A narancs ültetése, termesztése és gondozása otthon

Sok egzotikus fa szerelmese otthon nő citrusféléket. A narancssárga fa termesztésének megismerése érdekében meg kell ismerkednie a telepítési módszerekkel és jellemzőivel, valamint a növényápolási ajánlásokkal. Ha az összes követelmény teljesül, a fa teljesen virágzik és gyümölcsöt hoz. A narancs sokkal igényesebb, mint a citrom a világítás, a hőmérsékleti viszonyok és a páratartalom szempontjából. A gyümölcs minősége gyengébb a vásároltnál, de ez nem akadályozza meg az egzotikus szerelmeseket abban, hogy örüljenek maguknak, ha ilyen növény van a házban.

A narancstermesztés jellemzői

A virágokkal és gyümölcsökkel ellátott beltéri fa speciális hőmérsékleti rendszert, páratartalmat, megvilágítást igényel. Kerülni kell a hirtelen hőmérséklet-esést, huzatot. "Meddig nő egy fa, mielőtt gyümölcs jelenik meg?" - egy kérdés, amely érdekli, amikor úgy dönt, hogy narancsot termeszt otthon. Megfelelő ültetés és gondozás mellett termés fordul elő: a dugványból termesztett fában a 4. évben, a 8. évben pedig a magból.

A házi narancs úgy néz ki, mint egy miniatűr örökzöld fa. Egy felnőtt növény eléri a 2 métert. Egyetlen vagy fehér csokorban virágzik, kellemes aromával.

Fontos! A növény nem tolerálja a dohányfüstöt.

Növényfajták

A házi fa többféle fajtával rendelkezik:

 1. Gamlin. Növény korai gyümölcsérésnél. Legmagasabb, legfeljebb 1,5 m. A gyümölcs lédús, apró magvakkal rendelkezik, édes-savanyú ízű. Érlelés az őszi utolsó hónapokban.
 2. Pavlovsky. A fa alulméretesek, legfeljebb 1 m-ig. A gyümölcs érése 7 hónap után következik be, a szaporítás - dugványokkal történik.
 3. Washington Navel. Korai és középszezonbeli változatosság. Eléri a 2 m magasságot. Meglehetősen lédús, édes és savanyú gyümölcsökkel, élénk narancssárga pépvel rendelkezik. Dugványokkal szaporítva.
 4. Markheulsky törpe típusú. Alacsony fa (1,7 m-ig). A levélpengék zöldek, kissé sötét árnyalatúak, hosszúak is lehetnek 10 cm-ig, a rügyek tavasszal nyílnak, fehér. Nagy gyümölcsöt hoz, élénk narancs héjú és édes ízű.

növekvő narancs

Narancs reprodukciója

A narancs sokszorosítása a következő módon történik:

 • dugványok;
 • a magból.

Mindegyik módszernek van pozitív és negatív oldala. A darabolás kissé problematikus, meg kell találni a forrásanyagot, könnyebb magvakkal.A szárot felnőtt fáról vágják le, vagy a növekedés helyéből a természeti környezetben növekvőből történő levágásával lehet elhozni.

A maggal ültetett növény erősebb lesz. Ennek megfelelően jobban növekszik, alkalmazkodik és ellenállóbb a betegségekkel szemben. A magból termesztett fa korona szebb, mint egy dugványokkal ültetett. A magból nyert minőségi paraméterekkel rendelkeznek: a szülőfa 100% -os genetikai információja.

növekvő narancs

A termési idő a telepítési módok egyik legfontosabb jele. A magból származó fa gyümölcsöt hoz a 8-10. Életévben, egy dugványfa - a 4-5. Évben. Osztáshoz 4-5 mm átmérőjű, 10 cm hosszú szárot választanak, amelyet levágnak: alul - a vese helye alatt, fent - a vesék helyén. Az ágnak 3-4 egészséges rügynek és 2-3 levélnek kell lennie. Kenje el az ág alját a gyökérzet növekedésserkentőjével.

Az ültetéshez a talajt humuszból keverjük össze, homokkal (durva szemű), virággal.

Mindent egyenlő részekben kevernek össze. A levágott ágot 4 cm mélyen ültetjük. Ajánlatos a vágó leveleket naponta öntözni vízzel. A talaj nedves, de nem savanyú. A fogantyúval ellátott tartályt 20-25 ° C-on kell tartani ról rőlC. A teljes gyökérzet 30 napon belül megtörténik. Miután javasolt, hogy ültessen egy álló edénybe.

Hogyan kell megfelelően termeszteni a magvakat otthon

A külső környezethez jól alkalmazkodó, betegségekkel szemben ellenálló narancssárga fa megszerzéséhez jó narancsmagot kell ültetni.

növekvő narancs

A mag előkészítése

Nehéz csíráztatni a vetőmagot, ezért frissen szedett, romlás jelei nélkül kell használni a rothadást. A magok meglehetősen kemény héjúak. El kell választani a répától, ki kell öblíteni és fél napon át vízben kell áztatni.

A talaj és a fazék előkészítése

A vetőmagot egy edénybe ültették, amelynek térfogata legfeljebb 100 ml. Vehetsz üres palackokat joghurtot vagy tejfölt. A tartálynak elvezető nyílásokkal kell rendelkeznie, hogy a fölösleges folyadék kijuthasson. A vízben szennyezett talaj rossz hatással van a csírázás minőségére. Sokkal jobb csírázni egy citruskeverékben, vagy elhelyezni egy tőzeg és föld laza földes keverékében.

növekvő narancs

Vetőmagok

Az ültetést 1 cm mélyre, 5 cm távolságra végezzük, fóliával fedjük le, melegen és sötétben tartsuk, amíg a hajtások meg nem jelennek. Rendszeresen szárítsa meg a talajt permetező palackkal. A hajtás másfél hónap múlva jelenik meg. A vetést most fénynek tette ki. Meg kell merülni, amikor 2 levél képződik. Ezután a palántákat addig termesztik, míg a szár átmérője 6 mm, majd az oltást elvégzik.

Narancsfa gondozás

A narancssárga fa gondozása nem nagyon nehéz, a legfontosabb az, hogy megfeleljen a követelményeknek, figyelembe véve a növény tulajdonságait.

növekvő narancs

Világítás és hőmérséklet beltéri narancshoz

A fa különleges követelményeket támaszt a megvilágítási viszonyok szerint: ha a megvilágítás nem elegendő, a gyümölcsök nem érnek, vagy savanyú keserűek lesznek, és közvetlen napfény hatására a lombozat égési sérüléseket szenved. A legjobb megoldás a fénydiffúzió.

Ajánlott a fát a keleti vagy a nyugati ablakra helyezni. A déli ablakra diffúziós védelmet kell felszerelni a közvetlen napfénytől. Nyáron ajánlott az utca, de árnyék. A rügyek kialakulnak 15-19-kor ról rőlTÓL TŐL.

Télen a fát alacsony hőmérsékleten (0-10 ° C) kell tartani ról rőlTÓL TŐL). A hideg hőmérsékleti rendszer járul hozzá a normál terméshez. A narancssárga nem igényel sok fényt. A felső öltözködés kizárt, az öntözést hetente egyszer végezzük.

növekvő narancs

Levegő páratartalma

A fa nem szereti a talajban lévő túlzott nedvességet, ráadásul betegségeket is kivált. De még egy kis nedvességtartalom is káros. Nyáron az öntözést naponta egyszer végezzük. A fa koronáját rendszeresen öntözni kell permetező palackkal.

Trágya

Az aktív növekedési szakaszban a növényt táplálni kell.Minél idősebb, annál nagyobb az adag. Megtermékenyíthető speciális műtrágyákkal, citrusfélékkel, szerves oldatokkal vagy ásványi vegyületekkel (ammónium-nitrát, szuperfoszfát, kálium). A levélpengék színének megőrzése érdekében havonta egyszer, negyedévente egyszer vas-vitriollal ajánlott kálium-permanganáttal etetni. A műtrágyázás előtt öntözni kell, hogy elkerülje a gyökér károsodását.

növekvő narancs

Korona kialakulása

A metszés a gondozás szükséges szakasza, mivel a korona levágása nélkül nem lehet otthon narancsfát termeszteni. A fa nem termel virágot és gyümölcsöt. Tavasszal a központi szárot 20 cm-rel le kell vágni. 3-4 oldalsó ág alkotja az első szint koronáját, hagyjon rájuk 2 ágot, ez a második szint, majd a 3-4 szint a harmadik szint, és rajtuk lesznek negyedik szintű hajtások, amelyek gyümölcsöt hoznak.

A további metszés a vékonyításból, a régi ágak eltávolításából és a fa belsejében történő növekedésből, a fiatal hajtások levágásából áll.

A törött, száraz vagy szabálytalan szögben növekvő ágakat el kell távolítani. Virágzáskor szabályoznia kell a petefészkek számát úgy, hogy a növény teljes mértékben megnő és gyümölcsöt hoz. Kezdetben legfeljebb 3 petefészek maradt fenn, a 4.-5. Évben - legfeljebb 7, utána - körülbelül 10.

növekvő narancs

Átutalás

A gyökérzet sajátosságai miatt a fa fájdalmasan tolerálható az újratelepítéssel, különösen, ha a föld gyökérgömbje sérült. Az átültetést átrakodási módszerrel hajtják végre. A gyümölcsöt hordozó növényt háromévente ültetik át. Az intenzív növekedés érdekében a fiatalok éves átrakodást igényelnek. A következő edény átmérőjének 20 mm-rel nagyobbnak kell lennie.

Az átültetést tavasszal, az intenzív növekedés előtt végezzük. Az eljárás során figyelembe kell vennie: a nyak nem mélyül el.

Talajkeverék fiatal növények számára: kombinálja a gyep, a lombos talajt és a humuszt homokkal (egyenlő részekben). A felnőtt narancsfák esetében a szénsavas földterület aránya 2 százalékkal növekszik. Javasoljuk, hogy adjunk hozzá egy kevés agyagot. Fontos a jó vízelvezetés a fölösleges nedvesség eltávolítása érdekében.

növekvő narancs

Permetezés

Az öntözés mellett a fának rendszeres öntözésre van szüksége, különösen nyáron. Ezenkívül le kell mosni a port a levelektől. Havonta egyszer meleg zuhanyozást kell végeznie: fedje le a talajt fóliával, kezelje a fát szappanos vízzel. Ez kártevők megelőzése.

Oltási szolgáltatások

A magból termesztett narancsot be kell oltani annak érdekében, hogy a gyümölcs meghozhassa. Osztásra akkor kerül sor, ha a hajtás elérte az 5 mm vastagságot.

Az oltáshoz szüksége van:

 1. Vágjon egy szárot egy gyümölcsfáról. Az ág 2 éves.
 2. Távolítsa el a leveleket.
 3. A játék csomagtartójában egy héjat vágnak szem formájában.
 4. Készítsen elő egy szalagot egy latex kesztyűből (levágva).
 5. Csatlakoztasson egy ágot a játékhoz, tekerje le. Irány fentről lefelé. Csomagolja szorosan, hogy ne kerüljön levegő. Ellenőrizze a rügy és a szerszám megfelelő tapadását. Folytassa a tekercselést a lábbeli közelében, óvatosan körül. A vágás szélén tekerje le többször, és mozgassa az ellenkező irányba.

növekvő narancs

Helyezze a növényet meleg helyre, bőségesen vízbe, hogy aktiválja az sapáramlást. Öt nap elteltével egyértelmű, hogy a vese gyökeret nyert-e. 10 nap múlva leesik, és 20 nap elteltével távolítsa el a hevedert. Ha a hajtások a vad tetején jelennek meg, azokat el kell távolítani. Amikor egy új ág nő a rügyből, megjelenik az első levél, vágja le a felső részét.

Miért göndörnek a narancssárga levelek?

Számos oka van a levelek hullámosodásának:

 • betegségek jelenléte;
 • levegőhiány;
 • túlzott öntözés vagy hiánya;
 • elkészít;
 • ritka öntözés.

növekvő narancs

Kártevők és betegségek

Mint minden citrusfa, ezt a méretarányú rovar is befolyásolja. A rovar levélből és hajtásokból szopja levet. A növény sárgássá válik, marja meghal, meghal. A megsemmisítéshez "Intavir" vagy "Aktara" készüléket használnak. Megelőző intézkedésként fontos a szükséges páratartalom fenntartása.Levéltetvek, pók atkák vagy étkezési hibák szintén károsítják a növényt. Elpusztítják a narancs földjét. Először ajánlott egy dohány-szappanos oldat használata. Ha a kezelés nem működik, permetezzen vegyi anyaggal.

A narancsfa hajlamos gomba- és vírusos betegségekre: homoza, gumiáramlás. Befolyásolják a törzset, a hajtásokat, a lombozatot. A megjelenő repedésekből ragacsos folyadék áramlik ki. Kezelés céljából a sebet meg kell tisztítani, kerti lakkkal kell kezelni, és a fát fungiciddel kell permetezni. A reménytelen növényt el kell égetni.

növekvő narancs

Lehetséges problémák

A narancsfa igényesebb, mint más citrusfélék. Ha a megadott ápolási utasításokat nem tartják be, a következő problémák léphetnek fel:

 • a lombozat sárgulása;
 • eső levelek, virágrügyek, éretlen gyümölcsök;
 • a növény halála.

A lombozat elszaporodása az alábbiak miatt alakul ki:

 • éles éghajlati változások;
 • nem megfelelő öntözés;
 • túlzott öntözés pihenés közben;
 • felesleges műtrágya;
 • elégtelen világítás;
 • elkészít;
 • nem megfelelő hőmérsékleten (több mint 10 ° C - on) teleszik ról rőlTÓL TŐL).

A citrusfélék termesztése nem nehéz, és ha a szükséges visszatartási körülményeket betartják, 4-5 év alatt a fa örül az első gyümölcsöknek.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök