A citromkorona otthon történő metszéséhez és formálásához szükséges szabályok és rendszer kezdőknek egy fazékban történő gyümölcstermesztéshez

A citrom nem olyan régen lett fedett kultúra. Nem nehéz gondozni, és a sárga vitaminok gazdag termése érlelődik otthon. A fiatal fák gondozása szempontjából fontos eljárás a citromhajtások metszése. Segít a korona kialakításában, meghosszabbítja a termés periódusát, és megelőzi a betegségeket. Ha nem veszi figyelembe a metszést, kevés oldalhajtás nő, a citrom rendezetlennek tűnik. A metszésen kívül fogásos eljárást is végeznek.

Miért kell metszeni?

A citromfa három fő okból metszeni:

 1. Esztétika. A növekedés első évétől a termés kezdetéig koronaképzésben vesznek részt. Ha nem, a citrom hosszú botrá válik. A metszés a bokornak szép megjelenést kölcsönöz.
 2. Egészségügyi. A régi és beteg ágakat periodikusan eltávolítják, a kártevőket és a betegségeket megelőzik.
 3. Hozam növelése. Ha levágja a hajtások gyenge és régi ágait, amelyek "hizlalják", akkor a növény nem pazarolja rájuk energiát, több citrom kötődik hozzá.

Meg kell-e vágni a régi fát? Ügyeljen arra, hogy ez az eljárás megújítja a bokrot, és a citrom ismét virágzik.

A citrom ágak növekedésének és metszésének jellemzői

A citrom, oltva vagy magban termesztett, egyetlen, felfelé növekvő hajtás, amelyet levelek borítanak. Ezt a törzslövést 0. szintű lövöldözésnek hívják. Ha növekedése nem áll meg, akkor az oldalsó hajtások (1. szint) nem kezdnek hamarosan növekedni. Egy edényben lévő citrom esetében fontos a magassága és a tömörsége.

A következő metszési irányelveket kell alkalmazni:

 • a csomagtartót 10-20 centiméterre hagyják úgy, hogy rajta 3-4 rügy maradjon;
 • az 1. szint hajtásait legfeljebb 25 centiméterrel vágják le;
 • a 2. szint hajtása - legfeljebb 10 centiméter;
 • a 3. és annál magasabb szintű hajtások - legfeljebb 5 centiméter.

citromfa

Ha hibát ejt, akkor a helyzetet a legtöbb ág további metszésével javíthatja. Ezt az eljárást követően a virágzást néhány évvel elhalasztják. Legyen nagyon óvatos.

Az eljárás feltételei

A citromtermesztés szakértői nem értenek egyet abban, hogy nyáron vágják-e a citromot vagy sem. A beltéri citrusfélék egész évben nem metszhetnek. A legjobb időszak késő ősztől kora tavasszal, amikor a fa nyugalmi állapotban van, és az új hajtások még nem kezdtek el növekedni.

Ha a növény felnőtt, akkor először eltávolítják az összes gyümölcsöt.Télen a korona elvékonyításának elvégzésére kerül sor a következő év termésének növelése érdekében.

Milyen eszközökre lesz szükség

A hajtásokat egy éles kerti metszőgéppel lerövidítik. A sima vágás gyorsabban gyógyul, esztétikailag vonzóbbnak tűnik. A megharapott és szakadt élek hosszú ideig gyógyulnak, lelassítják a gyümölcsök virágzását és érését. A fa sok energiát költ gyógyításra.

kerti metszőgép

Az eljárás sémái és technológiái

Otthon a metszés sémája a következő:

 1. Az egyéves hajtást a csomagtartó magasságára vágják. Körülbelül 3-4 rügy maradt. A szobanövény magassága körülbelül 20 centiméter.
 2. Az első szint hajtásainak kialakulásakor őket újra elvágják, egyenként 3 rügyet hagyva. Ha csak egy hajtás nőtt, akkor azt teljesen levágják annak érdekében, hogy ösztönözze a további hajtások növekedését.
 3. A metszés az 5. szintig folytatódik.
 4. Ha virágok jelennek meg a koronaképződés szakaszában, akkor azokat eltávolítják. A gyümölcsözés gátolja az ágak növekedését.

Tanács! Ha gyenge hajtás nőtt, akkor jobb, ha teljesen eltávolítja. A felfelé növekvő ágakat szintén eltávolítani kell..

citrom metszés

Korona kialakulása

Az otthoni termesztéshez a lapos, ventilátor alakú koronát részesítik előnyben. Kiderült, hogy egy "élő függöny" díszíti az ablakot. Korona kialakulása nélkül a fa vagy a mennyezetre nő, vagy nem illeszkedik az ablakra, az asztalra. Az ilyen korona kialakításának folyamatában a törzsről jobbra és balra nyúló folyamatok fejlődése serkenkedik.

Ehhez periodikusan fordítsa a fát a Nap felé különböző irányokba, és vágja le teljesen azokat a ágakat, amelyek rossz irányba nőnek. Amikor kitölti a szükséges helyet, keményen becsípik. Egy ilyen koronával a citrom jól érzi magát, bőségesen virágzik és gyümölcsöt hoz. Az összes formázási munkát a termés előtt elvégezzük. A rügyek nélküli hajtásokat és a hajtásokat eltávolítják.

Bőséges virágzáshoz

A citromfa sok tápanyagot költ a virágzásra és az azt követő gyümölcsérésre. Ha a fának sok hajtása van, kis rügyekkel, gyenge és öreg, akkor a virágzás gyenge lesz. Ezeknek a hajtásoknak a fáról történő eltávolítása stimulálja mások növekedését. Az egészséges és erős fát mindig rügyek borítják. A legfontosabb tanács az ágak virágzáshoz történő megfelelő metszéséhez a szépség. A kialakult koronával a fiatal ágak csak kicsit vékonyodnak meg.

citromfa

Tanács! Ha virágok jelennek meg télen, akkor azokat levágni kell, és csak pár marad az illathoz.

Terméshez

Az első citromnak csak a csontváz kialakulása után szabad megjelennie a fán, amikor az összes fő ága jól fejlett és érett. A gazdag termés érdekében a metszést a virágzási időszakban kell elvégezni. Ez megakadályozza a növény kimerültségét és serkenti a további citrusfélék fejlődését. Annak érdekében, hogy a citrom gyümölcshöz juss, a csekély vagy semmilyen színű ágakat eltávolítják. Vághat olyan vékony hajtást, amely nem képes megtartani a citrom súlyát.

Fiatalító citrusfák

A citromfa 15-20 éves korban érkezik. A fiatalítást annak élettartamának meghosszabbítása érdekében hajtják végre, és a növény érett. Ehhez tavasszal az összes hajtást a 4. és 5. szintre vágják. A régi ágak eltávolítása újonnan növekszik az alvó rügyekből. A bokor megújulása után egy új edénybe ültetik át, eltávolítva a gyökérrendszer kb. 30% -át. Egy új korona 4 év alatt nő, és a citrom ez idő alatt nem virágzik.

citrom metszés

Javasoljuk, hogy a növény élettartama alatt végezzen kisebb öregedésgátló metszést. Ehhez a száraz és sérült ágakat a lehető legnagyobb mértékben távolítsák el. A citrus emellett etetik.

Dugványokkal történő szaporításra

Egy új citrom vetőmagból vagy darabolásból nő. A metszés során sok hajtás jelenik meg oltással. Válasszon egészséges ágakat az ültetési anyaghoz. Vágja le a szárot egy szögben. Ideális:

 • körülbelül 10 centiméter hosszú ágak;
 • pár levélnek kell lennie;
 • kéreg sérülés nélkül, száraz területek;
 • nincsenek paraziták.

citrom metszés

Ajánlatos alulméretezett csomagtartókat választani. A gyökérzet növekedésének serkentése érdekében a darabolást egy speciális oldatba merítik.

Ápolás a metszés után

A metszés elég fájdalmas a fának. Ezután a citrom különös gondot igényel:

 1. Szelet feldolgozása. A vékony ágak nem igényelnek különös gondot, a vastagabbokat kerti lakkkal kezelik, vagy hamuval megszórják. Ezenkívül a hajtásokat fertőtlenítik.
 2. Növény etetés. A foszfor-műtrágyák stimulálják a levelek és hajtások növekedését, felgyorsítják az ágak gyógyulását.
 3. Átutalás. Noha a citrom nem igényel különösebben nagy edényt, a metszés után, 2-3 hónap elteltével ajánlott elvégezni az átültetési eljárást. Annak jele, hogy az ültetési kapacitás kicsi - a gyökerek kívülről kinyílnak, az egész mennyiséget kitöltötték.

citromfa

Hogyan lehet koronát kialakítani vágás nélkül?

Az élő ágak egy részének levágása kétféle okból nehéz:

 • sok erőforrást költöttek művelésükre;
 • a vágás túlnövekedése további energiát igényel.

A korona kialakításakor a metszés alternatívájaként használja:

 • a vesék becsípése, mielőtt kikelték;
 • az ágak megfelelő irányba mutatnak, amikor drót segítségével növekednek;
 • a fiatal hajtások növekedésének megváltoztatása az edény napfény felé fordulásával és elforgatásával.

citrom metszés

Megjegyzés: A citromnak sok tápanyagra és időre van szüksége a növekedéshez. A gyakori metszés haszontalan és károsítja a növényt. Ha lehetséges, alternatív módszereket kell alkalmazni.

Hogyan különbözik a csípés a vágástól

A hajtások egy részét mindkét módszerrel eltávolítják. Ha azonban a már megtermesztett ágak számára a metszést végzik, akkor a növény növekedésével megcsípjük őket. A felesleges rügyeket eltávolítják vagy megsérülnek az ágakból, amíg azok kinyílnak, és a hajtás koronáját is levágják, ha elegendő számú levél képződött rajta. Ebben az esetben a növény nem pazarolja az energiát a szükségtelen zöld tömegre. A citrom növekszik és sokkal gyorsabban lép be a gyümölcsidőbe.

Csípés és eltávolítás a felesleges virágzásból

A citrom hozama a virágzástól függ. Minél csodálatosabb, annál inkább pazarolja a növény erejét, és annál kevesebb a petefészke. A virágzás szakaszában csípje be a károsodott, szabálytalan alakú kis rügyeket. A felnyitás után rövid megbélyegzéssel vagy pirula nélkül távolítsa el. Ezenkívül az ágakat metszik, ahol nagyon kevés vagy nincs rügy.

citrom metszés

Az egy fának megfelelő gyümölcsszám szerint az életkor szabálya érvényes. 3 éves korában csak 2-3 citrom érhető el. 4-5 éves korában a növény 7 termésre képes növelni a termést, 7 év után pedig egy jó termés 10 gyümölcsből áll. Ha az összes felesleget időben eltávolítják, a fa jó termést eredményez sok évig.

Tippek kezdőknek

Azok számára, akik szeretnék nőnek citrom bokor otthon a szakemberek az alábbi tippeket adják a metszéshez:

 • amíg a korona meg nem alakul, az összes virágot eltávolítják;
 • ha csak egy hajtás alakul ki aktívan, akkor azt teljesen eltávolítják;
 • "tetejét" kivágják - olyan ágak, amelyek nagyon gyorsan nyújtódnak fel és nem képesek virágzni;
 • az öregedésgátló metszés az éves növekedés érdekében;
 • ha lehetséges, a vágást csípés helyettesíti;
 • a koronaképződés szakaszában a lapos forma előnyös;
 • A rövid metszés serkenti az új hajtások növekedését, a hosszú metszés serkenti a gyümölcs petefészkeit.

Az időben történő metszés indokolatlan lelkesedés nélkül elősegíti a tiszta beltéri fa növekedését. A megfelelő gondozás elősegíti az évenkénti virágzást és több citrom érését az asztalnál.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök