Hogyan termeszthető otthon egy gyümölcshordozó citrom vetőmagból, ültetés és gondozás, a betegségek elleni küzdelem

Nem minden amatőr virágüzlet tudja, hogyan lehet otthon magjából gyümölcshordó citromot termeszteni. Általában véve az eljárás egyszerű, de ahhoz, hogy a növény ne csak a szoba zöld dekorációjává váljon, hanem gyümölcsöt is hozjon, meg kell ismernie néhány titkot. Türelmesnek kell lennie, mivel a fa csak néhány év múlva tetszik a betakarításhoz. Megfelelő gondozást kell biztosítania, és meg kell tanulnia, hogyan kell a koronát megfelelően formálni, azonban először az első dolgokról.

Megfelelő fajta házhoz vagy lakáshoz

Lehet-e egy teljes értékű citromfát vetni egy magból egy lakásban? Bizonyos szabályok és ajánlások figyelembevételével ez nagyon lehetséges. Nem minden fajta és fajta alkalmas csak a helyiségben történő termesztésre. Tehát, mielőtt dönt nőnek citrom otthon, alaposan meg kell tanulmányozni a tapasztalt virágkereskedők elméleti anyagát és ajánlásait.

Pavlovsky

Ebben a fajtában a fa 2 méter magasra nő, anélkül, hogy megfelelő formázást és becsípést végezne. A gyümölcsök elérték a fél kilogramm tömegét, kellemes, édes ízűek. Ennek a citromnak a levele számos aromás anyagot tartalmaz, tehát kellemes illatot tölt az egész szobába.

Meyer

Ez a növény hibrid. A grapefruit és a citrom keresztezésével nyerik. A fa kis méretű, magas termelékenységű, és szunnyadó időszakba esik. A gyümölcs súlya akár 150 gramm is lehet, kellemes édes-savanyú ízű.

növekvő citrom

Milyen a fiatal palánták?

A citromfa fiatal palántái nem különböznek sokat a többi citrusfélétől. A tapasztalatlan citrustermesztőknek azt tanácsolják, hogy egyszerre több palántát termesztessenek, hogy hibák előfordulása esetén visszaesés lépjen fel. Előfordul, hogy több hajtás csíródik ki egy csontról. Ebben az esetben el kell távolítania a gyengéket, és hagynia kell a legerősebbet.

A mag csírázása

A csírázási folyamat felgyorsítása érdekében egyes kézművesek azt javasolják, hogy távolítsák el a felső héjat a magokból. Ezt a műveletet azonban rendkívül óvatosan kell elvégezni, mivel a citrommag még kisebb károsodásaihoz is vezet, hogy egyáltalán nem lehet palántákat beszerezni tőle.Sokan inkább hosszabb ideig várnak, de kerülik ezt a folyamatot.

növekvő citrom

A csont előkészítése

A talajba ültetés előtt a citrommagnak nedvesnek kell lennie. Ehhez egy éjszakán át meleg vízben vagy növekedés stimulátorban áztatják őket. Nem vethet magokat, amelyeket már régóta eltávolítottak a gyümölcsből. A palánták száma jelentősen növekszik, ha a citrommagot közvetlenül az extrakció után meleg vízbe dobják, majd az előkészített szubsztrátumba ágyazzák.

A magvak szárítása az áztatás és a tápanyagkeverékhez jutás között elfogadhatatlan.

Ültetési hordozó és cserép mérete

A citrommag ültetéséhez válasszon egy kis edényt, ahol a csatorna kötelező. Az aljára egy 2 cm vastag meghosszabbított agyag vízelvezető réteget fektetünk. A talaj előkészítéséhez a következő összetevőket kell használni:

 • humusz;
 • folyami homok;
 • kerti föld.

növekvő citrom

Annak érdekében, hogy gombás betegségek ne alakuljanak ki a talajkeverékben, tanácsos ott hozzáadni zúzott faszenet. Használhat kereskedelmi talajkeveréket citrom és más citrusfélék termesztésére is, amelyet bármilyen speciális üzletben meg lehet vásárolni.

A talaj fertőtlenítése és műtrágyázása

A citrommag ültetése előtt nem csak a hamut adják a talajhoz, hanem kálium-permanganát oldattal kezelik. Sokkal több módon lehet megfékezni bizonyos betegségek kórokozóit a Földön. Különösen:

 • a föld megkeményedése hidegben;
 • a sütőben a talaj kalcinálása;
 • gőzölés vízfürdőben;
 • speciális szerszámok és készítmények használata.

növekvő citrom

Az ültetés kezdeti szakaszában nincs szükség a citrom további megtermékenyítésére. A megfelelően előkészített talajkeverék tartalmazza az összes szükséges anyagot és nyomelemet.

Magról nevelt ültetési technológia

A citrommagokat legfeljebb 2 cm mélységre kell ültetni, ebben az esetben egyszerre több vetőt is lehet tenni egy tartályba. Az első átültetést akkor kell elvégezni, amikor 3-4 valódi levél alakul ki a palántán, ezért addig a csemeték nem zavarja egymást. Az edényeket celofánnal borítják, és jól megvilágított, meleg helyre helyezik. A citrom nem csírázik, ha a talaj és a környező terület hőmérséklete +18 ° C alatt van. Ugyanakkor a levegő páratartalmát megnövekedett szinten tartják.

növekvő citrom

Csírázási dátumok

A citromhajtások átlagos vetési ideje a vetőmagok ültetésének pillanatától 1 hét és 1 hónap közötti. Mindezen idő alatt a fazék talaját permetező palackból permetezzük, és az öntözést csak nagyon száraz állapotban végezzük.

Termesztés és gondozás ültetés után

Amikor otthon a citromot magból termesztik, a palánták fokozatosan hozzászokják a környező éghajlathoz. Ehhez az üvegházat nyitják meg és szellőzik. Helyes lesz a fóliát teljesen eltávolítani, ha 3-4 valódi levél jelenik meg a hajtásokon. Ebben az időszakban a növényeket külön tartályokban ültetik. A fiatal citromot ügyesen kell gondozni, különben a fa termesztésére irányuló minden erőfeszítés feleslegessé válik.

növekvő citrom

Locsolás

Az a tény, hogy a citromnak öntözni kell, a felső talaj állapotát tanúsítja. Nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, ami különösen gyorsan történik egy központi fűtéssel ellátott helyiségben. A növény öntözését különös felelősséggel kell kezelni az aktív növekedési időszakban, amikor a rügyek kialakulni kezdenek.

A citromot főleg este öntik szobahőmérsékletre melegített vízzel, és leülepednek.

Az öntözést addig folytatjuk, amíg a felesleges folyadék el nem kezd folyni az edény alsó lyukaiból. Azonnal eltávolítják. Ha a helyiség levegője nagyon száraz, akkor egy fiatal citrom koronáját spray-palackkal kell permetezni.

növekvő citrom

Hőmérsékleti rendszer

Nehéz lehet a hőmérsékletet egy lakásban ugyanazon a szinten tartani. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a citromfa nagyon érzékeny a hirtelen hőmérsékleti változásokra. A növekedési időszakban a nappali hőmérsékleti mutatókat +20 - 24 ° C-on, a nyugalmi időszakban (télen) pedig +10 ° C-on tartják.

Felső öltözködés

A mezőgazdasági technológia szabályainak figyelembevételével életének első időszakában a házi citromnak nincs szüksége további etetésre. Az ásványi műtrágyák vagy más alkotóelemek hiányának első jeleinél azonban érdemes a talajt azonnal megművelni. Ehhez mind szerves, mind ásványi készítményeket használnak. A leggyakrabban használt káposzta káliumsó hozzáadásával. A foszforhiány elkerülése érdekében tanácsos a talajhoz hozzáadni szuperfoszfátot. Emlékeztetni kell arra, hogy ez a műtrágya hajlamos nagyon hosszú ideig oldódni.

csirke ürülék

A citromtermesztés organikus elemeiből csak a korábban vízben feloldott mullein és csirke ürülékeket használják.

Köpölyözés

Ha nem időben készít korona kialakulása egy citromfában, akkor nem fog gyümölcsöt hozni. Amint a csemete 20 cm magasságra növekszik (ez általában egy éves korban történik), metszeni fog. Ezt akkor kell megtenni, mielőtt a fa elhagyja a nyugalmi periódust és növekedni kezd. A citrom tetejét meg kell szorítani. A hajtásokat csak a 4. sorrendig vágják. Azokat az ágakat, amelyek hozzájárulnak a korona megvastagodásához, azonnal el kell távolítani.

A fedett citromfa gyümölcsöt hoz-e

A beltéri citrom nem minden fajtája képes különféle intézkedések nélkül gyümölcsöt hozni. Néhányuk nem képes önbeporzásra, ezért a virágzás során keményen kell dolgoznia, hogy minden virágot manuálisan beporzzon. Osztás nélkül a betakarításnak hosszabb ideig kell várnia, így a tapasztalt virágkereskedők azt javasolják, hogy a citromfa életének első évében biztosan oltjon be oltást.

Faültetési módszerek

A citrom palánta többféle módon ültethető. Egy adott választása a gyakorlati készségektől, a tudásbázistól és a termelő preferenciáitól függ.

Hogyan termeszthetik a citromot a magból otthon

Oltás hasadékba

Ennek a módszernek a használatához a citromföldeket a talajtól 10 cm magasságban vágni kell, és középen 3 cm mélyre kell osztani, a 4 rügyet tartalmazó graftot pedig a hasításba illesztve. Javasoljuk, hogy ék alakú legyen, ha éles késsel vágja le a szöget egy ferde él mentén.

A citrom oltásának helyét celofánnal vagy elektromos szalaggal borítják, és kerti lakkkal kezelik.

Bimbózó

A bimbózás a növények oltásának egyik legegyszerűbb módja. A munka időtartama tavasz közepétől nyár végéig terjed. A növény ebben az időben aktív folyadékáramlási folyamatot folytat. Annak érdekében, hogy egy citromot ilyen módon ültessünk, ki kell választanunk egy rügyet tartalmazó hajtást, majd egy horizontális bemetszést rajta végezzünk éles késsel a rügy felett 1 cm-rel, a második pedig 1,5 cm-rel.

Hogyan termeszthetik a citromot a magból otthon

A szár beültetéséhez T-alakú metszetet kell készíteni a jövőbeni állomány kéregén. A citromkéreg ezen a helyen kissé meg van hajlítva, és a kész hasábot behelyezzük a kialakult hasadékba. A kéreg helye elektromos szalaggal van becsomagolva, hogy a rügy nyitva maradjon. A felületet kerti lakkkal kezeljük. A citrom beindítása budding módszerrel jobb, ha felhős napot választanak.

A növekedés fő problémái

A citrom nehéz nevelni. Más beltéri virágokhoz hasonlóan ezeket különféle betegségek is befolyásolhatják, és a kártevők negatívan befolyásolhatják őket.

Hogyan termeszthetik a citromot a magból otthon

A citrom elpusztul vagy rosszul nő

Az ilyen problémáknak több oka lehet. Először, a gátlástalan eladók gyakran adnak egy gyalázkodó vevőnek egy növényt, amelyet a déli országokban termesztettek a szabadban. Egy ilyen citromfa nem képes hozzászokni az életkörülményekhez, és elpusztulásra van ítélve.

Másodszor, a kezdő citrusfélék termelői gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl nagy fazékot választanak a növény számára. Feltételezik, hogy ily módon megmenti a citromot a felesleges átültetésektől. A növény gyökerei azonban hamarosan rothadni kezdenek, és növekedése megáll.

A hajtások sárgássá válnak és kiszáradnak

A citromlevelek megsárgulásának és a hajtások szárításának oka a termelő hibái lehetnek. Ha keskeny ablakpárkány van, néhányuk úgy dönt, hogy a növényt mélyebben a helyiségbe mozgatja. Ennek eredményeként a fának nincs fény, eldobja a lombozatot, és elkezdett száradni. A citrom edényt szigetelni kell, mert télen a fazék hűtve van az ablaktól, és meleg levegő az akkumulátorból megy a koronába. A hőmérséklet-csökkenés miatt a növény elveszíti vonzó megjelenését, levelei sárgássá válnak és leesnek.

Hogyan termeszthetik a citromot a magból otthon

Növényi betegségek és kártevők

A citrom vírusos betegségekben szenvedhet, amelyek eredményeként nemcsak elveszítik dekoratív tulajdonságaikat, hanem meghalhatnak is. Ezek a betegségek magukban foglalják:

 • lemez mozaik;
 • citrus rák;
 • tristenza;
 • homoz;
 • anthrac-;
 • heg;
 • gyökér rothadás.

Lehetséges, hogy a citromot kártevők károsítják, amelyek közül a leggyakoribbak:

 • pajzs;
 • közönséges levéltetű;
 • pók atka;
 • gyökér levéltetű.

Annak elkerülése érdekében, hogy a növény elpusztuljon, időben meg kell tenni a megelőző intézkedéseket. A citromkárosodás első jeleinek észlelésekor rovarirtó szerekkel vagy más speciális célú kezeléssel kell kezelni.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök