyümölcsök édes ízű, enyhe fűszeres utóízzel. A termés augusztusig érlelődik. Egy fáról legfeljebb 250 kg termést lehet betakarítani.

körte hercegnő

Winter Williams

Téli fajták A William-t egy magas, elágazó fa, széles koronával jellemzi. A korona alakja piramis. A levelek sötétzöld színű, csomóban vagy külön-külön nőnek. Az érett gyümölcs árnyalatában gazdag sárga, a hús fehér, puha és nagyon lédús. Van enyhe savanyú íze. A bőr sima. Aratás októberben. Egy fáról legfeljebb 100 kg gyümölcsöt lehet betakarítani.

Red Williams

A Red Williams az egyik legszokatlanabb körtefajta. És mindezt a gyümölcs árnyékának köszönhetően. A héj gazdag borárnyalatú. Ezt a fajtát Rouge Dulbar-nak is nevezik. De nem csak a fajta gyümölcse vörös, a fák piros kéreggel és fiatal levelekkel rendelkeznek.

körte hercegnő

A fa alulméretezett, a korona nem megvastagodott. Az aszály- és fagyállóság átlagos. A fa a csemete ültetése után 5. évben kezd gyümölcsöt adni. A körte érése augusztus második évtizedében kezdődik. A gyümölcspép lédús, gyengéd, kellemes szerecsendió aromával rendelkezik. Érett gyümölcsök közepes méretű. A betakarítást követően azokat télen tárolják.

Előnyök és hátrányok

A fajta előnyei a következők:

 • Magas termelékenység.
 • A gyümölcsök tömeges érlelése.
 • Íz tulajdonságai.
 • Stabil hozam.
 • Univerzális felhasználás.
 • Bármely régióban megnövelheti.
 • A gyümölcsöt hosszú ideig tárolják.

körte hercegnő

A hátrányok közé tartozik a betegségekkel és kártevőkkel szembeni alacsony ellenállás, az aszály és a fagy. Ezenkívül a fajta öntermékeny, amely szintén hátránya a hercegnő körtenek.

A fatermesztés jellemzői

A körtetermesztés gyakorlatilag nem különbözik a többi gyümölcsfának. Fontos figyelmet fordítani a palánták ültetésének és a fák gondozásának technológiájára. Előzetesen el kell döntenie az ültetés ütemezéséről, és elő kell készítenie a talajt a csemete ültetésére.

Ha körte ültetik

A palántákat évente kétszer ültetheti - tavasszal és ősszel. A legkedvezőbb az őszi ültetés. Előnye, hogy télen a körtenek ideje lesz új helyre gyökerezni, és tavasszal aktívan növekszik. Ezenkívül a tavaszi ültetéskor a palánták gyakran virágznak ugyanabban az évben, amit nem kívánatos megengedni.

ültetés körte

Ha ősszel nem lehet fát ültetni, akkor tavasszal ültetheti. Sok nyári lakos a tavaszi ültetést részesíti előnyben, mivel a palántának nem kell közvetlenül a tél után mennie az ültetés után, mivel a körte nyáron át megszokja új helyét.

Ősszel a körte szeptember-októberben, tavasszal pedig április-májusban ülteti.

Világítási követelmény

A körte inkább nyílt, napos területeken növekszik. A lényeg az, hogy a hely védett a széltől. Nem ajánlott egy fát alacsony talajon ültetni. Ha nincs más hely, a palántát részleges árnyékban ültetik. Jó, ha a legtöbb időt napfényben tartja. Nem kívánatos körte ültetése az árnyékban. A fa rosszul fog növekedni, és a napfény hiánya miatt gyenge termést eredményez.

körte hercegnő

A leszállási hely kiválasztása és a gödör előkészítése

A körte inkább fekete talajon, homokos vagy homokos talajon nő. Könnyű termékeny talajok alkalmasak palántákra. A növény nem igényel a talaj összetételét. A növény talajba ültetése előtt 2-3 héttel lyukat készítünk. Ehhez ásson egy lyukat 1 m mélységbe és 80 cm szélességbe.A felső talajréteget keverjük trágyával, fás hamuval és ásványi műtrágyákkal. Ezután megtöltik a lyuk alját. 3 hét után kezdje el az ültetést.

Nem kívánatos, ha a körte túl közel kerül a többi fához. A fák közötti távolságnak legalább 3 m-nek kell lennie.

A palánták közötti távolság

Ha a kertben lévő többi gyümölcsfával való távolságot nagymértékűnek kell hagyni, akkor a körte közötti távolság csökkenthető. Elég 1,5 méterre a szomszédos fák között. Ha a körte közel áll egymáshoz, növekszik a beporzás a fákban, és ennek megfelelően a hozam.

ültetés körte

Leszállási technológia

A körte palánták ültetése gyakorlatilag ugyanaz, mint más gyümölcsfák ültetése.

A körte állandó helyre ültetésének folyamata több szakaszból áll:

 • Vegyen egy tét a gödör középpontjába.
 • Helyezzen egy palántát a lyukba, óvatosan kiegyenesítse a gyökereket.
 • Fedje le a lyukat a talajjal, és tampálja a földet a csomagtartó közelében.
 • Kösse a csemetét a tétre.

Az ültetés végén öntözzen bőségesen meleg vízzel a csemetet. Ajánlott egy palánta ültetése meleg, nyugodt időben.

körte hercegnő

Fa beporzó

A Duchesse körte téli és nyári fajtái öntermékenyek, így a beporzó fákat a közelben kell ültetni. A legjobb beporzó a következő fajták:

 • Williams;
 • Olivier de Serre;
 • Bere Ardanpon.

Ezek a fajták alkalmasak a téli fajtára. A nyári fajták esetében a legjobb beporzók:

 • Clapp kedvence;
 • Bere Ardanpon;
 • Erdei szépség.

körte hercegnő

Telepítse be a beporzó fákat 2-3 m távolságra.

Növényápolási szabályok

A minimális körtekezelés magában foglalja az öntözést, a műtrágyázást, a talaj meglazítását, a gyomok eltávolítását és a fa metszését. Ezeknek a kezeléseknek elegendő a növény egészsége.

Locsolás

A növénynek nincs szüksége gyakori öntözésre. Elegendő a fát szezononként négyszer megnedvesíteni:

 • Az első öntözést a vesék duzzanata alatt végzik.
 • A körte második alkalommal történő itatása az, amikor a virágzás kezdődik.
 • A harmadik öntözést a gyümölcs öntése közben végzik.
 • A növény legutóbbi nedvesítése a fagy kezdete előtt történik.

öntöző körte

Egy fahoz 2 vödör víz elég. Az öntözés meleg, napfűtött vízzel megengedett.

Körte etetés

A talaj további megtermékenyítése nélkül a növény rosszul növekszik, és a hozam csökken. A felső öltözködést szezononként négyszer alkalmazzuk. Szükség esetén megnövekszik a műtrágya mennyisége.

Őszi öltözködés:

 • Kálium-klorid (1 evőkanál liter), szuperfoszfát (2 evőkanál liter) és 10 liter víz. Víz a gyökérnél.
 • Karbamid (1 evőkanál liter), szuperfoszfát (2 evőkanál liter), fahamu (550 g), foszfátkő (1 evőkanál L.), Ammophoska (2 evőkanál liter), kálium-klorid (1 evőkanál L.). l.).

karbamid egy zsákban

Tavasszal a körte táplálékkal, csirke ürülékkel és karbamiddal táplálkozik. A fedőréteget a rügyek megjelenése előtt alkalmazzák.

Talajtakarás

A talajt takarják ősszel. Tőzeget, fűrészporot, zúzott gyomokat gyökér vagy szalma nélkül használnak talajtalajként. A talajtakaró rétegének legalább 15 cm-nek kell lennie.A talajtakaró nemcsak megvédi a rizómát a fagytól, hanem a talajt mikrotápanyagokkal telíti. Minden évben ősszel talajtakarni kell.

Megfiatalodás

A körtét szezonosan kétszer metszik - tavasszal és ősszel. Ősszel az egészségügyi metszés a száraz és sérült ágak eltávolításakor történik. Az öregedésgátló metszés tavasszal történik. A fákat teljes hosszuk 1/3-ával lerövidítik. Ezután levágják az aljára növekvő ágakat. Az egymástól szorosan elhelyezett ágak párjából levágják az egyiket. Az alsó rétegben 7 csontváz maradt. Vágja le a száraz ágakat. Az ágak villáin levágják az alsó hajtásokat. Ezek az intézkedések elegendőek a régi növény megfiatalításához.

metsző körte

Felkészülés a télre

A tél kezdete előtt a csomagtartó körüli talajt takarják. A csomagtartó alsó részét tartós anyag borítja, hogy az egerek ne rágják a kéregét.

Betegségek és kártevők

A hercegnőt leggyakrabban a rák érinti. De más betegségek is gyakran előfordulnak a fán. A rák megelőzésére a növényt szezonálisan háromszor kezelik Bordeaux folyadékkal. Az első alkalom, amikor a levelek megjelennek. A második alkalom a virágzás. Az utolsó az, amikor a virágzás véget ér. Egy másik gyakori betegség a moniliosis. A megelőzés érdekében a fákat Bordeaux folyadékkal és Hom készítménnyel permetezzük. A száraz ágakat rendszeresen megmetszik.

A körte rovarok között vannak:

 • levél tekercs;
 • kullancsok;
 • levéltetű;
 • moly.

otthoni gyógyszer

A káros rovaroktól használja a "Cymbush", "Agravertin" és akaricidszereket. A pitypang- vagy kamillaleves permetezése jól segít. Mosószappan oldat vagy mustárpor infúzió segít a levéltetvek kezelésében.

Melyik régióban van a fajta jobban adaptálva?

Alacsony fagyállósága miatt nem ajánlott a hercegnő fajtát az északi régiókba ültetni. Előfordulhat, hogy a fa nem él túl súlyos fagyokon. A legelőnyösebb termesztési területek Oroszország déli és központi része, valamint a Volga-térség régiói. A palánták ültetésének fő feltétele a téli erős fagyok hiánya.

A növények betakarítása és tárolása

A hercegnő körte fajtájától függően az aratás augusztus-október között kezdődik. Ajánlott a gyümölcs betakarítása, mielőtt leesnének. A betakarított növényt hűvös, sötét helyen tárolják. A téli fajta decemberig fekszik.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök