A Ferazim gombaölő szer használati utasításai, összetétele és biztonsági intézkedések

A ferazim szisztémás gombaölő szer, a használati utasítás szerint a gabonaféléket és a cukorrépaot megvédi a fő ellenségektől, amelyek a növény felének halálát okozzák. A gyógyszert vízzel a kívánt koncentrációra hígítjuk. Az oldatot növények kezelésére használják a növekedési időszakban. A gombaölő szer felhasználható a vetés előtti vetéshez.

Jellemzői a gyógyszer

A Ferazim egy szisztémás gombaölő szer, amelyet növények védelmére és kezelésére használnak számos gombás betegség, elsősorban a lisztharmat ellen. A gyógyszer 2-4 hétig működik.

A szezon folyamán 1-3 alkalommal ajánlott a növényeket ezzel a gombaölő szerrel kezelni. A permetezés között 10-30 napos intervallumot kell alkalmazni (a sérüléstől függően).

A kibocsátás célja, összetétele és formája

A fungicid készítménynek védő és terápiás hatása van. A Ferazim karbendazimet tartalmaz. Ezt a fungicid készítményt koncentrált szuszpenzió formájában állítják elő. 10 literes műanyag kannákban eladva.

Az ilyen növényekhez használják:

 • gabonafélék (búza, árpa, rozs) - szeptóriából, lisztharmatból, fusáriumból, rothadásból, barna rozsdaból, cercosporellosisból, szürke penészből;
 • cukorrépa - cercosporosisból, lisztharmatból;
 • almafák - rákból, lisztharmatból;
 • burgonya - rizoktóniából, fusarium rothadásból;
 • napraforgó - phopopsisból.

Használat előtt javasolt a gyógyszert vízzel hígítani. Az egyes növények adagolását az utasítások tartalmazzák. A működő oldatot növényekre permetezzük a növekedési időszakban megelőzés vagy gombafertőzés megjelenése céljából. A gombaölő szer felhasználható vetőmag-előkészítéshez.

gombaölő szer Ferazim

Hogyan működik a gyógyszer?

A hatóanyag - a karbendazim - a benzimidazolok osztályába tartozik. A lombozaton vagy a gyökereken átnyelve a gyógyszer gátolja a gombás sejtek mitózist. A hatóanyag nem befolyásolja a DNS szintézist. A gyógyszer 4-6 órával a növény öntözése után kezd fungicid tulajdonságokat mutatni. A hatóanyag lelassítja a kórokozó sejtosztódását, megakadályozza a gomba fejlődését és blokkolja a spórulást.

A fungicid előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • egyidejűleg védő és terápiás tulajdonságokkal rendelkezik;
 • védi a növény összes részét, még a megjelenő új leveleket is;
 • csapadékkal nem mossa le;
 • az öntözés után 4-6 órával kezd hatni;
 • alacsony hőmérsékleten használható.

hátrányok:

 • hosszú ideig fennmarad a talajban (felezési idő - 6 hónap);
 • elhúzódó alkalmazás esetén a gombák rezisztens formái jelennek meg.

búza magjai

A különféle növények fogyasztási aránya

Adagolás különböző növényeknek:

 1. Gabonafélék esetében: tíz liter folyadékra, 10-20 ml koncentrátumra.
 2. Cukorrépa esetében: tíz liter vízre, 20-25 ml szuszpenzióra.
 3. Beltéri virágok esetén: egy liter folyadékhoz 0,3–0,5 ml koncentrátumot.

A munkaoldat készítésének sajátosságai

A fungicid oldatot közvetlenül a növények kezelése előtt készítik el. Az oldott anyag hosszú ideig nem tárolódik, mivel gyorsan elveszíti jótékony tulajdonságait. Az oldat elkészítéséhez műanyag tartályokat használjon.

A szuszpenziót először kis mennyiségű vízzel hígítják, majd az egész folyadékot hozzáadják. Az elegyet használat előtt 10 percig keverjük.

Ajánlott az alkalmazás közben is keverni az oldatot, hogy homogén legyen.

oldat készítése

Búza, árpa és rozs

A gombaölő szer megvédi a gabonaféléket a különféle rothadástól, lisztharmatotól, hóformától, szennyeződésektől, és megakadályozza a lerakódást. A permetezést profilaxis céljából vagy gombás fertőzés megjelenésekor végzik. A gabonaféléket kora tavasszal, téli növényeket - ősszel termesztik.

Tíz liter folyadékhoz vegyen be 10-20 ml koncentrátumot. Egy szezonban 1-2 kezelést hajtanak végre 10-15 napos időközönként. A vetőmag kikészítéséhez tíz liter folyadék és 1 liter koncentrátum oldatát készítik. Ez a keverék elegendő 1 tonna gabona feldolgozásához.

Cukorrépa

A gombaölő szert a cékla megőrzésére használják a lisztharmat és a cercosporosis ellen. Egy működő gombaölő oldat elkészítéséhez tíz liter folyadékra vegyen be 20-25 ml koncentrátumot. A gomba kezelésére 1-3 kezelésre van szükség, 10-15 napos időközönként.

cukorrépa

Beltéri virágok

A beltéri növényeket fungicid oldattal lehet kezelni, hogy megvédjék őket a gyökérrothadástól, a lisztharmatotól. Virágok permetezéséhez készítsen alacsony koncentrációjú keveréket. Egy liter vízhez csak 0,3–0,5 ml szuszpenziót kell bevennie (az anyagot fecskendővel kell mérni). Egy kezelés elegendő a beltéri növények védelméhez. Súlyos károsodások esetén a permetezést 10 nap elteltével meg lehet ismételni.

Hogyan kell alkalmazni a kész oldatot?

Frissen készített fungicid oldatot permeteznek a növényekre védelem céljából, vagy ha kórokozó megjelenik. Ajánlott a feldolgozást szezononként 1-3 alkalommal elvégezni. A kezelést szisztémásan, 2-3 hetente végzik. A vetőmag megtisztítását közvetlenül a betakarítás után vagy néhány nappal a vetés előtt végezzük. Az utolsó permetezést 30 nappal a betakarítás előtt végezzük.

gombaölő készítmény

Használat biztonsága

A Ferazim a 2. veszélyességi osztályba tartozik (ember számára). Gondosan kell dolgozni vele. A fungicid oldat elkészítésekor légzőkészüléket és gumikesztyűt kell viselnie, védőruhát kell viselnie. A munka után meg kell mosni a kezét és az arcát meleg vízzel és szappannal, öblíteni a száját szódaoldattal.

Toxicitási fok

A gyógyszer nem fitocidén. Ez viszonylag biztonságos az entomofágok számára. Kis adagokban nem gátolja a földigilisztákat. Biztonságos madarak, halak, méhek számára.

Gyengén mérgező emberekre és állatokra.

Kompatibilitás más termékekkel

A Ferazim kompatibilis más kémiai csoportok fungicideivel. Rovar- és akariciddel keverhető. Nem alkalmazható erősen lúgos készítményekkel.

az összetétel meghatározása

Tárolási szabályok

A hermetikusan lezárt eredeti csomagolásban a gombaölő szert a gyártástól számított 3 évig lehet tárolni. Az optimális tárolási hőmérséklet 10-20 fok nulla felett. A szuszpenziós tartályt távozástól és gyermekektől elzárva kell tartani.

Az analógok

Hasonló karbendazim tartalmú gyógyszerek: Derozal Euro, Karbezim, Karzibel, Sarfun. A növények számos gombás betegség elleni profilaktikus kezelésére használhatja a Fitosporin biofungicidet.

Igaz, hogy a gyógyszer nem tartalmaz vegyi anyagokat. Csak élő baktériumok spóráit és sejtjeit tartalmazza. Ez a szisztémás gombaölő szer gátolja a gombákat és immunmodulátorként használható.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök