Okok, amelyek miatt a citromlevelek esnek, mit kell tenni, és hogyan kell újjáéleszteni a növényt

A szubtrópusi citrusféléket ma otthon sikeresen termesztik. A citrom az egyik legnépszerűbb növény, de megfelelő ellátást igényel a virágzáshoz és a gyümölcshordáshoz. Ha a citrom levelei sárgává válnak és leesnek, akkor ez a problémák jele. Annak érdekében, hogy a növény nem elpusztul, fontos tudni az ilyen eltérés fő okairól és a helyzet javításáról.

A petefészek és a levelek esésének okai

Számos oka lehet annak, hogy a sárgás és a leeső levelek jelei megjelennek-e egy citromban, de a probléma megoldásához fontos azt helyesen meghatározni. Ha a növény eldobja a zöld tömeget, akkor valószínűleg megsértették az ápolási szabályokat, éppen abban kell keresnie a rendellenes viselkedés okát. Ez a helyzet a környezeti tényezők vagy a kártevők negatív hatásával is összekapcsolható.

Nem megfelelő gondozás

Minden növénynek meg kell felelnie a mezőgazdasági termesztés szabályainak. Az ápolás a helyes telepítési és termesztési hely, a megfelelő megvilágítás és öntözés, valamint az időben történő etetés biztosításából áll.

A felsorolt ​​pontok legalább egyikében bekövetkező bármilyen hiba a citrom egészségügyi problémáinak megjelenésével jár.

Túl- és alulteljesítés

A túlzott öntözés a talaj megsavanyodásához vezet, amelynek eredményeként a tömörödés megtörténik, és az oxigén hozzáférése jelentősen akadályozható. A gyökerek oxigénellátásának hiánya miatt a folyamatok elhalnak, ami a citrom elégtelen tápanyagához vezet. Hiány esetén a fa megszabadul a zöld tömegtől és a lombozattól.

citromfű levelek

Ha a talajban nincs elég nedvesség, a föld kiszárad, amelynek eredményeként a gyökérfolyamatok is elpusztulnak. A növénynek problémái vannak a gyümölcslevek mozgásával és a megfelelő táplálkozással, amelynek eredményeként egy víztakarékos program aktiválódik, amelynek eredményeként a lombozat elszóródik.

Egy felnőtt növény stresszhelyzetben képes egy hónapig nedvességhiányos állapotban élni, de végül meghal, anélkül, hogy helyrehozná a helyzetet.

A növény negatívan reagál az öntözési feltételek hirtelen változásaira is. Ha az elhúzódó aszály után a fa élesen túlzott mértékben öntözi, akkor a növényzet elszakadása a stresszreakcióvá válik. Ha a talaj túlságosan száraz hosszú öntözési idő hiánya miatt, a nedvesség gyakoriságát fokozatosan helyre kell állítani. Ehhez a talajt kis részletekben vízzel öntözzük 2 óránként. 2 óra után folytassa az öntözés normál gyakoriságát.

citromfű levelek

Öntözés rossz vízzel

A kezdő termelők által elkövetett általános hiba a növény csapvízzel öntözése. Az ilyen tevékenységek eredményeként a talaj meszesedik, sók halmozódnak fel a talajban, és a citrom elkezdi a száradást. A sókkal való telítés után fehér sókéreg jelenik meg a föld felszínén, amely akadályozza az oxigénellátást a gyökérzetben. Ugyanakkor bezárja a vízelvezető nyílást, megakadályozva a felesleges nedvesség eltávolítását. Az esővíz és az olvadékvíz a legjobb öntözéshez.

Otthon meleg főtt vizet használnak az öntözéshez. A hideg folyadék használatát a gyökerek hipotermia jellemzi. Ha lehetséges, víztartalékot készíthet egy tóból vagy forrásból, mivel a természetben puha és nem tartalmaz sok sót.

citromfű levelek

Szegény vagy kimerült talaj

A citrom intenzíven tápanyagokat fogyaszt a talajból, ezért idővel a talaj kimerültségét okozza.

Hideg vagy túl meleg levegő hőmérséklet

A túlságosan magas hőmérséklet negatívan befolyásolja a citrom növekedését. A növény növekedésének optimális hőmérséklete +17 C, gyümölcs éréséig +21 C. A magasabb értékek és az alacsony levegő páratartalom együttesen lapok elszennyeződését eredményezhetik. A citrom negatív hozzáállással rendelkezik a változásokkal szemben, fontos, hogy a talaj és a levegő hőmérséklete megegyezzen ugyanolyan hőmérsékleten. A lombozat elszaporodását gyakran ősszel figyelik meg, amikor a fát a szabadból hazahozzák.

citromfa

A műtrágya hiánya vagy hiánya

Tápanyagok hiányában a citromlevelek sárgássá válnak, változások figyelhetők meg a vénák területén. Az alacsony virágképződés és a levelek esése azt jelzi, hogy túl sok a lehetséges gyógyszer-komplex.

Rossz hely a növénynek

Nem elegendő fényben a citrom lelassul és elszárad, ezért napsütéses déli oldalait választották annak elhelyezésére. Ebben az esetben nyáron el kell árnyékolni a bokrot, megakadályozva a közvetlen sugarak esését rá. A fa nem szereti a permutációkat, ezért előre meg kell gondolni a helyét. Ajánlott 15 naponta kissé forgatni, hogy a korona mindkét oldalán egyenletes legyen.

citromfa

Hiányzik vagy túl sok a fény

A levelek leesésének oka lehet a rossz megvilágítás. Ha nincs elegendő természetes fény, akkor a növény automatikusan elkezdi a lombozat-leválasztási programot. Télen ajánlott 5-6 órán át további megvilágítást biztosítani fénycsővel.

A fűtőberendezések közelsége

A levelek télen esésének oka gyakran a túl magas szobahőmérséklet és a túlzott száraz levegő. A fűtési szezon során a túlmelegedés elkerülése érdekében a perselyet nem szabad radiátorok közelében elhelyezni. Ha lehetetlen mozgatni az edényt, engedje le az akkumulátor hőmérsékletét, vagy fedje le vastag takaróval. A rendszeres permetezés csökkenti a lombozat elszaporodásának kockázatát.

citromfa

betegségek

A lehulló levelek a növény gomba- vagy vírusos megbetegedésével társulhatnak. A leggyakoribb a homoz, a rák, a levél mozaik, a rák és a triszta.Az utolsó két típus nem kezelhető. A leggyakoribb probléma a nem megfelelően karbantartott, gyengült fák esetén.

kártevők

A levelek megsárgulása és további eltűnése parazitafertőzés következménye lehet, leggyakrabban levéltetvekkel vagy pókotákkal. Az utóbbi károsodása esetén a növény fehéres virágzású. A kártevő elleni küzdelemhez vízcseppet kell készíteni a citrommal, a növényi részeket meleg vízzel öblítik, és irányított vegyi anyaggal, például Fitoverm-rel permetezik.

Fitoverm gyógyszer

Levéltetvekkel fertőzött kártevők a levelek alsó felületére koncentrálódnak. Ebben az esetben mechanikusan távolítják el őket és speciális készítményeket használnak, például a "Tanrek".

Tünetek

A bokor megjelenésével megértheti a citrommal kapcsolatos problémákat. Elkezdett száradni, a levelek elveszítik fényes fényét és megszáradni kezdnek. A fa viselkedésének jellege alapján meghatározhatja a probléma forrását

A levélhegyek elsötétítése

A lemezlap szélén egy sötét terület megjelenését leginkább az alacsony páratartalom és a magas szobahőmérséklet okozza. A túlzott öntözés és a kemény víz használata vezet ehhez a helyzethez. Ellenőrizni kell a folyadéknak a talajba történő behatolásának minőségét. A felső réteget gyakran kemény kéreg borítja, és nem engedi, hogy az behatoljon.

citrom levelek

Pöttyök a leveleken

Ha a levelek a végétől sárgára válnak és kiszáradnak, akkor nagy valószínűséggel a növény elkapott egy fertőzést, vagy kártevők legyőzik azt. A foltok jellege alapján meghatározhatja a probléma típusát:

  • a léptékű rovar inváziója után a leveleket sárga foltok borítják, amelyek fokozatosan növekednek;
  • Ha kullancs befolyásolja, számos apró pötty képződik a levéllemezeken;
  • gombás betegségekkel sárgásbarna képződmények alakulnak ki, amelyek végül kezekké válnak.

A problémák leggyakrabban akkor merülnek fel, ha a talajt rosszul kezelték az ültetés előtt. A harchoz olyan gyógyszereket használnak, amelyek különleges hatásúak a fertőzések vagy kártevők ellen.

citrom levelek

A levelek gördítése

A hideg öntözés miatt a levelek hullámosodhatnak. Nyáron ez reakció lehet a forró időjárásra és a levegő páratartalmának hiányára. Az anomáliát gyakran ásványi éhezéssel figyelik meg. Ehhez fontos megérteni, mely elem hiányzik. Ezt a csavart levelek megjelenése határozhatja meg:

  • kalcium - a levelek elveszítik a színét;
  • magnézium - sápadtság figyelhető meg a vénák között, a levéllemezek változatos színűek;
  • bórlevél kiszáradtnak tűnik, míg az öntözés semmilyen módon nem változtatja meg a helyzetet.

A kanyargós problémák a pókoták és levéltetvek által érintett növényekben is gyakoriak.

citrom levelek

Gallyak és zöld levelek szárítása

A gyökérzettel kapcsolatos problémák gyakran kiszáradáshoz vezetnek. Ennek oka lehet a túlzott öntözés és a folyamatok romlása. Ez a helyzet arra is utalhat, hogy egy gombás betegséggel fertőzött, vagy annak következménye lehet, hogy egy nagy cserépbe ültetnek át, amikor a talajt helytelenül választották meg. A gombafertőzés kockázatának kiküszöbölése érdekében a növényet gombaölő szerrel kell kezelni.

Szín és gyümölcs elszórása

Ha a citrom marja és hántolja a gyümölcsöt, akkor így reagálhat a táj változására. Az ápolás minőségétől függetlenül, amikor a növény új helyre kerül, valószínűleg elszakad. Ennek a helyzetnek az oka lehet a fának az életkorából fakadó képtelensége is, hogy ellenálljon a gyümölcsnek, a talaj kimerülése, a növény nagyobb megvilágításra vagy öntözésre van szükség.

gyümölcs esik

Hogyan lehet újraéleszteni egy fát

A citromfa újraélesztése trükkös üzlet. A növény újjáélesztésének fő problémája az, hogy helyesen határozzuk meg a történtek okait.Ha a citrom elégtelen öntözés miatt kiszáradt, akkor megkíséreljük helyreállítani a gyökérrendszert. Van egy bizonyos algoritmus, amely segít megérteni, hogy mit kell tenni egy ilyen helyzetben.

Először a növényt eltávolítják a cserépből, és a gyökereket 5 órán át áztatják "Heteroauxin" oldatban.

Először tisztítsa meg őket a földről, és távolítsa el a sérült folyamatokat. Ezután a növényt egy cserépbe ültetik, hagyva a gyökérgallért 3 cm-rel a talaj felett. A talajt megnedvesítjük tápanyagoldattal. 7 nap elteltével a fát permetezzük "Cirkonnal", és a talajt bőségesen öntözzük

Cirkon előkészítése

A citrusokat mikro- és makroelemekkel telítjük

A növényt csak akkor lehet élvezni, ha jó minőségű talajt használ. Az átültetés után nem ajánlott a fát 2 hónapig műtrágyával etetni. A talaj kimerülésének megakadályozása érdekében az év során ásványi és szerves anyagokkal táplálkoznak. A következő szabályok ajánlottak:

  • tavasszal nitrogéntartalmú műtrágyákat alkalmaznak;
  • nyáron rendszeres időközönként komplex műtrágyázást végeznek;
  • ősszel eltávolítják a nitrogént és a szerves anyagokat, megnövekszik a kálium-műtrágyák aránya.

citromfa

A gyógyszer hozzáadásakor a gyártó ajánlásait be kell tartani.

Megfelelően gondoskodunk a növényről

A növény számára fontos az időszerű öntözés és a talaj időszakos meglazítása. Télen jó kiegészítő megvilágítást biztosítani. A növény táplálását ásványi és szerves trágyakkal rendszeresen végezzük, az évszakra összpontosítva.

A legjobb hely kiválasztása a citrom számára

Az elhelyezéshez válassza a napos déli oldalt. Kívánatos, hogy a közelben ne legyenek fűtési rendszerek. A helyet védeni kell a huzatotól, és minimális átjárhatósággal kell rendelkezni.

Megteremtjük az öntözést és szabályozjuk az öntözést

A citromnak mérsékelt öntözésre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy miután a fazékban lévő talaj kiszárad, a talajt nem azonnal, hanem csak 3 nap múlva kell megnedvesíteni. A légnedvesítés és az öntözés pozitív hatással van a növények növekedésére.

citromfa

Harcolunk a fertőzésekkel és a rovarokkal szemben

A fertőzés megelőzése érdekében használjon kiváló minőségű talajt, és évente egyszer végezzen megelőzően a hajtások szappanos vízzel történő mosását. A citrombetegségek leküzdésére célzott gyógyszereket használnak.

Mi a teendő a citrusfélének a vásárlás után, hogy ne repüljön körül?

A vásárlás után a növény megszabadul a csomagolástól, amely rögzíti a gyökereket. Egyéves növényhez vegyen egy tartályt, amelynek térfogata 0,5-1 liter, egy kétéves számára 2 liter. A cserép alján lefolyóréteget fektetünk le, a talajt lefedjük és a fa gyökereit elmélyítjük, a nyakot a talaj szintjén hagyva. A növény bőségesen nedves, és a talaj tetejére humuszréteg képződik. A stressz szint csökkentése érdekében a citrom koronát polietilénnel vagy üvegborítással borítják. Néhány nap múlva az "Epin" vagy "Circon" permetezést végezzük.

Hogyan készítsünk növényt utcáról ablakra történő átvitelre?

A beltéri citromot a fagy kezdete előtt be kell vinni a házba. A hőmérséklet-csökkenés stressz lesz a növény számára, ezért több lépésben mozgatják. Először a fát hűvösebb helyiségbe helyezik, például a verandára. Néhány nap elteltével egy helyiségbe költöztetik, amelynek hőmérsékletét szintén ajánlott csökkenteni kültéri mutatókra.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök