Mikor lehet jobb, és hogyan lehet a fokhagymát betakarítani megfelelő módon 2020-ban, és a 7 legfontosabb tárolási módszer

Annak érdekében, hogy a személyes parcellán termesztett zöldségek tavasszal életben maradjanak, és ne veszítsék el az ízüket, meg kell találnia, hogyan és mikor lehet a helyes betakarítást. Ha a munkát helyesen és megfelelő időben hajtják végre, a fokhagyma, amely nélkül nem végezhet második fogást, friss marad az első meleg napokig. A fokhagyma betakarításának ideje 2020-ban a termőhely éghajlatától és a fűszeres zöldség típusától függ.

A fokhagyma érettségének meghatározása

A fokhagyma betakarításának időpontjának meghatározásakor a kertészeket számos jel vezeti. A leginformálisabb a megjelenés. Annak megállapításához, hogy egy zöldség teljesen érett-e vagy sem, több fejeket ki kell ásni a földről, különböző helyeken.

Az érettség jellegzetes jelei:

 1. Teljesen kialakított fogak, amelyek könnyen elkülönülnek egymástól.
 2. Az alján a fokhagyma szára kemény és száraz.
 3. Vékony nyak.
 4. A hagyma héja vékony, de ugyanakkor szilárdan megtartja az összes szegfűszegét.
 5. A fokhagymahéjat szárítják, és minden gond nélkül leválnak, miközben zümmögő hangot adnak.

Abban az esetben, ha még nem érkezett ideje a fokhagyma kiválasztására, a szegfűszeget nagy nehézségekkel választják el egymástól, és a nyak nagyon vastag. Ezenkívül a fogakat fedő film még akkor sem válik le, ha erőt alkalmaznak. Egy ilyen zöldség télen rosszul tárolódik, és ültetéskor nem kelhet ki.

Ha a fokhagyma túlérett, fogai közvetlenül a kezekben morzsolódnak le, és a héj repedhet vagy rothadásba kerül. Egy ilyen növény betakarításához szét kell szitania a talajt, az egyes szegfűszereket külön választva.

szedés fokhagyma

A hazai nyári lakosok ágyában téli és tavaszi fokhagymát termesztenek. Minden fajtának megvannak a saját jellegzetes jelei, amelyek jelzik a zöldség érettségét:

 1. A téli fokhagyma betakarításakor az érettséget a nyilak alapján kell meghatározni, ügyelve a végükön kialakuló izzókra. Abban az esetben, ha már vannak repedések a héjon, és maga a hagyma jól látható, meg kell kezdeni a növény kiásását.
 2. A nyári fajta esetében a levelek szolgálnak útmutatóként. Az érett fokhagyma közepén továbbra is zöld, alján sárgás.

A növények betakarításának ütemezése, a régiótól és az éghajlati viszonyoktól függően

Mivel az éghajlat különböző területeken eltérő, a betakarítás ütemezése is eltérő. A fokhagyma hozzávetőleges érési ideje régiónként:

 1. Déli régiók - a munkát július 10–20-ig végezzük.
 2. Középsáv - zöldséget ásnak július utolsó évtizedében.
 3. Moszkva külvárosai - július végén vagy augusztus elején kezdik betakarítani.
 4. Leningrádi régió - a gyűjtemény augusztus első évtizedében készül.
 5. Urál és Szibéria - augusztus 20-án kezdik meg a munkát.

A betakarítási idő hozzávetőleges, mivel minden évben az időjárás eltérő, és a saját maga módosítja a fokhagyma kiásásának folyamatát.

A fokhagyma betakarításának finomságai a holdnaptár szerint

A betakarítás ütemezésének meghatározásakor sok kertész a holdnaptár ajánlásai alapján veszi figyelembe, ahol a kedvező és a kedvezőtlen időpontok vannak feltüntetve.

Júliusban

A második nyári hónapban a déli régiók és a középső övezet lakosai kezdik a betakarítást. Számukra a kedvező 2020-as napok július 23, 24, 25, 26, 27.

Augusztusban

A moszkvai és a leningrádi térség kertészei és gazdái, valamint a középső sáv néhány területe augusztusban kezdik a betakarítást. Ajánlott a munkát a 19., 20., 21., 22., 23., 24. és 25. napon kezdeni.

Szeptemberben

Az északi régiók mezőgazdasági termelői és nyári lakosai ősz első hónapjában kezdik el szedni ezt a zöldséget. A megfelelő számok a holdnaptár szerint - 8, 9, 16, 21, 25, 26.

a fokhagyma betakarítása

Növény gyűjtése a fajtától függően

A növény kerti ágyból történő betakarításának ütemezése és jellemzői a fajtától függenek. A téli és a tavaszi fokhagymát a háztartás kertészeinek parcellájában termesztik.

Téli

A tél előtt ültetett fokhagymát a kertből július közepétől későig kezdik betakarítani, a növekvő régió éghajlatától függően. Ha azonban korai fajtákat termesztenek, akkor érési idejük nem haladja meg a 3 hónapot. A téli zöldségek késői fajtái 4 hónap alatt készen állnak az ásásra.

Ezért a munka kezdésének dátumának pontos meghatározása érdekében ezeket a számokat kell hozzáadni a kiszállás időpontjához.

A munka kezdő időpontját befolyásoló másik kritérium a fejrészek száma. Általában a fokhagyma, amely egy nagy szegfűszegből áll, korábban érik, mint a több frakciójú fokhagyma. Ezután a kis fogakkal rendelkező növények készen állnak a begyűjtésre, és a végén a nagy fogakkal rendelkező minták.

Tavaszi

Ezt a fokhagymát tavasszal ültetik. Jellemzője a békés érés és a hosszú tartási minőség, feltéve, hogy időben betakarítják. Az éretlen zöldség elveszíti táplálkozási értékét, és a túlexponált zöldség nem tárolható jól. A fokhagyma tavaszi fajtáját egy kicsit később szüretelték, mint a téli. Ennek oka az, hogy a zöldségnek időre van szüksége a gyökérzet kialakulásához a tavaszi ültetés után. A tél előtt ültetett fokhagyma ezt a hideg időjárás kezdete előtt megteheti.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
A legtöbb esetben, ha az időjárás nem okoz meglepetést, a növény nyári fajtái készen állnak a betakarításra augusztus 20-tól. A munka szeptember 10-ig folyik. Esős ​​és hideg nyár esetén ezek az időszakok kissé eltolódnak.

Hogyan lehet helyesen feltárni a fokhagymát

A tapasztalt nyári lakosok előre, egy hónappal a várható dátum előtt előrekészítik a fokhagyma-ásási eljárást, megállítva az ágyak öntözését a növénygel. Ha szükséges kissé felgyorsítani a zöldség érési folyamatát, egy héttel a munka megkezdése előtt a földet a fejükről ragadják meg, így hozzáférve a nap sugaraihoz és a levegőhöz.

a fokhagyma betakarítása

Javasolt a fokhagymafejeket kiásni száraz és napos időben, ha az eső során betakarításra kerülnek, az ilyen példányok rosszul tárolódnak és az újév előtt rohadni kezdenek. A betakarítási folyamatot a következő algoritmus szerint hajtják végre:

 1. Fertőtlenítse a kerti szerszámokat - lapátot vagy borsót.
 2. Óvatosan ásja be a fokhagymát, és vegye ki a szárakkal és levelekkel együtt. Ez szükséges ahhoz, hogy a szárak táplálékot szabadítsanak fel a fejükbe.
 3. A föld többi részét lerázják, és a növényeket egy rétegben egy lombkorona alatt helyezik el. Fontos, hogy a zöldséget ne érje közvetlen napfény és eső.
 4. A tenyészet gyökerei vagy azonnal megrövidülnek, vagy megteszik, ha kissé kiszárad (2-3 hét után).
 5. Szárítás céljából néhány kertész a fokhagymát kötegekben köti össze és leteszi egy fészer vagy más ház helyisége teteje alá.

Fontos megjegyezni, hogy a zöldséget éjjel hozza a helyiségbe, hogy ne legyen telítve a nedvességgel.

A betakarítás előkészítése a hosszú tároláshoz

Csak akkor szabad megkezdeni a zöldségek elkészítését a hosszú távú tároláshoz, amikor azok teljesen kiszáradtak. Az induláshoz elsősorban a tárolás helyét és feltételeit kell meghatározni. A teljes termést 3 kategóriába soroljuk:

 • a következő szezon ültetésére;
 • hosszú távú tároláshoz;
 • hamarosan fogyasztásra.

Általában a legnagyobb érlelt fogakat a tél előtti ültetésre használják. A kicsi és sérült fejeket félrekészítik a főzéshez. Ha a fokhagymán penész vagy rothadás észlelhető, azt eldobják; az egészséges példányokkal történő együttes tárolás az egész növény fertőzéséhez vezet.

Az előkészítés következő lépése a metszés. A gyökér hossza attól függ, hogy milyen célra tervezi a zöldséget használni. Ha hosszú távra kíván tárolni, hagyjon 3 mm-től 5 mm-ig. A közelgő leszállás esetén 5-10 mm gyökérhosszra van szükség. A vágáshoz használjon élesített kést vagy metszőgépet. A lényeg az, hogy a munka során ne károsítsa az izzó alját, mivel ez csökkenti az eltarthatóságot.

a fokhagyma betakarítása

A szárokat is vágjuk, hosszuk a választott tárolási módtól függ. Ha azt tervezi, hogy a fokhagymát a mennyezetre lógja, hagyjon hosszabb szárokat. A szeleteket egyenesen vagy ferdeként készítik, ez nem befolyásolja a tárolási időtartamot.

A munka befejezése után a fokhagymát további 2 hétig hűvös, jó szellőzésű helyiségbe továbbítják, majd ezt követően tárolják.

Dobozok

A termés tárolásához vegyen fa vagy műanyag dobozt. A fejeket bennük legfeljebb 15 cm rétegben fektetik le, és hűvös helyiségben távolítják el, ahol nincs fény. Ajánlott hőmérséklet - 1-3 Celsius fok, a páratartalom nem haladhatja meg a 65% -ot.

rácsok

A vágott fejeket finom hálóba hajtogatják és a mennyezetről lógják. Ezeket párnahuzatok tárolására is használják, amelyekbe hagymahéjat öntenek a felesleges nedvesség kiküszöbölésére.

Sóban

Ha a helyiség páratartalma meghaladja az ajánlott határértékeket, akkor a módszer alkalmas a növény sóval történő tárolására. A tartály aljára (doboz, doboz vagy üvegedénybe) 2 cm-es réteg sót öntsünk, majd fokhagymát tegyünk, és az üregeket sóval is befedjük. Az utolsó réteg a tetején van. Ez a módszer segít megszabadulni a nedvességtől és meghosszabbítja a termés eltarthatóságát.

Só helyett lisztet vagy fahamu is használnak.

Paraffinban

A paraffint vízfürdőben folyékony állapotba hevítik, és a fejeket belemerítik. Amint kiszáradnak, tegye egy dobozba vagy dobozba, és vigye a pincébe.

Üvegárukban

A bankokat előszterilizálják és szárítják. Inkább vegyen be 2 vagy 3 literes tartályokat. Alul egy réteg lisztet öntenek, és fokhagymát szétszórnak az út mentén az összes üreget kitöltve. A lisztet ismét a tetejére helyezzük, és nejlon fedéllel fedjük le. Tárolja egy pincében vagy egy üvegezett lodžán.

Üvegárukban

A földben

A fokhagymát tavasszal az ízveszteség nélkül a földben tárolják. Ehhez a termést műanyag zacskókba csomagolják, tetejére újságba csomagolva, 2 vagy 3 rétegben. A talajba eltemetik körülbelül 50 cm mélyre, és felülről leesett levelekkel vagy lucfenyővel szigetelik őket.

Szőtt zsinórra

Ennél a módszernél a szárított szárokat nem vágják le az előkészítés szakaszában. Összefonódnak egy pigttail-ban, egy zsinórra ajánlott mennyiség 15 darab. A megerősítéshez zsineget használnak, a végén hurkot készítenek, amelyet a mennyezethez rögzítenek.

El kell távolítanom a nyilakat?

A nyilakat csak téli fokhagyma alkotja, ha nem távolítják el, az összes tápanyagot kihúzzák a fejből.A kertészek azonban néha néhány darabot hagynak a navigáláshoz, amikor meg kell kezdeni a betakarítást. Ha úgy döntenek, hogy levágják a nyilakat, akkor ezt teszik, amikor spirálba csavarnak.

Mi a teendő, ha a fokhagyma túlérett?

Ha a zöldség túlérett és a földben szegfűszegre morzsolódik, szitáljuk a talajt, hogy kinyerjük őket. Az ilyen fokhagymát nem hagyják télen tárolni, és elsősorban a főzéshez használják.

Lehetséges hibák

Ha egy nyári lakos nemrégiben fokhagymát termesztett, akkor hibákat követ el:

 1. A tagokat túlexponálja.
 2. Nedves időben betakarítva.
 3. Fenntartott másolatokat fizet az őrzésért.
 4. Nem tartja be a tárolási körülményekre vonatkozó ajánlásokat.

Illatos zöldségkészlet egész télen történő készítéséhez és a megnövekedett növény megőrzéséhez meg kell vizsgálni a fokhagyma ajánlott betakarítási idejét és a tárolás követelményeit.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök