A spárgabab legjobb fajtáinak leírása, hasznos tulajdonságai és káros hatása

A spárgabab egy közönséges hüvelyes, amelynek finom pép van, és nincs kemény rostja a hüvelyen. A hüvely alakja hosszabb, mint más fajtáknál, és a bab kemény héja megvédi a babot a kártevőktől és a külső károktól. Az egynyári növény tulajdonságainak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend, és aktívan termesztik nyaralókban és háztartási parcellákon.

Előny és kár

A sokféle fajta bab között a spárga számos értékes tulajdonsággal és tápértékkel rendelkezik. Az egészséges táplálkozás minden követője biztosan tudja a spárgabab előnyeit és káros hatásait. A termék szénhidrátokat, rostot és vitaminkomplexet tartalmaz, amely jótékony hatással van a testre. Különösen a bab rendszeres fogyasztása:

Black Eyed Peas

 • elősegíti a bélfertőzések aktív leküzdését;
 • megtölti a sejteket oxigénnel;
 • stabilizálja a hormonokat;
 • ellenőrzi a gyomor-bél rendszer működését;
 • csökkenti a vércukorszintet.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a babot is bele kell foglalni az étrendbe, mivel ez lehetővé teszi a szokásos étrend diverzifikálását, és nem túllép a túlsúlyban.

Mérsékelten fogyasztva a spárgabab nem károsítja a testet, mivel gyakorlatilag nincs ellenjavallata. Ahhoz, hogy a termék rendkívül hasznos tulajdonságait megszerezze, nem szabad visszaélni azzal, és gyomorbetegségek és gyomorhurut esetén forduljon először szakemberhez. Az dietetikus részletesen elmagyarázza, hogy a spárgabab milyen hasznos és mennyit fogyaszthatók az egészségi állapot függvényében.

jótékony tulajdonságok

Növekvő tulajdonságok

A bab telepítésének ütemezése közvetlenül függ az időjárási körülményektől. A déli régiókban május elején kezdheti el a vetést. Hűvösebb területeken jobb várni, amíg a fagy teljes. A növény helyes és aktív növekedéséhez fontos, hogy a talaj jól felmelegedjen. A bokrok átlagosan 15 fokos hőmérsékleten alakulnak ki. Váratlan fagyok esetén használjon burkolatot, és annak segítségével mesterségesen teremtsen üvegházhatást.

művelési jellemzők

Ültetés előtt el kell készíteni az ágyat.Először alaposan ki kell ásni a talajt, meg kell tisztítani a korábbi növények maradványaitól, és hozzá kell adni ásványi vagy szerves trágyázást. A babmagot körülbelül 5 cm mélyre fektetik, 10-20 cm távolságot hagyva a bokrok és a 30-50 cm sorok között.

Ha ezt a szabályt megsértik, több bokor gyökérzete összefonódik egymással, ami növények elpusztulásához és a termés mennyiségi csökkenéséhez vezethet. Annak érdekében, hogy a bokrok hőmérsékleti csökkenés esetén ne fagyjanak le, és a levelek és virágok ne essenek le, a palántákat filmréteggel boríthatja, amely segít megtartani a nedvességet és a hőt.

A növénytermesztés során követendő alapvető szabályok a rendszeres öntözés, meglazítás, a gyomok megjelenésének szemrevételezése és a kártevők elleni védekezés. Növényi betegség vagy veszélyes rovarok általi károsodás esetén érdemes a földet rovarirtó műtrágyákkal kezelni, és a bokrok sérült részeit megsemmisíteni. A kártevők megjelenésének megakadályozása érdekében érdemes a magvak vetésének szakaszában a megfelelő kötszerkészítést elvégezni.

alaposan ásni

Aratás

Gyűjtsük össze a hüvelyeket, mielőtt megkeményednének. Mivel a hüvelyesek gyümölcse egyenetlenül érik, szemrevételezéssel ellenőrizni kell a bokrokat, és időszakonként levágni az érett gyümölcsöket. Bizonyos fajtájú babot a fejlődés korai szakaszában lehet betakarítani, amikor a hüvely még zöld.

Ajánlott a gyümölcs betakarítása a nap első felében, amikor a hüvelyek közepesen telítettek a nedvességgel és nem morzsolódnak vágáskor.

Ha később betakarítja, akkor a gyümölcsöknek idejük lesz jól megszáradni, és néhány bab könnyen esik a kertbe. Ha az érett hüvelyeket nem kellő időben betakarítják, akkor fennáll annak esélye, hogy elkezdenek robbantani, és a termés mennyisége észrevehetően csökken. Amikor a szemek a talajba kerülnek, gyorsan rothadnak és veszélyes kártevők megjelenéséhez vezetnek, amelynek eredményeként a növények még éretlen része károsodhat.

egyenetlenül érlelik

A fajták osztályozása

Nagyon sokféle spárgababfajta létezik, amelyek ízében, megjelenésében és termesztési sajátosságaiban különböznek egymástól. A bokor alakja szerint a kultúrát bokrokra és hegymászásra osztják fel. A bokorbab alacsony növekedésű növények, legfeljebb 60 cm magasságúak, amelyek még alacsony hőmérsékleten is termést hoznak, és korai érésűek. A hegymászó fajok úgy néznek ki, mint a szőlőt 5 méter hosszúra szövik.

A hegymászó fajták közötti fő különbség a hosszú növekedési időszak, tehát ezek a babfajták nem alkalmasak nyílt talajhoz hűvös éghajlattal rendelkező régiókban (például a moszkvai régióban).

A rostokat nem tartalmazó, lágy hüvelyes korai hüvelyes fajták alkalmasak a nyaralókban történő termesztésre. Ezen fajták között a kenyai, a lila és a zöldbab keresett. A kenyai babnak sötétzöld hüvelye van, édes babtal. A zöld és lila fajtáknak hosszúkás hüvelyük van, és alkalmasak fagyasztásra vagy tartósításra.

ízjellemzők

Zöldbab

A nemesítők folyamatosan új típusú babot fejlesztenek ki, amely lehetővé teszi a legjobb lehetőség kiválasztását, figyelembe véve a légköri körülményeket, a talajviszonyokat és az egyéb termesztési kritériumokat. Miután megismerte a népszerű fajták jellemzőit, ki lehet választani a vetéshez a legjobb és magas hozamú spárgababfajtákat. Választáskor fontos figyelembe venni a jellemzőket, például a növekedési időszakot, a méretet, az ápolási követelményeket, a hosszú távú tárolási kapacitást és az előkészítési módszereket.

Blau Hilde

A Blau Hilde magas és stabil hozamáról híres. A növényi bokrok magassága eléri az 5 métert, a hüvelyek hossza legfeljebb 25 cm. A babkávé sokféle bőséges öntözést és etetést igényel az aktív növekedéshez. A fajta főbb jellemzői a lila-rózsaszínű árnyalatú gabonafélék, a gomba aromája, az egyéb növényi növényekkel való összeegyeztethetőség.A Blau Hilde bab telíti a talajt nitrogénnel, megakadályozza a gyökér károsodását a drótférgek és a rét lepkék által. A fajta képes ellenállni a gyakori betegségeknek, ami nagyban leegyszerűsíti a növénytermesztés folyamatát.

Blau Hilde

Berlotto

Korai érett, szerény fajta, amely Olaszországból terjedt. A Berlotto babot előnyös tulajdonságaik miatt értékelik. Magas fehérjetartalmú és diétás táplálkozásra alkalmas. Az érett bab nagy és széles, bordó foltokkal a felületén. Az érés kezdeti szakaszában a hüvelyszelepek mély zöld színűek, merev szálak és szegmensek nélkül. A Berlotto bab édes ízű. A babot a leginkább aromás és ízben gazdagnak tekintik a hiányos érés szakaszában.

forgalmazás Olaszországból

Olajkirály

A spárgabab-olajkirály típusa a korai éréshez tartozik, mivel az ültetés után 50 napon belül érlelődik. A sárga hüvelynek nincs szála és fényes sárga. A Butter King fajtájú bab nagy népszerűségnek örvend a kulináris területen, és friss és konzervkészítéshez egyaránt használják. A fajta jellegzetessége feltételezi a kórokozókkal és betegségekkel szembeni nagy ellenállást, valamint a rendszeres öntözés nélküli aktív növekedés képességét.

Olajkirály

Sachs 615

Sok kertész kedvenc fajtája, lehetővé teszi az első növény betakarítását 45-50 napon belül az ültetés után. A nyílt terepi bokrok 40 cm-re nőnek, a bokrok tömörsége ellenére a fajta magas hozamot mutat. A rost nélküli zöld hüvelyek sűrű szerkezetűek. A szelepek alakja ívelt. A Sachs bab cukorízű, amely lehetővé teszi számukra különféle ételekben való felhasználást. A Golden Sachs gazdag vitamin komplexet tartalmaz, amely pozitív hatással van a testre.

lehetővé teszi, hogy gyűjtsön

Lila királynő

Cserje növény átlagos érési periódusban. A fő külső különbség egy sötét lila árnyalat, amely a hőkezelés eredményeként mély zöldké válik. A bokrok maximális magassága eléri a 60 cm-t, a fajta híres magas hozamáról, betegségállóságáról és kellemes ízjellemzőiről. A bab hüvelyek átlagos hossza 20 cm, a Purple Queen fajta ideális a megőrzésre.

sötét lila árnyalatú

Édes bátorság

A fajta kompakt és 40 cm magas bokrokban termeszthető, az édes bátorság a korai éréshez tartozik. A mag csírázásának kezdetétől az első gyümölcs gyűjtésének pillanatáig 40-50 napig tart. A hüvelyek kissé ívelt, hengeres alakúak. A bab színe mélysárga. A gyümölcs akár 16 cm hosszú is lehet. A hüvely nagy része egyszerre érlelődik, amely lehetővé teszi a termés nagy részének egyszerre történő összegyűjtését.

bokrok által termesztett

Arany nektár

A göndör típushoz tartozik, amely 70 napon belül érlelődik. A sárga színű hüvelyek keskeny hengeres babot tartalmaznak, amelyek hossza akár 25 cm is lehet. A gyümölcs nehézsége miatt a növénynek harisnyakötőre és tartóra van szüksége. Az Arany Nektár fajtát gyakran használják konzervként vagy frissként különféle ételek készítésére. Hosszú, ívelt hüvelyei miatt dísznövényként történő termesztésre alkalmas.

babot tartalmaznak

Daru

A Zhuravushka bab egy korai érett zöldségfajta. Az első gyümölcs 50 nappal az első hajtások megjelenése után érik. A cserje növény kicsi, akár 50 cm magas is lehet. A hüvely maximális hossza 13 cm, szélessége legfeljebb 1 cm. A bab ívelt, mélyzöld színű, ízű, mint a spárga hajtás. A fajta tartósítás vagy fagyasztás révén alkalmas hosszú távú tárolásra.

A gyümölcsök érlelik

Párduc

Az egyik leggyakoribb nyaraló fajta zöldbab... A növény bokrok alacsonyak - akár 40 cm magasak.A teljes érési idő 65 nap. A párducbabot 12 cm-re ültetik a bokrok között és kb. 40 cm-re a sorok között. Az ilyen típusú hüvelyesek meleg talajt igényelnek a jó növekedéshez. A hüvelyek egyenletesen érnek, megkönnyítve a betakarítást. A sárgababban nincs kemény rost és pergamenréteg. A meghosszabbított vonalak hossza eléri a 15 cm-t, amelynek fő előnye a magas és stabil hozam, a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség, beleértve a bakteriózist és az antracnózist.

kártevők és betegségek

Bergold

Közepesen korai bokorfajta, magas hozammal és növények kompaktságával. Az első hajtástól a betakarításig tartó érési idő 60 nap. A hüvelyek színe aranysárgás, alakja ívelt, hossza legfeljebb 14 cm, a belső mag ovális alakú, pergamenréteg nélkül. A Bergold fő célja a fagyasztás és a steril tartósítás a hosszú távú tárolás érdekében. A vetőmag elpusztulásának elkerülése érdekében ajánlott az ilyen típusú babot a talaj 15 ° C fölötti felmelegítése után vetni.

a növények tömörsége

Vigna grófnő

A hüvelyesek családjának különleges fajtája, amely a göndör kategóriába tartozik. A bokrok több métert is felnőnek, a hüvelyek szélessége eléri az 1,5 cm-t, a hüvelyek hossza akár 1 m lehet. A Vigna grófnőfajta termesztésének számos sajátossága van. A termofilitás miatt jobb vetni üvegházhatású körülmények között, nem szabad talajban. Palántákkal történő ültetés esetén a palántákat a földbe csak akkor lehet áthelyezni, ha a föld felmelegszik 20 fok felett. A növények támogatást igényelnek, mivel a nehéz gyümölcsök megdönthetik a szárokat. A Vigna grófnő faj tenyésztéséhez ajánlott a napfény által megvilágított területeket választani.

göndör kategória

Kék tó

Korai érett spárgabab, hegymászó növényekkel. A bokrok átlagos magassága 1,5 m. A gyümölcsök a nyílt talajba ültetés pillanatától számított 50 nap elteltével érlelik. A hüvely akár 16 cm hosszú is, zöld színben gazdag, sima és sima felülettel rendelkezik.

A növény ellenáll az általános betegségeknek, a hőmérsékleti változásoknak és a kedvezőtlen éghajlati viszonyoknak. A fajta magas terméshozamot mutat, amikor napsütötte helyeket ültet, a huzattal szemben védett, valamint a könnyű, jól vízelvezető talajt. A Kék-tóbab alkalmas fagyasztó tárolásra, levesek és húsételek főzésére.

növekedni fog

Neringa

A korai fajta a kertészek körében igényelt, gyümölcsöt hozva 55 nappal a földbe vetés után. A hosszú, kör keresztmetszetű hüvelyek átmérője kicsi és akár 16 cm is lehetnek. A levelek húsos szerkezetűek, nem tartalmaznak pergamenréteget, válaszfalakat és merev szálakat. A Neringa termése ugyanabban az időben történik, így egy bőséges betakarítás egyszerre végezhető. A fajta jó hőmérsékleti tolerancia és a betegségekkel szembeni ellenállása miatt minden régióban termesztésre alkalmas.

gyümölcshordozó

Ceruza Pod Vissza viasz

Az olasz tenyésztők által kifejlesztett spárgafajta, amely a vetés után 60-65 nappal érlelhető. A 40 cm magasságú kompakt bokrokat a nyári lakosok nagy hozamukkal és veszélyes kártevőkkel szembeni ellenállásukkal értékelik. Az érett hüvelyek halványsárga színűek, és szokatlan íz, sűrű faluk miatt hosszú távú tárolásra és szállításra alkalmasak. A gyümölcs lédús marad, és hosszú ideig nem veszíti el kiszerelését, még fagyasztás és hőkezelés után sem. A babot fényes felület és gazdag fekete árnyalat jellemzi.

spárga fajta

Mascotte

A Mascotte fajtát Franciaországból terjesztették, kompakt bokrokban. Az első gyümölcsöt 50 nappal a földbe vetés után érik. A fajtát különösen értékelik a hüvelyek gazdagsága és ropogósága, a kemény rostok hiánya és a pergamen utóíz.Kis bokrokat nemcsak nyílt talajban ültethet, hanem különálló tartályba is, amelyek otthoni termesztésre alkalmasak. Ha babot termeszt otthon, egész évben friss gyümölcsöket lehet kéznél. A Mascotte hüvelyesek előnyei között szerepel a magas hozam, a hosszú hüvelyek és a könnyű karbantartás.

kompakt perselyek

Kentucky kék pole

Amerikai fajta spárgabab, amely lédús és édes ízű. A gyümölcsök 60–65 napon belül érlelik és nagy mennyiségben nőnek, az alapvető mezőgazdasági technikák figyelembevételével. A növény bokrok magasak, mivel a mászó szőlő 2,5 m magasságra nő. A magas magasság miatt ajánlott a palántákat lekötni, hogy megakadályozzák őket. A zöld hüvely hossza 20 cm, amelynek fő jellemzői a kedvezőtlen éghajlati viszonyoknak való ellenállás, a termesztés egyszerűsége és a bőséges terméshozam.

édes íz

Aranybánya

Bokros spárgabab édes gyümölcsökkel. A növény korai érésnek tekinthető, mivel a növekedési időszak legfeljebb 55 napig tart. A függőleges bokrokat a bőséges lombozat jellemzi, a hüvelyeket kötegekben kötik, ami jelentősen növeli a termés mennyiségét. Egy növény egy bokorából körülbelül 800 g babot lehet előállítani. Az édes íz miatt az Aranybánya népszerűvé vált a kulináris területen. A bab használata sok étel sokféleségét növeli.

sok étel

Fakír

Középszezonban spárgabab, amelynek hüvely hossza meghaladja az 50 cm-t és körülbelül 1 cm-t, a bab répája lédús és gyengéd. A Fakir fajta a göndör kategóriába tartozik. A szőlő hossza eléri a 3 métert. A növény növekedéséhez támogatókat kell használni, mivel a nehéz gyümölcsök megtörhetik a szárokat. A Fakir hüvelyes fajtát az orosz tenyésztők tenyésztették, és rendelkezték az északi régiókban történő termesztéshez szükséges összes tulajdonsággal. A babot magas betegségekkel szembeni ellenálló képességük és folyamatos hozamuk miatt értékelik.

hüvely hosszúságú

Spagetti

A Spaghetti rendkívüli névvel rendelkező fajta a Vigna csoport alfaja, és a korai éréshez tartozik. A gyümölcsök a mag ültetése után 2 hónappal érlelik. A hegymászó bab minden bokorjából körülbelül 5 kg termést lehet összegyűjteni, az alapelvekre figyelemmel. A hüvelyek hossza eléri az 55 cm-t, az átmérő legfeljebb 1 cm. A fő megkülönböztető jellemző a bőr nélküli lédús hüvely és a bab közötti kemény belső válaszfalak. A gyümölcsöknek nincs a jellegzetes babaromájuk, ami lehetővé teszi számukra, hogy különféle ételek elkészítéséhez felhasználhassák.

egy alfaj

Fortex

A francia nemesítők által kifejlesztett Fortex fajtának kiemelkedő aromája, kellemes íz, finom pép és hosszúkás hüvelye van. A gyümölcsben nincsenek septa, a szelepek nagyon lágyak és nem nyomják meg a babot. A fő pozitív tulajdonságok a gyors főzés és a táplálék-összetevők gazdag összetétele. A hüvelyek hossza 20-30 cm, a megfelelő gondozási tenyészidőszak kb. 80 napig tart, ezért a Fortex tartozik a késői érlelési kategóriába. A tapasztalt kertészeknek javasoljuk, hogy ezt a fajtát üvegházhatású körülmények között vagy a déli területeken szabadtéri területen termesszék.

kifejezett aromája

Piros hüvelyes spárga

A Red Podded Spárga egy erőteljes szőlő, bőséges lombozattal és sok hosszú, lila hüvelytel. Szokatlan árnyalatuk miatt a babot a nyári lakosok gyakran használják dekoratív célokra. A gyümölcs hossza eléri a 80 cm-t. A bab magas íz-tulajdonságokkal rendelkezik, és a kulináris területeken aktívan használják különféle ételek készítéséhez.

bőséges lombozat

Spárga Yardlong

Klasszikus fajta, amelyet sok kertész termesztett nyaralóikban. A hegymászó bokrok akár 4 m magasságra is felnőhetnek, így megbízható támaszokon harisnyakötőre van szükségük. A spárgabab hüvely maximális hossza eléri a 80 cm-t. A növényt egyszerűségének, gondoskodásának, állandóan magas hozamának, valamint kártevőktől és betegségektől való védelmének tekintjük.Az aktív érés időtartama körülbelül 80 nap, amely lehetővé teszi a fajta késői érésnek való besorolását. A spárga Yardlongot jobb üvegházakba ültetni, mert rövid és hűvös nyár esetén a gyümölcsöknek nincs idejük teljesen érni.

sok kertész

Bona

Termofil középidős fajta, 75–80 napos növekedési időszakban. A növény bokrokat megkülönbözteti az erős szár és a tömörség (magasság 40 cm-ig). A világos zöld hüvely egyenes és húsos, nem tartalmaz kemény szálakat, és a növény felső részén található. A fajta megőrzés útján hosszú távú tárolásra alkalmas.

A Bonabab fagyasztása nem ajánlott, mivel fennáll az ízjellemzők elvesztésének veszélye. Sokkal jobb ezt a fajtát jól megvilágított és fűtött területeken termeszteni. A gyors és megfelelő növekedéshez optimális hőmérsékleti feltételek + 20 ... + 25 fok.

növekedési időszak

Beans Melody

A Melody hegymászó termése nagy érést mutat az érés korai szakaszában. Az első hajtások megjelenése és az első gyümölcs gyűjtése közötti időszak 45-50 nap. A bab hossza 24-25 cm, alakja xiphoid, a színe sötétzöld, a szerkezete pergamenréteg és belső szálak nélküli. A bokrok növekedéséhez szilárd támogatást kell nyújtania.

A fő előnyei között szerepel az aszály és az alacsony hőmérsékletek könnyű toleranciája, amely lehetővé teszi a spárgabab termesztését olyan régiókban, ahol túlnyomórészt a hideg éghajlat található. A magas ízjellemzők lehetővé teszik a főzés során történő felhasználást, és változatosabbá teszik az ismerős ételek ízét.

érési szakaszok

Karamella

A gazdag és édes íz tulajdonosa, a Caramel fajta nagy igényt kapott a modern kertészek körében. A szokatlan ízjellemzők mellett az előnyök között szerepel a korai érés (55 nap az első hajtások csírázásától a betakarításig), nagy bokrok (45-60 cm), betegségállóság. Ezt a fajtát május és július között lehet termeszteni, hogy a gyümölcsöknek idejük legyen teljes éréshez. Ültetésre alkalmasak az ágyak, amelyek állandóan megvilágított helyen vannak, huzat és erős szél ellen védettek, enyhén termékeny talajjal.

nagy igény

Pokol Rem

Magas hozamú göndör spárgabab, szokatlan gomba aromával, a legkülönfélébb termékek között. A szemek rózsaszínűek. A gyümölcs lédús és gyengéd. Az Ad Rem fajta hozzáadásával készített ételek azt a benyomást keltik, hogy valódi gombát használnak.

Ez a fajta sok nyári lakosba beleszeretett, nemcsak az ízjellemzői miatt, hanem a gondozásának szerénytlensége és a különböző hőmérsékletekkel szembeni ellenállása miatt is. A bokrok rendszeres öntözésével és jó megvilágításával 50–60 nappal az ültetés után nagy terméshozam érhető el.

széles választék

Flamingó

Korai érésű bokorfajta, amely első gyümölcsét az első hajtások megjelenése után 55-60 nappal adja meg. Minden növény körülbelül 10, 15 cm hosszú, élénkvörös hüvelyt tartalmaz, belső rost és pergamenréteg nélkül. A magok világosak, rózsaszín csíkokkal. A fajta jó terméshozamot mutat, ha minden éghajlati körülmények között termesztik. Az érett gyümölcsök fagyasztásra, tartósításra és friss fogyasztásra alkalmasak. Megengedett a kultúra termesztésének csemete módszere (külön tartályokban történő vetést május elején hajtják végre, majd nyílt talajba ültetik - egy hónappal később).

első hajtások

Laura

A spárgabab korai fajtája, magas hozammal és gazdag ízjellemzőkkel. A hüvelyesek családjának ezen változatának termesztésével nyers és cukorbabot lehet előállítani, amelyeket hosszú távú tárolásnak vetnek alá, eredeti tulajdonságaik elvesztése nélkül. Laura gyümölcsei nagymértékben érlelik, ami megkönnyíti a betakarítást.

A gyakorlatban a gyűjtemény időtartama nem haladja meg a két hetet. A hüvely akár 12 cm hosszú is, hengeres alakú és sárgás árnyalatú.A gyümölcs belsejében nincs sept és nyilvánvaló rost.

rózsaszín foltok

Boszorkány

Az Enchantress bab érési ideje 45-50 nap. A szezon kezdetén növényt termeszthet, hogy kiszabadítsa az ágyakat a következő ültetéshez. A termésmutató eléri a 3,2 kg-ot / négyzetméter. A fajta értéke abban rejlik, hogy jól ellenzi az aszályot és az alacsony hőmérsékletet, ellenáll a veszélyes kártevőknek, megőrzi az ízjellemzőket hőkezelés vagy fagyasztás után. A varázslónőt különféle ételek készítésére használják, mivel szokatlan aromát adnak nekik, és vitaminkomplexissel telítik őket.

jó tolerancia

Győztes

Klasszikus rost nélküli fajta zöld lapos babtal. A tenyészet hosszú ideig érlelődik, és az első gyümölcsöket csak 3 hónappal az ültetés után lehet betakarítani. Sokkal jobb, ha a Winner babot üvegházi körülmények között termesztik, hogy a növények nem halnak meg az alacsony hőmérséklet miatt. Ha a bokrokat nyílt talajon szeretné ültetni, vegye igénybe a csemete technikát.

Az aktív és megfelelő növekedéshez körülbelül 23 fok hőmérsékletre van szükség, a terület állandó megvilágításához, az ágyak megtisztításához a gyomoktól és a rendszeres öntözéshez. A Winner hüvelyesek sajátossága az, hogy a kultúrának nemcsak étel, hanem dekoratív célja is van.

lapos bab

Lila hölgy

A látványos megjelenés a Purple Lady fajta fő jellemzője. A növényt nagy, mély lila virágzat díszíti. A hegymászó bokrok 1,5 m magasságban vannak, és gyakran dekorációként használják őket. A hüvelyek 15 cm hosszúak és hosszúkás csövek alakúak. A fajtát korai érésnek tekintik, mivel az első hajtások csírázása után 55-60 nappal érlelhető. A fehér bab magas ízű és sok étel összetevője.

Lila hölgy

Harmónia

A középszezonban a Harmony fajta 65-85 nappal érkezik az ültetés után. Az első hajtások egy héten belül láthatók. Az átlagos növénymagasság 3-3,5 m, ezért a szárok megőrzéséhez megbízható támasz és bekötés szükséges. A bab lekerekített, kissé ívelt alakú és sárga színű. A hüvelyben nincs sept vagy pergamen.

A magok aktívan csírázni kezdenek, és az első hajtást adják, feltéve, hogy a környezeti hőmérséklet 10–12 fok között van. A harmonikus babnak mérsékelt talajnedvességre van szüksége, de alig képes elviselni a fölösleges vizet.

egy héttel később

Spanyol fehér

A fehér hüvelyesek családjának óriási változatát spanyol fehér babnak nevezik. A név ellenére a fajta nagyon népszerűvé vált Franciaországban és Olaszországban. A sok előnye közül nemcsak a kultúra nagy méretét, hanem a környező feltételeknek való szerénytlenségét, a rövid szárazságtűrő képességét és a talajban gyakran előforduló kártevőkkel szembeni ellenállást is érdemes megemlíteni. A spanyol fehér spárgabab rostos megterheléssel rendelkezik, így gyakori fogyasztása kedvező hatással van az emberi testre.

gyümölcsöt hívnak

Lapocka

Bab A váladék lédús, kifejezett ízű gyümölcsöket hordoz. Ez a faj magas fehérje-, szénhidrát-, rost-, ásványi- és vitamintartalmat tartalmaz. A termék gyakori használata minden alkotóelemnek pozitív hatással van az egészségre. A tenyészet hőkezelés, fagyasztás és konzerválás után nem veszíti el hasznos tulajdonságait és ízét. A termék tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hosszú ideig tárolja.

kifejezett íz

Arany nyaklánc

Egy szerény hegymászó fajta, amely magas hozamot mutat. A vetőmag ültetésétől a betakarításig tartó időszak 65-70 nap. A bokrok magassága eléri az 1,5–2 m-t, ezért növekedéshez támogatást igényel. Az Arany nyaklánc magjai táplálkozási tulajdonságaik és vitamin-összetételük miatt nagyra becsülik. Még az éretlen bab is fogyasztható köretként étkezéshez.Ezenkívül a tenyészet fagyasztásra és pácolásra is alkalmas.

hozam mutató

Sárga nyak

A Sárga Nyak fajta, amely sok régióban elterjedt, egy kompakt, 30–40 cm magas bokrok, a vetés pillanatától kezdve a növekedési időszak nem haladja meg a 65 napot, megfelelő ellátás mellett. A gyümölcs a bokrok tetején található. Világos sárga babok 12 cm hosszúra nőnek, és hüvelyekben helyezkednek el, belső septa nélkül. A kultúra tápláló tulajdonságairól és kiváló ízéről híres.

kompakt perselyek

A spárgabab főzésének jellemzői

Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki babjából, fontos néhány szabályt betartani, amikor azokat főzés közben használja. A zöldbabot oldalsó rostokból kell meghámozni, mivel ezek kellemetlen utóízet eredményezhetnek. A gyümölcshéj a központi résztől kezdődik, a védőszálakat a hüvely teljes hosszában eltávolítják.

A közvetlen elkészítés előtt a terméket forralt vízzel kell kezelni, hogy elpusztítsa a szennyeződéseket, a mérgező anyagokat és a baktériumokat, amelyek felhalmozódnak a felületre. Ha serpenyőben sütjük a gyümölcsöket, vagy hosszan meleg vízben tartjuk őket, akkor teljes mértékben megszabadulhat a káros alkotóelemtől - a fenazintól. A spárgabab főzés után főzhető, pácolt, sült vagy frissen fogyasztható. Egyes növényfajták nem ajánlottak pácoláshoz és konzervkészítéshez a tápérték és a jótékony tulajdonságok elvesztésének kockázata miatt.

spárgabab

A bab felhasználható a levesekben, főételekben vagy zöldségsalátákban. Az édes fajtákat gyakran használják pite töltésére. A főtt hüvelyeket tejföllel vagy forró fokhagymás mártással fűszerezhetjük, és külön tálként szolgálhatjuk fel. A hüvelyesek családjából a legnagyobb előnye akkor származik, ha a gyümölcsöket egy vízfürdő hatására dróthálón elpárologtatják.

A spárgabab főzéséhez mindig a betakarítás után fagyassza be őket. Hideg hatására a termék nem veszíti el természetes tulajdonságait, vitamin- és ásványi összetételét.

Ezen felül kulináris felhasználáshoz nincs szükség előolvasztásra. Miután kivette a babot a hűtőszekrényből, csak tegye forrásban lévő folyadékba, és várja meg, amíg teljesen meg nem főzött, kb. 5 percig. Ha túlexponálja a gyümölcsöket forrásban lévő vízben, a bab aktívan karcinogéneket termel, amelyek negatív hatással lehetnek az egészségre. Multicooker-ben történő főzés esetén a babot 2-3 órán át hideg vízben kell áztatnia, hogy a toxikus anyagok a felületről elkerülhetők legyenek.

összetevő a levesekhez

Vélemények
 1. Tamara
  8.08.2018 13:42

  Nagyon informatív és hasznos információ, de szeretném megjegyezni, hogy a babnak, akárcsak más hüvelyeseknek, van bab, nem hüvelyben, tehát jobb, ha nem használja a zöldbab kifejezést.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök