Az okok, amelyek miatt a fokhagyma robbant a kertben: mit kell tenni, és hogyan kell kezelni?

Bizonyos jelek szerint a zöldségtermelő megtudhatja, miért rothad a fokhagyma a kertben. Ez elősegíti a fellépést és elkerüli a nagy termésveszteségeket. Felsorolhatja a hagymák rothadásának fő okait:

 • gombás betegségek;
 • bakteriális rothadás;
 • vírusos betegségek;
 • kártevők.

Az egyszerű mezőgazdasági technikák hozzájárulnak a fertőzés kockázatának csökkentéséhez:

fokhagyma a kertben

 1. A vetésforgó szabályainak betartása. A növénytermesztés helyének évenkénti megváltoztatása segít elkerülni a mikroorganizmusok és a kártevők szaporodását, amelyek egy adott növénycsoportot megfertőznek. A fokhagyma esetében a kertbe való visszatérési idő legalább 4-5 év. A legjobb elődök a fiatal káposzta, uborka,
 2. A fokhagyma ültetési helyének napos és magas helyét választhatja meg. E kultúra, különösen a téli fajták esetében a víz tavaszi stagnálása a hó olvadása után veszélyes. A fokhagyma robbantásának megakadályozása érdekében a magas ágy elrendezésével megvédheti a növényeket.
 3. A lelkiismeretes őszi takarítás az összes növényi hulladékból és az éves ásás. A legtöbb kártevő és mikroorganizmus képes telelni az elfelejtett rothadó hagymákra és szárakra, és tavasszal a kiszolgáltatott fiatal hajtásokra eljuthat.
 4. Használjon egészséges vetőmagot. Az ültetés előtt el kell rendeznie és meg kell szednie az összes fokhagyma-szegfűszeg-et, amelyben a betegség jele van. Tárolja a maghagymákat hűvös, száraz helyen (+ 1–2 ⁰C) kis vászonzsákokban vagy lyukakkal ellátott dobozokban. Hasznos a hagyma ültetvényének megújítása hagymák termesztésével (nyílfejű fajták esetén).
 5. Tárolás előtt alaposan szárítsa meg a vetőmaghagymát.
 6. Az ültetési anyag kezelése gombaölő szerekkel az ültetés előtt.
 7. Az ágyak időszerű öntözése és meglazítása.
 8. A beteg növények eltávolítása a helyszínen kívül.
 9. Termékeny semleges talajkeverék készítése a kertben, és időben történő táplálás komplex műtrágyákkal.
 10. Az ültetés és a betakarítás optimális ütemezésének betartása.

gombás betegségek

Gombabetegségek

A kertben és a tárolás során a fokhagyma rothadásának fő bűnei a gombák. A szabálytalan öntözés és a kedvezőtlen időjárási viszonyok provokálják a patogén mikroorganizmusok fejlődését.

A fertőzött vetőmagok általi fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a metélőhagyma vetés előtti kezelését fungicidekkel végezzük: Maxim, Fitosporin, HOM.

vetésforgó szabályok

Fusarium (alsó rothadás)

A Fusarium nemhez tartozó nem tökéletes gombák növekedésének optimális feltételei a magas páratartalom és a meleg időjárás (13-20 ° C felett). Ezért ez a betegség leggyakrabban a déli régiókban fordul elő.

A Fusarium fertőzés számos megművelt növényt érint, és általában a növényi hulladékon hibernál.Az izzók gyors fertőzésének és lebomlásának oka a kártevők által okozott mechanikus károsodás és a betakarítás során.

fertőzés kockázata

Tünetek:

 • 5–7 levél képződése után tippeik sárgássá válnak és elszáradnak, fokozatosan elfogva az egész növényt.
 • Barna csíkok láthatók a leveleken. A melléküregekben néha megjelenik egy kis rózsaszín virágzás.
 • Ha megpróbálja húzni a fokhagymát a talajból, akkor könnyen elválasztódik, mivel a gyökerek gyorsan fusáriummal rothadnak.
 • A hagymában és a szegfűszegben az alja meglágyul, és könnyű micéliummal borítja. Amikor a hagymát kinyitja a szegfűszeg között, észreveheti a micélium nyomait is.

Ha fusárium betegséget észlelnek, a beteg növényeket sürgősen eltávolítják a helyről, és időjárási körülményektől függetlenül ideiglenesen csökken az ágyak öntözése.

alsó rothadás

Fehér fokhagyma

A Sclerotium cepivorum Ber gyakori betolakodó a fokhagymaágyban, és az izzók rothadásának oka. Mit csinál a fehér rothadás a fokhagymával:

 1. A termelő számára a fertőzés első jele a levelek hegyének sárgulása, amely gyorsan lefedi a növény egész zöld részét.
 2. Ha a beteg fokhagymát levágja a földről, a gomba micélium fehér virágzása látható a gyökereken. Az alján keresztül gyorsan belép az izzóba. A fokhagyma rothadni kezd, és vizes megjelenést kap.

sárgává válni és elszárad

A kert tulajdonosa gyakran nem tulajdonít jelentőséget a fokhagyma-lombozat szárításának, és megtudja a betegséget, amikor az izzók már rothadnak.

A gombaölő szerek hozzájárulnak a termés nagy részének megmentéséhez azáltal, hogy időben feldolgozzák és eltávolítják a fertőzött növényeket a helyről (egységes, kapcsoló, őrizet).

kiszárad a lombozat

Korpásodott korpásodás

A legtöbb hagymás gombás betegség, amelynek kórokozója a Peronospora destructor Casp. A nagyon magas páratartalom és a hideg időjárás (7-16 ° C) alkalmas a növekedésre. A hagyma romlását megkönnyíti a nyár, gyakori köd, hosszabb csapadék. Ilyen körülmények között a peronosporózis 2-3 héten belül elpusztíthatja a termés nagy részét. A száraz napsütéses napok kezdete után a fertőzés terjedése lelassul.

Annak érdekében, hogy ne hagyja ki a betegség kezdeti stádiumát, meg kell ismernie a fő tüneteket:

hamis étkezés

 • A leveleket sárgás ovális foltok borítják.
 • Nagyon nedves időben a növények spórák halvány lila virágzását mutatják.
 • A levelek hullámosodnak és leesnek. Fokozatosan a fertőzés megragadja a teljes légi részt, leereszkedik az izzóba és megkezdi bomlási folyamatait.

A pelyhes korú teleszkedik a talajban elfelejtett hagymákban vagy magokban.

Betegség kimutatása esetén az ágyakat gombaölő szerekkel kell kezelni: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

mag anyag

Bakteriális rothadás

A fokhagyma mechanikai károsodása a fő oka annak, hogy a baktérium-rothadás befolyásolja a fokhagymát.

Általában a tettek olyan kártevők, amelyek megsértik az izzók integritását. A fertőzött fogakat csíkokkal és foltokkal borítják, a hús üvegeské válik, gyöngyházfényű és "főtt" megjelenést kap. Ennek a fokhagymának kellemetlen romlott szaga van, és fokozatosan nyálkká alakul.

baktérium rothadás

Ennek a fertőzésnek a veszélye az, hogy a fokhagyma végső bomlása általában tárolás közben jelentkezik, és egy fel nem nyitott izzó megjelenése miatt nehéz felismerni.

Hogyan kell kezelni a baktérium-rothadást:

 • rovarirtás;
 • ősszel a kertet lelkiismeretesen tisztítják a szerves maradványoktól;
 • fedőréteg ásványi műtrágyákkal, magas foszfortartalommal;
 • a vetésforgó betartása.

ásványi műtrágyák

kártevők

Általános ok, amiért a fokhagyma rothad a földön, rovarirtók károsítják a növényeket. A vetésforgó szabályainak megsértése, az elszegényedett talajok és az ágyak instabil öntözése a kártevők gyors elterjedéséhez és a termés jelentős veszteségéhez vezethet. Az integrált kártevőirtáshoz általános célú rovarirtókat (Intavir) használnak.

fokhagyma a földbe

Hagyma légy

A hagyma légy lárva táplálkozik a fokhagyma pépben.A rovar 10–20 cm mélyen a talajban bütyök formájában hibernál. A kertészeti növények virágzása során a légy a felszínre mászik, és 5–10 nap elteltével fehér tojásokat tojáshagymára vagy a talajra fekteti. 3–7 nap elteltével a lárvák megjelennek és belemerülnek az izzókba.

A szezon folyamán 2-3 generációs hagyma légy ideje megjelenni. A hagyma légyállomány gyors növekedésének oka az esős nyár. A sérült hagymák gyorsan rothadnak a másodlagos gombás és bakteriális fertőzések miatt. A fokhagyma levelei sárgává válnak, göndörödnek és kiszáradnak. A lárvák akkor láthatók, amikor a hagymát vágják.

hagyma légy

A következő intézkedések segítik a fokhagymaágyak védelmét:

 • A hely mély őszi ásása.
 • Fokhagymás talajtakaró tőzeggel, as hagyma légy nem szereti a tőzeges talajokat.
 • Sárgarépa ültetés sorok között.
 • A növényeket hetente egyszer, április végétől július közepéig porolja 10 g dohánypor, 100 g hamu és 5 g őrölt paprika keverékével.
 • A talaj és a növények permetezése a készítménnyel: 2-3 teáskanál őrölt pirospaprikát és 250 g dohányport keverünk 2-3 liter forrásban lévő vízben. Ragaszkodjon három napig meleg helyre, és vödör vízben hígítsa 50 ml folyékony szappannal. A feldolgozást április végétől kezdve 7 naponként hajtják végre.

fokhagyma ágyak

Hagyma gyökér atkák

A Rhizoglyphus echinopus fajnak ez a kicsi, nyolclábú kártevője megfelelő körülmények között (23–26 ⁰C és 60–65% páratartalom) a fokhagyma és a hagyma betakarításának jelentős részét károsíthatja. 200-300 tojást tojásba rak a hagymában, ahonnan a gyökér atkák lárvái 7-8 nap eltelte után kelnek ki. Egy hónap alatt az új generáció készen áll a további reprodukcióra.

Terjesztési módszerek:

a növények porszívása

 • a kullancs könnyen elviszi a szél;
 • képes függetlenül mozogni a növények között;
 • a kártevő képes telelni a fokhagyma- és hagymamaradványokra a talajban vagy a szegfűszeg közötti vetőmaghagymában.

A kullancs az izzó alján rág, ami miatt elmarad, és megkezdődik a fokhagyma rothadása a kertben. A beteg növények levelei sárgává válnak, amikor a hagyma kinyílik, a kullancs barna hulladéka látható a fogak között.

gyökér atkák

Ellenőrző intézkedések:

 • a fertőzött ágyakat rovarirtóval (Keltan vagy Rogor) lehet kezelni;
 • a betakarítás után hasznos a fokhagymát egy hétig 30–35–С hőmérsékleten szárítani;
 • Az ültetés előtt 20 percig maratja a fogakat 0,8% -os kolloid kén oldatban.

képes mozgatni

Hagymagarat fonálféreg

Első helyezett a a fokhagyma kártevői a fonálférgekhez tartozik, a Ditylenchus allii Bej faj féregéhez. Súlyos agyagtalajokban képes megsemmisíteni a termés nagy részét. A fokhagyma bomlásának oka nem csak az izzók mechanikai károsodása, hanem a gombák és baktériumok másodlagos károsodása.

A fokhagyma növények, metélőhagyma és a talajban elfeledett maghagymák maradványai alkalmasak ezen kártevők telezésére. A lárvák és a felnőttek a fogak és a száruk lédús részein táplálkoznak. A magas páratartalom és a hűvös időjárás is kedvező feltételeket kínál az eloszláshoz.

pelyhek repedés

Jelek:

 • Először is, a férgek megeszik a hagyma alját. A gyökér gyorsan rothad és elpusztul.
 • A mérleg repedik és leesik, az izzó gyorsan lebomlik.
 • A növény észrevehetően lemarad a fejlődésből, a leveleket először világos csíkokkal borítják, majd sárga színűvé válnak és kiszáradnak.
 • A fertőzött növény könnyen leszakad a talajtól, és kellemetlen puffaszaggal rendelkezik.
 • Késői fertőzés esetén a növényekbe fonódó fonálféreg fehér nyomai láthatók a leveleken.

elmarad a fejlődésről

Általános óvintézkedések vehetők fel:

 • A nehéz talaj enyhítése laza szerves komponensek bevezetésével: tőzeg, szalma, fűrészpor.
 • A fertőzött területeket zöldtrágyával vezesse, majd ásás kövesse.
 • A vetőmag-szegfűszeg maratása 0,5–1% -os formalinoldatban vagy fahamu infúzióval.

fertőzött területek

Vélemények
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Úgy gondolom, hogy a fokhagyma permetezése teljesen természetellenes, és rossz hatással van annak minőségére. Rohadáskor elegendő az öntözés mennyiségének csökkentése, kémiai kezelés nélkül.

  Válaszolni
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 éves. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Az összes ajánlást betartom. A magokat száraz helyen tárolom. A talajt lazán tartom, mentes a tavalyi maradványoktól. A fokhagyma mindig nagyként született. Sok falusi falu vált rendszeres vásárlómá. 2019 nyarán hőhullám kezdődött. És a tavasz nem tetszett a bőséges esőzések miatt. Egyszer öntettem a fokhagymát. Időben meglazult és ... Ó! Támadás! Miután megbirkóztam a burgonya parcellával, visszajövök és ... a kert fele rothadt. Rettegek. A legfontosabb most a vetőmag megtakarítása. A cikkben szereplő összes tanácsot követni fogom. Ez mind nagyon szomorú. Végül is, mennyi munka szükséges a téli fokhagymához ...

  Válaszolni
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  Én is rothadtam. Követtem a vetésforgót és az összes tippet. A mag tiszta volt és időben feldolgozott. A szomszédok ugyanazt a képet

  Válaszolni
  • admin
   7.07.2020 14:21

   Nyilvánvaló, hogy még mindig elmulasztott egy szabályt. Talán ez az ágyak öntözésére és meglazítására, vagy ásványi műtrágyákkal történő műtrágyázásra vonatkozott. Ha Ön és a szomszédai ugyanazt a magot használták, akkor ez az oka.
   A vis maior nem zárható ki: kedvezőtlen időjárási viszonyok, hideg, nedves nyár. A rothadás általában a szabálytalan öntözés, a gombák szaporodása miatt fordul elő.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök