Házi citrom ültetése és gondozása, milyen gyakran kell öntözni és mit kell táplálni szobahőmérsékleten

A citromfát az emberiség az ősidők óta ismeri. Gyümölcse nemcsak a kulináris mesterek, hanem az orvosok tulajdona is. Indonézia e növény szülőhelyének tekinthető. Az ország lakói először házasították a citrusféléket, és megkezdték annak tulajdonságainak tanulmányozását. Ma már az otthoni dekoratív citrom gyakran megtalálható a városi apartmanokban, de nem minden tulajdonosuk tudja, hogy bizonyos körülmények között egy gyönyörű fa nemcsak tetszik a bőséges virágzásnak, hanem gyümölcsöt is hozhat.

Házi termesztésre alkalmas fajták

A citrom nem csak egy dekoratív bokor a házban. Megfelelő gondossággal és a mezőgazdasági technológia feltételeinek betartásával, valamint a fajta helyes megválasztásával nyerhet belőle hasznos gyümölcstermést, és vitaminokat biztosíthat télen. Nem minden faj alkalmas azonban lakásban történő tenyésztésre.

Meyer

Ennek a fajtának a gyümölcse kicsi, lekerekített és sárga színben gazdag, még a narancshoz közeli is. A héja nagyon vékony, nem jelent gumósodást. A Meyer egy korai érésű citrom, amelyet a rügyek megjelenése után 8 hónapon belül lehet betakarítani.

Az értékelések szerint a gyümölcsök nem tolerálják a távolsági szállítást, és magas savtartalmúak is.

Pavlovsky

Ez a fajta beltéri körülmények között kezd gyümölcsöt hozni 3-4 évvel az ültetés után. A citrom érési ideje 9-10 hónap, és ha a megvilágítási szint nem kielégítő, a folyamat kb. Egy évig tart. A gyümölcs sárga, nagyon lédús és gyakran nem tartalmaz magot. Ha túlérett, elveszítik a forgalmazhatóságot és az ízét, ezért a tapasztalt virágkereskedők azt javasolják, hogy a citromot időben betakarítsák.

házi citrom

Citrofortunella vulkán

A fajta rengeteg napfényt és nedvességet igényel. Ezeket a feltételeket figyelembe kell venni, bár a talajra minimális követelmények vonatkoznak. Nyáron jó, ha házi készítésű citromot vihetsz kint. A gyümölcs eléri a 4 cm hosszúságot, ami kedvezően összehasonlítható a versenytársakkal.

Évforduló

Ez a citrom az első ültetés utáni évben képes virágzni. A gyümölcstermesztés bőséges, a gyümölcs nagy, a műszaki érés szakaszában sárga színű.A fajta inkább árnyékot kínál a növekedéshez, jól tolerálja a száraz beltéri levegőt.

házi citrom

Lunario

Megfelelő gondossággal ez a citrom egy év alatt két termést eredményezhet. A növény nagyon szerény, magas hozamú. A gyümölcsök közepes méretűek, és az évszaktól függően változhatnak. A műszaki érés szakaszában sárga színűek.

Ültetés egy citrom otthon

Annak érdekében, hogy a citrom dekorációs tulajdonságaival és hasznos gyümölcsével tetszik a tulajdonosoknak, nem csak helyesen kell elültetni, hanem optimális körülményeket kell biztosítani, valamint a mezőgazdasági technológia szabályait is be kell tartania.

házi citrom

Fajtakiválasztás és vetőmag előkészítés

Emlékeztetni kell arra, hogy a citrom nem tolerálja az akklimatizálódást. Ha úgy döntöttek, hogy egyszerre kész fát vásárol, akkor azonnal meg kell győződnie arról, hogy azt nem meleg országokból hozták-e, hanem egy hasonló éghajlatban növekvő szobanövényből szaporodtak. A kultúra terjesztése kétféle módon lehetséges:

 • graft;
 • oltás.

A palántákat csak olyan megbecsült kiskereskedelmi üzletekben érdemes megvásárolni, amelyek értékelik hírnevüket. Előnyben kell részesíteni azokat a citromokat, amelyeket beolttak a Trifoliatba. Régiónkban a legmegfelelőbbek.

házi citrom

A fajtát illetően a legjobb választás lenne:

 • Lisszabon;
 • Maikop;
 • Meyer;
 • Genova;
 • Pavlovsky;
 • Kurszk;
 • Lunario.

Bélben ezek a citromfajták mutatják a legjobb eredményt, és nem okoznak sok problémát a tulajdonosok számára.

Optimális talajösszetétel

A citromtermesztéshez használt talaj felhasználható és saját kezűleg elkészíthető. Ugyanakkor egy lefolyó réteget fektetnek a fazék aljára, amely hamu és homok keverékéből áll. Ezután tápláló talajkeveréket készítünk, amely erdőterületből, humuszból, fahamuból és folyami homokból áll.

házi citrom

Az összetevők arányát a következőképpen figyeltük meg:

 • erdei föld - 2 pohár;
 • homok - 1 üveg;
 • humusz - 3 evőkanál;
 • kőris - 1 evőkanál.

A kapott talajkeveréket vízzel keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk, konsistenciája hasonló a tejföllel. Egy edénybe öntik, amíg a citrom gyökerei teljesen le nem fedődnek.

Fazék mérete

Az anyag, amelyből a citrom edény készül, bármi lehet. A méret szempontjából azonban fontos követelmény: a tartály felső átmérője nem haladhatja meg a 15 cm-t, magasságát pedig 15 - 20 cm-re lehet választani. Magas fazék megszerzése nem praktikus, mivel a citromfa gyökérrendszere nem mély.

házi citrom

Kirakodási rendszer

A citrom ültetése azzal a ténnyel kezdődik, hogy a edény harmadik része meg van töltve az elkészített talajkeverékkel. Ezután a fát óvatosan behelyezik a tartályba, a gyökereket kiegyenesítik és ugyanazzal a keverékkel fedik le. A fazék szélének kell lennie bizonyos helynek a további öntözéshez. A citrom gyökerét 5 mm-rel a földbe temetik, hogy bőséges és állandó öntözéskor ne rothadjon.

Fa fejlődés szakaszai

Az, hogy mennyi citromfa nő, mielőtt megkezdi a virágzást és a gyümölcshordást, közvetlenül a fajtától és a választott szaporítási módszertől függ. Az átlagos futamidő 5 év. Egyes növények néhány év alatt örülnek a betakarításnak, mások azonban egy tíz éven belül csodát várnak el.

házi citrom

Növekedési időszak

A citrom az első 4 évben aktívan növekszik és felépíti a zöld tömeget. Ebben az időben nem kívánatos, hogy gyümölcsöt terjesszen, hogy a hajtás ne veszítse életképességét. A következő években, amikor a fa gyümölcsöt hoz, a növekedés már nem lesz olyan aktív. A gyümölcsök sok tápanyagot és nyomelemet választanak ki, amelynek eredményeként a növekedési folyamatok felfüggesztésre kerülnek.

Virágzás

Néhány citromfajta virágzik az ültetés utáni első évben. A magban termesztett hajtások nem virágzanak 8 évig.

Az eljárás felgyorsítása érdekében ajánlott a növény oltása. Ezt az eljárást 1-1,5 éves korban hajtják végre.

termő

Mikor kezd az ojtott citrom palántája gyümölcsöt hozni? Általános szabály, hogy 3 évvel a mosás után. Néhány fajta a második év első betakarításával örül. A citrom 5-10 hónapig érik, és világosság hiányában ezek az időszakok több hónappal késleltethetők.

házi citrom

Gondoskodó ház fa

Tudnia kell, hogyan kell gondosan ápolni a házi készítésű citromot, hogy ez nem csak dekoratív tulajdonságaival, hanem hasznos gyümölcsével is tetszik. A növényt időben meg kell trágyázni, megfelelően meg kell öntözni és metszeni, és időről időre átültetni.

Világítás

A citrom termesztéséhez egységes világítás ajánlott. Nehéz ezt lakossági lakásban biztosítani, ezért a tapasztalt virágkereskedők javasolják, hogy a fazékot minden nap növényekkel fordítsák. A citrusfélék normál fejlődéséhez ideális a 12 órás nappali órák. Télen jobb a fát mesterségesen alvó állapotba hozni.

házi citrom

Páratartalom és hőmérséklet

Nehéz lehet ideális feltételeket teremteni a citrom termesztéséhez egy lakásban. Az állandó léghőmérséklet fontos számukra, mivel a növény nagyon fájdalmasan reagál a változásokra. A tenyészidőszakban ezt a mutatót 22–24 ° C-on, a gyümölcsök érlelésekor pedig –18 ° C-on tartják. A citrom + 10 ° C-on hibernál. Ami a páratartalmat illeti, a meleg évszakban a szintnek nem szabad 60% alá, hidegben pedig 40% alá csökkennie.

Locsolás

Milyen gyakran itatják a citrusféléket nyáron? A citromot rendszeresen kell öntözni. A száraz földes kóma kialakulása az edény felső részén elfogadhatatlan. Forró időben szükség lehet napi öntözésre... A citrusfélék öntözésére ne használjon sok klórt tartalmazó csapvizet. Ez különféle betegségekhez vezethet, beleértve a levélklorózist. Jobb a kút vagy az esővíz használata 30-35 ° C hőmérsékleten.

házi citrom

Szórjuk meg a citromot, amíg víz nem áramlik a fazék alsó lyukaiból. A fölösleges folyadékot egyszerűen kiürítik a raklapból. Naponta néhányszor a lombozatot permetező palackkal permetezzük.

Korona kialakulása

A citromfa metszése elsősorban tavasszal termelik, bár ezeket a munkákat ősszel és télen is elvégezni lehet. A korona kialakítása szükséges esemény, mivel egy megvastagodott fának több napfényre van szüksége, és gyengén hordoz gyümölcsöt. A palántát először vágják le, amikor eléri a 20 cm magasságot. Elsődlegesen a fő fatörzset 30 cm magasságban vágják.

Idővel ezen a helyen oldalsó hajtások nőnek, amelyekből csontvázak képződnek. A citrom gyümölcs formálódik és érlelődik rajtuk.

Az első és a második rend ágait 25 cm, 3. - 15 cm, 4. - 10 cm magasságban metszik, a későbbi rendeléseket pedig egyáltalán nem metszik. Azokat a hajtásokat, amelyek akadályozzák a fiatal gallyak növekedését, teljesen el kell távolítani.

házi citrom

Átutalás

A citrom átültetése a következő esetekben lehetséges:

 • a növény megnőtt, és eldugult a régi tartályban;
 • gyökér rothadás jeleit találják;
 • a bankot véletlenül eltörte;
 • a fa már nem aktívan növekszik és bőségesen hoz gyümölcsöt.

Maga a transzplantációs eljárás hasonló a leszálláshoz. Az átrakodást egy földrésszel együtt végzik, a citromfa gyökérzetének állapotának gondos megvizsgálásával. Ha kellemetlen rohadt szaga származik belőle, vagy ha a gyökérrothadás más jeleit észlelik, akkor az összes sérült gyökeret azonnal eltávolítják.

házi citrom

trágyák

Hogyan lehet etetni a citromot a növekedési folyamatok aktiválása és a termés gyorsítása érdekében? Megfelelő választás lenne egy komplex műtrágya, de azt a lehető legfinomabban kell használni, szigorúan az utasításokat és az ajánlásokat követve. Ellenkező esetben túladagolás lép fel, és a kívánt gyógyító eredmény helyett a növény száradni kezd, fájni vagy akár teljesen eltűnik.

Ásványi

A citrom-ásványi műtrágyák közül leggyakrabban a salpepet használják. Segít kiküszöbölni a nitrogén éhezését, aktiválja a növekedési folyamatokat. Célszerű káliumsókat hozzáadni. A szuperfoszfát enyhíti a foszforhiányt. Helyezhető a talajba, ahol a citrom nő, granulátum formájában, vagy feloldhatja vízben és a növény öntözésekor. Ez a műtrágya azonban hosszú ideig feloldódik.

műtrágya só

Organikus

Szerves anyagból csak 2 fajta alkalmas citrom termesztésére: hígított mullein és csirke ürülék. Gazdag összetételének köszönhetően, a mullein ellátja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot, amelynek eredményeként a citromfa teljes mértékben növekszik és fejlődik. A karbamidot ritkán használják növényi táplálkozáshoz. A betegségek kialakulásának megelőzése és a talaj savasságának semlegesítése érdekében fahamuval meghintjük. Ez nem csak természetes fertőtlenítő, hanem csodálatos fedőréteg is.

Nem kombinálhat ásványi és szerves műtrágyákat, mert ez a citrom gyökérrendszerének égési sérüléseire képes.

A mikrotápanyag-hiány jelei

A citromokban a különféle nyomelemek hiánya különféle módon nyilvánul meg. Nitrogénhiány esetén a fa leáll és növekszik a levelek színe. A foszfor hiánya miatt a növény nem bőségesen hordozhat gyümölcsöt. A citromfa bőséges virágzása után a petefészek nem alakul ki, akut formában megfigyelhető a feketedés és a levelek esése.

a citrom kiszárad

A káliumhiány tükröződik a gyümölcs rugalmasságának hiányában, hosszan tartó érésén, a levelek elszíneződésén. A káliumhiány befolyásolja a citrom gyökérzet fejlődését, ami alultápláltsághoz vezet. Ennek eredményeként a felső hajtások elhalnak.

A talajban nyomelemek hiányában könnyű foltok jelennek meg a citrom levelein, amelyek idővel leesnek.

Annak érdekében, hogy a növény egészséges legyen és tetszik a tulajdonosnak, ezeket a jeleket szorosan figyelemmel kell kísérni, és időben meg kell tenni a megelőző intézkedéseket.

Gyümölcs érési időszak és betakarítás

Meddig ér egy citrom egy fán? A betakarítás átlagosan 3-4 hónappal a virágzás befejezése után kezdődik. Általános szabály, hogy ez az idő a tél elejére - közepére esik. A gyümölcs érettségét a szín és íz határozza meg. Ha a bokor bőségesen hordott gyümölcsöt, akkor kiválaszthat egyet, levághatja és megkóstolhatja. Ha túl sok sav van, még néhány hétig kell várnia.

Nem javasoljuk, hogy januárnál hosszabb ideig hagyjon érett citromszüretet a fán, különben a következő évben késleltethető a gyümölcs. Ezen túlmenően a gyümölcsök addig ráncolódnak, ami azt jelzi, hogy túlértékesek.

házi citrom

Milyen problémákkal néznek szembe a növekedés során

Mint minden növény, a citromfa számos betegségre és kártevőre hajlamos. A virágüzletek feltalálták a megelőzésüket és az ellenőrzésüket.

kártevők

A főbb kártevők, amelyek problémákat okoznak a citromot otthon termesztő kertészek számára:

 • pók atka;
 • levéltetű;
 • pajzs;
 • liszteske;
 • mealybugs.

pók atka

Megszabadulhat tőlük, ha fokhagymás tinktúrát készít és periodikusan feldolgozza vele a citromfát. Tömegpusztítás esetén vegyi rovarirtó készítményeket alkalmaznak.

betegségek

Hogyan néz ki egy beteg citromfa? Általában megsárgult a levele, lehajló gallyak. Az ilyen tüneteket nemcsak a kártevők negatív hatása okozhatja, hanem a nem megfelelő gondozás vagy a mezőgazdasági technológia elemi feltételeinek be nem tartása is. A világítás hiányát, a hőmérséklet vagy a hőmérséklet megsértését azonnal meg kell szüntetni. Ellenkező esetben a citrom teljesen elszáradhat.

A citrom kiszárad és nem nő

Egy fiatal citromfánál néha problémák merülnek fel a növekedés megállítása és a hajtások kiszáradása formájában. Ezeket mind a tápanyagok hiánya, mind a bankban lévő banális helyhiány okozza.Ha a citrom gyökerei nem korlátozottak képességükben, nincs gyökér rothadás jele rájuk, akkor ügyeljen arra, hogy a növény megkapja a szükséges mikroelemek és ásványi anyagok teljes sorozatát.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök