Miért válnak a mandarinlevelek sárgára, mi a betegség okai és mi a teendő?

Sok oka van annak, hogy a beltéri mandarin levelei sárgává válnak. A kezdőnek nehéz megérteni őket. A növény megjelenése a karbantartás és gondozás hibáit tükrözi. A levelek sárgássá válhatnak és morzsolódhatnak betegség vagy kártevőfertőzés miatt.

Növényi betegségek okai

Számos oka van annak, hogy a beltéri mandarin elhagyja, nem virágzik és elmarad a fejlődésből. Mindegyik gondozási és életkörülményekkel kapcsolatos. A fa elveszíti a leveleket, ha nincs elegendő napfény. A növényi edényt egy másik, jobban megvilágított helyre kell átrendezni.

A hirtelen levegő hőmérséklet-változások negatívan befolyásolják az immunitást. A citrusfélék szeretik, amikor kellemes mikroklímát teremtenek körülöttük. A levegő páratartalma és hőmérséklete állandó, nincs huzat.

Egyes esetekben a mandarin száraz, sárga leveleinek megjelenése a kártevőkre utal, amelyek a növényen telepedtek le.

A citrusfélék megjelenésében a rovarok, a pók atkák szenvednek. A rovarok elnyomják a mandarint, elvonják tőle tápanyagokat és aláássák az immunrendszert.

A fa állapotát befolyásolja a talaj termékenysége. Ez idővel csökken. A mandarin megbetegedhet, megállíthatja a fejlődését, ha nem évente más tartályba ülteti. A megjelenést befolyásolja a helytelen öntözési rendszer, a nedvesség hiánya vagy a fölösleg. Ezeknek a tényezőknek az elemzése segít megtudni annak pontos okát, hogy a mandarin sárgá válik.

A mandarin levelei sárgává válnak

Lehetséges mandarinbetegségek tünetek szerint

A mandarin termesztésével járó betegségeket a rossz gondozás, a kiegyensúlyozatlan étrend okozhatja. Ezek a szárítás, a levelek hulláma, gyümölcs hiánya, rossz ízlés, a petefészek kiszáradása révén jelentkeznek.

Levélhullás

A növény nyugalmi időszakba lépett, ha októbertől februárig levágja. Nincs oka aggodalomra. Márciusig a mandarint hűvös helyiségbe (15 ° C) kell átvinni, csökkenteni kell az öntözés mennyiségét és gyakoriságát.

Javítandó okok:

 • száraz levegő;
 • nagy edény;
 • ültetéskor a gyökér gallérját elmélyítették;
 • a talaj gyenge, nincs kálium;
 • rossz fény;
 • dámajáték;
 • a talaj vízbejutása.

A mandarin levelei sárgává válnak

A levegőt háztartási eszközökkel (légnedvesítőkkel) nedvesítik meg, és a koronát vízzel permetezik. Az ültetési hibákat kijavítják, így a fának optimális mikroklímája van.A megfelelő táplálkozás érdekében a mandarint kálium-nitráttal táplálják.

A természetes fény hiányát a mesterséges világítás kompenzálja.

A mandarin nem virágzik

Az oltott mandarin virágzását egyszerű intézkedésekkel serkentheti. Rendezzen neki egy "hideg" tél a tél végén. Készítsen kiváló minőségű művilágítást tavasszal. Ez elég a gyümölcsrügyek kialakulásához.

A levelek sárgássá válnak

Az alsó levéllemezeken megjelenő sárga foltok nitrogénhiányra utalnak. A sárgás a korona felső részét is fedezi, ha a mandarint időben nem táplálják karbamiddal vagy más nitrogéntartalmú műtrágyával.

A mandarin levelei sárgává válnak

A fiatal levelek halványsárga színe a klorózis tünete. Ennek oka a vashiány. Távolítsa el a vas kelát problémáját. Havonta egyszer mandarint etenek. A rossz háztartási körülmények (kis fazék, rossz megvilágítás) sárgulást is okozhatnak.

A gyümölcsök esnek

Nem mindig világos, mit kell tenni, amikor a mandarin gyümölcs összeomlik. Gyakori ok a vírusos betegség. A kis petefészek gyakran leesik a rovarok miatt. Egy dió méretű gyümölcs akkor esik le, ha megsértik a fogva tartási feltételeket:

 • száraz levegő;
 • fényes nap;
 • fokozott nitrogénmegtermékenyítés a petefészek kialakulásának idején;
 • elégtelen vagy túlzott öntözés.

A mandarin levelei sárgává válnak

A levelek száradnak

A mandarin nem megfelelő öntözés miatt kiszárad. A vízcseppek jele a levéllemezek száraz, barna szegélye. A fát át kell ültetni, hogy megmentse a haláltól. Vágja le a rothadt gyökereket. Öntsön vízelvezetőt a tartályba. Készítsen lélegző talajkeveréket. Leginkább lombos földnek kell lennie.

A szárított növényt a következő séma szerint reanimálják:

 • tegyen egy vízmedencébe;
 • fentről öntözzük, amíg a talaj teljesen megnedvesedik;
 • a felesleges folyadékot eltávolítják (leürítik);
 • a koronát "Epin" -nel permetezzük.

Az stimuláns kezelést kéthetente megismételjük.

A mandarin levelei sárgává válnak

A levelek göndörnek

A levéltetvek egyre gyakori oka annak, hogy a beltéri mandarin elhagyja göndörödését. Ha nincsenek rovarok, akkor a fazékban a föld száraz lehet, és a növénynek egyszerűen nincs elegendő nedvessége.

Fehér virágzás

A fehér viaszos virágzás a melléküregekben arra utal, hogy az étkezési bogarak a mandarinon vannak. Súlyos fertőzés esetén a levéllemezek felületét ragacsos réteg borítja. A növény növekedése gátolva van, a levelek leesnek.

Mandarin betegségek

A házi készítésű mandarin hajlamos a vírusos és bakteriális betegségekre. Az írástudatlan gondozás, a beteg növények és rovarok közelsége vezet hozzájuk.

A mandarin levelei sárgává válnak

Gommoz

A betegség másik neve az ínyáramlás. A kezdeti szakaszban vörös-barna színű foltok jelennek meg a csomagtartó felületén, ágak. Az alatti kéreg elhal, a gumiból felszabadul a sebek. A betegségnek számos lehetséges oka lehet:

 • elmélyült leszálláskor;
 • rossz vízelvezetés;
 • kiegyensúlyozatlan táplálás, a nitrogén túlsúlya;
 • kéreg mechanikai trauma.

A sérült területeket megtisztítják, réz-szulfáttal (3% -os oldat) kezelik, és kerti lakkkal borítják.

A mandarin levelei sárgává válnak

Psorosis A vagy xylopsorosis

Ez egy vírusos betegség. A kéreg szenved. A beteg fát nem lehet kezelni. A növény megsemmisül. A tünetek hasonlóak a gommosishoz. Otthon nehéz pontos elemzést készíteni.

tristeza

Ebben a vírusos betegségben a mandarinfa kéreg elpusztul. A betegség kezdetben a levél színének megváltozásaként nyilvánul meg. Bronzvá válnak. Idővel a korona csupasz lesz. A vírus az ágakat és gyümölcsöket fertőzi. Az érés előtt morzsolódnak. A gyökérzet is szenved. A mandarint nem lehet gyógyítani.

Lemez mozaik

Minta stroke és csíkok formájában a mandarin leveleken. A betegség előrehaladásával deformálódnak és elszaporodnak. A betegséget nem lehet meggyógyítani.

A mandarin levelei sárgává válnak

Citrus rák

A betegség bakteriális és nem kezelhető. A rák jelei sötét, világosbarna foltok a gyümölcs héján, a leveleken.

Mandarin fa kártevők

Bármely káros rovar, amely települ egy növényen, káros. A mandarinfának sok ellensége van. A fertőzött növény könnyen felismerhető depressziós megjelenése, megsárgult, deformált levelei alapján.

Pajzs

A mandarint a pelyhektől szappanos vízzel permetezzük. Készítse elő vízből (3 l) és a "Tündérből" (2 evőkanál). Súlyos fertőzés esetén a fát háromszor Actellic kezeléssel kezelik. Egy 3 típusú rovar támad egy házi növényt:

 • sárga narancs;
 • narancssárga, lepattintható;
 • rúd alakú.

Scabbard n mandarin

A léptékű lárvák kiszívják a levet, szekrécióik filmet képeznek a levelek felületén, megzavarják a légzést.

Pók atka

Ez a rovar megtámadja a mandarint, ha időben nem öntözik meg, a talaj száraz. A kártevőket kézzel gyűjtik, a leveleket hideg vízbe mártott szalvétával töröljék le. A koronát fokhagyma-infúzióval kezeljük. Az akaricid készítmények ("Vertimek", "Fitoverm") hatásosak.

Üvegházhatású tripszek

Ez a repülő kártevő pollenből, nektárból, levél juiceból táplálkozik. Egy felnőtt hossza 1,5-2 mm. A nőstények színe szürke, a hímek fekete. A magas páratartalom és a levegő hőmérséklete kedvező feltételeket teremt a tripsz tenyésztéséhez. A rovaros mandarineket rovarirtóval permetezzük háromszor, kéthetes időközönként.

Üvegházhatású tripszek

molytetű

A mandarin levelek károsítják a lárvákat. Zöldek és a levelek hátulján helyezkednek el. Maga a pillangó kicsi, könnyű virággal borítva. A test és a szárnyak színe fehér és rózsaszín. A rovar koronát bioinszekticidekkel kezelik:

 • "Aktofit";
 • "Bicol".

mealybug

Egy felnőtt teste 3-6 mm hosszú. A lárvák veszélyt jelentenek a mandarinra. Mobilok, szopják a fiatal hajtások, levelek, rügyek juiceát. A ragacsos fehér kisülés révén megtudhatja a kártevőről. A rovar fertőzést - koromgomba - hordoz. A Karbofos oldattal (5 g gyógyszer 1 liter vízben) harcolnak a károsítókkal. 7 napos időközönként 4 kezelést végeznek.

mealybug

levéltű

Felnőttek 1-3 mm hosszúak a levélpenge hátulján. Az érintett levelek hullámosodnak és kiszáradnak. A levéltetvekkel népi módszerekkel harcolnak:

 • gépi olajból és szappanból (1 liter víz, 1 evőkanál l. olaj, 1 evőkanál l. folyékony szappan) készítünk olajszappan emulziót;
 • a fát dohányinfúzióval permetezzük;
 • a leveleket hamu-infúzióval kezeljük.

Kerti meztelencsiga

A levelek szenvednek a nyálkás rovaroktól. Harcolnak csapdákkal és kábítószerekkel:

 • "Meta";
 • "Bros Snakol";
 • Ferramol.

Kerti meztelencsiga

Giliszták

A férgeket mustárral kiürítik a fazékból. Az oldatot (1 liter víz, 1 teáskanál por) öntsük a talajra. Az egyedi példányok nem ártanak a növénynek. Számos földigiliszták gátolják a növényt, gátolják a növekedést.

Citrusférgek

A mandarin gyökérzetében kicsi tejes férgek szenvednek. A sérülések kis dudoroknak tűnnek. A növény táplálkozása romlik, ez befolyásolja immunitását és megjelenését. A növekedés lelassul, a petefészek száma csökken, és növekszik a gombás betegségek kockázata.

Citrusférgek

Betegségek és kártevők megelőzése

A vírussal fertőzött mandarinfa nem gyógyítható. A harc egyetlen módja a megelőzés. A következő intézkedések megelőzik a betegségeket:

 • optimális mikroklímának megteremtése;
 • felső öltözködés;
 • rendszeres öntözés;
 • a fa szisztémás vizsgálata, a sérült ágak, levelek eltávolítása.

A vírusos, gombás és bakteriális fertőzések megelőzésére modern biofungicideket alkalmaznak. A talajt öntözzük oldattal, a koronát időszakosan permetezzük.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök