Hogyan lehet gyorsan és helyesen kihajtani a babot 1 nap alatt otthon

Sokan tudják, hogy a babcsíra egészségre jó, de nem mindenki tudja, hogyan kell megfelelően kihajtani a babot. A módszer attól függ, hogy a kertészek milyen célt törekszenek. Egyesek korai hajtásokat akarnak szerezni, mások az egészséges táplálkozás iránt érdeklődnek, és a hajtásokat megeszik. Fontolja meg, hogy milyen módszerek vannak a babcsírázásnak, és milyen előnyei vannak ennek a terméknek.

Csírázott bab - előnyök és ártalmak

A babcsíra nagyon népszerűvé vált az egészséges életmódot követõ emberek körében. Ezek a fő alkotóelemei a nyers élelmezőknek. A nyers ételeket általában olyan emberek gyakorolják, akik meg akarnak szabadulni a súlyos betegségektől, vagy csak meg akarják őrizni egészségüket.

csírázott bab

A babcsíra vitaminokat és sok hasznos mikroelemet tartalmaz:

 • kalcium;
 • cink;
 • Vas;
 • réz;
 • foszfor és még sok más.

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. A növényi fehérje jelenléte miatt a készítmény teljesen helyettesíti a húst. Mint tudjuk, a növényi fehérje sokkal egészségesebb, mint az állati fehérje.

vitaminokat tartalmaznak

A hüvelyesek palántáit megeszik a megfázás megelőzése, a hemoglobinszint növelése és a felesleges fogyás érdekében. Terápiás célokra ateroszklerózisban és diabetes mellitusban szenvedő betegeknek írják őket fel. A hajtások normalizálják az anyagcserét, megnyugtatják az idegrendszert és növelik a belső szervek hatékonyságát.

A babcsíra nem káros a testre. Természetesen, ha nem bántalmazzák őket. Nagy mennyiségű étkezés puffadáshoz, kólikhoz és hasmenéshez vezethet.

 megfázás

Hogyan csírázza babot otthon

A bab csíráztatása otthon nem sokáig tart. Az egyetlen dolog, amelyre figyelni kell, a vetőmag minősége. Az eljárás előtt gondosan válogatják őket, különösen, ha üzletből származnak. Az összes szárított, rothadt és elrontott szemet el kell dobni. A vetőmagok csírázásának számos módja van, fontolja meg a legegyszerűbbet. A lépések algoritmusa szakaszokban:

otthon

 • vegyen egy kis műanyag tartályt, hajtson végre lyukakat az alján, hogy a víz kijönhessen rajta;
 • meghatározza a mély edény kapacitását; Fontos, hogy a tartály alja ne érintse meg a tartályt, különben nincs hely a víz számára;
 • tegyen többször hajtogatott gélt a műanyag tartály aljára;
 • öntsön rá egy vékony réteg babot;
 • öntsük a magokat meleg vízzel, hogy csak kissé meghaladja a szintüket;
 • takarja le a ruhát egy ruhával, és tegye meleg, sötét helyre;
 • úgy, hogy a hajtások a lehető legkorábban megjelenjenek, a babot 3 óránként öntözik.

Ha helyesen hajtják végre, a hajtások másnap jelennek meg. Az étkezési babot 4-5 napig csíráztatni kell, amikor a növények eléri az 5-6 cm magasságot. Ne felejtsük el, hogy a felhalmozódott vizet rendszeresen le kell üríteni.

gélt tegyen

Csírázó bab a földbe ültetésre

A bab ültetésre történő csírázásának technológiája nem különbözik nagyban az előző módszertől. Az eljárás megkezdése előtt továbbra is meg kell válogatni az elrontott magokat és eltávolítani a felesleges hulladékokat. Ezután egy közepes mélységű lemezt borotválnak, nedves ruhával vagy gézzel helyezik rá. A kiválasztott szemeket meleg vízben átitatott és a felső réteggel borított anyag tetejére helyezzük.

Fontos, hogy az anyag nedves legyen. A víz nem szabad kiszivárogni belőle, különben rothadó babot eredményezhet.

A csírázási idő általában 1 nap. Másnap már törékeny hajtások jelennek meg, amelyeket a talajba ültetnek. Ezt nagyon óvatosan kell elvégezni, a sorok közötti távolság nem lehet kevesebb, mint 50 cm, a magok között - legalább 20 cm.

közepes mélységű

Csírázó bab csemetékhez

A palánták csírázására a kertészek a régi, bevált módszert használják. Bármi furcsa is hangzik, ehhez WC-papírra van szüksége. Ezt egy hosszúkás (legfeljebb 50 cm hosszú) celofán tekercs tetejére helyezzük, vízzel megnedvesítjük, és babot fektetünk rá. A vetőmagok elrendezésekor fontos behúzni a széleket, lehetőleg ha legalább 1 centiméter. Tegyen egy másik réteg papírt a bab tetejére, nedvesítse meg vízzel és tekerje fel a tekercset. A vetőmag csírázása érdekében az üres szegély oldaláról leengedjük egy vízzel való edénybe.

Hány nap múlva jelennek meg a csírák ezzel a csírázási módszerrel? A vetőmag csírázását néhány nap alatt megfigyelhetjük, de a hajtásokat másfél héten belül ültetik az ágyokra, amikor teljesen erősebbek.

bab csemetékhez

Hüvelyesek csírázása élelmiszerekhez

A hüvelyesek hajtásainak élelmezése rendkívüli előnyökkel jár a test számára. A csírázott magok sokkal előnyösebb nyomelemeket tartalmaznak, mint a szokásos babok. Nem csoda, hogy "élő ételnek" hívják őket. A bab csírázásának legegyszerűbb módja az, ha sík üvegből készült edénybe helyezi, nedves gézzel borítja és sötét helyen tárolja. Ez a módszer kiküszöböli a felesleges nedvességet. Már a 2-3. Napon hajtások jelennek meg, 5-7 cm elteltével elfogyaszthatók. Bár sok nyers élelmező inkább a hajtást fogyasztja a második napon. Mint láthatja, a bab csíráztatása ilyen egyszerű.

rendkívüli előny

Hogyan csírázhatjuk a mung babot

A Mung bab egy kicsi zöldbab. Borsónak neveztük. A mung bab csírázásának elve nem sokban különbözik a babétól. Főételként borsócsírát használnak, salátát, pörkölt és még szelettel készítik. Ez a termék rendkívül előnyös a test számára.

Jegyzet! A csírázáshoz csak a mung bab friss termését használják. Ellenkező esetben a hajtások jótékony tulajdonságai jelentősen csökkennek.

Annak érdekében, hogy a mung csírázódjon, hideg vízben előzetesen átitatott. 10 óra múlva a borsót eltávolítjuk, mossuk és szitán szűrjük. Az átázott bab meglágyul és növekszik a mennyiség, ami felgyorsítja a megjelenést.

hívd a borsót

Egy kis műanyag vödör, amelyben lyukakat kell készíteni, a legalkalmasabb a mung bab csírázására. Ez kizárja a felesleges víz jelenlétét a tartályban, amelynek következtében a szemek savanyúvá válhatnak.

A vödör alján száraz gélt fektetünk le. Vetünk rá gabonaféléket, amelyeket vízzel permetezünk. Ezután ruhával lefedik, és egy nap sötét helyen meghatározzák. 2-3 óránként adjon hozzá kevés vizet a mung babhoz.Egy napon belül kis hajtások jelennek meg, amelyeket azonnal meg lehet enni, vagy további 2-3 napra hagyhatják a nagyobb hosszúság elérése érdekében.

műanyag vödör

Hogyan kell gyorsan kihajtani a babot

A hajtások leggyorsabb csírázása érdekében fontos, hogy ne hagyja, hogy a szövet kiszáradjon. A fajtákat, például a mung babot előzetesen áztatják vízbe, ami nagyban felgyorsítja a hajtások megjelenését. A kívánt eredmény egy éjszakán át történő elérése érdekében növekedést serkentő szereket használunk, amelyeket vízzel kombinálunk. Ebben az esetben az első hajtások már másnap készen állnak az ültetésre.

A bab csírázásának legegyszerűbb módja az, ha a babot nedves ruhába helyezi. Általában egy vagy két nap elteltével a csemeték készen állnak enni.

kiszárad a szövetek

A csírázott bab felhasználása a gazdaságban

Sok kertész inkább a babot kihajtja, mielőtt a talajba ültetné. Ez a folyamat felgyorsítja a betakarítást. A hüvelyes palánták fő alkalmazását az élelmiszerekben találták meg. Első és második étel készítésére használják, húsos darabokat, szeleteket, sőt pékárukat készítenek.

Ennek a terméknek hatalmas előnyei vannak a test számára. Ezért a hagyományos orvoslásban sok gyógyszert hüvelyes palántákból készítenek. A terápiás hatás elérése érdekében a babcsíraket a következő körülmények között használják:

leszállás a földbe

 • cukorbetegség;
 • atherosclerosis;
 • magas vérnyomás;
 • csökkent immunitás;
 • elhízottság.

csökkent immunitás

A csírázott bab használata - receptek

Sok ember babcsírákat fogyaszt, hogy fenntartsák a jó egészséget és az erős immunitást. Ez a termék főételként vagy a főételek kiegészítéseként is felszolgálható. Nagyon sok recept van kelbimbó hozzáadásával, vegye figyelembe a legegyszerűbbet.

Koreai csírázott bab

Egy egyszerű recept, amely jól illeszkedik a húshoz. A főzés több szakaszban zajlik:

receptek száma

 • a hajtásokat hideg vízzel mossuk, a serpenyő aljára helyezzük és kissé összetörjük;
 • vízzel megtöltve úgy, hogy csak kissé meghaladja a szemek szintjét;
 • főzzük az első 3 percet magas hőn, a következő 3 perc alatt közepes hőmérsékleten; a tartályt fedéllel le kell zárni;
 • a főtt hajtásokat szűrőedényen keresztül szűrjük.

Megszórjuk fűszerekkel, mielőtt a hajtások lehűlnek. Bármilyen ízesítés lehet. De chilinek és ecetnek jelen kell lennie. Adjon hozzá paprikát vagy zöld salátát, ha szükséges.

kissé zúzott

Csírázott bab és szója saláta

Ehhez az ételhez nem csak babcsíra, hanem szójacsíra lesz szüksége. Forrásban lévő vízbe merítik és legfeljebb 7 percig főzik. A ropogós hajtások szerelmeseinek csak forró vízzel kell forrázni őket. A recepthez szárított paradicsomra és paprikára is szükség van, ezeket vékony csíkokra vágják és a hajtásokkal keverik össze. Ehhez az ételhez fokhagymából, balzsamos ecetből és olívaolajból készült öntetre van szükség. Jobb, ha a finomítatlan olajat részesítjük előnyben, mivel több tápanyagot tartalmaz.

bab és szójabab

Párolt babcsíra gombával

Az elkészített babcsírákat (250 g) hideg vízzel mossuk. Finomítatlan olívaolajban süssünk 2 közepes hagymát félgyűrűbe. Amikor a hagyma megbarnul, adjon hozzá 300 g friss gomba és egy kevés vizet. Pároljuk alacsony lángon 7-10 percig. Ezután az előkészített hajtásokat hozzáadjuk a serpenyőbe, főzzük, amíg meg nem lágyulnak. Adj hozzá fahéjat, sót és fűszereket ízlés szerint.

hajtások gombával

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök