A fehérbabfajták leírása, hasznos és káros tulajdonságok, termesztés

A fehér bab a hüvelyesek családjába tartozik. Ez az egyik legkeresettebb növényi növény, táplálkozási és gyógyhatásainak köszönhetően. Ez egy sokoldalú növényi termék, amelyet különféle ételekhez használnak. A babot ezenkívül emésztőrendszeri, szív- és akár bőrbetegségek kezelésére is felhasználják.

A fehér bab sajátossága

A fehérbab az egyik leggyakoribb hüvelyes. A kultúrát először Dél-Amerikában kezdték termeszteni. Nem szerény gondozni, és hatalmas mennyiségű hasznos nyomelemet tartalmaz. A kultúra szára egyenes és göndör, 1 m magas. A gyümölcsök ősszel érlelik, hengeres, enyhén lapított alakúak. Figyelemre méltó, hogy az ókori Rómában a kultúrát nemcsak ételekhez használták, mészkivonatot és port is készítettek belőle.

fehér bab

Fehér babfajták

A bab lenyűgöző a választék változatossága, valamint érdekes külső tulajdonságai szempontjából. A fehér bab lehet nagy, közepes vagy kicsi. Minden fajtának megvannak a sajátosságai és felhasználási preferenciái. Választásakor vegye figyelembe a fehér bab összes fajtáját.

sokféle választás

Chali

Ezt a kultúrát a nagy gyümölcsök és a finom íz jellemzi. A Chali-t széles körben használják Törökországban és a Balkánon. Leves, köret, saláták és ízletes pörköltek készítésére szolgál.

A Chali bab szokatlan trapéz alakú. A gyümölcse enyhén lapított, nagyobb, mint a többi fajta. A főtt chali olyan ízű, mint a burgonya, ezért gyakran használják köretként. Nem igényel hosszú főzést, a főzési idő nem több, mint 45 perc.

nagy gyümölcsök

Fekete szem

A kultúrának a legfinomabbnak tekintik. A vékony héjnak köszönhetően nagyon gyorsan főz. A Black Eye fajta energiaérték szempontjából jobb, mint a többi faj. Nagyon sok fehérjét, keményítőt, szénhidrátokat, élelmi rostot, vitaminokat tartalmaz, minimális zsírtartalommal.A fekete szem sokkal gyakrabban fordul elő, mint sokféle babfajta, amelyet sok betegség kezelésére és az emlőrák megelőzésére használnak.

finom íz

haditengerészet

Ez a kultúra több mint 7 ezer éve fennáll. Dél-Amerikában nevelték fel. A kis borsófélék a rosttartalom szempontjából vezető szerepet töltenek be, ami a kis méretük ellenére méltó versenytársakká teszi más fajták számára. Az orvostudományban a Navi-t diuretikum és mikrobaellenes hatás elérésére, valamint a vércukor-koncentráció csökkentésére használják. Főzés előtt legalább 5 órán keresztül áztassa vízben. A főzési idő ebben az esetben legfeljebb 1 órát vesz igénybe.

a kultúrának van

Moszkva fehér

A zöld zsinórral ellátott fehér bab fajtáját kifejezetten Közép-Oroszország rövid nyári napjaiban tenyésztették. A betegségekkel szembeni rezisztencia és a hirtelen hőmérséklet-változások jellemzik. A bokros növények maximális hossza 40 mm. A moszkvai fehérbabot gazdag termés jellemzi. Egy négyzetméterenként átlagosan 1,2 kg gyűjthető be.

bokros növények

Fehér lapos

A korábbi fajtáktól eltérően, a fehér lapos bab hazánkban nem szerepelt széles népszerűséggel. Nagyon sok hasznos nyomelem van, ezért aktívan használják a hagyományos orvoslásban. A talaj és az időjárási viszonyok szerénytlensége lehetővé teszi, hogy Oroszország szinte minden régiójában termesztik.

A fehérbabfajták leírása, hasznos és káros tulajdonságok, termesztés

Lótusz

Közepesen korai fajta, ízletes, húsos gyümölcsökkel jellemzi. A kertészek ezt a fajtát kedvelik a jó hozam és a karbantartás megkönnyítése miatt. A lótuszbab is alkalmas gépesített betakarításra. Főzésben, kozmetikában és a hagyományos orvoslásban használják. Kiváló lehetőség a megőrzésre.

húsos gyümölcsök

Belozerka

Közepes méretű középszezonban, magas cukortartalommal. Egy bokorból akár 50 hüvely is betakarítható. A gyümölcs közepes méretű, kerek alakú.

magas cukortartalom

Fehér kancák

Díszes szövéskultúra nagy hüvelyekkel. Buja, élénkzöld levelei vannak. Egy hüvelyben általában 3 gyümölcs található. Ez a dekoratív kultúra nemcsak élelmiszer-termesztésre, hanem különféle építmények: pavilonok, boltívek, házak tereprendezésére is alkalmas. Szeptember közepéig nem veszíti el a színét és az alakját.

nagy hüvelyek

Kirakodási dátumok

Nyílt terepen a kultúrát májusban ültetik, az eredmény időzítésére és az időjárási viszonyokra összpontosítva. A talajnak 10–12 fokig kell felmelegednie. A fajtára is összpontosítania kell. A cserjék formáit korábban ültetik, a hegymászó fajtákat 1-2 hét után.

Megfelelő gondozás mellett a palánták 15-20 nappal az ültetés után jelennek meg. Néhány kertész, mielőtt nyílt talajon ültetne, inkább csírázott bab... Ebben az esetben a vetést eredetileg speciális tartályokban hajtják végre, 2-3 héttel a nyílt talajba ültetés előtt.

Annak érdekében, hogy a kultúra gyorsabban növekedjen és gazdag termést adjon, jól megvilágított helyre kell ültetni. Ugyanakkor rendszeresen kell öntözni és etetni.

az eredmény elérése

Mag előkészítése

Az ültetés előtt fontos a vetőmag előkészítése. Noha a növényeket májusban ültetik, ez nem zárja ki a hőmérséklet csökkenését, amely negatív hatással lehet a fiatal hajtásokra. Az ilyen kellemetlen esemény elkerülése érdekében a magokat előre kikeményítik.

Jegyzet! Az ültetés előtt a magokat alapos szemrevételezéssel ellenőrzik. A zsugorodott, üres és elrontott gyümölcsöket választják ki.

Használhatja az áztatási módszert is. Ennek érdekében a babot éjszaka tiszta vízben határozzák meg. Az ipari feldolgozáson kívüli vetőmagot 20 percig áztatják egy kálium-permanganát gyenge oldatában.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a vetés előtt nem áztatott magvak jobban ellenállnak a hideg pattanásoknak, mivel nem azonnal kelnek ki.

Mag előkészítése

A bab talajkészítése

A hüvelyesek számára a legmegfelelőbbek a könnyű, termékeny, jól vízelvezető talajok.Ha a talajvíz a kerti telken van, és maga a talaj agyag, akkor nagy a veszélye annak, hogy a kultúra nem növekszik.

Bőséges termés elérése érdekében a talajt magvak ültetése előtt komposzttal vagy humusszal megtermékenyítik. Használhat szuperfoszfátot, ammónium-nitrátot vagy kálium-kloridot is. A talajban lévő nitrogénbőség nem fogja a legjobb hatást gyakorolni a növényre. A zöld tömeg bőségesen fejlődik, de a hüvelyek szenvedni fognak.

fit tüdő

Bab vetés

Ha egyidejűleg többféle babtermesztést tervez, akkor ajánlott őket külön-külön ültetni. Mivel a bab önbeporzik, a különféle fajtájú ágyak egymás mellett helyezkedhetnek el. De ne felejtsük el, hogy a kultúra hajlamos a túlporzásra. Például, ha egy fehér bab nő egy vörös bab közelében, akkor piros pontok jelenhetnek meg a gyümölcsén.

A kultúra szempontjából sakktábla ültetési sorrendet alkalmaznak. A lyukak közötti távolság 20-30 cm, mindegyikben 3-4 magot vetnek be. Sok kertész széles körű ültetést gyakorol, amikor 50 cm-es behúzást végeznek a lyukak között.

több fajta

Ha a magas hegymászó babról beszélünk, akkor mindenekelőtt előkészítjük a tartókat, lyukakat csinálunk mellette, és vetjük a magokat. A sorok közötti távolság 100 cm, a lyukak között 60 cm, a göndör babot 5 darabos fészekben is meg lehet terjeszteni. A növekvő bokrok az egyes lyukak közelében található csaphoz ragaszkodnak.

Fának kell lennie, a bab egyszerűen nem fog bejutni egy műanyag vagy fém tartóba.

A bab ültetési mélysége a talaj minőségétől függ. Minél jobb, annál mélyebben lehet a magokat ültetni. Ha a talaj gyenge, a babot 6-7 cm mélyre ültetik. Sűrű agyagtalajokon az ültetési mélység nem haladhatja meg a 4 cm-t.

készítsen támaszt

Babápolás

Az ültetés után a babot azonnal megöntözik, és a talajt tömörítik. Fagyveszély esetén az ültetett területet speciális fóliával takarják le. Amikor a magok kihajtanak, azonnal megrágódnak. Ilyen módon stabilitást kapnak. A bab további gondozása a következő:

 • heti öntözés;
 • a gyomok időben történő eltávolítása;
 • a sorközök rendszeres lazítása;
 • szuperfoszfát táplálás az első valódi levél kialakulása után;
 • amikor a bokrok eléri a két métert, akkor fentről le leszorítva őket, hogy serkentsék a petefészek kialakulását.

tömörítse a talajt

Öntözési idő

A babot addig öntözzük, amíg az 5. levél meg nem jelenik a növényeken. Az öntözést ezután a virágzás előtt folytatják, mivel alacsony páratartalom mellett a növények virágot vetnek. Száraz időben az öntözést hetente egyszer végezzük a virágzás előtt. A virágok megjelenése után az eljárást hetente 2-3-szor növelik.

levél a növények

Növény etetés

A bab táplálkozási szempontból igényes növény. Magas hozam csak termékeny talajban érhető el, amely a növekedéshez és fejlődéshez szükséges elemeket tartalmazza. Jól reagál az ásványi és szerves műtrágyákra.

A nitrogénvegyületeket a növekedés kezdeti szakaszában vezetjük be. Fontos megjegyezni, hogy gátolhatják az érlelést, ezért ne lépjen túl a dózisokkal.

Jó eredményeket érhet el foszfor- és kálium-műtrágyák, különösen molibdénezett szuperfoszfát bevezetése. A hamu használata háztartási parcellákon is javasolt.

molibdén-szuperfoszfát

A következő mikroelemeknek van pozitív hatása a bab növekedésére:

 • cink;
 • bór;
 • mangán;
 • réz;
 • molibdén.

A molibdén különösen fontos. Sokkal jobb vetőmag előkezelésére használni.

Pozitív befolyás

Harisnyakötő

A harisnyakötő bab nemcsak megakadályozza a bokrok terjedését a kertben, hanem csökkenti annak valószínűségét is, hogy a növény kártevők és betegségek károsítják. A tartókat fából kell készíteni.

A harisnyakötőt akkor készítik, amikor a növények elérték a 15 cm-es magasságot, és a tartó körül köré fonják, az első alsó levéltől kezdve. A rögzítés az óramutató járásával ellentétes irányban történik.Ez a módszer lehetővé teszi a növények megbízható rögzítését a tartóhoz.

terítő bokrok

Betegségvédelem

A gombás betegségek megelőzése érdekében a bab előkészítésének helyét ősszel kezdjük meg. Mindenekelőtt kitisztul a gyomoktól, mivel bennük telepednek meg a kórokozó mikroorganizmusok. Ezután hamuzsír- és foszfor-műtrágyákat adunk a talajhoz, majd ásni őket egy lapáttal. A növények növekedési időszakában 1 vagy lehetőleg 2 trágyázást végeznek, ásványi műtrágyákkal, nitrogén nélkül.

Ha a gombás betegségek veresége már megtörtént, akkor aktív védekezési intézkedéseket kell tenni. Ehhez a növényeket réztartalmú készítményekkel, például Bordeaux-folyadék (1%) oldatával permetezzük.

ősszel kezdődik

A gyökérrothadás és a lisztharmat elkerülése érdekében a magokat az ültetés előtt Trichoderminben vagy Baktofitban áztatják. Ezeket a készítményeket a virágzás előtt is permetezik a növényekre.

Megelőzés céljából babbetegségek Fontos, hogy 4-5 évente kövesse a vetésforgót. Vagyis egy ilyen idő elteltével ültesse a kultúrát az eredeti helyére.

a magokat átitatják

Kártevő írtás

A kórokozókhoz hasonlóan a betegségekhez hasonlóan megelőző és proaktív intézkedéseket is alkalmaznak a kártevők leküzdésére. A fentebb leírt megelőző intézkedések mellett foglalja magában a babgyűjtést is, mielőtt a bab megreped. A kártevők elpusztításához használja a gyümölcsfagyasztási eljárást 2-3 napig. -10 fok hőmérsékleten felnőttek, a lárvák és a tojások elpusztulnak.

A kártevők megelőzésére szolgáló kémiai intézkedések tekintetében a virágos növényeket még "Decis" vagy "Aktara" kezeléssel lehet kezelni.

használjon megelőzőt

A károsító szopás és rágás ellen a következő biológiai termékeket használják:

 1. "Guapsin".
 2. Planriz.
 3. "Trichodermin".

Csak virágzás előtt használhatók.

közvetlenül a virágzás előtt

Gyűjtés és tárolás

A betakarítás júliusban kezdődik és őszig folytatódik. A bab kész akkor, amikor a gyümölcs eléri a 4-10 cm-t, minden a fajtától függ. Optimális a kora reggeli betakarítás. A babot a teljes érés kezdete után távolítják el a gabonafélékből, amikor a gyümölcsök sűrűvé válnak és a levelek kiszáradnak. A betakarításkor a növényt kihúzzák, kötegbe kötik és az érlelésre helyezik. Napos időben a kultúrát közvetlenül a kertben hagyják érni.

A mag elvesztésének elkerülése érdekében egy fóliát helyezünk a bab alá. Érés után a növényeket megtisztítják és tárolásra küldik. A zöld bokorbab fajtákat közvetlenül az érettségük után szedik. Hegymászó fajokban a gyümölcsöt szezononként többször szüretelték.

Aratás

A fehér vesebab hosszú eltarthatóságú. Kezdetben eltávolítják a hüvelyből és megszárítják. Annak érdekében, hogy a magok jól kiszáradjanak, vékony rétegben ruhára vagy papírra lerakják. Tárolt bab meleg és száraz helyen kell lennie. Amikor a gyümölcs teljesen kiszárad, tárolásra szánták.

A bab nem nagyon igényes körülmények között, csak az a fontos, hogy a megfelelő edénybe tegyük, ahol a kondenzáció felhalmozódik. A gyümölcsnek nem szabad hőforrások közelében lennie. Azt is érdemes arra összpontosítani, hogy a bab fagyasztása negatívan befolyásolja annak későbbi csírázását.

A gyümölcsöknek a különféle rovaroktól való védelme érdekében üvegedényekbe teszik, és fedéllel szorosan lezárják.

hosszú távú tárolás

A fehér bab összetétele és kalóriatartalma

A fehér bab összetétele lenyűgöző. Réz- és cink-tartalom szempontjából meghaladja az összes kerti növényt. Ez a következő nyomelemeket is tartalmazza:

 • növényi fehérje;
 • E-vitamin;
 • kalcium;
 • magnézium;
 • B-vitaminok.

A fehér bab ízét a világ minden táján értékelik. Tápláló és egészséges ételek készítésére szolgál, amelyek méltó alternatívát képeznek a hús számára.

Összetétel és kalóriatartalom

100 gramm fehér bab tartalmaz:

 • 102 kcal;
 • 47 g szénhidrát;
 • 21 g fehérje;
 • 2 g zsír.

A fehérbabfajták leírása, hasznos és káros tulajdonságok, termesztés

Előnyök

A bab gazdag jótékony nyomelemekkel. Nemcsak a főzéshez, hanem a gyógyszerek készítéséhez is használják.

A fehér bab rendszeres evése nagyon jótékony az egészségére. Ilyen pozitív hatásokkal rendelkezik:

 • a gyomornedv előállításának stimulálása;
 • az ideg- és szív-érrendszeri betegségek megelőzése;
 • látás javítása;
 • csökkent vércukorszint;
 • immunitás erősítése;
 • puffadtság csökkentése és megelőzése;
 • javítja a haj és a köröm állapotát;
 • a bőr helyreállításának javítása vágások és sérülések után;
 • a test mérgező anyagok megtisztítása;
 • javítja az anyagcserét.

hasznos mikroelemek

A magas kalciumtartalom miatt a bab nélkülözhetetlen étel a csontok és a fogak számára.

A fehérbab virágzatát sokkal ritkábban használják, mint a gyümölcsöt. Ennek ellenére nem kevésbé hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek. A bab virágzat és hüvely a következő körülmények között jótékony hatással van:

 • szív elégtelenség;
 • vese patológia.

A szárított bab főzetét reuma, köszvény és hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére használják.

Kalciumtartalom

Férfiaknak

A bab nagyon egészséges termék a férfiak számára. Telíti a testet vitaminokkal, javítja az általános állapotot. Ezenkívül a babnak pozitív hatása van a szexuális működésre és normalizálja az urogenitális rendszert.

termék férfiaknak

Nőknek

Mivel a bab nagy mennyiségű vasat és kalciumot tartalmaz, ez a termék segít a nőknek javítani haj, bőr, fogaik állapotát. Gyakran kozmetikai célokra fiatalító hatású maszkok készítésére használják. A szoptató nők használhatják a "beszédet". Elkészítéséhez meg kell őrölnie a bab magját, és egyenlő mennyiségben össze kell kevernie a búzaliszttel. Öntsük a keveréket ugyanolyan mennyiségű vízzel, alaposan keverjük össze, ragaszkodjunk és vegyünk be naponta háromszor 2 evőkanálot.

Ami a hüvelyesek egész gyümölcsét illeti, jobb, ha szoptatáskor megtagadják azok használatát. Ennek oka az, hogy a legtöbb csecsemőnek nehézségekbe ütközik a gázellátás, és az egész bab csak súlyosbíthatja a tüneteket.

vasmennyiség

Felhasználás betegségek kezelésére és megelőzésére

Gyógyszerként a fehér babot már több mint száz éve használják. A gyógyító tulajdonságokat nemcsak a tenyészet gyümölcsei, hanem a szelepek (hüvelyek) is birtokolják. Fontolja meg, hogy milyen betegségek esetén segít a fehér bab.

betegségmegelőzés

Szív- és érrendszeri betegségekkel

A kultúrában található vas és magnézium hozzájárul a vér összetételének javításához, a szívizom erősítéséhez, valamint a stroke és a szívroham kockázatának csökkentéséhez. Fehér babot ajánlunk a következő betegségek esetén:

 • atherosclerosis;
 • aritmia;
 • magas vérnyomás.

segítsen javulni

A tenyészet szelepeiből hatékony szívkezelés készül. Főzéshez csak 4 evőkanál redőnyöt kell önteni két pohár forrásban lévő vízzel. A gyógyszert legalább két órán keresztül infúzióban adják. Vegyen be 0,5 csésze minden étkezés előtt.

Ateroszklerózissal másféle recept alkalmazható a babkiválasztás elkészítéséhez. A babot (3 evőkanál) 750 ml vízzel öntsük, forraljuk, és közepes lángon 15 percig főzzük. A húslevest szűrőn átszűrjük és tisztított vízzel az eredeti térfogatra hígítjuk. A gyógyszert éhgyomorra, 150 ml-rel, naponta háromszor veszik be.

főzőleves

A gyomor, a vesék, a hólyag betegségei

A fehér bab hozzájárul a gyomorsav-termelés normalizálásához, ezért ajánlott a gyomorhurut kezelésére. Ez a betegség az étrend kiigazítását igényli, sok ételt kizárnak az étrendből. A gyomorhurut bab helyettesíti a húst. Tápláló ételek elkészítésére szolgál, amelyek hosszú ideig teljes teljességet éreznek.

A fehérbab enyhe vízhajtó hatású, ezért vese- és hólyagbetegségek kezelésére használják. Oldja a köveket és eltávolítja a duzzanatot. A hólyaggyulladás esetén 3 evőkanál növényt öntünk 0,5 liter forrásban lévő vízzel és közepes lángon forraljuk 15 percig. A húslevest legalább három órán keresztül infúzióban adják, majd szűrjük és 0,5 csészében étkezés előtt bevesszük.

Hólyag

A következő recept használható vesekőhöz. A bableveleket 1:10 arányban megtöltjük vízzel, és 1,5 órán át forraljuk. Ezután a szűrőt szűrjük és fogadjuk a fent leírtak szerint.

Ízületi károsodások és idegrendszeri betegségek

A fehérbab pozitív hatásainak spektruma nem korlátozódik a fentebb leírt betegségekre. A terméket sikeresen használják krónikus reuma, köszvény és más erekkel kapcsolatos betegségek kezelésére.

A fehér babot arra is használják, hogy segítse a testet a stressz felépülésében. Súlyos műtétek és súlyos sérülések után kerülnek be az étrendbe.

vesekövek

Inzulinfüggőség

Cukorbetegség esetén a bab az étrend egyik fő összetevője. Egyedülálló összetétele miatt inzulinpótlóként alkalmazzák. A bab rendszeres étkezése a következő pozitív hatásokkal jár:

 • normalizálja a szívműködést;
 • javítja az erek falának állapotát;
 • gyorsan gyógyítja a sérüléseket, repedéseket;
 • csökkenti a vér cukorkoncentrációját;
 • felgyorsítja a regenerációs folyamatokat.

az étrend összetevői

A termék hosszú távú használata stabilizálja a hasnyálmirigy működését. A fehér babban található arginin serkenti a karbamid termelést, és ennek megfelelően csökkenti a vér glükózkoncentrációját.

A fehérbabnak köszönhetően javul a szív működése, és ez nagyon fontos tényező a diabetes mellitusban szenvedő betegek számára. A termék előnyei azonosak a betegség mind az 1., mind a 2. típusban.

diabetes mellitus

A cukorbetegséggel járó gyümölcsök használatán túl a bab szelepeiből főzet készül. Körülbelül 20 gramm terméket öntsünk egy liter forrásban lévő vízzel, és alacsony lángon 30 percig főzzük. A szűrt és lehűtött húslevest kis részletekben részegítik. Az adott adagot 2 napra számítják. Igyon a húslevest 20 napig. A hatékonyabb fellépés érdekében 20 g áfonya leveleket adhat a recepthez.

Bőrbetegségek, sebek, repedések, fekélyek

A fehér bab sok ként tartalmaz, ezért használják a bőrbetegségek kezelésére. A kultúra magjait őrlik egy kávédarálóban, majd az érintett területeken felhordják. Az ilyen gyógyszernek kifejezett sebgyógyító hatása van, és hatékonysága szempontjából sok gyógyszert meghalad.

gyümölcsöt eszik

A bab előnyei a fogyásban

A bab alacsony kalóriatartalma teszi őket a fogyáshoz ajánlott fő ételekké. A fehér bab magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Ugyanakkor alacsony szénhidráttartalmúak, ami ideálisvá teszi azokat a diétákhoz. A bab fő jellemzője az, hogy hosszú ideig kielégíti az éhínséget.

Így az ember nem érzi állandó élelmezési igényét, amelynek eredményeként az étrend könnyen tolerálható.

A babot széles körben használják a fehérjetartalmú étrendben. A tudósok már régóta bebizonyították, hogy alkalmazása növeli a kolecisztokinin szintézisét, egy hormont, amely felgyorsítja az anyagcserét és kiküszöböli az éhezést.

bab fogyáshoz

Jegyzet! A fehér bab alacsony glikémiás mutatóval rendelkezik, amely hosszú ideig biztosítja az ember számára a szükséges energiaellátást.

Különösen a fehérbab ajánlott azok számára, akik az étrend és az erőteljes testmozgás kombinálják. Ehető reggelire, ebédre és vacsorára. Ugyanakkor a gyakori babfogyasztásnak nincs negatív következménye a testre.

alacsony glikémiás

Alkalmazás a kozmetológiában

A fehér babot széles körben használják a kozmetikában. Az azon alapuló arcmaszkok feltétlenül minden nő számára alkalmasak. Az ilyen kozmetikumok célja a bőr fehérítése, a hasznos mikroelemekkel való telítés. A babmaszkok emelő hatással vannak, kiküszöbölik a mitesszeket, eltávolítják a szem alatti zsákokat és a különféle kiütéseket.

Maszkokhoz főtt és hűtött szemcséket használnak. Ezeket szitán átszitálják, hogy a kozmetikai termék összetételében ne maradjanak bőr vagy csomók. Ezután gyúrjuk meg a babot egy villával, adjunk hozzá citromlevet és 1 evőkanál olívaolajat. Vigye fel a terméket az előnedvesített bőrre.15-20 perc után mossa le meleg vízzel.

Alkalmazás a kozmetológiában

Ellenjavallatok és lehetséges mellékhatások

Fontos megjegyezni, hogy a babot csak főzés után szabad enni. A nyers vetőmag toxinokat tartalmaz, amelyek súlyos mérgezést okozhatnak. Ami a mellékhatásokat illeti, nem ritka, hogy a termék puffadást okoz. Ennek elkerülése érdekében a babot forrás előtt (lehetőleg egy éjszakán át) hosszú ideig vízben áztatják. Hozzáadhat egy kevés szódat a vízhez.

Áztatás után a hüvelyesek főzési ideje jelentősen csökken. Vannak olyan fajták, amelyek főzéséhez legfeljebb 45 perc szükséges. Legtöbbjük azonban több mint egy órát vesz igénybe a főzéshez. Fontos megjegyezni, hogy jobb a főzéshez főzni a babot, mint nem főzni, ezért ne rohanjon ki a tűzről.

mellékhatások

Kolitisz, gyomorfekély, köszvény, epehólyag-gyulladás esetén a hüvelyesek használata előtt feltétlenül konzultáljon orvosával. Ellenkező esetben a betegség tünetei csak súlyosbodhatnak. A termék abszolút ellenjavallata a megnövekedett gyomorszekréció. Az idős embereknek is óvatosan kell babot fogyasztaniuk.

A hüvelyesek kifogástalanul kiegyensúlyozott összetétele telíti a testet a szükséges nyomelemekkel, még akkor is, ha csak a növény különböző fajtáit eszik. Ugyanakkor ne hagyja magát túl sokat a mono étrenddel. Elegendő, ha a fehér babot felveszi az étrendbe, hígítva azokat más egészséges ételekkel.

Ha allergiás a babra, akkor azonnal abba kell hagynia a használatát.

forduljon orvoshoz

Hogyan válasszuk ki a megfelelő babot

A fogyasztásra szánt termék kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak megjelenését. A babot nem szabad elrontani, és még inkább rothadással. Csak teljes méretű gabonaféléket válasszon, amelyek azonos méretűek. Felületük fényes és fényes legyen.

A babot légmentesen lezárt tartályban és csak száraz helyen tárolja. Ellenkező esetben a gyümölcsök penészesedhetnek, és felhasználásuk súlyos mérgezéssel bír.

megjelenés

Figyelemre méltó, hogy nem csak a nyers babot, hanem a főtt babot is tárolhatja. Ehhez a főtt terméket lehűtjük, műanyag tasakba helyezzük, és a fagyasztóba küldjük.

Ha nagy számú főtt babot kell elkészítenie, azokat apróra kell osztani, mindegyiket külön műanyag tasakba csomagolva és a fagyasztóba helyezve.

apró alkatrészek

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök