Miért gyűrődhetnek a citromlevelek, és mi a teendő?

A nem megfelelő gondozás, a kártevőknek való kitettség vagy a betegségek megjelenése ahhoz vezet, hogy a házi készítésű citrom levelei hullámosodnak. Idővel elkezdenek leesni, a növény elveszíti dekoratív tulajdonságait, és akár el is halhat. Ennek elkerülése érdekében időben meg kell határozni az okot és meg kell hozni a kezeléshez szükséges intézkedéseket.

Miért göndörödnek a citromlevelek?

A beltéri citromlevelek több okból is hullámosodhatnak. Néhányuk nem jelentenek komoly veszélyt, és könnyen megjavíthatók, míg mások különös figyelmet és azonnali reagálást igényelnek.

Nem megfelelő gondozás

Ha a lombozat hajón felfelé vagy lefelé göndör, leesik és sárgássá válik, akkor ez az ápolás hibáit jelzi. A növényt negatívan befolyásolhatják a ritka és elégtelen öntözés vagy a felesleges nedvesség, a friss levegő hiánya, a tápanyagok hiánya és egyéb tényezők.

Nem megfelelő öntözés

A nem megfelelő öntözés nemcsak a hullámosodáshoz, hanem a citromfának a levelek eséséhez is vezet. Gyakran ez a reakció fordul elő nyugtalan vagy nagyon hideg víz használatakor. Több napig meg kell védenie, hogy az összes klór kijutjon. Ezen idő alatt a folyadékot szobahőmérsékletre kell melegíteni.

citrom levelek göndör

Öntözéskor tanácsos néhány csepp ecetet adni a vízhez. Egy ilyen oldattal nemcsak öntözik, hanem permetezik a növényt is, különösen nyáron. Ne engedje, hogy a talaj kiszáradjon, és a nedvesség stagnáljon benne. A citromnak több öntözésre van szüksége nyáron, mint télen.

Nedvesítés nyáron és télen

Forró nyári időjárás esetén a napi permetezés egy palackból elősegíti a citromlevelek hullámainak kialakulását. Ha hosszú ideig meleg van, és a helyiség hőmérséklete meghaladja az ajánlott normákat, akkor a permetezést naponta néhányszor kell elvégezni, különben intenzív öntözés esetén a zöld tömeg lerakódik. Ezenkívül forró időben a fát havonta kétszer is meg kell öntözni a zuhany alatt.

A hideg évszakban a központi fűtéses radiátorok erősen kiszárítják a helyiség levegőjét, ami negatívan befolyásolja a beltéri virágok növekedését és fejlődését.

Ebben az időben a citromnak magas nedvességtartalmúnak kell lennie. Ideális megoldás egy párásító használata. Ha ez nem lehetséges, akkor a fazékot és a fazékot a fűtőberendezésektől távol tartják, és egy tál vizet helyeznek alatta.

citrom levelek göndör

Friss levegő hiánya

A friss levegő hiánya miatt a citromlevelek meghajlanak és leesnek.Forró nyári időjárás esetén ajánlatos a növényt az erkélyre vagy az utcára vinni, télen pedig a helyiséget rendszeresen szellőztetni kell. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a huzat és a hirtelen hőmérséklet-változás negatívan befolyásolja a citromfa állapotát. Kerülje a közvetlen napfényt is. A növény nem helyezhető az ajtó vagy az erkély közelében.

Rovar paraziták

A citromlevelek gyakran meggörbülnek és leesnek a kártevők fertőzése miatt.

citrom levelek göndör

Pók atkák

A pók atka általában megfertőzi egy fiatal növény alsó részét, kiszívva abból gyümölcsleveket. A pókháló segítségével meg lehet határozni a kártevő jelenlétét, amely alatt a kullancs lerakódik. Korai stádiumban a citrom még megmenthető, a szövedék még nincs teljesen belegabalyodva, és csak a levelek hegyei vannak csomagolva. Ha az egész fát érinti, kiszáradni kezd.

Thrips és levéltetvek

Ezek a kártevők nemcsak a citromlevelek hullámait idézik elő, hanem a fejlődésük gátlását is eredményezik. A rovarok a levél alján helyezkednek el, szívják ki belőlük a gyümölcslevet, amelynek eredményeként a zöld tömeg elhervad. Ha nem pusztítja el levéltetvek és tripszek időben, akkor nem csak elpusztítják a citrom, hanem elterjedt más virágok.

citrom levelek göndör

Pajzs

A méretarányú rovar negatív hatásának hatására a levelek ragacsosak és fényesek. A kártevő a fiatal gallyak juiceából táplálkozik, ezért annak hatása alatt a levelek hullámosodnak és elszáradnak. A citromnak nyújtott korai segítség a halálához vezethet.

A teljes növekedéshez szükséges mikrotápanyagok hiánya

Hajtogatott citromlevél jelezheti a nyomelemek hiányát. Ez lehetne:

  • bór;
  • réz;
  • kálium;
  • magnézium.

citrom levelek göndör

Hogy pontosan hiányzik a citrom, a mellékelt jellemzők alapján felismerhető. Kalciumhiány esetén a fiatal hajtások kiszáradni kezdenek, de a magnézium hiánya nem csak hullámosodást, hanem halvány lombozatot is okoz. A réz hiánya a lemezlemezek méretének növekedésében, sötétedésében és a hegyek csavarodásában nyilvánul meg. Ha a réz hiányzik, akkor a levelek észrevehetően kisebbek lesznek, elszíneződnek, és hegyük meghajlik.

A bórhiány a zöld tömeg szándékában, a levéllemez befelé csavarásával és az átlátszó foltok megjelenésével nyilvánul meg.

Az időben történő táplálás, amelyet 1-2 havonta egyszer végeznek, segít elkerülni a fontos nyomelemek hiányát.

citrom levelek göndör

Mi van, ha a citrom összes levele leesett?

Ha a citromfa teljesen leesett a lombozatáról, akkor az első lépés az okok megértése. Előfordul, hogy a növénynek egyszerűen nincs elegendő nedvessége vagy tápanyaga. Télen az akkumulátortól távol kell elhelyezni, etetni és szükség esetén át kell ültetni. Ha rothadt gyökereket találnak, azokat eltávolítják, és a sebeket faszénnel kezelik.

A citrom érzékeny a helyváltozásra, a fényhiányra. A lombozat ledobásakor azokat "Epin" -nel vagy "Cirkonnal" permetezni kell, hogy üvegházi körülményeket teremtsenek. A fa ilyen viselkedésének másik oka lehet, hogy a gyökerek megfagytak. Ez különösen télen történik.

Fontos ellenőrizni, hogy vannak-e tervezetek, és hogy a helyiség hőmérséklete az ajánlott tartományon kívül van-e. Feltétlenül ellenőrizze a citrom kártevőit és a betegség jeleit. Ha egyiket sem találtak, és a növekedési körülmények kényelmesek voltak, a növény sehova nem mozdult és nem fordult meg, akkor hamarosan zöld tömegre kell nőnie.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök