Milyen előnyei és káros hatásai vannak a csírázott babnak az emberi test számára?

Amikor hallják, hogy a babcsíra megeszik, sokan meglepődnek. Kevés ember tudja, hogy ez a termék felbecsülhetetlen előnyöket nyújt a test számára.. A csírázott bab az egyik fő összetevő a nyers élelmezők és az egészséges emberek számára. Fontolja meg, miért olyan csírázott bab, és mi az ellenjavallata annak használatához.

Hogyan kell kihajtani a babot

A csírázási módszerek ismertetése előtt érdemes megjegyezni, hogy nem minden hüvelyes fajta alkalmas erre. Tehát például a vörös vagy a fehér babot nem szabad kategorizálni, mivel ez súlyos mérgezéshez vezethet. A nyersfogyasztásra a legjobb fajták a szögletes Azuki bab és indiai bab Mash... Valójában ezek az egyetlen hüvelyesek, amelyek csírázhatók. Ezeknek a fajtáknak a hajtása fűszeres és édes ízű.

csírázott bab

A bab csírázásához vegyen be minden, a gazdaságban található tartályt. Lehet egy tányér, üveg, tál. A magcsírát a szaküzletben is megvásárolhatja. Ez praktikus berendezés, de egyáltalán nem kötelező.

Az egyetlen dolog, amelyet a nyers élelmezők a babcsírázáshoz otthon vásárolnak, a hajtás - egy univerzális rendszer, amelyet nemcsak a hajtások automatikus öntözésére, hanem az optimális páratartalom és hőmérséklet fenntartására is terveztek. Ilyen felszereléssel a babcsírázás szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel. A vizet csak naponta egyszer kell cserélni.

bármilyen kapacitás

Ha a hajtás nem érhető el, akkor megteheti csírázott bab manuálisan. Annak érdekében, hogy a hajtások kellemes ízűek és friss aromájuk legyen, meg kell építeni a megfelelő szerkezetet. Ehhez szüksége van:

 1. Vegye ki két tartályt - az egyik mély aljú, a másik lyukakkal távolítsa el a felesleges vizet.
 2. Második tartályként szitára is alkalmas. Alja gézzel bélelt, mély tartályba helyezte és indiai babmagot töltötte.
 3. Ezután a mung babot öntsük vízzel, és hagyjuk pár órára sötét és meleg helyen.
 4. 3 óránként öntözzük meg a babot. 10 óra elteltével a babot megmossuk, és a fölösleges vizet kiszűrjük.
 5. A mosott mung babot csírázásra hagyják. Fontos, hogy ezt a folyamatot ne kísérelje meg napfény. Csírázza a babot csak sötét helyen.

Az első hajtások egy nap alatt megjelennek. Azonnal elfogyaszthatók, bár néhány nyers élelmező inkább még néhány napra hagyja a babot, mielőtt elfogyasztja őket.

kellemes íz

Jegyzet! A több mint egy napig csírázó csírákat meg kell mosni és szárítani. Ellenkező esetben elveszítik az összes hasznos komponenst.

Közvetlenül a hajtások használata előtt meghámozzák és újra mossák. Csak friss hajtásokat esznek. Ezt a terméket nem ajánljuk hűtésre vagy fagyasztásra.

hámozott

Mit tartalmaz a bab - kémiai összetétel, vitaminok és nyomelemek

A csírázott bab alacsony kalóriájú. 100 g termékre csak 30 kcal van. A csírázott bab a következőket tartalmazza:

 • zsírok;
 • fehérjék;
 • szénhidrátok.

100 gramm termék tartalmazza ezen összetevők napi adagját.

Ezenkívül a csírázott bab nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint. Az ásványi alkotóelemekből a készítmény a következőket tartalmazza:

kémiai összetétel

 • magnézium;
 • kalcium;
 • foszfor;
 • Vas;
 • cink;
 • nátrium;
 • réz;
 • mangán és sok más egészséges ásványi anyag.

A termék összetétele olyan univerzális, hogy a test elkapja az élethez szükséges összes anyagot, még akkor is, ha az ember csak egyetlen hajtással táplálkozik.

egészségügyi nyomelemek

Hol használja

A babcsírákat széles körben használják a főzéshez. Leggyakrabban friss zöldségsalátákhoz adják hozzá. Meg kell jegyezni, hogy manapság divatossá vált az ételek elkészítése csírázott bab felhasználásával. Mindenekelőtt annak oka, hogy egyre több ember részesíti előnyben az egészséges életmódot.

Sokan lepnek meg, de a csírázott babot különféle pékárukban is használják. Finom mártások és az első fogások készülnek tőlük. A termék táplálkozási értéke lehetővé teszi, hogy nemcsak az étel egyik összetevőjeként használja, hanem a hús vagy a hal kiegészítőként is.

felhasználás a főzésben

A hajtások népszerűek a hagyományos orvoslásban. Különösen lelkesedéssel használják ázsiai országokban. A 3 cm-nél rövidebb hajtásokat a következő feltételek mellett használják:

 • elhízottság;
 • magas vérnyomás;
 • csökkent immunitás;
 • atherosclerosis;
 • szívbetegségek;
 • cukorbetegség.

népi gyógymód

Ezen felül a hajtások ismertek öregedésgátló és rák elleni hatásaikról. A csírázott bab rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az ifjúságot és csökkenti a rák valószínűségét.

Az orvosi táplálkozás egész komplexei nagyon népszerűek. A speciális étrend során a csírázott babot hajdina, búza, zabcsír, bogyós gyümölcsök és gyógynövény-főzetek kombinálják.

Használat előtt a hajtásokat gondosan kiválogatják. A rothadt és a szennyezett alkatrészeket el kell dobni. Csak lédús és ropogós növényi részeket használnak élelmezéshez.

rákellenes hatás

Előnyök

A csírázott bab több mikrotápanyagot tartalmaz, mint a szokásos bab. Nagyon tápláló és étrendi is. Ez az oka annak, hogy ezt a terméket gyakran "élő ételnek" nevezik. A palánták jótékony tulajdonságainak egyértelmű megértése érdekében mérlegelje, milyen előnyöket nyújtanak a testnek:

 • normalizálja az idegrendszer munkáját (nyugtató hatást fejt ki a testre);
 • pótolja a vitaminhiányt, amelynek eredményeként az öregedési folyamat lelassul a szervezetben;
 • tisztítsa meg a belek toxinoktól és toxinoktól;
 • javítja a szívműködést;
 • antimikrobiális hatásúak, amelyek jelentősen csökkentik a megfázás valószínűségét;
 • normalizálja az anyagcserét.

csemete tulajdonságai

A babcsíra előnye az is, hogy alacsony kalóriatartalmú. Így bekerülnek az étrendbe a fogyás érdekében. Ezek a bab ismertek diuretikum és antimikrobiális hatásaikról. Néha helyettesítheti a gyógyszerészeti gyógyszereket.

A csírázott bab egyedülálló módon képes csökkenteni a vércukorszintet. Ezért erősen ajánlott a diabetes mellitusban szenvedő betegek számára történő alkalmazás.

gyógyszertári készítmények

Csírázott bab - előnyök és ártalmak

A hajtásokat az ősi idők óta tekintik a leggazdagabb élelmiszereknek.Ezek a növények gazdag enzimekben, rendszeres használatuk szinte minden szerv és rendszer működését javítja. De a csírázott mung bab hasznossága sem ér véget. Fogyáshoz és fiatalításhoz használják. A hüvelyes hajtással tápláló nők koruknál lényegesen fiatalabbnak tűnnek.

Javítja nem csak a bőr, hanem a haj, a köröm, a fogak állapotát is.

Ha összehasonlítja a szokásos babot a hajtásokkal, akkor az utóbbi háromszor több E-vitamint, ötször annyi B- és C-vitamint tartalmaz. Körülbelül 50 gramm hajtás helyettesíti hat pohár természetes narancslevet.

gazdag étel

A csírázott bab kombinálható minden élelmiszerrel. Ebben a tekintetben nincs korlátozása. Különösen hasznos a bogyók, zöldségek, gyümölcsök párhuzamos használata.

Rendkívül előnyös, ha a csírázott babot búza- és zabcsírával kombinálják. Ezenkívül a babcsírákat kívülről is használják krémekhez és kompresszorokhoz. Ez lehetővé teszi a duzzanat és duzzanat eltávolítását a sérülés helyéről. A hajtásokat reuma, ízületi gyulladás, köszvény kezelésére is használják. A terméket hozzáadják a bőrápolási termékekhez. Az öregedésgátló maszkok különösen népszerűek. Így a csírázott babnak a következő hatása van:

minden termék

 • antibakteriális;
 • sebgyógyulás;
 • gyulladáscsökkentő;
 • tonik;
 • öregedésgátló;
 • rákellenes.

Bármennyire is hasznos a termék, érdemes megfigyelni az intézkedést. Nagy mennyiségben történő felhasználása puffadást, vérnyomáscsökkenést, hasmenést és kólikust okoz.

tartsa be az intézkedést

Ellenjavallatok

Nem ajánlott csírázott babot használni azoknak az embereknek, akiknek a készítmény komponensei egyedileg intoleranciák. Ezenkívül óvatosság szükséges az akut stádiumú krónikus gastrointestinalis betegségek esetén is.

Mivel fennáll a hajtások intoleranciája, elővigyázatosan kell eljárni. Kezdetben kis mennyiségű hajtást adnak az ételhez, majd a test reakcióját figyelik. Ha allergiás reakció jelentkezik, a kezelést abba kell hagyni. Ha nincsenek negatív reakciók, akkor a csemeték számát növelik, amikor étellel adják hozzá. Valójában azonban nem szabad visszaélni azzal, mint más termékekkel.

egyéni intolerancia

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök