Hogyan kell megfelelően termeszteni a babot otthon, lépésről lépésre a kezdők számára

A sok ember által kedvelt termék nagy gond nélkül, nyári ház nélkül is beszerezhető. Csak azt kell tudnia, hogy a babot hogyan termesztik egy házban vagy lakásban. Ennek a kultúrának az ültetéséhez elegendő apró tartályokat beszerezni - tartályokat, dobozokat, edényeket, amelyeket kényelmesen a lodžára, erkélyen vagy ablakpárkányon lehet elhelyezni. A gyönyörűen virágzó növények nem csak ízletes babot kínálnak, hanem dekorációs elemként szolgálnak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fajtájú babot otthonához

Ha úgy dönt, hogy babot ültet otthon, először el kell döntenie a fajta kiválasztásáról. Számos lehetőség létezik, amelyek közül a legjobb a spárga és a díszes fajták. A bokorbab is figyelemre méltó a rövid növekedési időszak, gyors érés és kompakt méret miatt. A korai bokorfajták tulajdonságai lehetővé teszik, hogy nagy gond nélkül dobozokban termessék őket. Népszerűek a Scuba és a Homestead Green. Az otthoni termesztéshez olyan hibridek ajánlottak, amelyek immunitással rendelkeznek a betegségek és a rovarirtók ellen. A dekoratív fajok nagy és gyönyörű, többszínű babot adnak ki, amelyek étkezésre alkalmatlanok, de az erkélyek további tereprendezésére szolgálnak.

válasszon egy fajtát

A korai érést a lakásban a kiváló gyümölcsöség jellemzi Black Eyed Peas:

  • Olajkirály. A finom, cső alakú, nagy hüvelyeket legkorábban két hónappal később távolítják el, és frissen vagy táplálék összetevőként használják fel ételekként;
  • Karamella. A hüvelyesek betegségeivel szemben fokozott ellenállással rendelkező változat. Két hónapon belül betakarítja a cukortartót;
  • Sachs 615. Kompakt fajta, kicsi, cső alakú hüvelyekkel, magas tápanyagtartalma és durva rostok hiánya miatt.

Ha a göndör megjelenést részesítik előnyben, akkor nem szabad olyan hegymászó fajtákat választania, amelyek a lehető legnagyobb mértékben árnyékolják az ablakokat. Tanácsolhatja a Dotted, Rumba, Violetta szolgáltatásokat. A megcsípés képes megállítani a szőlő növekedését, amely közelebb hozza a termés kezdete pillanatát. A hegymászó növényeket rácsos vagy kúp alakú fa állványra rögzítik. Kustovnak elegendő egy alacsony támogatást telepíteni.

Black Eyed Peas

A héró fajtákat száraz szemek megszerzése céljából ültetik, az otthoni körülmények erre nem alkalmasak - vetésük az, amit betakarítottak.

Azok számára, akik először úgy döntöttek, hogy babot ültetnek otthon, a legjobb, ha több fajtát vásárol tesztelés céljából, és mindegyikbe ültetnek 3-4 magot.

héj nélküli fajták

Lehet-e otthon megteremteni a babra alkalmas feltételeket?

A növénynek rövid nappali órára van szüksége - legfeljebb 12 órára - ez szükséges a rügyek kialakulásához. Ha lehetséges az ablakpárkányon termesztett bab biztosítása, akkor ilyen feltételek mellett a betakarítás korai és bőséges lesz. Ugyanez vonatkozik az erkélyen lévő kultúra ültetésére. Ez a paraméter elveszíti relevanciáját a termés megkezdésekor.

Ha babot termeszt egy lakásban, készítsen elő agyagos vagy homokos agyag talajt, és melegítse fel +12 fokra. A babtermesztés otthon nem okoz problémát, különösen az önbeporzó virágoknak köszönhetően.

feltételek megteremtése

Mag előkészítése és vetés

A vetőmagot gondos kiválasztás és feldolgozás után ültetni kell. Vannak kritériumok a vetőmagok kiválasztására, amelyek után teljes példányok maradnak. A szemeknek simaaknak kell lenniük, fényes felülettel, kártevők, sötét foltok, penész, penészedés, üresség nélkül. Szemrevételezés után a babot sós vízzel töltik meg.

Az úszó magokat eldobják. A száraz magoknak kemény héja van, amely késlelteti a palánták megjelenését.

A babmagok feldolgozási technológiája a következő: a vetőmagot egy nap meleg vízben áztatják, amelyet négyszer kell cserélni. Jó szerepet játszanak a növekedést serkentő szerek. A palánták betegségeinek megelőzésére megfelelő kálium-permanganát, rovarirtó vagy fungicid oldat.

vetés és vetés

Ezután a magokat nedves ruhával helyezzük a csírázásig. Ebben az esetben a levegő hőmérsékletét +25 fok alatt tartják. Amint az első hajtás kikelt, a magokat a talajba ültetik, 5 cm-es mélységű tartályba töltik. A talajkeveréket meg kell itatni és le kell fektetni. babmag gyökerek lefelé vagy oldalra, 15-20 cm-es intervallummal.

A babtermesztéshez szükséges nap február közepétől március közepéig tart. Az ablakpárkányon történő ültetéshez a magokat februárban készítik el. Egy üvegezett erkélyen a babot május közepén, a nyitott - május végén vetik be.

A hőszerető kultúra fél a fagytól. Felnőttként képes ellenállni egy rövid ideig tartó, legalább -3 fokos hőmérsékleti csökkenésnek.

feltöltött egy tartályba

A talaj előkészítése a vetőmag ültetésére

A bab gyors növekedése lehetővé teszi a növény szedését anélkül, hogy állandó tartályban növekszik. Minden növénynek legalább 3 liter talajra lesz szüksége. Az edényeknek 20 cm magasnak kell lenniük a gyenge gyökérfejlődés miatt. A szoros tartály gyengébbé és soványabbá teszi a babot.

Ha nem lehetséges a tartályokat vízelvezető nyílásokkal felszerelni, az aljára egy réteg kiterjesztett agyagot öntenek. Megvásárolhatja az univerzálisan kész talajt vagy elkészítheti a talajkeveréket. Ehhez vegyen be egyenlő mennyiségű humuszot és gyöngy földet, amelybe 200 g fahamu kerül. A savas talaj használata elfogadhatatlan. A deoxidációt dolomitliszt, hamu, kréta vagy mész segítségével végezzük, pH 6–6,5-re.

talaj előkészítése

Ültetési szakaszok

Beltéri - erkélyes, lodža - a bab ültetését május elején ajánljuk. A lakásban történő termesztés technológiája az időzítés szempontjából különbözik: márciusban kezdik el az ültetést. Javasolt egy lépésről lépésre a zöldségnövény ültetése.

ajánlott ültetni

1. szakasz

A vetőmagokat hagyják szárazan vagy már csíráztatva a talajba ültetni. A második lehetőség választása esetén a vetőmagot gézzsákba helyezik, és meleg vízzel egy edénybe dobják, amelyet hozzá kell adni, amíg elpárolog. Az első hajtások jelzik a bab ültetésének megfelelő időpontját.

száraz föld

2. szakasz

Folytatjuk a tartály kiválasztását a növények ültetéséhez: a bokorfajtáknak legalább 3 liter talajmennyiségre, göndörűekre - 35 liter. Miután felvette a megfelelő dobozt, tartályt vagy edényt, megtöltjük azt a talajkeverékkel, amelynek előkészítését már említettük.

bokorfajták

3. szakasz: leszállás

Ebben a szakaszban nincs probléma, elegendő egyszerű szabályokat követni:

  • A száraz vagy áztatott vetőmag ültetése előtt javasoljuk, hogy forró vízzel vagy mangán oldattal öntse a talajt. A babot gödrökben fektetik le, 10 cm távolságra tartva.A csíráztatott magokat ajánlott az oldalukra fektetni, függetlenül a hajtás helyétől, különben nehéz meghatározni a gabona helyes helyét. Semmi szörnyű nem fog történni, ha a helytelen elhelyezés, mivel a palánták mindenesetre kelnek ki, és a fény felé rohannak.

egyszerű szabályok

Az optimális ültetési idő május. A bab 5-7 napon belül csírázik, másfél hónapon belül megkezdődik a virágzás, és az első betakarítás néhány hét múlva várható.

A kombinált termesztést jó lehetőségnek tekintik:

kombinált művelés

  • A beltéri termesztett palántákat meleg időjárás elindításával erkélyre vagy lodzsára szállítják. A vetést egy hónappal az éjszakai fagyok veszélyének megszűnése előtt végezzük.
  • A korai érésű, februárban bevetett fajtákat az ablakpárkányon terméséig termesztik. A betakarítás után a tartályokat kiürítik és az erkélyre helyezik, hogy új növényeket ültessenek.

nőtt az ablakpárkányon

A babápolás otthon

A növények öntözését a talaj felső rétegének kiszáradásával végezzük. Lodžán vagy erkélyen az öntözés gyakorisága az időjárási viszonyoktól függ: hő esetén az öntözések száma eléri a kettőt naponta. A gombák előfordulásának elkerülése érdekében próbálja meg, hogy ne kerüljön víz a levelekre. A talaj nedvesítésének legjobb ideje reggel. Két levélpár megjelenése után az öntözést leállítják, és a virágzás kezdetén folytatják.

A nem megfelelő üvegezésű lodža jó termése érdekében a bab ültetvényeket meg kell védeni az esőtől, megakadályozva a tartályokban a víz stagnálását. E célból a konténereket a tető alatt, az erkélyen belül mozgatják.

termőtalaj

Optimális fényviszonyok

A kultúra nem tolerálja az árnyékolást, ezért jól megvilágított helyet választanak ki az ültetéshez, vagy további megvilágítást helyeznek el. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a termés megkezdése előtti nappali óráknak rövidnek, legfeljebb 12 órának kell lenniük.

Ha a babot télen a párkányon termesztik, a dobozokat déli oldalra kell helyezni. Ha ez nem lehetséges, fitolampával kiegészítő világítást kell elhelyezni. Késő tavasszal és nyáron a kultúra nagyszerűen érzi magát a nyugati és keleti tájolás ablakain.

Javasolt egy kísérlet a különféle nappali órák hozamkülönbségének meghatározására. Ugyanazon fajta fiatal növényeket, azonos gondozással termesztve, két csoportra osztják. Az első rövid nap alatt alakul ki, a második természetes fényben.

fény mód

Mit és hogyan kell etetni a babot

Az első táplálást a valódi levelek megjelenésének szakaszában kell alkalmazni, és havonta kétszer meg kell ismételni. A termesztési időszakban a növénynek szerves műtrágyákra van szüksége, ám otthonában nem lehet használni az emlékszóró ürülékeit és infúzióját a kellemetlen, csípõ szag miatt. Csak egy kiút van - a humusz rendszeres hozzáadása a talajjal való keverés közben. Az ilyen kötszerek bevezetése a kezdő szakaszban végződik. Most a babhoz kálium és nyomelemek szükségesek, amelyek szerepét a fás hamu fogja játszani. A földet porfenék formájában porlasztják és öntözik.

A beltéri termesztett növények takarmányozására kifejlesztettek egy természetes szagtalan műtrágyát - lótrágyakivonatot.

etesse a babot

Babbetegségek és kártevők

Az otthoni ültetéseket nem védik a betegségek és kártevők megjelenésétől. A legveszélyesebb a babzsír. Szobanövények jelenlétében a tripsz, a pók atkák és a levéltetvek elterjedhetnek a babbokrokban. A káros növények elleni küzdelmet bent kell tartani biológiai készítmények segítségével, mivel ezek a legbiztosabbak az emberi test és a háziállatok számára.

A száraz vetőmagok fagyasztása két napig megszabadul a caryopsis-tól fagyasztóban -15 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.

A babot bakteriózis és vírusos antracnozis érinti. A vírusfertőzések gyógyíthatatlanok, ezért a virágzás előtt kétszer vigyázzon a megelőző intézkedésekre növények speciális készítményekkel történő permetezésével.

a betegségek megjelenése

Az első betakarítás

Az érett hüvely azonnal megeszik. Saját mag betakarításakor a gyümölcsöt addig hagyják a növényen, amíg teljesen éretté nem válik. A házi babtermesztést nem lehet nagy léptékűnek nevezni, de egy tucat bokor a vetés után két hónappal terméshez juttatja az ültetvények tulajdonosát. Hegymászó bab és öt bokor elég. A későbbi termés a hideg időjárás miatt fordul elő.

Az szerény kultúra nem igényel speciális készségeket és tapasztalatokat az otthon növekedéséhez. A bab fejlődése még zsúfolt körülmények között és megvilágítás hiányában is megtörténik. A kedvező feltételek megteremtése nem kevésbé bőséges termést eredményez, mint a szabadföldön történő ültetés esetén. Fontos agrotechnikai technikák: elegendő mennyiségű talaj, a világítási rendszer megszervezése, az illetékes öntözés és műtrágyázás.

saját mag

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök